N-VA wil register voor sterrenkindjes in Izegem

N-VA-gemeenteraadslid Lisa Grijspeert wil dat het stadsbestuur een sterrenregister invoert. In een sterrenregister kunnen ouders van stilgeboren kindjes hun kindje symbolisch registreren, zonder juridische gevolgen. Op deze manier kunnen ouders hun overleden kindje een plaats geven, ook al duurde de zwangerschap minder dan 140 dagen en is een wettelijke aangifte niet mogelijk. Het voorstel van Lisa Grijspeert werd gisterenavond door de voltallige gemeenteraad goedgekeurd

Als een kindje na meer dan 180 dagen zwangerschap kort voor of na de geboorte overlijdt, is een aangifte verplicht. Vanaf 140 dagen zwangerschap kunnen ouders die dat wensen hun kindje ook wettelijk aangegeven en een voornaam geven. Ouders waarvan het kindje minder dan 140 dagen in de buik zat, kunnen wettelijk gezien echter geen aangifte doen.

Traumatisch

“Dat hun kindje officieel nooit bestaan heeft, zorgt vaak voor bijzonder traumatische ervaringen bij betrokken ouders. Er is geen groter verdriet dan dat van een ouder die een kind verliest”, stelt N-VA-gemeenteraadslid Lisa Grijspeert. “Dat geldt ook voor ouders van kindjes die tijdens de eerste maanden van een zwangerschap overlijden. Met een sterrenregister willen we die ouders een hart onder de riem steken.”

Het voorstel kreeg tijdens de gemeenteraadszitting bijval van burgemeester Bert Maertens en alle andere gemeenteraadsleden. “We kunnen in dergelijke vreselijke situaties als stad niet echt veel doen. Maar een sterrenregister is een klein symbolisch gebaar waarmee we troost en steun kunnen bieden in het rouwproces van de betrokken ouders”, besluit burgemeester Bert Maertens.

The post N-VA wil register voor sterrenkindjes in Izegem is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Zorgouders staan nog altijd in de kou”: mama van Pia vraagt meer aandacht voor ouders van kinderen met beperking

"Zorgouders en kinderen met zorgnoden staan op geen enkele politieke agenda." Dat zegt Ellen De Meyer, de mama van Pia. Vijf jaar geleden werd er via een geldinzamelingsactie bijna 2 miljoen euro verzameld om een behandeling te betalen voor de zeldzame spierziekte van het meisje. "Maar voor de ouders van kinderen die extra zorg vragen, wordt er niet gezorgd."

Lees meer »

Spektakel in ‘Britain’s Got Talent’: zoon van Simon Cowell bestormt jurytafel en deelt Golden Buzzer uit

De laatste auditieronde van ‘Britain’s Got Talent’ bracht een verrassing met zich mee. Hoewel alle Golden Buzzers van dit seizoen al opgebruikt waren, werd de iconische knop toch nog één keer ingedrukt. Tot ieders verbazing gebeurde dat niet door één van de juryleden zelf, maar door Simon Cowells zoon Eric (10) en Amanda Holdens dochter Hollie (12).

Lees meer »

Automobilist probeert politie te misleiden door met vriendin van plaats te wisselen, maar misrekent zich: “Ze kon met haar voeten niet aan de pedalen”

Onder het motto ‘beter geprobeerd en mislukt dan nooit geprobeerd’. Een 34-jarige automobilist die aan een controle in Wielsbeke de politie om de tuin wou leiden, viel uiteindelijk toch door de mand. Zijn grote gestalte speelde hem parten.
The post Automobilist probeert politie te misleiden door met vriendin van plaats te wisselen, maar misrekent zich: “Ze kon met haar

Lees meer »

Miss België-organisatrice gaat nu ook op zoek naar de mooiste man van het land: “Na jaren met meisjes voelde gedachte echt raar”

We doen weer mee. Net geen dertig jaar na de overwinning van Tom Nuyens bij Mister World stuurt ons land opnieuw een kandidaat naar ‘het wereldkampioenschap voor mooie mannen’. “Ik kreeg de vraag waarom België al zo lang afwezig is”, aldus Miss België-organisatrice Darline Devos. “Daarom verkiezen we voor het eerst dit jaar ook een ‘Mister World Belgium’.” Al mag

Lees meer »