Lisa en Kenneth starten crowdfunding om operaties van zoontje Lio te betalen: “Maar dokters kunnen ons geen garanties geven”

Lisa Vermandere (31) en Kenneth De Cuyper (34) uit Aartrijke zijn in mei dit jaar de trotse ouders geworden van hun eerste kindje: Lio. Het koppel keek halsreikend uit naar de geboorte van hun zoon tot op 39 weken zwangerschap barstjes kwamen in hun pril geluk. “Tijdens de laatste echo merkte de gynaecoloog een verdacht vlekje op”, vertelt Lisa.

Lisa en Kenneth raakten vorig jaar in verwachting van hun eerste kindje. “Ik had een perfecte zwangerschap en had geen last van kwaaltjes”, vertelt Lisa. De mama in spe had op 39 weken zwangerschap een laatste echo bij haar gynaecoloog. “Tijdens die echo merkte de gynaecoloog een vlek op, op het hoofdje van Lio.” Die vlek hoorde daar niet te zitten en de arts besloot het koppel door te verwijzen naar een collega.

Die laatste echo was het begin van een mallemolen die maar blijft duren. “Bij de tweede dokter kregen we voor het eerst te horen dat het mogelijk om een aneurysma ging”, vertelt Kenneth. Het koppel zat in de laatste rechte lijn naar de geboorte van Lio, maar van een roze wolk was plots geen sprake meer. “Het nieuws sloeg in als een bom”, vertelt Lisa. “We wisten niet wat ons overkwam en waren allebei in shock.”

Meerdere operaties

Het koppel bleef, ondanks het slechte nieuws, niet bij de pakken zitten. “We wisten op dat moment ook nog niet hoe ernstig de ziekte was”, vertelt Kenneth. De dag na de echo werd het koppel al bij UZ Leuven verwacht. “Daar stonden een MRI, grondige echo en een gesprek met de kinderneuroloog op de agenda.”

En het vermoeden van de gynaecoloog bleek te kloppen: Lio had een aneurysma, een zwakke plek in de slagader. Daardoor was de wand van het bloedvat dunner en kan een uitstulping ontstaan. De vaatwand wordt steeds dunner en kon uiteindelijk ook gaan scheuren.

© GF

Enkele dagen later, op woensdag 24 mei, werd Lio geboren. “We hebben hem maar twee minuten gezien na de geboorte”, vertelt Kenneth. “Lisa mocht Lio vlug een zoen geven voor ze hem meenamen voor onderzoek.”

Het pasgeboren baby’tje onderging op 25 mei, 1 juni en 21 september al zware operaties. Een jonge vechter die alle operaties met glans door spartelde, ondanks de zware aanslag op zijn lijf. “De stralingen zijn heel uitputtend voor zijn kleine lichaampje. Daarom zit er telkens wat tijd tussen de operaties.”

Vrolijke baby

Ondanks de genetische ziekte doet Lio het fantastisch. “Lio is zo’n ontzettend gelukkig kind”, vertelt Kenneth trots. “Hij lacht, slaapt goed door en is een pracht van een baby.”

Binnenkort staat de vierde operatie gepland. Of Lio ooit zal genezen, weet niemand. “De dokters kunnen ons geen garanties geven”, vertelt Lisa. “We leven van dag tot dag. Grote plannen voor de toekomst maken we niet.” De toekomst van Lio mag dan wel onzeker zijn, toch blijven Lisa en Kenneth hoopvol. “In onze gedachten zien we hem opgroeien”, zegt Kenneth. “We zijn positief. De ziekte brengt ons, op een of andere manier, ook dichter bij elkaar.”

© GF

Toch houdt het koppel hun hart stevig vast, want het kan elk moment misgaan. “We kregen van het Erasmusziekenhuis in Brussel een lijst mee met symptomen waar we op moeten letten”, vertelt Kenneth. “Die lijst hebben we ook aan de crèche bezorgd.”

Een van de verontrustende symptomen op de lijst is overgeven in een straal. Afgelopen maandag moest Kenneth hun zoontje ophalen in de crèche nadat de jongen al tweemaal zo had overgegeven. “Ik ben meteen met hem naar de spoedafdeling in Brugge gereden”, vertelt Kenneth. “Na een nacht observatie moesten we halsoverkop naar het Erasmusziekenhuis in Brussel.”

Inzamelingsactie

Lio kan elk moment in zijn leven een aneurysma aanmaken, wat kan leiden tot een hersenbloeding of bloedklonters. “De ziekte zit over heel zijn lichaam verspreid”, vertelt Lisa. “Zijn lichaam maakt automatisch aneurysma’s aan, heel zeldzaam.”

De talloze consultaties en operaties brengen een groot kostenplaatje met zich mee. “We hebben al aan ons spaargeld moeten zitten”, vertelt Kenneth. “Daarom besloten we gisteren een inzamelingsactie op poten te zetten.”

Het vooropgestelde bedrag werd ondertussen bijna ingezameld. “Onvoorstelbaar”, zegt Lisa. “We hoopten dat er binnen enkele weken toch een 200 euro zou ingezameld zijn, want alle beetjes helpen. Maar dit hadden we nooit verwacht en we zijn iedereen enorm dankbaar.” (CC)

Wie Lio financieel wil steunen kan dat via steunactie.be/actie/help-lio-in-de-strijd-tegen-zijn-zeldzame-genetische-afwijking . Kenneth en Lisa hebben ook een website gemaakt dat volledig in het teken van Lio zijn levensverhaal staat; steunlio.be.

The post Lisa en Kenneth starten crowdfunding om operaties van zoontje Lio te betalen: “Maar dokters kunnen ons geen garanties geven” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Levenloos lichaam van tweede alpinist (31) aangetroffen op Mount Everest

Het levenloze lichaam van een tweede Mongoolse alpinist (31) die nog vermist was op de Mount Everest is aangetroffen. Dat heeft het expeditiebedrijf 8k Expeditions zondag gemeld. Vrijdag was al het levenloze lichaam van een vermiste 53-jarige bergbeklimmer uit Mongolië aangetroffen. Hij was de eerste dode van het hoogseizoen op de Mount Everest.

Lees meer »

De zon schijnt voor Les Engagés

06:01 In de aanloop naar de regionale, federale en Europese verkiezingen van 9 juni gaan we na hoe de campagne in Brussel en Wallonië verloopt. In deze column focust Alain Narinx, nieuwsmanager bij L’Echo, …

Lees meer »

Organisatie Triatlon Brugge klaar voor 20ste editie: “De sport zit duidelijk opnieuw in de lift”

Zaterdag 22 juni nadert met rasse schreden en het belooft een topeditie van de 20ste Triatlon Brugge te worden. Pakweg 2.000 deelnemers van onervaren, recreatief tot competitief en zowel individuele triatleten als trio’s zullen aan de start verschijnen.
The post Organisatie Triatlon Brugge klaar voor 20ste editie: “De sport zit duidelijk opnieuw in de lift” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Filefrustratie na zonovergoten weekend: deze werven zorgen voor extra hinder op de weg

Er stond gisteravond liefst 120 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Ongewoon voor een zondagavond, aldus het Vlaams Verkeerscentrum, zelfs aan het eind van een zonovergoten verlengd weekend. Enkele grote werken rond Gent, Antwerpen en Brussel bemoeilijken het verkeer, en de komende periode dreigt nog meer fileleed. Aan welke werven riskeert u in de file te staan? En hoe kan

Lees meer »

Ward hangt voetbalschoenen aan de haak

Ward Onderbeke is een stille, doodbrave jongen. Eens op het terrein scoort hij meermaals met de ogen dicht. Hoeveel rozen in zijn hele carrière? Hij heeft er geen idee van. Zijn mooiste moment? Er waren er zoveel, maar ook mindere. Zulke antwoorden typeren de goalgetter: hij relativeert zowel tegenslagen als euforie.
The post Ward hangt voetbalschoenen aan de haak

Lees meer »

UGent bouwt voor het eerst zelfrijdende elektrische racewagen en hoopt als 1e Belgische universiteit deel te nemen aan internationale wedstrijd

De Universiteit van Gent heeft voor het eerst een zelfrijdende elektrische racewagen gebouwd. De UGent wil daarmee als eerste Belgische universiteit deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat wordt spannend, want ook in Leuven is zo’n wagen gebouwd. De UGent hoopt nog vóór Leuven de nodige keuringen te krijgen om aan een wedstrijd te mogen deelnemen.

Lees meer »

“De goesting was er nog, maar ik moet luisteren naar het lichaam”: Lowie Devriendt (SV Wevelgem City B) neemt na meer dan 20 jaar afscheid als voetballer

Zondag won SV Wevelgem City B in de laatste ronde van de eindronde tegen Jong Anzegem. In deze laatste match van het seizoen nam de club ook afscheid van kapitein Lowie Devriendt. Hij zet door knieproblemen een punt achter zijn carrière.
The post “De goesting was er nog, maar ik moet luisteren naar het lichaam”: Lowie Devriendt (SV Wevelgem

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Moskou zegt dat het Westen met “vuur aan het spelen is” – Poetin: geen ‘olympische’ wapenstilstand

Het Westen is “met vuur aan het spelen” en dat zal “niet onbeantwoord blijven”. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd naar aanleiding van de Oekraïense luchtaanvallen van afgelopen nacht. Volgens Rusland werden daarvoor westerse wapens gebruikt. De Russische president Vladimir Poetin zal ook tijdens de Olympische Spelen doorgaan met de oorlog in Oekraïne. De Franse president Emmanuel

Lees meer »

‘The Voice’-winnares Lola waagt nieuwe kans in ‘Sing Again’:“Ik ga niet wachten tot ik het in mijn schoot geworpen krijg”

“Ik heb het gevoel dat de productie echt naar ons geluisterd heeft.” Acht jaar geleden won ze op 19-jarige leeftijd ‘The voice van Vlaanderen’ en nu waagt Lola Obasuyi Van Acker (26) opnieuw haar kans in ‘Sing Again’. Maar hoe blikt Lola nu terug op haar deelname? En hoe is het haar de afgelopen jaren vergaan? “Achteraf bekeken had ik

Lees meer »

Leila Naessens (14) ruilt Bobcat voor ION Basket Waregem: “Het was tijd voor een nieuwe stap, ik wil blijven groeien”

De amper 14-jarige Leila Naessens ruilt volgend seizoen de blauw-witte kleuren van Bobcat Wielsbeke in voor de rood-witte van ION Basket Waregem. “Het was tijd voor een nieuw hoofdstuk. Ik wil stappen blijven zetten.”
The post Leila Naessens (14) ruilt Bobcat voor ION Basket Waregem: “Het was tijd voor een nieuwe stap, ik wil blijven groeien” appeared first on

Lees meer »

Weduwe van vermoorde truckchauffeur doorbreekt stilte: “Terwijl die vijf jongens wegliepen, stierf Gheorghe in mijn armen”

“Arme jongens, arme ouders.” Maria Godja, de vrouw die naast haar verloofde Gheorghe Tibil (50) zat op het moment dat die geraakt werd door een rioolrooster, kan maar niet vatten wat voor onheil hen op een Belgische autosnelweg is overgekomen. Het geplande trouwfeest deze zomer komt er niet, wel een begrafenis komend weekend in thuisland Roemenië.

Lees meer »