Meteen raak voor Lisa Isebaert (22) op BK Crossduatlon: “Een enorme ontlading”

Kortrijkzane Lisa Isebaert (22) maakte zeven weken geleden de switch van het wielrennen naar de duatlon. Afgelopen zondag, bij haar eerste grote afspraak op het BK Crossduatlon in Geel, stond ze er meteen. Ze reed in het fietsonderdeel weg van haar grootste concurrent Christine Verdonck en hield in het lopen haar eerste plaats vast.

4,5 kilometer lopen, 25 kilometer fietsen en weer 4,5 kilometer lopen. Dat stond op het menu van Lisa Isebaert op de Crossduatlon in Geel. Een stevige brok, zeker als je weet dat Lisa amper zeven weken geleden terug begon met looptrainingen.

Knieblessure

Al heel haar leven staat in het teken van sport. Tot op haar veertiende deed Lisa aan atletiek en liep ze veel in het veld. Dan maakte ze de overstap naar de triatlon tot haar achttiende. Ze haalde vaak het podium of een mooie ereplaats, maar nooit wist ze een triatlon te winnen. Helaas moest ze door een knieblessure in 2019 de triatlon loslaten. Lopen was te pijnlijk. Na een jaar rust begon ze in de coronaperiode weer met fietsen. Met de gedachte niet meer te lopen, richtte ze zich op het profwielrennen.

Toen de wedstrijd ‘Koers zoekt Vrouw’ op haar pad kwam, schreef Lisa zich hiervoor in. Een initiatief door de wielerploeg KDM-Pack Cycling Team waarbij ze op zoek gingen achter vrouwelijk wielertalent. “Ik schreef mij in voor ‘Koers zoekt Vrouw’ om eens te zien wat er nog in mijn benen zat. Dat was een soort afvallingsrace waar ik uiteindelijk vierde eindigde. Op die manier kwam ik terecht in een wielerploeg en heb ik er momenteel twee seizoenen opzitten.”

Crossduatlon

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en het kriebelde om weer de loopschoenen aan te trekken. “Ik ging kijken naar een vriendin van mij die vaak duatlons loopt. Het was leuk om te zien, maar diep vanbinnen had ik ook graag zelf meegedaan. Van het een kwam het ander en niet veel later haalde ik de loopschoenen weer van onder het stof”, vertelt Lisa.

Spijt heeft ze daarvan zeker niet, want zeven weken later behaalde ze de gouden plak op het BK Crossduatlon. Het grote verschil tussen de crossduatlon en gewone duatlon is dat atleten niet op een verharde weg lopen en moeten fietsen op een mountainbike. Het veldlopen kende ze al van in de tijd dat ze nog aan atletiek deed. Het mountainbiken daarentegen was nieuw voor haar. “Toen ik dus naar die wedstrijd ging kijken van mijn vriendin was het geen gewone duatlon, maar een cross. Ik was geprikkeld en wou dat ook. Toen ik thuiskwam, kocht ik dan ook onmiddellijk een mountainbike.”

Lastige wedstrijd

De voorbereiding op dit BK was dus niet ideaal. En ook voor de wedstrijd had ze heel wat stress. Gelukkig steunen Lisa’s ouders haar door dik en dun en gaan ze mee naar elke wedstrijd. “Mijn vader is ook een duatleet, dus samen met hem verkende ik ’s ochtends het parcours. Ook zorgt hij dat mijn fiets de juiste bandenspanning heeft en dat het materiaal in orde is. Ook mijn mama helpt mee met het aangeven van mijn kleren en zorgt er op het einde voor dat ik geen kou vat.”

© gf

Nog voor ze aan de wedstrijd startte, wist ze dat ze zou moeten rekening houden met iemand waar ze vroeger vaak mee concurreerde in de triatlon. In het eerste looponderdeel moest Lisa Laura Swannet dan ook wat laten gaan. Gelukkig was de afstand nog te overbruggen in het fietsen en dat deed ze ook. Ze kon ervan wegrijden en hield tijdens het lopen die eerste plek vast. “Het was een heel lastige wedstrijd. Een enorme ontlading om als eerste over de finish te komen, maar ook een grote verrassing”, lacht Lisa.

Ook haar coach Ruben Crop van Endurance Sportcoaching was blij met haar overwinning. Samen met hem overloopt ze dan ook haar volgende doelen. “Dit jaar wil ik nog meedoen aan een crossduatloncriterium. Binnen dit criterium moet je aan minimum vijf wedstrijden deelnemen om opgenomen te worden in het eindklassement. Mijn doel is dus om in deze eindranking zo hoog mogelijk te eindigen.”

Waar het schip strandt, durft Lisa niet zeggen. Maar met heel veel gezonde spanning kijkt ze uit naar de toekomst. Ze sport vijftien uur in de week, maar daarnaast probeert de 22-jarige Kortrijkzane ook nog tijd te maken voor haar vriendinnen. Want naast sport is af en toe er eens tussenuit gaan ook iets wat ze niet zou kunnen missen.

The post Meteen raak voor Lisa Isebaert (22) op BK Crossduatlon: “Een enorme ontlading” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ex-wielrenner Steve (49) ziet peperdure racefietsen verdwijnen uit eigen garage: “Samen hebben ze een waarde van 26.000 euro”

Steve De Wolf (49) en zijn partner Evi Bické (45) uit Meerbeke, bij Ninove, zagen vorige week woensdag twee dure racefietsen gestolen worden uit de garage van hun woning. De politie kon ondertussen een verdachte arresteren, maar de fietsen zelf werden niet aangetroffen. “Via de bewakingscamera van de buren zagen we de dader eerst aan verschillende autodeuren voelen”, getuigt Evi.

Lees meer »

Nathan wint Mister World Belgium en slaat terug naar pesters op school: “Van uitlachen tot serieuze kopstoot, het ging ver”

Met een duwtje in de rug van Karen Damen durfde Nathan de Schepper (21) uit Oudenaarde werk van z’n modellencarrière. Niet zonder succes, want hij mag ons land vertegenwoordigen op de verkiezing van Mister World. Hij werd uitgeroepen tot ‘de mooiste man van het land’. “Ik heb al drie jaar ervaring als model en mogelijk hebben ook mijn charismatische looks

Lees meer »

België haalt eigen investeringsdoelstelling niet

De overheidsinvesteringen in België bedroegen 2,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2022. Zonder extra inspanningen zal het land de eigen investeringsdoelstellingen – 4 procent van het bbp tegen 2030 – niet halen. Dat staat in een rapport van de Studiecommissie voor Overheidsinvesteringen, die voor het eerst de overheidsinvesteringen in kaart bracht.

Lees meer »

Explosief in auto gegooid in Antwerpen

Onbekenden hebben maandag op het Kiel een explosief tot ontploffing gebracht in een geparkeerde wagen. De wagen brandde deels uit. Door de impact van de knal sneuvelden ook verschillende ramen van woningen in de straat.

Lees meer »

Oekraïne schaft zomertijd af

Oekraïne zal vanaf volgend jaar niet meer overschakelen naar de zomertijd. Het parlement zette daarvoor dinsdag het licht op groen, meldt persagentschap Interfax op gezag van parlementsleden.

Lees meer »

Vijfde editie van Ecopolis zet bezorgdheid rond het klimaat om in engagement

Voor het vijfde jaar op rij vindt er een editie van Ecopolis in Kortrijk plaats, op 28 en 29 september. “Ecopolis is een plek voor dialoog tussen auteurs, wetenschappers, doeners, activisten en kunstenaars over verantwoordelijkheid en betrokkenheid”, duidt Lien De Trogh van kunstencentrum BUDA.
The post Vijfde editie van Ecopolis zet bezorgdheid rond het klimaat om in engagement appeared

Lees meer »

Internationale topacts tijdens Boulevard

Het straattheaterfestival Boulevard, al bijna 40 jaar een geliefd zomerevenement, brengt ook deze zomer weer internationaal straattheater van hoog niveau naar De Haan en Wenduine.
The post Internationale topacts tijdens Boulevard appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oplossing in zicht voor ISVAG: huidige afvalverbrandingsoven in Wilrijk sluit over 10 jaar en moet worden vervangen door modern exemplaar

De afvalverwerkingsinstallatie van intercommunale ISVAG in Wilrijk moet ten laatste over 10 jaar sluiten. Tegen dan moet er ook een nieuwe, moderne installatie afgewerkt zijn op een locatie die nog moet gezocht worden. Dat zijn een aantal betrokken partijen overeengekomen. In de ISVAG-installatie wordt het restafval verwerkt van ruim 1 miljoen inwoners van 30 gemeenten.

Lees meer »

Prinses Claire (50) niet aanwezig op defilé nationale feestdag

Zondag vieren we feest, want dan is het de nationale feestdag. Naar goede gewoonte vindt op het Paleizenplein in Brussel, aan de voorkant van het koninklijk paleis, het militair en burgerlijk defilé plaats. Dat wordt steevast bijgewoond door de koninklijke familie. Al is er dit jaar een opvallende afwezige: prinses Claire (50), de wederhelft van prins Laurent (60), zou verstek

Lees meer »

Alpinist maakt dodelijke val op Zwitserse Zumsteinspitze

Twee alpinisten zijn vrijdag ten val gekomen op de Zumsteinspitze, de 4.563 meter hoge top in het bergmassief van de Monte Rosa op de grens van Italië en Zwitserland, in de Zwitserse gemeente Zermatt. Een van hen raakte dodelijk gewond. De tweede, een Zwitser van dertig jaar, raakte zwaargewond.

Lees meer »