Sophie en Brecht herdenken dochtertje Lisa (10) ieder jaar op Wereldlichtjesdag:“Door over haar te praten blijft ze leven”

Elke tweede zondag in december komen op ‘Wereldlichtjesdag’ mensen wereldwijd bij elkaar om overleden kinderen te herdenken. Sophie Dufour (41) en Brecht Ampe (43) uit Kuurne verloren op 24 september hun dochter Lisa (10) aan de gevolgen van een nektumor. “Ze wordt niet vergeten, dat doet deugd.”

In het huisvandeMens in de Overleiestraat in Kortrijk ontmoet ik Sophie en Brecht. Op de schoot een knuffel in de vorm van een lieveheersbeestje met de assen van hun dochter. “We nemen ze altijd mee als we erover babbelen. Lisa is geschreven in haar eigen handschrift”, legt Sophie uit.

Na maanden van nekklachten en oorpijn werd na een MRI-scan en CT-scan in az groeninge op 24 maart 2021 een tumor vastgesteld in de nek van Lisa.

“Tijdens de scan zagen we al dat het niet goed was. Er kwamen vier artsen meekijken. Lisa voelde dat ook aan en wou de volgende dag mee naar het ziekenhuis. ‘Als er iets over mij gezegd wordt, ben ik er graag bij’, zei ze. We werden na de diagnose doorverwezen naar UZ Gent. Na een punctie bleek het te gaan om osteosarcoom, een kwaadaardige tumor in het bot. Twee nekwervels waren door de tumor vervormd en beschadigd.”

De eerste kamer die de familie binnenging in UZ Gent was rood. Lisa wou een symbool in dezelfde kleur voor steun en geluk. Ze koos een lieveheersbeestje.

Jos de tumor

“Lisa gaf haar tumor liever de naam Jos in plaats van te spreken over een tumor, want ‘Jos moest gejost worden!’ Kort na het vaststellen van de tumor mochten we even naar huis, alvorens ze zouden starten met de behandeling. Helaas liep dit niet zo vlot als gehoopt. Door de druk van de tumor op haar zenuwstelsel moest Lisa continu overgeven, had ze veel pijn en vergat ze af en toe te ademen”, vertelt Sophie. ‘s Avonds 4 april gingen ze opnieuw naar UZ Gent met de ambulance waar ze Sophie vertelden dat Lisa best in kunstmatige coma werd gebracht. “Papa kwam zo snel mogelijk naar UZ Gent. Lisa heeft dan bewust afscheid genomen van ons en vertelde dat ze diep ging slapen en dromen over wandelen langs de zee met grote zus Jara en onze hond Lotte.”

“Lisa zei dat ze ging dromen over wandelen langs de zee met grote zus Jara en onze hond Lotte” – mama Sophie

Aangezien het om een kwaadaardige tumor ging, werd chemo uitgevoerd terwijl Lisa in kunstmatige coma lag. “Toen ze tien dagen later wakker werd, was ze een deel van haar haar verloren en kon ze niet meer spreken door de canule. Ze zorgden voor een computersysteem boven het bed zodat ze met haar ogen of al typend met ons kon communiceren. Het eerste wat ze zei was ‘Mama, je bent een schatje. Papa, jij bent de beste’.

Het was een enorme doorzetter. Ze leerde heel snel opnieuw communiceren en kon na enkele dagen alweer rechtstaan en vervolgens wandelen. Ze mocht vervroegd naar huis, iets wat voor de artsen buiten alle verwachtingen lag”, vertelt Sophie.

Samen als familie

De chemo sloeg aan, maar de nek van Lisa was niet stabiel. “Eén verkeerde beweging kon grote gevolgen hebben. Dat gebeurde op 30 augustus. Er was een verschuiving, maar door de aangetaste zenuwen en wervels kon niet geopereerd worden. In september zouden we normaal starten met een protonbestraling in UZ Leuven, maar Lisa gaf zelf aan dat het genoeg was na overleg met de artsen”, vertelt Brecht.

Thuis verbouwde het gezin alles naar de woonkamer. Ze brachten alle bedden naar beneden om de komende weken samen te slapen, hingen sterrenlampjes en versierden de vensters met kaartjes en ballonnen.

“We wilden zoveel mogelijk als familie samen zijn. Elke dag kwamen familieleden of vrienden op bezoek, zelfs de juf want ze wou nog verder leren rekenen en schrijven. Ook Make A Wish kwam langs. De cast van #LikeMe zong voor haar in de woonkamer en gaven haar verschillende cadeaus. In die laatste weken hebben we zalige momenten gedeeld. Ze wou vooral veel knuffels en massage tijdens wrijfjestijd. Op haar laatste dag wou ze per se haar yogajuf Vanessa zien, die haar voor een laatste keer masseerde. Onze hond kwam Lisa een halfuurtje ervoor nog een likje geven op haar hand, Bollie de cavia begon luid te krijsen en poesje Mila lag tot tien minuten voor ze stierf op haar bed. Op 24 september, met haar hand in de onze, is Lisa om 21.02 uur gestorven.”

Ouders Sophie en Brecht, zusje Jare en hondje Lotte herdenken Lisa (10) op Wereldlichtjesdag. © gf

Wereldlichtjesdag

Enkele dagen later kregen Sophie en Brecht via nichtje Rune (19) een afscheidsbrief van Lisa. “We weten niet wanneer ze die heeft geschreven, we waren continu bij haar. Rhune had beloofd de brief aan ons te bezorgen na drie dagen. Ze schreef hoe hard ze ons zou missen met een tekening van een gebroken hartje.” De week erop volgde de uitvaart. De begrafenisondernemer had op vraag van Brecht de urne met de assen van Lisa in de knuffelbeer geplaatst.

Op haar laatste dag wou ze per se haar yogajuf Vanessa zien, die haar voor een laatste keer masseerde. Onze hond kwam Lisa een halfuurtje ervoor nog een likje geven op haar hand. Op 24 september, met haar hand in de onze, is Lisa gestorven

Op Wereldlichtjesdag plaatsen Brecht en Sophie altijd een kaarsje buiten. “We sturen dan naar mensen die ook een kindje verloren hebben en branden voor hen eveneens een kaarsje”, zegt Sophie. “Lisa zei dat we moesten proberen zoveel mogelijk te genieten, hoe moeilijk het ook is en zonder schuldgevoel. Genieten met de grote G zei ze altijd. Samen met de school lieten we een boom planten in het Heulebeekdomein van Kuurne en we hebben daarnaast een houten zitbankje laten plaatsen met daarin gegraveerd ‘geniet’.

Het lieverheersbeestje vormt voor Brecht en Sophie een mooi symbool. © gf

Als mensen een lieveheersbeestje zien, maken ze een foto met ‘kijk eens wie hier is’. Het is mooi dat we een symbool hebben die blijft meegaan en aanwezig is”, vertelt Brecht. “Zo blijft ze leven. Zolang we erover babbelen, wordt Lisa niet vergeten. Dat doet deugd. Soms weten mensen niet hoe te reageren of zijn ze bang iets verkeerd te zeggen, maar niets zeggen is erger. Over Lisa mag gepraat worden”, vertelt Sophie. “Wij komen ieder jaar samen in Kuurne bij Hoeve Vandewalle voor Wereldlichtjesdag. Samen zijn met lotgenoten is echt verwarmend. Berrefonds en Kinderkankerfonds zijn voor ons belangrijk. Ook voor onze dochter Jara, daar voelt ze zich gehoord.”

The post Sophie en Brecht herdenken dochtertje Lisa (10) ieder jaar op Wereldlichtjesdag:“Door over haar te praten blijft ze leven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie en organisatie Flanders Open Rugby gaan voor nultolerantie: “Grootste drugscontroles ooit”

De politie van Dendermonde gaat grote drugscontroles houden als de 102 rugbyploegen aankomen voor de 30ste editie van het Flanders Open Rugby tornooi. Op het terrein zelf zullen ook agenten in burger controleren op drugsbezit en drugshandel. Zo’n grote drugscontrole is een primeur voor het jaarlijkse rugbytornooi en het festival. "Die is nodig omdat de drugswetgeving in het thuisland van

Lees meer »

Bliksemschicht slaat in nét naast vrouw: “Dat scheelde geen haar”

In het Chinese Maoming is een vrouw woensdag nipt ontsnapt aan een bliksemschicht. De vrouw was op straat het slechte weer aan het filmen toen er net naast haar een bliksemschicht insloeg. Op het moment zelf kon ze alleen maar gillen, het was pas toen ze haar video achteraf bekeek dat ze besefte waaraan ze ontsnapt was. “Dat scheelde geen

Lees meer »

Hij raakte vermist als tiener, 26 jaar later wordt Omar levend gevonden in huis van ontvoerder op 100 meter van ouderlijke woning

In 1998 raakte Omar – toen nog een tiener – vermist in Algerije. 26 jaar later wordt hij levend teruggevonden in de kelder van het huis van zijn vermeende ontvoerder – op slechts honderd meter van het huis waar hij woonde. Zijn familie dacht dat hij was omgekomen tijdens de burgeroorlog in het land, alleen zijn moeder bleef al die

Lees meer »

Geen uren aanschuiven voor de parking en niemand die Bob moet zijn: steeds meer festivalgangers kiezen voor de luxebus

De vaak hobbelige rit om vandaag met Koning Auto tot bij een festival of concert te raken, doet autocarbedrijven het stuur overnemen van feestvierders. Privé-busbedrijf Keolis is marktleider in het muzikale eventvervoer in ons land en hoopt dit jaar 100.000 muziekfans naar het podium te brengen. Hoe geraak je aan zo’n busticket naar pakweg Extrama Outdoor en hoeveel kost dat

Lees meer »

Opnieuw jonge wolf doodgereden, nu in Ravels

In de nacht van vrijdag op zaterdag is in de Prinsenlaan in Ravels, in de provincie Antwerpen, een wolf doodgereden. Dat meldt natuurvereniging Welkom Wolf. Buurtbewoners vonden het dier in de berm. Het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek kwam de wolf ophalen.

Lees meer »

“Hout is helemaal onze passie”: constructiebedrijf Van Holme uit Reninge bouwt wandelpad in Plopsaland en boomhutten in Senegal

Het zijn drukke tijden voor de firma Van Holme, een constructiebedrijf uit Reninge gespecialiseerd in onder meer straat- en parkmeubilair, wandelpaden, bruggen en vlonders. Begin dit jaar legden ze nog een wandelpad aan in Plopsaland in De Panne en eind vorig jaar bouwden ze een boomhut in Senegal, waar ze sinds 2015 meehelpen met de uitbouw van hotel Les Palétuviers

Lees meer »

Yogasessies, gidsbeurten en speurtochten voor groot en klein op site voormalige Sint-Pietersabdij

Zaterdag 1 juni vinden op de Abdijsite in Oudenburg yogasessies en gidsbeurten plaats. “In het kader van het kastelen- en abdijenjaar in het Brugse Ommeland biedt onze stad een speciaal programma aan en zetten we de voormalige Sint-Pietersabdij, een bijzonder stuk erfgoed, in de kijker. De dag zal gevuld worden met activiteiten voor groot en klein”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.<br

Lees meer »

Nico Van Oost is nieuwe commissaris in Ieper: “Ik wou naar het leger, maar de rij bij de Rijkswacht was korter”

Nico Van Oost is de nieuwe politiecommissaris voor Ieper centrum. De Poperingenaar doorzwom al heel wat politionele watertjes, maar steeds met een doel voor ogen. “Ik heb mijn ambitie nooit onder stoelen of banken gestoken. Alles wat ik deed in mijn carrière heeft geleid tot dit punt”, zegt Nico Van Oost, die met de Kattenstoet afgelopen weekend meteen stevige kost

Lees meer »

Vrijwilliger Veronique zoekt extra helpende handen voor nieuw WZC Sint-Jan Baptist: “Geeft heel veel voldoening”

Het nagelnieuwe woonzorgcentrum Sint-Jan Baptist zoekt nog vrijwilligers. Het zorgcentrum, beheerd door zorggroep Curando Zuid, verwelkomde op 15 april zijn eerste bewoners. “Het is meer dan enkel een woonzorgcentrum, het is ook een buurthuis.”
The post Vrijwilliger Veronique zoekt extra helpende handen voor nieuw WZC Sint-Jan Baptist: “Geeft heel veel voldoening” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vijf soldaten gedood in Irak

Een officier van het Iraakse leger en vier soldaten zijn maandag om het leven gekomen bij een aanval op een legerpost in de Iraakse provincie Salah ad Din. Dat hebben verantwoordelijken van het ministerie van Defensie gemeld.

Lees meer »

Weduwe van buschauffeur dodelijk ongeluk in Sierre gaf zich jarenlang valselijk uit als onthaalmoeder: “Na sluitingsbevel deed ze gewoon verder”

Evy Laermans, de weduwe van de buschauffeur die betrokken was bij het dodelijk busongeval in Sierre moet zich dinsdagochtend voor de Tongerse rechtbank verantwoorden omdat ze zich jarenlang valselijk uitgaf als onthaalmoeder. De vrouw had geen geldige vergunning van Kind en Gezin en kon zo geen fiscale attesten afleveren aan de ouders.

Lees meer »