De dokters vertelden hem dat hij niet meer zou kunnen wandelen, nu traint Brecht (27) om met een vriendin naar Parijs te kajakken voor het goede doel

Brecht Vierstraete uit Moorsele maakte begin vorig jaar een ongelukkige val tijdens het werk. Volgens de dokters zou hij niet meer kunnen wandelen. Nu wil hij op 27 juli volgend jaar naar Parijs kajakken samen met goede vriendin Jamaica. Zo wil hij geld inzamelen voor projecten voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsels van het AZ Groeninge Kortrijk.

Van Kortrijk naar Parijs… met een kajak. Dat is 378 kilometer tegen de stroom in peddelen terwijl je ook nog eens 43 sluizen moet trotseren. Gekkenwerk, dat is zeker. Toch is dat het doel dat Brecht Vierstraete (27) uit Moorsele en Jamaica Crevits (41) uit Moen zich gesteld hebben. Op 24 juli willen ze van aan de Broeltorens vertrekken om zeven en een halve dag later toe te komen onder de Eiffeltoren. Road to Paris, waar dan ook de Olympische Spelen plaatsvinden.

Het was Brecht die enkele maanden terug een gepensioneerd paar met een plezierboot richting Parijs zag varen en zo de heldentocht bedacht. “Toen zocht ik nog een zot die wilde meegaan”, lacht Brecht. En die vond hij in Jamaica, die net als hem is aangesloten bij Kajak Club Kortrijk.

Op zich al een spectaculaire onderneming, maar het verhaal van Brecht maakt het des te opmerkelijker. Op 26 januari vorig jaar maakte Brecht, die tuinaannemer is, een kwalijke val. “Achterover op kasseien, van niet erg hoog, maar ik was slecht gevallen. Ik hield er een schedelbreuk en hersenbloeding aan over. De dokters zeiden me dat ik niet meer zou kunnen wandelen.”

Mirakel

Op miraculeuze wijze kwam Brecht erbovenop. “In plaats van negen maanden revalideren werd het één maand, maar ik was er nog altijd niet bovenop. Pas deze zomer kon ik op volle kracht werken”, vertelt Brecht, die nog altijd moeite heeft om erover te praten.

Uiterlijk is er niks meer te zien aan hem, maar hij draagt tot op vandaag de gevolgen van zijn werkongeval. “Ik word sneller duizelig doordat mijn linkerevenwichtsorgaan kapot is, ik heb minder geduld en last van emotiewisselingen, ben ook mijn reukzin kwijt en ben fysiek sneller vermoeid”, somt hij op.

Toch wil hij de uitdaging nu aangaan. “Ik hoop met de tocht mijn val en de gevolgen ergens een plaats te geven. Ik wil leren leven met de gebreken die ik wel nog heb. Wanneer we over de meet komen – ik hoop dan mijn zoontje Georges (7 maanden) op mijn schoot te kunnen houden – zullen de emoties wel hoog oplopen.”

Goed doel

Door wat Brecht meemaakte wilden hij en Jamaica het traject koppelen aan een goed doel. Ze kozen voor projecten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsels van het AZ Groeninge in Kortrijk. “Omdat ik besef dat ik veel geluk heb gehad ten opzichte van veel lotgenoten. Het is een manier om te tonen dat je altijd moet doorzetten.”

Dat doorzetten zal ook tijdens de tocht nodig zijn. De afstand en het uit en weer in het water stappen bij de sluizen zijn slopend. En dan is er nog een passage door een tunnel van 5 kilometer. En een passage op de Thève waar het water wat wilder is. Daarom laat het duo zich ook begeleiden door een team. “Met onder meer een kine, mental coach, personal coach en kok”, aldus Brecht.

De voorbereiding is intussen al volop bezig. “Onlangs legden we een traject van 35 kilometer af. We streven ernaar om 3 dagen na elkaar 50 kilometer te kunnen afleggen, dan zouden we klaar moeten zijn voor de uitdaging. Intussen proberen we alle details goed te krijgen. Het soort voeding dat we best verdragen bijvoorbeeld. Of welke zwemvest het best past.”

Op 17 februari organiseren Brecht en Jamaica een kaas- en wijnavond in Départ in Kortrijk. Alles is te volgen via de Facebookpagina Kajakkers met een hart. (JD)

The post De dokters vertelden hem dat hij niet meer zou kunnen wandelen, nu traint Brecht (27) om met een vriendin naar Parijs te kajakken voor het goede doel is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Koekeloeren geeft startende dj’s podium

Het gemeentebestuur organiseert in samenwerking met de jeugdraad de tweede editie van het openluchtfestival Koekeloeren op woensdag 14 augustus op het Concertplein. De vorige editie in 2023 was een heus succes en vond plaats onder een stralende zon, wat zorgde voor echte summervibes.
The post Koekeloeren geeft startende dj’s podium appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pensioenleeftijd moet naar omhoog in China

China wil de pensioenleeftijd verhogen. Op dit moment ligt de gemiddelde levensverwachting in China hoger dan in de Verenigde Staten, terwijl de huidige wettelijke pensioenleeftijd een van de laagste ter wereld is. Door de pensioenleeftijd op te trekken zou de krapte op de arbeidsmarkt worden aangepakt.

Lees meer »

Schade aan 20.000 woningen en 1.100 voertuigen door onweer van 9 juli

Bijna 20.000 woningen hebben schade opgelopen door het zware onweer, met hevige rukwinden en soms ook hagel, van dinsdag 9 juli. Ook werd voor meer dan 1.100 voertuigen, verzekerd in omnium, een aangifte gedaan bij de verzekeraar. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging van verzekeraars Assuralia bij de verzekeringsondernemingen. De extreme weersomstandigheden veroorzaakten onder meer in de regio

Lees meer »

Nieuwe Vlaamse school op Bierenbergsite in Sint-Genesius-Rode: “We geven het terug aan de Vlaamse gemeenschap”

Er komt een nieuwe school van het Gemeenschapsonderwijs op de Bierenbergsite in Sint-Genesius-Rode. Al 20 jaar staan daar gebouwen van de VUB en ULB leeg. Vroeger was het de campus biotechnologie en chemie. Minister van onderwijs Ben Weyts geeft nu 4 miljoen euro steun om het terrein aan te kopen. "We willen de Vlaamse aanwezigheid in de faciliteitengemeente versterken, de

Lees meer »

Frankrijk gebruikt tijdens Olympische Spelen videobewaking op basis van artificiële intelligentie, privacyorganisaties zijn “bezorgd”

Frankrijk zal tijdens de Olympische Spelen experimenteren met videobewaking op basis van artificiële intelligentie in de metrostations. Dat staat in een decreet dat deze week werd goedgekeurd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen de camera’s enkel mensenstromen analyseren, maar toch reageren privacyorganisaties bezorgd.

Lees meer »

Nieuwe Vlaamse school op Bierenbergsite in Sint-Genesius-Rode: “We geven het terug aan de Vlaamse gemeenschap”

Er komt een nieuwe school van het Gemeenschapsonderwijs op de Bierenbergsite in Sint-Genesius-Rode. Al 20 jaar staan daar gebouwen van de VUB en ULB leeg. Vroeger was het de campus biotechnologie en chemie. Minister van onderwijs Ben Weyts geeft nu 4 miljoen euro steun om het terrein aan te kopen. "We willen de Vlaamse aanwezigheid in de faciliteitengemeente versterken, de

Lees meer »