Ex-speler Brecht Dejaegere ziet één groot verschil met KVK uit glorietijd: “Er zijn geen Vlaamse steunpilaren meer”

Brecht Dejaegere begon in februari aan zijn tweede seizoen bij Charlotte FC. In België brak ‘Brechtje’ als jeugdspeler door bij KVK, hij speelde er onder meer de bekerfinale tegen Lokeren, en speelde hij kampioen met KAA Gent. Dejaegere zag de voorbije jaren hoe KVK het niveau van weleer niet meer haalde en nu zelfs kan degraderen. “Maar zolang er mathematisch nog niets beslist is, is alles mogelijk. En zelfs degradatie is geen ramp voor de club. Om ten onder te gaan is KV Kortrijk te sterk.”

De ‘Kerels’ kunnen nog altijd op de steun rekenen van de middenvelder. Ondanks de kilometers en het tijdsverschil maakt hij graag tijd om naar de wedstrijden van zijn ex-ploeg te kijken. Als dat niet lukt, volgt hij wel online wat de tussenstand is.

Dejaegere vindt het dan ook zuur om de ploeg in deze moeilijkheden te zien: “Ik blijf de hoop erin houden. Zolang er mathematisch nog niets beslist is, is alles mogelijk in deze fase van de competitie. Als KVK straks gaat winnen op RWDM, wat zeker moet kunnen, ziet de wereld er alweer volledig anders uit. Zolang het doek niet definitief valt, blijf ik hopen en dat zou iedereen moeten doen, spelers, staff en supporters.”

De reden voor die sympathie komt natuurlijk voort uit wat Kortrijk voor hem heeft betekend. “Ik heb enorm goeie herinneringen aan Kortrijk”, zegt hij daarover.

“KVK liet me doorbreken bij de eerste ploeg, waar ik hen tot op vandaag dankbaar voor ben. Dan hebben we met de ploeg hoogdagen beleefd. Ik had het geluk om in Kortrijk te spelen tijdens hun glorieperiode. Hoogtepunten waren de bekerfinale, maar ook het halen van Play-off 1. Het mooie parcours daar maakte het alleen maar mooier. Thuis hebben we Club Brugge verslagen en in Anderlecht konden we winnen. Verder schopten we het ook nog eens tot de finale van de Beker van België. Het waren kortom drie fantastische jaren in rood en wit.”

Positieve fans

“Dan is het nog zoveel erger om hen nu in die moeilijkheden te zien”, gaat hij verder. “Ik leef mee met de fans. Zij verdienen dit niet. Ik heb altijd veel aan hen gehad. Zelfs nu heb ik met sommigen nog contact. De fans van Kortrijk staan ervoor bekend om altijd positief te zijn. Zeker nu komt dat in de verf te staan. Tegen RWDM vorige week zat de spionkop alweer tot in de nok gevuld. Ik verwacht niet dat daar verandering in zal komen de komende wedstrijden.”

“In mijn tijd bestond die ruggengraat, naast mij, uit: Sven Kums, Brecht Capon, Gertjan Demets, maar ook Davy De Beule, Thomas Matton en zeker ook Mo Messoudi”

Aanduiden wat er de laatste jaren precies fout liep, kan Brecht Dejaegere niet. Wel kan hij vergelijken met zijn periode: “Het grootste verschil is die Vlaamse verankering, denk ik. Kortrijk is een traditieclub, een club van het volk. En de ploeg trok zich altijd op aan die Vlaamse ankerpunten in de ploeg. Mannen van de streek waar de supporters zich mee konden vereenzelvigen. Daarrond werd de ploeg dan gebouwd. Het zorgde voor een perfecte mix van verschillende nationaliteiten en culturen, maar met een Vlaamse ruggengraat.”

Brecht Dejaegere in actie tijdens de bekerfinale tegen Lokeren in 213. (foto VDB) © VDB

“In mijn tijd bestond die ruggengraat, naast mij, uit: Sven Kums, Brecht Capon, Gertjan Demets, maar ook Davy De Beule, Thomas Matton en zeker ook Mo Messoudi. We waren toen nog allemaal jong en hongerig. Nu is dat minder het geval, volgens mij. Als ik naar de basisopstelling kijk, zie ik weinig mannen uit de streek die de club echt al van jongs af aan een warm hart toedragen of zelfs kennen. De kern bestaat nu vooral uit huurspelers die er maar een seizoen zitten, soms zelfs minder. Ik zeg niet dat het geen goede spelers zijn, maar het is moeilijker om daar een echte ploeg mee te bouwen.”

“Het is natuurlijk altijd koffiedik kijken hoe de club, de stad en de supporters op een degradatie zullen reageren. Bij de supporters zie ik het minste fout lopen”

De ex-speler kan dat probleem ook nuanceren: “Veel heeft te maken met die turbulente zomer. Het maakte het bijna onmogelijk voor de club om een sterke kern uit te bouwen. Dan zijn ze maar noodgedwongen gaan versterken in de winter. Dat heeft hen geholpen. Ik hoop oprecht dat het net genoeg zal zijn om te overleven.”

Degradatie geen ramp

Mocht de club dan toch degraderen, ziet Dejaegere nog niet meteen een ramp gebeuren. “Het is natuurlijk altijd koffiedik kijken hoe de club, de stad en de supporters erop zullen reageren. Bij de supporters zie ik het minste fout lopen. Zij zullen hun ploeg steunen door dik en dun. Daar ben ik zeker van. Voor de rest zullen de betrokkenen vooral hun geduld niet mogen verliezen. Het is altijd moeilijk voor een ploeg om na een jaar al terug te keren naar eerste klasse. Kijk maar naar Zulte Waregem. Ook Beerschot komt nu pas terug na een aantal jaren in 1B. Ik geloof erin dat alles wel goed zal komen. Om ten onder te gaan is KV Kortrijk te sterk.”

(Jonas De Bosschere)

The post Ex-speler Brecht Dejaegere ziet één groot verschil met KVK uit glorietijd: “Er zijn geen Vlaamse steunpilaren meer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Infrabel installeert AI-camera’s bij zeventig overwegen: “We nemen onze verantwoordelijkheid om veiligheid en stiptheid te verbeteren”

Spoornetbeheerder Infrabel gaat artificiële intelligentie (AI) gebruiken om de veiligheid aan overwegen te verbeteren. Zeventig overwegen worden tegen eind dit jaar uitgerust met AI-camera’s die stilstaande personen of voertuigen kunnen detecteren. Het is een van de maatregelen uit een nationaal actieplan dat Infrabel, samen met minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), vandaag voorstelde.

Lees meer »

Vandergunst (KSV Diksmuide) is trots én gretig

Na de titel van het A-team deed ook de Diksmuidse B-ploeg nog tot het absolute slot mee voor de promotie. Penalty’s tegen Jong Male beslisten er echter anders over. Toch mogen Robbe Vandergunst en co trots op hun seizoen terugblikken.
The post Vandergunst (KSV Diksmuide) is trots én gretig appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Italiaans trio krijgt weinig ruimte van het peloton, Merlier: “Zal geen rustige etappe worden door wind”

Voor het in de Giro enkele dagen aan de klassementsmannen is, krijgen de sprinters nog een keer de mogelijkheid om zich te tonen. De dertiende etappe van Riccione naar Cento is namelijk haast volledig vlak. Kan Tim Merlier de frustraties van z’n declassering van woensdag van zich af sprinten en een tweede ritzege pakken? Volg het op de voet in

Lees meer »

Gepland bezoek van Oekraïense president Zelenski aan ons land gaat niet door “vanwege situatie aan het front”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn geplande bezoek aan ons land uitgesteld. Hij zou deze namiddag premier Alexander De Croo (Open VLD) ontmoeten, en daarna doorreizen naar Spanje en Portugal. Volgens Portugese media is het bezoek uitgesteld door de precaire toestand aan het front. "Het is niet het beste moment om Oekraïne te verlaten", zegt ook VRT NWS-journalist Marijn

Lees meer »

Moendial brengt de Rode Duivels op groot scherm in Moen

Binnen een kleine maand spelen de Rode Duivels om 18 uur tegen Slowakije hun eerste wedstrijd op het EK voetbal in Duitsland. 17 Juni betekent dan ook de aftrap van het EK fandorp ‘Moendial’. Alle wedstrijden van het nationaal voetbalelftal worden er op groot scherm uitgezonden in het Millenniumpark in Moen. Een organisatie van Moen Feest samen met de officiële

Lees meer »

‘The Voice’-winnares Luka hoopt op geldprijs in ‘Sing Again’: “Door Hooverphonic ben ik heel snel volwassen geworden”

Haar winst in ‘The Voice van Vlaanderen’, intussen zeven jaar geleden, zette het leven van Luka Cruysberghs (23) op z’n kop. Coach Alex Callier (51) bombardeerde haar tot frontvrouw van Hooverphonic, om haar nadien weer koeltjes aan de kant te schuiven. Sindsdien is het stiller rond de Leuvense, die nu opduikt in de nieuwe talentenjacht ‘Sing Again’. Tijd om te

Lees meer »

Meer dan 1,2 miljoen Belgische gezinnen betalen tot 1.000 euro teveel voor energie, waarschuwt CREG

Meer dan 1.200.000 Belgische gezinnen betalen jaarlijks tot 1.000 euro teveel voor hun elektriciteits- en gasfactuur. Dat blijkt uit recente gegevens van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en Gas (CREG), de federale energietoezichthouder. Volgens Kurt Hernot, adviseur bij de CREG, komt dit grotendeels doordat veel gebruikers onvoldoende geïnformeerd zijn over hun contract.

Lees meer »

Krombeke Paardenkoersen viert 110de verjaardag: “Een weddenschap was start van paardenkoersmaandag”

De vzw Folkloristische Paardenkoersen is dit jaar toe aan de 110de editie. In samenwerking met de Heemkring ‘Aan de Schreve’ organiseerden ze een officiële zitting naar aanleiding van het 110-jarig bestaan van Krombeke Paardenkoersen. Er werd teruggeblikt met oude foto’s en video’s, en enkele sappige anekdotes uit het rijke verleden.
The post Krombeke Paardenkoersen viert 110de verjaardag: “Een weddenschap

Lees meer »

OVERZICHT. Zirkzee en Lang niet in voorlopige EK-selectie Nederland – Mbappé voert Franse sterrenensemble aan

Het EK begint pas over een maand, maar mondjesmaat lopen de EK-selecties binnen. Hongarije maakte hun selectie dinsdag al bekend en nu mag ook Duitsland bijgeschreven worden op het lijstje. Het gastland loste de afgelopen dagen op ludieke wijze al enkele namen, nu is ook de volledige kern bekendgemaakt. Op de selectie van de Belgen is het nog wachten tot

Lees meer »

Noordhof wordt even minidorp waar iedereen zich thuis voelt

Eind mei wordt het Noordhof omgebouwd tot een ministad waarin tal van thuisverhalen aan bod komen. “In onze stad zijn er veel mensen met verschillende achtergronden, maar het is belangrijk dat iedereen zich thuis voelt”, aldus schepen Michèle Hostekint (Vooruit).
The post Noordhof wordt even minidorp waar iedereen zich thuis voelt appeared first on KW.be.

Lees meer »