Stadsvernieuwingsproject Collegesite wordt bijgestuurd met oog op indienen verkavelingsaanvraag: “Belangrijke nieuwe stap in dit dossier”

Twintig jaar nadat de Stad Tielt de gebouwen van het voormalige Sint-Jozefscollege kocht en tien jaar nadat het bestek uitgeschreven werd voor een groots stadsvernieuwingsproject, is de realisatie van de Collegesite weer een stapje dichterbij gekomen. Op de volgende gemeenteraad ligt een aanpassing aan de overeenkomst met de ontwikkelaar voor. Daarna kan de officiële verkavelingsaanvraag ingediend worden.

Bedoeling is en blijft om in het projectgebied, dat twee hectare omvat en in het hart van de stad ligt, op termijn een stadsvernieuwingsproject te realiseren met ruim tweehonderd nieuwe appartementen, een nieuw dienstencentrum, nieuwe handelsruimtes, een uitbreiding van het stadspark en een ruime ondergrondse parking. Alles samen goed voor fors prijskaartje van zowat 70 miljoen euro, al zou het project voor de stad budgetneutraal moeten zijn (de stad laat een private partner bouwen op haar gronden en krijgt daar een publieke parking en een aantrekkelijkere kern voor in ruil – red.).

In 2019 werden de plannen wat bijgestuurd, in 2020 werd het project gegund en in 2021 keurde de stad de publiek-private samenwerkingsovereenkomst goed met de ontwikkelaarscluster THV Kortrijkstraat. Intussen is er een archeologisch onderzoek uitgevoerd, terwijl de stad de huizenrij aan de kant van de Kortrijkstraat opkocht en liet slopen.

Uitbreiding projectzone met meer groen

Het dossier sleept al jaren aan, maar straks breekt een nieuwe fase aan. Al worden de plannen eerst opnieuw wat bijgestuurd. “Door een gewijzigde wetgeving en een nieuwe marktcontext na corona, is het noodzakelijk om enkele bepalingen van het ontwerp aan te passen”, verwoordt bevoegd schepen Vincent Byttebier (CD&V) het. “Zowel in het publieke deel als in het private gedeelte zijn er enkele aanpassingen. Zo wordt het projectgebied uitgebreid met een perceel van 1.838 vierkante meter (het gaat om het perceel aan de kant van de Ieperstraat, dat de Tieltse Bouwmaatschappij inmiddels verkocht aan de stad – red.). Daar komt de inrit van de ondergrondse parking, maar ook extra ruimte voor groen en voor waterbuffering. Het dienstencentrum wordt dan weer uitgebreid van 1.139 vierkante meter naar 1.718 vierkante meter, waardoor er twee volwaardige verdiepingen komen.”

Meer appartementen

Dat zijn lang niet de enige aanpassingen. De oppervlakte van de handelsruimten op de benedenverdiepingen wordt van 8.626 m² opgetrokken naar 10.110 m², onder meer omdat eventuele terrasruimte erbij gerekend werd. De ondergrondse parking wordt dan weer iets kleiner, waardoor er alles samen 310 publieke en 276 private parkeerplaatsen komen. Tot slot wordt het aantal appartementen opgetrokken van 212 naar 220. In het oorspronkelijke bestek stonden ook assistentieflats, maar omdat de vraag daarnaar fel gezakt is zijn die geschrapt. In het addendum dat op de gemeenteraad komt staan verder nog enkele technische aanpassingen, onder meer over de dikte van de muren van de parking en de hellingsgraad van de in- en uitrit.

Volgens Byttebier gaat het om een belangrijke nieuwe stap in het dossier. Hij kan zich niet uitspreken over een concrete timing, maar de eerste steen zal sowieso niet meer voor deze bestuursperiode zijn. “Na goedkeuring van dit addendum door de raad kunnen we de verkavelingsaanvraag indienen bij de provincie West-Vlaanderen (de provincie is in dit geval de vergunningsverlenende overheid – red.). Dan volgt een openbaar onderzoek, waarna we kunnen overgaan tot de aanvraag van de verschillende omgevingsvergunningen.”

In de komende maanden wil het stadsbestuur het project ook opnieuw voorstellen aan de inwoners. (SV)

The post Stadsvernieuwingsproject Collegesite wordt bijgestuurd met oog op indienen verkavelingsaanvraag: “Belangrijke nieuwe stap in dit dossier” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Donorcentrum van Rode Kruis krijgt stek aan K in Kortrijk

Na 14 jaar verhuist het Donorcentrum van Rode Kruis Vlaanderen Kortrijk van de Doorniksewijk naar een gloednieuwe locatie in het centrum van de stad: het winkelcentrum K-Kortrijk. Met de betere ligging hoopt Rode Kruis op een stijging van 10 procent van de donors. Op dit moment is er vooral een tekort aan plasma.
The post Donorcentrum van Rode Kruis

Lees meer »

OVERZICHT. Undav bij 27 Duitse namen, geen Goretzka en Gnabry – Oekraïne, tegenstander van Duivels, geeft voorlopige selectie vrij

Het EK begint pas over een maand, maar mondjesmaat lopen de EK-selecties binnen. Hongarije maakte hun selectie dinsdag al bekend en nu mag ook Duitsland bijgeschreven worden op het lijstje. Het gastland loste de afgelopen dagen op ludieke wijze al enkele namen, nu is ook de volledige kern bekendgemaakt. Op de selectie van de Belgen is het nog wachten tot

Lees meer »

Duikclub Ieper Dives blaast leegstaand café nieuw leven in: “We behouden het mooie authentieke interieur”

De Ieperse duikers van Ieper Dives hebben in het leegstaand café De Kerselaar een nieuw clublokaal gevonden. Het is de bedoeling dat de herberg als vergaderruimte wordt gebruikt. Achteraan de site komt een opslagplaats voor het duikmateriaal. “Er is in Ieper een tekort aan plaatsen waar verenigingen kunnen vergaderen.”
The post Duikclub Ieper Dives blaast leegstaand café nieuw leven

Lees meer »

Zonnig weer zorgt voor topweekend aan de kust

De toeristische sector aan de kust kan tevreden terugblikken op het verlengde Hemelvaartsweekend. Volgens provinciebedrijf Westtoer werden dankzij het zonnige lenteweer 700.000 toeristische overnachtingen en 550.000 dagtoeristen genoteerd. Tijdens hun lentevakantie trokken ook heel wat Franstalige Belgen naar de kust.

Lees meer »

Werken Centrum in laatste rechte lijn: weergoden houden opening van Brugpark nog wat tegen

De heropening van de Centrumbrug in Izegem zal nog even op zich laten wachten. De asfalteringswerken konden voorlopig niet doorgaan wegens de regen. “Maar de aannemer staat klaar. Zodra het baanvak is geasfalteerd, kunnen de afsluitende werken zoals het plaatsen van de bloembakken beginnen.”
The post Werken Centrum in laatste rechte lijn: weergoden houden opening van Brugpark nog wat

Lees meer »

Nederland gaat zijn strengste asielbeleid ooit voeren. Zal dat impact hebben op vluchtelingenstroom naar ons land?

Nederland gaat zijn strengste asielbeleid ooit voeren: asielaanvragen worden opgeschort, het recht op opvang wordt beperkt en automatische gezinshereniging wordt geschrapt. Gaat dat asielzoekers doen uitwijken naar België? Migratie-onderzoeker Pascal Debruyne legt uit hoe groot of klein de impact kan zijn op ons land. “Ik denk niet dat wíj nu ook ons asielbeleid moeten verstrengen.”

Lees meer »

“Een trouwe bedrijfssoldaat, hij doet wat de organisatie verlangt”: dit is Jean Philip De Tender, de Belg aan de top van de EBU

Bakken kritiek en gebrekkige communicatie: geen mediabedrijf staat onder grotere druk dan Songfestival-organisator EBU. Mee kop van Jut: de Belg Jean Philip De Tender (59), die er al bijna tien jaar mediadirecteur is. Maar wie is de ex-VRT’er, tv-presentator en diplomaat die doorgaans in de schaduw blijft? Iemand die ongetwijfeld afziet van de situatie, “maar hij is niet de man

Lees meer »

Malaise gevangenissen: stakingsaanzeggingen geactiveerd, vanaf woensdagavond kans op staking in West-Vlaamse gevangenissen

De stakingsaanzegging die de socialistische vakbond ACOD heeft ingediend voor onder andere de gevangenissen in West-Vlaanderen wordt geactiveerd. Dat zeggen de vakbonden na het overleg met het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) op dinsdag. De liberale vakbond VSOA en de christelijke vakbond ACV ondersteunen de stakingsaanzeggingen van ACOD.
The post Malaise gevangenissen: stakingsaanzeggingen geactiveerd,

Lees meer »

Royaltywatcher stelt zware bodyshaming bij royals aan de kaak: “Amalia in een fris rokje, dat zou de ultieme middelvinger zijn”

“Mijn lichaam gaat alleen mij aan.” Marie Ducruet (31), de schoondochter van prinses Stéphanie van Monaco, reageert aangeslagen nadat ze ‘dik’ werd genoemd. Bodyshaming is iets waar vrouwelijke royals opvallend vaker mee te maken krijgen. Royaltywachter Mario Danneels neemt in ‘Story’ het fenomeen onder de loep en komt tot opvallende conclusies: “Die lange, onmodieuze mantels en sjaals waarin Amalia zich

Lees meer »