Onvrede over toelage toegekende restauratiepremies Kasteel Bossuit: “Getuigt van weinig goed bestuur”

Eind 2014 diende het Kasteel Bossuit twee restauratiepremies in bij de Vlaamse Overheid. Negen jaar na datum werden de premies toegekend door minister Diependaele. Maar dat heeft nu onverwachte financiële gevolgen voor de gemeente Avelgem.

De premie-aanvragen werden ingediend eind 2014. Toen was de gemeente Avelgem nog verplicht om 15 procent van de kosten voor haar rekening te nemen. Sinds 2015 vallen de restauratiepremies volledig ten laste van de Vlaamse Overheid. Ruim negen jaar later viel er dus een beslissing, maar doordat de aanvraag dateert uit 2014 dienen ze nu verplicht bijna 435.000 euro op te hoesten. Een onverwachte kost die niet is opgenomen in het budget dat voor 2024 is vastgelegd.

Onroerend erfgoed

Burgemeester Lut Deseyn (gbA-Gemeentebelangen) vindt het onbegrijpelijk dat ze daar nu pas mee afkomen. “Eind 2023 kregen we deze info, maar toen was het meerjarenplan al opgemaakt. Het gaat om 435.000 euro, op een budget van 22 miljoen euro is dat gewoon zeer veel geld. Daarbovenop dateert het van negen jaar geleden, dat ze ons nu vragen om dat nog te betalen, getuigt van weinig goed bestuur.”

De aanvraag voor de restauratiewerken aan het privé-eigendom Kasteel Bossuit komt van de eigenaars zelf. Zij kunnen zulke aanvragen doen omdat hun kasteel op de lijst van ‘Onroerend Erfgoed’ staat. In 2014 gold dan ook nog eens het principe van de koppelsubsidies. Dat betekent dat de gemeente 15 procent van de toegekende subsidies op zich moest nemen, maar dat is in 2015 afgeschaft.

Ook schepen van openbare werken en patrimonium Tom Beunens (Vooruit) is niet te spreken over de aanpak van kabinet Diependaele. “Dat minister Diependaele nu teruggrijpt naar oude regelgeving, goed wetende dat deze nefast is voor kleine gemeenten, daarvoor ben ik niet in de politiek gestapt. Dit vind ik niet correct en niet serieus”, besluit hij op Radio2.

The post Onvrede over toelage toegekende restauratiepremies Kasteel Bossuit: “Getuigt van weinig goed bestuur” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Amerikaans president Biden vergemakkelijkt staatsburgerschap voor 500.000 echtgenoten zonder papieren

De Amerikaanse president Joe Biden heeft maatregelen aangekondigd die het makkelijker moeten maken om verblijfs- en werkvergunningen af te leveren aan een grote groep migranten. Meer specifiek gaat het om zo’n 500.000 echtgenoten en 50.000 kinderen van Amerikaanse burgers. Het plan is een van de grootste beschermingsmaatregelen sinds het DACA-beleid, dat vandaag zijn 12-jarig bestaan viert.

Lees meer »

Tachtig procent wereldbevolking wil meer actie voor het klimaat

Tachtig procent van de wereldbevolking wil dat er meer actie wordt ondernomen voor het klimaat. Dat blijkt vandaag uit een grootschalig onderzoek van het VN-ontwikkelingsagentschap UNDP en de universiteit van Oxford. Nog een groter deel (86 procent) wil dat landen wereldwijd meer samenwerken om de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Lees meer »

500 euro verschil tussen werken en niet werken en de hoogste pensioenen aftoppen. Dit is hoe de partijen in onderhandeling stappen voor federale regering

Samen met het slechte begrotingsrapport gaf Europa België woensdag een ‘miniregeerakkoord’ mee. Daarin staan vijf harde aanbevelingen: belastingen verschuiven, hogere tewerkstelling, vergrijzing aanpakken, minder uitgeven aan gezondheidszorg en weg van fossiele energie. Maar hoe denken de vijf gedoodverfde coalitiepartners – CD&V, N-VA, MR, Vooruit en Les Engagés – over deze dringende kwesties?

Lees meer »

“Gianni is niet aan het einde van zijn Latijn. Er zit nog rek op”: vader Stefaan Vermeersch blikt vooruit op BK wielrennen en eventueel Tourdebuut

Gianni Vermeersch (31) uit Klerken rijdt zondag het BK op de weg in het Oost-Vlaamse Zottegem. De renner van Alpecin-Deceuninck verschijnt met een heel sterk team aan de start van de lastige titelstrijd. “Het zal allemaal wat moeten meezitten”, beseft vader Stefaan Vermeersch.
The post “Gianni is niet aan het einde van zijn Latijn. Er zit nog rek op”:

Lees meer »

Klokken Ginstekerk Oostrozebeke zwijgen even

In augustus moeten de Ginstenaars het zonder het vertrouwde klokkengeluid van de Sint-Jozefskerk stellen. De draagbalk waaraan de klokken zijn bevestigd is aan een grondig onderhoud toe.
The post Klokken Ginstekerk Oostrozebeke zwijgen even appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Homofilie is een gevolg van een slechte opvoeding”: Vlaams Belang-kopstuk zou homofobe uitspraak hebben gedaan

Vlaams Belang-kopstuk Tom Vandendriessche zou een denigrerende uitspraak over homo’s hebben gedaan tijdens een gesprek met een ex-medewerker. “Homofilie is een gevolg van een slechte opvoeding”, zou hij hebben gezegd tijdens een lunch in het Europees Parlement. Het citaat duikt op in een document van de bewuste ex-medewerker dat ‘Apache’ en ‘Humo’ konden inkijken. Vandendriessche zegt op X dat men

Lees meer »

Nieuw militair akkoord leidt tot onrust over mogelijke Amerikaanse kernwapens op Zweedse bodem

Het Zweedse parlement heeft met overgrote meerderheid een omstreden militair akkoord tussen Zweden en de VS goedgekeurd. Dankzij de nieuwe samenwerking mag het Amerikaanse leger gebruik maken van de Zweedse militaire basissen en trainingsgronden. Enkele (extreem)linkse partijen stemden tegen het voorstel. Ze vrezen dat de samenwerking er op termijn toe kan leiden dat Amerikaanse kernwapens op Zweeds grondgebied geplaatst worden.

Lees meer »

Bpost bereikt akkoord met uitgevers over krantendistributie in Wallonië

Bpost heeft een akkoord bereikt met de uitgevers van Franstalige kranten over de krantendistributie in Wallonië vanaf 1 juli 2024. Dat is de datum waarop de huidige persconcessie afloopt. Dit maakte het postbedrijf woensdag voor de beurs bekend. Voor personeel met een vast contract blijft de tewerkstelling hiermee gegarandeerd, zegt Bpost.

Lees meer »

Rechter laat aanklacht tegen Alec Baldwin in zaak rond dodelijk schietincident op filmset niet vallen

Een poging van de Amerikaanse acteur Alec Baldwin om de aanklacht van onvrijwillige doodslag tegen hem van tafel te krijgen, is door een rechter in New Mexico afgewezen. De rechtbank vindt dat een jury moet beslissen of roekeloosheid heeft geleid tot de dood van cameravrouw Halyna Hutchins tijdens opnames van de western Rust in 2021. Dat heeft het tijdschrift Variety

Lees meer »