Kasteelheer van Ingelmunster Marc Vanhonsebrouck (89) overleden: “Bijzonder man met een groot hart voor zijn kasteel”

Marc Vanhonsebrouck is dinsdag overleden op een zucht van zijn 90ste verjaardag. Hij was een rasecht ondernemer, maar stond vooral bekend als de eigenaar van het kasteel van Ingelmunster. Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven met het kasteel dat de inspiratie vormde voor het Kasteelbier van brouwerij Vanhonsebrouck.

In tegenstelling tot zijn oudere broer Luc Vanhonsebrouck, die overleden is in 2020 en lange tijd aan het hoofd stond van de gelijknamige brouwerij, koos Marc een ander pad. Hij stond destijds aan de wieg van de Unic-supermarktketen en opende ook verschillende bowlingcentra in Vlaanderen.

Kasteel van Ingelmunster

Zijn allergrootste passie was echter het kasteel van Ingelmunster. Hij en zijn broer Luc kochten het samen in 1986. Marc en zijn gezin woonden er lange tijd, tot een verwoestende brand in 2001 een van de vleugels van het kasteel nagenoeg helemaal in de as legde. Het 18de-eeuwse kasteel liep toen ruim 3,7 miljoen euro schade op en een enorme collectie kunst en antiek ging in de vlammen op. Marc werd die nacht door een van z’n dochters gewekt en kon zo samen met zijn vrouw tijdig ontsnappen.

“Die brand heeft hem veel pijn gedaan”, vertelt burgemeester Kurt Windels (De Brug). “Nagenoeg bij elk onderhoud die ik had met hem kwam de brand ter sprake. Marc was erg trots op zijn kasteel. Hij en zijn familie zijn ooit klein begonnen en zijn zowat naast het kasteel opgegroeid. Dankzij het ondernemerschap van de familie hebben hij en zijn broer het kasteel zelf kunnen kopen. Zo volgden ze een lange lijn van graven en edelen op als eigenaars. En daar was Marc fier op. Het is niet zo dat hij het gebouw zag als een persoonlijke trofee, maar z’n affectie ervoor was enorm.”

Enige eigenaar

In de jaren na de brand werd de verwoeste vleugel weliswaar wind- en waterdicht gemaakt, maar Marc besloot het kasteel terug in volle glorie te herstellen. In 2012 kocht hij zijn broer uit en werd zo de enige eigenaar van het kasteel. Hij was 81 toen hij aan de renovaties begon. In 2015 waren de werken achter de rug en werd het kasteel officieel heropend. Alle brandweerlui die in 2001 mee hadden helpen blussen bij de brand, waren uitgenodigd als eregasten, om hen te bedanken voor hun inzet tijdens die noodlottige nacht in 2001.

Keerzijde van die grote liefde voor het kasteel is dat Marc het uitgestrekte kasteelpark van tien hectare van dan af besloot af te sluiten voor het publiek. Het kasteel wordt tegenwoordig verhuurd als evenementenlocatie, maar nog steeds is het park privédomein. Al ijverde het gemeentebestuur er nochtans lang voor om dat park terug open te stellen voor het publiek.

Correcte ondernemer

Maar meer dan een uitzondering tijdens de Dag van het Park zat er niet in. “Marc had een bijzonder karakter en was een sterke onderhandelaar”, gaat Windels verder. Recent nog kocht het gemeentebestuur van hem de site van de voormalige wasserij, waar een nieuw cultuurhuis zal komen.

“Dat valt ergens te verwachten van een ondernemer, maar Marc was ondanks zijn leeftijd nog altijd alert en ging altijd door tot aan het gaatje. Al deed hij dat steevast op een minzame wijze. Correct en met respect voor iedereen. Hij liet nooit over zich heen lopen en maakte dat op een verrassend charmante manier duidelijk. En daarvoor heb ik hem altijd gerespecteerd.”

Volksmens

Met het (gewezen) personeel van het kasteel had Marc een fijne band. Eddy Mullebroek (74) en zijn vrouw runden tussen 1994 en 2009 de taverne in de kasteelkelder. “Het was een van de mooiste periodes van m’n leven”, vertelt de gewezen beenhouwer. “Soms wist je niet goed waar Marc zat met zijn gedachten, maar hij onderhield een heel goede band met ons. ‘Jullie hebben mij nodig, maar ik heb jullie ook nodig’, was een vaak gehoorde uitspraak van hem.”

“Tegelijk was hij ook wel een volksmens. Hij kon met iedereen overweg, ongeacht rang of stand. Als je hem voor het eerst ontmoette, was er niets aan hem waardoor je zou denken dat hij de kasteelheer was. Ook om een kwinkslag zat hij nooit verlegen. Toen hij in zijn jonge jaren bier ging leveren bij de cafés, meldde hij zich altijd aan door luidkeels ‘verse melk!’ te roepen in het deurgat. Dat grapje maakte hij bij ons later ook in de kelder.” (SV)

De uitvaart vindt plaats op 30 augustus, op de dag waarop hij 90 jaar zou zijn geworden, in de Sint-Amanduskerk in Ingelmunster om 11 uur. Bijeenkomst en rouwgroet in de kerk vanaf 10.15 uur. Online condoleren kan via de website van begrafenissen Geers. De bijzetting in de familiegrafkelder op de begraafplaats van Ingelmunster zal in familiekring gebeuren.

The post Kasteelheer van Ingelmunster Marc Vanhonsebrouck (89) overleden: “Bijzonder man met een groot hart voor zijn kasteel” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Rechtbank veroordeelt Benoit D. tot 8 jaar cel voor verspreiding beelden van kindermisbruik en verkrachting van twee minderjarigen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Benoit D. veroordeeld tot 8 jaar effectieve gevangenisstraf en vijf jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De theatermedewerker, een van de mensen uit het ‘dossier-Pichal’, deelde niet alleen beelden van kindermisbruik, maar verkrachtte zelf ook twee minderjarigen.

Lees meer »

LIVEBLOG ANDERLECHT-CLUB. Hoe ernstig is blessure van Thiago? En hoe stoomt paars-wit zich klaar? Volg de aanloop naar de clash een hele week op HLN!

De apotheose in onze Belgische eerste klasse nadert. Met Anderlecht dat zondag tegen grote rivaal Club Brugge landskampioen kan worden, als het resultaat in Cercle-Union enkele uren ervoor tenminste meezit voor paars-wit. Hoe dan ook: suspense en spanning alom voor de kraker. Niet enkel zondag, maar een hele week lang. En van dat alles hoeft u bij HLN niets missen.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Zeker 31 doden na aanval op vluchtelingenkamp in Gazastrook – Israëlisch leger zegt verschillende tunnels te hebben gevonden in Rafah

Bij een Israëlische luchtaanval zijn zondagochtend vroeg 31 mensen omgekomen in het vluchtelingenkamp van Nuseirat, centraal gelegen in de Gazastrook. Dat melden de lokale autoriteiten zondagmiddag. Een woordvoerder van het agentschap voor civiele bescherming in Gaza zei verder dat er ook twintig gewonden onder het puin vandaan zijn gehaald. Er wordt nog gezocht naar vermisten. Lees hier de ontwikkelingen van

Lees meer »

FamilieFestival komt naar Burggraaf Frimoutpark in Poperinge

CM Gezondheidsfonds, Skoebidoe, Wiegwijs en Huis van het Kind in heel Vlaanderen organiseren een FamilieFestival voor families en kinderen van 0 tot 12 jaar. Dit doen ze naar aanleiding van Week van de Opvoeding van 16 tot 23 mei. In Poperinge kan je op 15 mei vanaf 14 uur deelnemen aan gratis workshops, activiteiten en infosessies voor jong en oud

Lees meer »

Fotografe Emily vindt dankzij KW jongens die in 2017 voor haar lens poseerden: “Jongetjes van toen zijn uitgegroeid tot toffe, jonge gasten”

De Gouden Boomstoet trekt deze zomer na zeven jaar opnieuw door de straten van Brugge. Tijdens de vorige editie in 2017 was fotografe Emily Van Den Broucke uit Loppem erbij. Met een foto die ze toen nam, werd ze dit jaar geselecteerd voor de World Photographic Cup. Dankzij deze krant vond ze de broers terug die toen voor haar camera

Lees meer »

Zestiger terecht voor seksueel getinte gesprekken met minderjarige meisjes: “Maar helemaal niet zeker of ze echt wel minderjarig waren”

Een 60-jarige man uit Wervik wordt er van verdacht seksueel getinte gesprekken te hebben gevoerd met minderjarige meisjes. Dat kwam aan het licht tijdens een ander gerechtelijk onderzoek. De openbare aanklager wil hem veroordeeld zien tot 10 maanden celstraf en een boete. “We wisselden seksuele fantasieën uit maar ik ben helemaal niet zeker of mijn gesprekspartners wel minderjarig waren”, ontkende

Lees meer »

LIVE GAZA. België maakt 4 miljoen euro extra vrij voor Palestijnse steun

Israël zal extra troepen inzetten bij het grondoffensief in Rafah. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant donderdag verklaard. De gevechten zullen er ook “intenser” worden. De slag om Rafah is “beslissend voor Israël”, vatte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wat later samen tijdens een toespraak voor soldaten. “Het is een strijd die veel dingen zal beslissen in

Lees meer »

Kris en Thijs zijn Laureaat van de Arbeid

Kris Huysentruyt en Thijs Vermeersch werden in de bloemen gezet als Laureaat van de Arbeid. Burgemeester Ingrid Vandepitte mocht namens de bevoegde commissie de medailles opspelden. Kris Huysentruyt ontving de gouden medaille en werd voorgedragen door de politie en Civiele Veiligheidsdiensten, terwijl Thijs Vermeersch de bronzen medaille mocht ontvangen en voorgedragen werd door de sierteelt-
The post Kris en

Lees meer »

Verschillende provincies in Canada gaan over tot evacuaties door oprukkende bosbranden

In verschillende delen van Canada worden steden en gemeenten bedreigd door naderende bosbranden en moeten duizenden mensen worden geëvacueerd. Dat is onder meer het geval in de provincie Alberta, in het zuidwesten van het land, waar de autoriteiten dinsdag plaatselijke tijd voor vier buitenwijken van de stad Fort McMurray een evacuatiebevel uitvaardigden als gevolg van een verder oprukkende brand die

Lees meer »

Banken weigeren over de brug te komen na online fraude, zelfs niet als ombudsdienst zich ermee bemoeit: “Wees altijd achterdochtig”

Wie als slachtoffer van online fraude geen gehoor krijgt bij z’n bank, kan de hulp inroepen van Ombudsfin, de ombudsdienst voor financiële diensten. Maar zelfs als die vindt dat een slachtoffer compensatie verdient, betaalt de bank dat maar in één op de drie gevallen uit. Wat is de reden voor die terughoudendheid? En welke steken laten de banken zélf vallen

Lees meer »