Kasteelheer van Ingelmunster Marc Vanhonsebrouck (89) overleden: “Bijzonder man met een groot hart voor zijn kasteel”

Marc Vanhonsebrouck is dinsdag overleden op een zucht van zijn 90ste verjaardag. Hij was een rasecht ondernemer, maar stond vooral bekend als de eigenaar van het kasteel van Ingelmunster. Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven met het kasteel dat de inspiratie vormde voor het Kasteelbier van brouwerij Vanhonsebrouck.

In tegenstelling tot zijn oudere broer Luc Vanhonsebrouck, die overleden is in 2020 en lange tijd aan het hoofd stond van de gelijknamige brouwerij, koos Marc een ander pad. Hij stond destijds aan de wieg van de Unic-supermarktketen en opende ook verschillende bowlingcentra in Vlaanderen.

Kasteel van Ingelmunster

Zijn allergrootste passie was echter het kasteel van Ingelmunster. Hij en zijn broer Luc kochten het samen in 1986. Marc en zijn gezin woonden er lange tijd, tot een verwoestende brand in 2001 een van de vleugels van het kasteel nagenoeg helemaal in de as legde. Het 18de-eeuwse kasteel liep toen ruim 3,7 miljoen euro schade op en een enorme collectie kunst en antiek ging in de vlammen op. Marc werd die nacht door een van z’n dochters gewekt en kon zo samen met zijn vrouw tijdig ontsnappen.

“Die brand heeft hem veel pijn gedaan”, vertelt burgemeester Kurt Windels (De Brug). “Nagenoeg bij elk onderhoud die ik had met hem kwam de brand ter sprake. Marc was erg trots op zijn kasteel. Hij en zijn familie zijn ooit klein begonnen en zijn zowat naast het kasteel opgegroeid. Dankzij het ondernemerschap van de familie hebben hij en zijn broer het kasteel zelf kunnen kopen. Zo volgden ze een lange lijn van graven en edelen op als eigenaars. En daar was Marc fier op. Het is niet zo dat hij het gebouw zag als een persoonlijke trofee, maar z’n affectie ervoor was enorm.”

Enige eigenaar

In de jaren na de brand werd de verwoeste vleugel weliswaar wind- en waterdicht gemaakt, maar Marc besloot het kasteel terug in volle glorie te herstellen. In 2012 kocht hij zijn broer uit en werd zo de enige eigenaar van het kasteel. Hij was 81 toen hij aan de renovaties begon. In 2015 waren de werken achter de rug en werd het kasteel officieel heropend. Alle brandweerlui die in 2001 mee hadden helpen blussen bij de brand, waren uitgenodigd als eregasten, om hen te bedanken voor hun inzet tijdens die noodlottige nacht in 2001.

Keerzijde van die grote liefde voor het kasteel is dat Marc het uitgestrekte kasteelpark van tien hectare van dan af besloot af te sluiten voor het publiek. Het kasteel wordt tegenwoordig verhuurd als evenementenlocatie, maar nog steeds is het park privédomein. Al ijverde het gemeentebestuur er nochtans lang voor om dat park terug open te stellen voor het publiek.

Correcte ondernemer

Maar meer dan een uitzondering tijdens de Dag van het Park zat er niet in. “Marc had een bijzonder karakter en was een sterke onderhandelaar”, gaat Windels verder. Recent nog kocht het gemeentebestuur van hem de site van de voormalige wasserij, waar een nieuw cultuurhuis zal komen.

“Dat valt ergens te verwachten van een ondernemer, maar Marc was ondanks zijn leeftijd nog altijd alert en ging altijd door tot aan het gaatje. Al deed hij dat steevast op een minzame wijze. Correct en met respect voor iedereen. Hij liet nooit over zich heen lopen en maakte dat op een verrassend charmante manier duidelijk. En daarvoor heb ik hem altijd gerespecteerd.”

Volksmens

Met het (gewezen) personeel van het kasteel had Marc een fijne band. Eddy Mullebroek (74) en zijn vrouw runden tussen 1994 en 2009 de taverne in de kasteelkelder. “Het was een van de mooiste periodes van m’n leven”, vertelt de gewezen beenhouwer. “Soms wist je niet goed waar Marc zat met zijn gedachten, maar hij onderhield een heel goede band met ons. ‘Jullie hebben mij nodig, maar ik heb jullie ook nodig’, was een vaak gehoorde uitspraak van hem.”

“Tegelijk was hij ook wel een volksmens. Hij kon met iedereen overweg, ongeacht rang of stand. Als je hem voor het eerst ontmoette, was er niets aan hem waardoor je zou denken dat hij de kasteelheer was. Ook om een kwinkslag zat hij nooit verlegen. Toen hij in zijn jonge jaren bier ging leveren bij de cafés, meldde hij zich altijd aan door luidkeels ‘verse melk!’ te roepen in het deurgat. Dat grapje maakte hij bij ons later ook in de kelder.” (SV)

De uitvaart vindt plaats op 30 augustus, op de dag waarop hij 90 jaar zou zijn geworden, in de Sint-Amanduskerk in Ingelmunster om 11 uur. Bijeenkomst en rouwgroet in de kerk vanaf 10.15 uur. Online condoleren kan via de website van begrafenissen Geers. De bijzetting in de familiegrafkelder op de begraafplaats van Ingelmunster zal in familiekring gebeuren.

The post Kasteelheer van Ingelmunster Marc Vanhonsebrouck (89) overleden: “Bijzonder man met een groot hart voor zijn kasteel” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Na controverse rond seksfilmpje: Veronique Devreker (46) volgt burgemeester Vanderjeugd op als lijsttrekker voor Open VLD

Open VLD heeft deze voormiddag haar nieuwe lijsttrekker voorgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Veronique Devreker – die zich voor het eerst politiek engageert – volgt burgemeester Francesco Vanderjeugd op, die vorige week liet weten niet deel te nemen aan de verkiezingen.
The post Na controverse rond seksfilmpje: Veronique Devreker (46) volgt burgemeester Vanderjeugd op als lijsttrekker voor

Lees meer »

“Het is niet meer dan normaal dat Nicola wat jaloers is”: Glen Cuyle (21) mag naar de Spelen… ten koste van broer Nicola

Tweelingbroers Glen en Nicola Cuyle (21) zijn onafscheidelijk. De twee gymnasten uit Ingelmunster trainen wekelijks zo’n dertig uur samen, studeren samen en zijn ook daarbuiten zowat altijd samen. Nu mag de ene zich opmaken voor de Olympische Spelen, terwijl de andere net naast een ticketje voor Parijs greep. Een gesprek met de broers.
The post “Het is niet meer

Lees meer »

Eén stapje verkeerd, en hij zat vast tussen de rotsen: Jonathan (29) verdrinkt na val in kloof in Franse Alpen

Wat een avontuurlijke trip onder vrienden moest worden, is afgelopen weekend geëindigd in een drama. De 29-jarige Jonathan Victoor uit Sint-Denijs-Westrem verdronk zaterdagavond toen hij canyoning beoefende in de Franse Alpen. De twintiger gleed uit, belandde in het koude water en kwam vast te zitten tussen rotsblokken. “Zijn kameraad probeerde hem er nog uit te halen”, vertellen omstaanders. “Maar het

Lees meer »

Kapellen stuurt 3 atleten uit de gemeente naar Olympische Spelen in Parijs: “We hopen dit keer op een gouden medaille”

Kapellen stuurt dit jaar maar liefst 3 atleten uit de gemeente richting de Olympische Spelen in Parijs. Het gaat om zeilster Eline Verstraelen (22), loper Jochem Vermeulen (25) en hockeyspeelster Delphine Mariën (22). "In het verleden hebben we met Kapellen al 2 zilveren en 3 bronzen medailles behaald. Het zou mooi zijn om daar eens een gouden medaille aan toe

Lees meer »

Line (47) mag nationale defilé bijwonen dankzij haar inzet voor langdurig zieke kinderen: “Ik zie mezelf niet als held, maar ben wel vereerd”

Al 15 jaar kruipt Line Van Wassenhove uit Blankenberge in de huid van clown Loesje om langdurig zieke kinderen een glimlach op het gezicht te bezorgen tijdens huisbezoekjes. Daarnaast kunnen de kinderen ook videobellen met haar en voor hun klasgenoten is er een theatervoorstelling. Sinds kort trekt ze ook rond als Dokter Knuffel. Ze werd nu voorgedragen in het kader

Lees meer »

Ramkraak in Geluwe, 4e in 3 weken tijd in grensstreek

Zaterdagnacht is opnieuw een ramkraak gebeurd in de grensstreek. Deze keer was de zaak Comme Chez Nous, die bij een tankstation ligt, het doel van de daders. Ze gingen aan de haal met sigaretten en geld. Donderdag nog reed een inbreker in Lauwe het raam van een fruitwinkel aan diggelen.

Lees meer »

Vader vermoorde Michiel (22): “Als een psycholoog maar even met de dader had kunnen spreken, was dit niet gebeurd”

De dubbele moord op Miren Eynatten (54) en haar zoon Michiel Dutilleux (22) in Denderhoutem eind vorig jaar, had vermeden kunnen worden. Dat vindt de vader van Michiel. Hij wil dat er lessen getrokken worden, nu het onderzoek wordt afgesloten. “De dader was enkele uren eerder vrijgelaten met een zakje kleren en een contactverbod. Een jurist kan zo’n delicate beslissing

Lees meer »

Lokaal Liberaal presenteert zes nieuwe namen voor gemeenteraadsverkiezingen in Roeselare

Nieuwe en bekende namen bij de Roeselaarse liberalen. Met zes bijkomende kandidaten heeft Lokaal Liberaal nu ruim een derde van de lijst voorgesteld. Voor Marco Lombaert, vaste waarde uit Beveren, is het al de derde campagne. Jonge ondernemer William Vyncke staat klaar om zijn ideeën te delen.
The post Lokaal Liberaal presenteert zes nieuwe namen voor gemeenteraadsverkiezingen in Roeselare

Lees meer »