Actiecomité ‘Kabaal aan het Kanaal’ protesteert opnieuw tegen kanaal Bossuit-Kortrijk met mensenketting

Samen met de lokale besturen organiseert De Vlaamse Waterweg langs het kanaal Bossuit-Kortrijk vier infodagen over het openbaar onderzoek en het verder verloop van het project PLAN B-K. Dinsdagavond 23 april, tijdens zo’n publieke infomoment in IJsbaan de Piste, vormden zo’n 180-tal actievoerders een menselijke ketting als protest tegen de werken om het tracé van het kanaal te verleggen langs de R8 en de Gentsesteenweg op de grens van Kortrijk en Harelbeke.

De Vlaamse Regering heeft een voorkeursoplossing gekozen voor de opwaardering van het kanaal Bossuit-Kortrijk. De keuze voor het ‘ringtracé’ neemt ook de heraanleg van de R8 mee, met aandacht voor veiligere kruispunten en fietspaden, en zet in op natuurherstel- en ontwikkeling. De opwaardering van het kanaal Bossuit-Kortrijk heeft als belangrijkste doel de binnenvaart te bevorderen en het goederenvervoer te verminderen op de weg.

Maar dinsdagavond 23 april uitten bijna 200 buurtbewoners en leden van natuurbewegingen hun ongenoegen langs de Gentsesteenweg tijdens de eerste infodag. Dat deden ze hand in hand en met flyers in de lucht waarop onder meer te lezen stond ‘1 miljard? Graag voor iets nuttig’ en ‘Natuur op de schop, ben je gek?’. “De Vlaamse overheid probeert met mooie praatjes de buurtbewoners en natuurliefhebbers te paaien. Maar het is een objectieve vaststelling dat natuurcompensaties in onze regio heel moeizaam gerealiseerd worden, zoals in het project Rivierherstel Leie. De Venning is trouwens zelf reeds compensatiegebied voor de ontwikkeling van LAR Zuid, maar dreigt nu toch op de schop te gaan. We kunnen niet blijven compenseren”, zegt Jan Vanaverbeke, woordvoerder Kabaal aan het Kanaal.

“In september 2021 was er al een geslaagde actie die opriep voor het nulscenario bij de plannen voor het kanaal Bossuit-Kortrijk. Daarbij zou geen nieuw stuk kanaal komen. Deze optie werd eigenlijk niet onderzocht. Er is nochtans, ook vandaag, nog steeds geen economische rendabiliteit voor de megalomane en dure, ongeveer 1 miljard euro, plannen aangetoond”, aldus Jan Vanaverbeke. “Het is wel duidelijk wat er zou verdwijnen op de grens van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne: de waardevolle natuur in het Oude-Leiereservaat, het kanaalbos in Stasegem en stadsgroen De Venning, dat ook een belangrijke sociale functie heeft. In een natuurarme regio als Zuid-West-Vlaanderen is er nood aan meer en niet aan minder open ruimte en natuurontwikkeling.”

In aanloop naar de volgende stap wordt iedereen in de omgeving geïnformeerd. Dat gebeurt online via de website www.planbk.be of tijdens de infodagen op 23, 24 en 29 april en op 2 mei © MD

De herinrichting van het kanaal brengt een onteigeningtraject met zich mee. Voor de zone waarin grote onzekerheid heerst over het feit of woningen en bedrijven al dan niet worden getroffen, wordt een aankoopbeleid uitgewerkt. Dit betekent dat eigenaars die aan de voorwaarden zullen voldoen de mogelijkheid krijgen om hun eigendom vrijwillig en minnelijk te verkopen aan de overheid (aan onteigeningsvoorwaarden). Deze aankoopbeleidsactie treedt pas in werking na de definitieve vaststelling van het voorkeursbesluit. “Het project zal leiden tot onteigeningen van bewoners, herlocalisatie van plaatselijke bedrijiven, verlies aan landbouwgronden en mogelijkheden voor watergebonden recreatie. Het project is goed voor járen van hinder. En dat allemaal zonder zekerheid of het economisch überhaupt steek houdt”, klinkt het bij Kabaal aan het Kanaal.

“Onze oproep is om binnen de bestaande infrastructuur al het mogelijke te doen om vrachtwagens van de weg te halen: er is een onderbenut potentieel voor transport via het spoor en het beleid moet meer inzetten op lokale productie en verstandig omgaan met onze natuurlijke bronnen. Watertransport evolueert naar kleinere, flexibele en milieuvriendelijke vaartuigen, daarvoor is zo’n breed en diep kanaal niet nodig.”

Nu de Vlaamse Regering haar voorkeursoplossing kenbaar heeft gemaakt, wordt dit nu voorgelegd aan de bevolking in een openbaar onderzoek. Iedereen kan erop reageren. Pas bij het definitieve voorkeursbesluit, na afloop van het openbaar onderzoek, wordt de voorkeursoplossing definitief vastgelegd. Het openbaar onderzoek gaat door van 8 april tot en met 14 juni 2024. Tijdens deze periode kan iedereen een reactie formuleren per brief aan De Vlaamse Waterweg, via mail aan [email protected] of schriftelijk aan de betrokken steden en gemeenten. Meer informatie op www.planbk.be en www.omgeving.vlaanderen.be.

The post Actiecomité ‘Kabaal aan het Kanaal’ protesteert opnieuw tegen kanaal Bossuit-Kortrijk met mensenketting is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt vergunning voor windmolens in Pittem: “Hopelijk was dit de laatste veldslag”

Op Pittemberg is Luminus gestart met het opruimen van het steenpuin dat de windmolenbouwer er eind november zelf legde. Dat puin diende voor de grondwerken voor de bouw van een windturbine, maar het gemeentebestuur stapte naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen en die liet de werken quasi meteen stil te leggen. Die Raad heeft nu de omgevingsvergunning vernietigd.
The post

Lees meer »

“Krijg maar 900 euro uitkering, dus deal ik om bij te verdienen”: voorwaardelijke celstraffen voor drugsverkopers

Een kleine apotheek aan drugs. Dat vond de politie bij een huiszoeking in Roeselare. Eerder was de 35-jarige bewoner in de auto van zijn Franse leverancier geklist. Beiden krijgen een voorwaardelijke celstraf van 9 tot 12 maanden, maar effectieve boetes van 800 tot 1.600 euro.
The post “Krijg maar 900 euro uitkering, dus deal ik om bij te verdienen”:

Lees meer »

Golden Classic On Tour trekt naar Vlaamse Ardennen: “Houden vast aan het recept”

Op zaterdag 1 juni zullen autoliefhebbers kunnen watertanden tijdens de Golden Classic On Tour. De rondrit, die autofreaks tot in de Vlaamse Ardennen brengt, wordt traditioneel gekoppeld aan een openluchtexpo Naar verwachting zullen tachtig bolides aan de start verschijnen.
The post Golden Classic On Tour trekt naar Vlaamse Ardennen: “Houden vast aan het recept” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Campus Hemelvaart schenkt 10.000 euro aan Broederlijk Delen

Al diverse jaren zet de Sint-Paulusschool Campus Hemelvaart zich hard in voor Broederlijk Delen. Tijdens de vastenperiode zetten leerkrachten en leerlingen tal van acties en initiatieven op poten.
The post Campus Hemelvaart schenkt 10.000 euro aan Broederlijk Delen appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël voert grondoperatie in Rafah op – Houthi’s willen álle schepen aanvallen die naar Israël varen

Israël zal extra troepen inzetten bij het grondoffensief in Rafah. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant donderdag verklaard. De gevechten zullen er ook “intenser” worden. “Hamas is geen organisatie die zich kan organiseren, heeft geen reservisten en kan niet in reservevoorraden voorzien. Het resultaat is dat we Hamas uitputten”, klinkt het. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

LIVEBLOG AA GENT-OHL (13u30). Beide coaches schuiven ploegen door elkaar: Kums opnieuw op het Gentse middenveld

Zondagmiddag speelt AA Gent zijn achtste wedstrijd in Play-Off 2 tegen Oud-Heverlee Leuven. Vorige week behaalde Gent de eindwinst met een overwinning op KV Mechelen. De Buffalo’s kunnen zich nu perfect voorbereiden op de barragematch tegen de vierde of vijfde uit Play-Off 1. Kan OHL verrassen en een tweede overwinning boeken tegen Gent? Volg het hier op de voet.

Lees meer »