Jan Vanaverbeke van Natuur.koepel niet mals voor nieuw tracé voor kanaal Bossuit-Kortrijk: “Dit lijkt op verkiezingsstunt”

De Vlaamse regering besliste over het nieuw tracé voor het kanaal Bossuit-Kortrijk in combinatie met de heraanleg van de R8. Jan Vanaverbeke van Natuur.koepel vzw heeft daar alvast een uitgesproken mening over: “De huidige beslissing lijkt vooral een verkiezingsstunt waarbij wordt uitgepakt met een stadsvernieuwingsproject op kosten van de gemeenschap.”

“Een verrassing is de keuze niet: studies in opdracht van de Vlaamse overheid schoven enkele jaren geleden dit tracé naar voor indien men het kanaal wou aanpassen. Nochtans bleven er ook na deze studies heel wat vragen over en ook de Vlaamse adviesraden SARO (strategische adviesraad voor ruimtelijke ordening en onroerend erfgoed) en SALV (strategische adviesraad voor landbouw en visserij) hadden in 2021 grondige bedenkingen”, begint Jan Vanaverbeke.

“Er is veel twijfel over de economische meerwaarde van het vaarwegproject: geen enkele studie heeft dit tot nu toe bewezen”

“Zo is alleen zeker dat dit een zeer duur project wordt: nu ingeschat op bijna 1 miljard euro is het een constante dat dergelijke projecten bij uitvoering een heel stuk duurder worden. Belastinggeld van iedereen. De koppeling van de betwiste aanpassing van het kanaal aan de noodzakelijke heraanleg van de R8 is een ingreep uit de trukendoos om beide als onvermijdelijk voor te stellen”, gaat Jan verder.

“Wereld op zijn kop”

“Er is veel twijfel over de economische meerwaarde van het vaarwegproject: geen enkele studie heeft dit tot nu toe bewezen. De voorspelde toename van transport over het water berust op extrapolatie van prognoses uit de sector zelf, en het is dus de vraag hoe objectief dit is. Ook mikt men op meer vrachtvervoer in de toekomst naar nog uit te bouwen overslagcentra langs het kanaal. Eerst wordt de infrastructuur opgeschaald en nadien wil men kunstmatig de vraag verhogen: de wereld op z’n kop met andere woorden. Het extra vrachtwagenvervoer vanuit die overslagcentra naar de eindbestemmingen moet de omgeving er dan maar bijnemen”, vertelt Jan Vanaverbeke.

Natuur.koepel vreest voor schade aan zeldzame natuurgebieden zoals de oude Leiearm in Kuurne. © gf

“De claims over de vele duizenden vrachtwagens die van de weg zullen worden gehaald zijn overigens puur sloganesk want de echt grotere boten (klasse Va) zullen niet kunnen doorvaren naar de Schelde omdat het kanaalgedeelte voorbij Zwevegem richting Schelde niet wordt aangepast. De Boven-Schelde zelf is evenmin diep genoeg voor zo’n schepen en de komende decennia zijn er noch plannen noch geld om daar iets aan te veranderen.”

“Slecht voor klimaat”

“Het nieuwe kanaal wordt dus niet meer dan een insteekdok. Een dergelijk mega-project veroorzaakt zeer veel CO2-uitstoot. Het is dus zonder meer negatief voor het klimaat op korte en langere termijn.”

“Nog een zekerheid is de schade aan de zeldzame natuurgebieden in de regio: de Venning in Kortrijk, de oude Leiearm van Kuurne, het Kanaalbos in Harelbeke.

“Natuur.koepel vzw betreurt dat dit alles ten koste gaat van een groot verlies aan waardevolle natuur in de Kortrijkse regio”

In de voorbereidende studies werd enkel in zeer vage woorden gesproken over een zoektocht in de ruimere omgeving naar compensatiegebieden voor natuur die vernietigd wordt. Een bewering die eerder gebakken lucht lijkt want men kwam uit bij dezelfde gebieden die al moeten dienen voor compensatie van natuurschade door de nog geplande Leiewerken”, gaat Jan verder.

“Nog cynischer was de conclusie dat men eventueel op een kleinere restoppervlakte zou streven naar betere natuur. Voor de Venning had het Kortrijks stadsbestuur in 2014 zelfs een uitbreiding beloofd als compensatie van het verlies aan open ruimte door de laatste LAR uitbreiding voor industrie. Daar is niets van in huis gekomen en nu krijgen we zelfs de omgekeerde beweging. Van geloofwaardige politiek gesproken.”

Verkiezingsstunt?

“Ook bij de andere betrokken gemeentebesturen blijft het wel zeer stil. Er is de voorbije jaren geen enkel nieuw onderzoek gebeurd dat een antwoord biedt op de vele open vragen over dit Kanaalproject.

De huidige beslissing die uit de lucht komt vallen, lijkt vooral een verkiezingsstunt waarbij wordt uitgepakt met een stadsvernieuwingsproject op kosten van de gemeenschap.

Natuur.koepel vzw betreurt dat dit alles ten koste gaat van een groot verlies aan waardevolle natuur in de Kortrijkse regio.”

The post Jan Vanaverbeke van Natuur.koepel niet mals voor nieuw tracé voor kanaal Bossuit-Kortrijk: “Dit lijkt op verkiezingsstunt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stad Oostende reageert teleurgesteld op nakend faillissement KV Oostende: “Pijnlijk voor de stad”

Donderdag is het doek definitief gevallen voor tweedeklasser KV Oostende. Omdat er geen overnemer werd gevonden, kan er geen licentiedossier samengesteld worden en degradeert de kustploeg onvermijdelijk naar het amateurvoetbal. Daardoor kunnen de schulden niet meer afgelost worden en zal op 3 juni het faillissement aangevraagd worden.
The post Stad Oostende reageert teleurgesteld op nakend faillissement KV Oostende: “Pijnlijk

Lees meer »

Europese Commissie opent onderzoek naar mogelijk verslavende effecten van Instagram en Facebook op kinderen

De Europese Commissie is donderdag een formeel onderzoek gestart naar Meta om na te gaan of zijn socialemediakanalen Instagram en Facebook verslavende effecten hebben op kinderen. Nog maar twee weken geleden startte de Commissie een ander onderzoek naar Meta, toen wegens vermoedens dat het bedrijf zijn verplichtingen in de aanpak van desinformatie en misleidende politieke advertenties niet nakomt.

Lees meer »

LIVEBLOG TITELSTRIJD. 25 jaar geleden dat titel op slotspeeldag nog op drie velden kan uitgereikt worden – Brugse fans wachten spelersbus op

Net als vorig jaar zal de titel pas op de slotspeeldag beslist worden. Met Club Brugge, Union en Anderlecht zijn er nog drie kandidaten. Al heeft blauw-zwart wel een serieuze streep voor. Met een punt tegen Cercle is het zondag áltijd kampioen. HLN zit ook deze week in het spoor van de drie titelpretendenten. Het laatste nieuws, de opmerkelijkste beelden

Lees meer »

Verkoop Beerschot niet langer aan de orde: United World bespreekt budget voor hoogste klasse

De aandeelhouders van Beerschot hebben overleg gepleegd op een vergadering vandaag: een verkoop van de club is niet langer aan de orde. Meerderheidsaandeelhouder Prins Abdullah en zijn Saoedische holding United World engageren zich budgettair om de ploeg na de promotie te versterken voor de hoogste klasse, maar de besprekingen daarover moeten formeel nog verder plaatsvinden.

Lees meer »

Politiecommandopost moet veilig Sinksen garanderen: “We zijn altijd bereikbaar voor mensen in nood op het nummer 1701”

Politiezone Vlas introduceert een nieuwe en moderne commandopost met alle vereiste hard- en software om beter te coördineren tijdens de Sinksenfeesten. Deze nieuwe commandopost moet de veiligheid tijdens het vierdaagse evenement garanderen. “Met deze nieuwe faciliteit kunnen we directer en efficiënter inspelen op eventuele noodsituaties of incidenten”, aldus Thomas Detavernier, woordvoerder van politiezone Vlas.
The post Politiecommandopost moet veilig

Lees meer »

LIVEBLOG LECCE-ATALANTA. Atalanta start zonder De Ketelaere, die rust krijgt voor de Europa League-finale

De Ketelaere & co nemen het op tegen middenmoter Lecce. Atalanta doet nog volop mee voor een Champions League-ticket en moet dus winnen op Lecce. De uitploeg kan rekenen op een sterke De Ketelaere, die zijn goede prestaties toonde in de vorige competitiewedstrijd tegen Roma. De Rode Duivel was goed voor twee doelpunten. Krijgen we dezelfde prestatie te zien? Volg

Lees meer »

Op hol geslagen renpaard van Theo (70) sterft na aanrijding: “Het was geschrokken door vuurwerk voor een communiefeest”

Een Frans renpaard van paardenhouder Theo Van Wijnendaele (70) uit Bambrugge (Erpe-Mere) is zaterdagavond overleden na een aanrijding met een auto in Oombergen (Zottegem). In totaal sloegen vijf paarden op de vlucht nadat ze geschrokken waren. “Ik zit 70 jaar in de paardenwereld, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zo getuigt een nog aangeslagen Theo.

Lees meer »

Opmerkelijke beelden: beste golfer ter wereld in de boeien geslagen nadat hij in paniek agent “mishandelt”

Opmerkelijke beelden van de beste golfer ter wereld. Scottie Scheffler (27) werd in de boeien geslagen omdat hij na een dodelijk ongeval in paniek de file wilde omzeilen uit vrees niet tijdig op het belangrijke PGA Championship-toernooi te arriveren. De nummer één stopte daarbij niet voor een politieagent en sleurde hem zelfs een tiental meter mee. De arrestatie werd gefilmd.

Lees meer »

Franse gendarme moet met offensief einde maken aan gewelddadige opstand Nieuw-Caledonië

De Franse overheid wil dringend orde op zaken stellen op Nieuw-Caledonië. Op de eilandengroep is al een week onrust, nadat men een grondwetswijziging wilde doorvoeren die nieuwe inwoners van het eiland meer stemrechten zou geven. De onrust leidde tot buitensporig geweld: al zeker 6 mensen kwamen om het leven, winkels worden geplunderd, auto’s in brand gestoken. In Parijs wil men

Lees meer »