Vlaanderen kiest definitief voor Ringtracé in het dossier rond de opwaardering van kanaal Bossuit-Kortrijk

De Vlaamse regering geeft groen licht voor het ontwerp voorkeursbesluit waarin het zogenaamde Ringtracé centraal staat in de opwaardering van het kanaal Bossuit-Kortrijk. Dit voorkeursscenario zal nu definitief voorgelegd worden aan de bevolking via een openbaar onderzoek.

Het zogenaamde Plan B-K moet voor een volwaardige verbinding zorgen tussen de Leie en de Schelde, via het kanaal, en zo meer transport over het water mogelijk maken. Voor de opwaardering liggen al enkele jaren drie mogelijke oplossingen op tafel: een rechtdoortracé, een by-passtracé of een ringtracé. Het was al lang duidelijk dat verschillende partijen een grote voorstander waren van de laatste optie.

Nu heeft ook de Vlaamse Regering definitief een keuze gemaakt. “Deze beslissing van de Vlaamse regering is een belangrijke stap in het vastleggen van het tracé van het kanaal waardoor veel rechtsonzekerheid in het gebied kan opgeheven worden”, aldus Jean de Béthune, gedeputeerde voor Economie en Streekontwikkeling West-Vlaanderen.

Protest

Toch is niet iedereen tevreden met deze beslissing. Twee jaar geleden voerde Jan Vanaverbeke, voorzitter van Natuurpunt De Vlasbek, samen met 250 andere betogers nog actie tegen het Ringtracé bij het kanaal Kortrijk-Bossuit. Hij noemde het idee toen “een megalomaan project met onduidelijke economische meerwaarde en grote schade aan de reeds schaarse natuur en open ruimte in onze regio. Laat het kanaal voor wat het is, zorg voor een veilige R8 en investeer in onze lokale natuur in plaats van het weinig dat er vandaag is te vernietigen.

Het protest viel in dovemansoren, want Vlaanderen geeft nu toch groen licht voor het Ringtracé. “Het ontwerpbesluit dateerde uit 2021. Dat dossier was dood en begraven, wegens ‘onhaalbaar’. Dat geldt nu blijkbaar niet meer, want er is toch besloten om een bypass door ons natuurgebied te graven. Of ik op de hoogte was? Officieel niet, maar ik kreeg via via wel te horen dat het dossier weer op de agenda stond van de Vlaamse regering.”

De werking van het actiecomité, dat onder meer bestaat uit Natuurpunt De Vlasbek, beheerder van het reservaat De Oude Leiearm, politieke partijen Groen en PVDA, de Harelbeekse Kano Vereniging en tal van socio-culturele verenigingen uit Kortrijk, Kuurne en Harelbeke, stond op een laag pitje. “Maar daar komt binnenkort verandering in. Ik zie de berichtjes binnenstromen: dezelfde mensen die in 2021 actie voerden, zijn nu wakker geschoten. We zullen op korte termijn samenkomen en ons beraden over de te nemen stappen”, maakt Vanaverbeke zich sterk.

Kruispunten veiliger

Het Ringtracé houdt in dat vanaf de Stasegembrug, parallel met de R8, aan de zijde van Kortrijk een nieuw stuk kanaal wordt aangelegd dat aansluit op de Leie. Ook bevat het Ringtracé de herinrichting van de R8 vanaf de Stasegembrug tot en met de kruising met de Leie. In de volgende fase, de uitwerkingsfase, wordt het Ringtracé verder uitgewerkt en wordt o.a. de exacte ligging van het kanaal en de tussenafstand met de R8 bepaald.

Na uitgebreid onderzoek en na overleg met o.a. alle betrokken steden en gemeenten kwam het Ringtracé als voorkeurstracé uit de bus. Met het Ringtracé wordt niet alleen het kanaal opgewaardeerd, maar voorziet het project ook in de herinrichting van een deel van de R8 ter hoogte van den Hert en Kuurne. Hierdoor zullen ook de moeilijke kruispunten met erg veel ongevallen nu mee onder handen genomen worden, met veiligere fietsverbindingen en oversteken tussen Kortrijk, Kuurne en Harelbeke als gevolg.

Geblokkeerd

Door de omvang van het project was de opwaardering kanaal Bossuit-Kortrijk sinds 2019 ingeschreven in het regeerakkoord als Vlaams complex project. Sinds 2021 zat het dossier echter geblokkeerd doordat een keuze moest worden gemaakt in het verder te onderzoeken scenario. Dit zorgde voor nog meer rechtsonzekerheid bij de buurtbewoners en de bedrijven die in het projectgebied wonen en die reeds tientallen jaren geconfronteerd worden met de vraag of hun eigendom finaal in het projectgebied zal liggen of niet. Nu is die onzekerheid (zo goed als) voorbij.

De Vlaamse Waterweg nv zal vanaf april een openbaar onderzoek organiseren. Tijdens het openbaar onderzoek krijgt iedereen de kans om te reageren. Er zullen infomomenten georganiseerd worden waarop iedereen welkom is voor een toelichting en waar men vragen zal kunnen stellen aan de projectverantwoordelijken. Alle reacties worden na het openbaar onderzoek verwerkt, waarna de Vlaamse Regering een definitief voorkeursbesluit zal nemen.

The post Vlaanderen kiest definitief voor Ringtracé in het dossier rond de opwaardering van kanaal Bossuit-Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘The Voice’-winnares Lola krijgt tweede kans in ‘Sing Again’: “Eindelijk heb ik antwoord op de vragen die ik me toen stelde”

“Ik heb het gevoel dat de productie echt naar ons geluisterd heeft.” Acht jaar geleden won ze op 19-jarige leeftijd ‘The voice van Vlaanderen’ en nu waagt Lola Obasuyi Van Acker (26) opnieuw haar kans in ‘Sing Again’. Maar hoe blikt Lola nu terug op haar deelname? En hoe is het haar de afgelopen jaren vergaan? “Achteraf bekeken had ik

Lees meer »

Politiezone Vlas krijgt nieuw ingerichte Gemeentelijke Crisiscel en Commandopost Events

Stads- en veiligheidsdiensten ontplooiden een volledig nieuwe Gemeentelijke Crisiscel, kortweg GCC. Deze cel moet dienen om bij grote rampen en in grote noodsituaties – waarbij de burgemeester alle hulpdiensten rond zich nodig heeft – alles vlot en veilig te kunnen coördineren.
The post Politiezone Vlas krijgt nieuw ingerichte Gemeentelijke Crisiscel en Commandopost Events appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rapper Sean ‘Diddy’ Combs geeft mishandeling van ex-vriendin toe: “Ik walg van mezelf” 

Amerikaanse rapper Sean ‘Diddy’ Combs geeft in een video op Instagram toe dat hij zijn ex-vriendin en zangeres Cassandra ‘Cassie’ Ventura heeft mishandeld. Vrijdag bracht nieuwszender CNN bewakingsbeelden naar buiten waarop te zien was hoe Combs zijn toenmalige vriendin sloeg, stampte en door de gang van een hotel sleurde. Combs, die de beschuldigingen altijd heeft ontkend, biedt nu in een

Lees meer »

POLITIEKE ANALYSE. “Zelfs over het Songfestival was er alleen een debat van extremen. Is nu echt álles politiek geworden?”

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe de vele tinten grijs tussen zwart en wit verdwenen lijken, met het Songfestival als recentste voorbeeld. “Nooit gekeken, noch gestemd, maar nu twintig stemmen voor Israël uitgebracht. Is

Lees meer »

KIJK. Relatie nooit officieel bevestigd, maar Bradley Cooper deelt innige kus met Gigi Hadid op concert van Taylor Swift

Model Gigi Hadid (29) ging in Parijs naar het optreden kijken van haar goede vriendin Taylor Swift. Voor de gelegenheid nam ze acteur Bradley Cooper (49) mee. De twee genoten duidelijk van concert en van elkaars gezelschap. Bradley en Gigi werden voor het eerst samen gespot in oktober 2023, maar hebben hun relatie tot nu toe nog niet officieel bevestigd.

Lees meer »

Tim Merlier moet in Giro zege aan Jonathan Milan laten

Jonathan Milan heeft woensdag de elfde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Sloveen Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) beleefde een rustige dag en blijft leider.
The post Tim Merlier moet in Giro zege aan Jonathan Milan laten appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Laura Hilven, stuwende kracht achter Leandro Trossard: “Toen Arsenal concreet werd, ben ik van geluk in tranen uitgebarsten”

Leandro Trossard (29) speelt het seizoen van zijn leven in de Premier League. “Vanaf dag één bij Arsenal viel onze mond open”, zegt Laura Hilven (31). Zij is al twaalf jaar de steun en toeverlaat van de Rode Duivel. “Hier heeft hij als klein jongetje zó van gedroomd.” VTM Nieuws-sportanker Lies Vandenberghe stak het Kanaal over voor een exclusief én

Lees meer »

Wellington wordt opnieuw fandorp voor Rode Duivels

De vaderlandse voetbalcompetitie is nog niet eens afgelopen of de echte diehards tellen al af naar het Europees kampioenschap van volgende maand in Duitsland. Onze nationale ploeg aanvuren kan straks opnieuw in de Aceg Wellington Hippodroom.
The post Wellington wordt opnieuw fandorp voor Rode Duivels appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik krijg veel flashbacks”: getraumatiseerde ploegmaat van overleden ijshockeyspeler Johnson denkt nog elke dag aan gruwelijk incident

De vreselijke dood van ijshockeyer Adam Johnson (29) blijft ruim een halfjaar na datum nog steeds nazinderen. Victor Bjorkung (31), de man die de puck richting Johnson speelde voor die laatste dodelijk verwond raakte door een schaats in zijn nek, keerde enkele weken na het voorval terug naar zijn thuisland Zweden. Dit omdat hij het trauma niet kon verwerken. “Ik

Lees meer »

Stefan Van Oosterwyck laat je auto glanzen in Carwash Starvi

In de Kruiskalsijdestraat kan je sinds kort terecht in Carwash Starvi. Stefan Van Oosterwyck nam er onlangs de voormalige Carwash Duchi over. De nieuwe eigenaar heeft 25 jaar ervaring in de branche, waarvan 20 jaar in de carwashchemie en 5 jaar in de verkoop van carwashprojecten. “Bij ons draait alles om efficiëntie en kwaliteit”, vertelt
The post Stefan Van

Lees meer »