Vriendin van Luca Brecel riskeert 37 maanden voorwaardelijke celstraf voor dealen van cocaïne in Blankenberge

De vriendin van Luca Brecel hangt in de Brugse correctionele rechtbank 37 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf boven het hoofd voor drugshandel. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden vorderde het openbaar ministerie vijf jaar effectieve gevangenisstraf.

De bal ging aan het rollen toen Wayan Z. (31) op 25 juni 2022 door ongepast rijgedrag gecontroleerd werd door de scheepvaartpolitie. De Blankenbergenaar was in het bezit van 4,5 gram cannabis. Zijn minderjarige passagier had 20 gram cannabis op zak.

Bij de daaropvolgende huiszoeking werden cocaïne, cannabis, een precisieweegschaal en gripzakjes aangetroffen. De speurders ontdekten ook een matrak, een boksbeugel, een bolletjespistool, een honkbalknuppel en een groot mes. Laura Vanoverberghe lag in de woning van Z. te slapen.

Gewoon voortgezet

Wayan Z. bekende dat hij cannabis en cocaïne dealde, waarop de onderzoeksrechter hem vrijliet onder voorwaarden. Op 29 september 2022 werd hij echter al opnieuw gearresteerd. Onderzoek van zijn gsm wees uit dat hij zijn drugshandel gewoon had voortgezet. Aan ongeveer zeventig mensen werd niet enkel cocaïne, maar ook cannabis, MDMA, speed, xtc, mephedrone en hasj verkocht. De beklaagde zocht actief naar nieuwe klanten en zette anderen aan om te dealen in ruil voor drugs.

Het onderzoek wees uit dat de bende zichzelf het C-Team noemde. De cocaïne werd in Nederland gekocht, terwijl Gregory D. (34) uit Lievegem de cannabis leverde. Bij een nieuwe huiszoeking ontdekte de politie deze keer 800 xtc-pillen en kleinere hoeveelheden cannabis, MDMA, cocaïne en mephedrone. Er werden ook twee alarmpistolen en een busje pepperspray aangetroffen. Uit bankonderzoek bleek dat verschillende klanten in totaal 35.000 euro op de rekening van Vanoverberghe stortten. Z. ontving in die periode meer dan 8.000 euro, eveneens meestal van mensen met een drugsverslaving.

Na twee maanden voorhechtenis werd Z. onder voorwaarden vrijgelaten door de raadkamer, maar de politie beschikte al snel over informatie dat hij toch weer aan het dealen was. Uiteindelijk werd de bende begin juli 2023 opgerold. Sindsdien zitten Wayan Z. en Gregory D. in de gevangenis. Jorinda D. (27) uit Damme is wel al opnieuw op vrije voeten.

Zelf gebruiken

Laura Vanoverberghe werd pas in september 2023 opgepakt. De beklaagde legde uitgebreide verklaringen af en werd door de onderzoeksrechter onder voorwaarden vrijgelaten. Naar eigen zeggen kwam ze in de drugshandel terecht toen ze zelf steeds meer drugs begon te gebruiken. Van maart 2022 tot januari 2023 zou ze binnen de bende actief geweest zijn. Eerst trad ze vooral als chauffeur op, maar later zou ze ook een organiserende rol gespeeld hebben.

Het openbaar ministerie vorderde donderdagochtend vijf jaar effectieve gevangenisstraf voor Wayan Z. en voor Gregory D., die als de spilfiguren bestempeld werden. Z. werd bovendien in 2017 al eens veroordeeld voor drugsfeiten. D. heeft een uitgebreid strafblad, weliswaar vooral voor verkeersinbreuken.

Jorinda D. en Laura Vanoverberghe hangt 37 maanden cel boven het hoofd. Voor de vriendin van Luca Brecel kon het openbaar ministerie zich vinden in een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Daarbij werd verwezen naar het feit dat ze goed meewerkte aan het onderzoek. Ze riskeert wel een verbeurdverklaring van 60.000 euro. Voor de drie andere beklaagden werd in totaal een verbeurdverklaring van ongeveer 100.000 euro gevorderd.

Financiële problemen

De verdediging van Z. vroeg de vrijspraak voor het dealen aan minderjarigen. Volgens meester Gregory Everaert had de minderjarige passagier van zijn cliënt de drugs een dag eerder al van iemand anders gekocht. Daarnaast werd gepleit dat de Blankenbergenaar financiële problemen kreeg na een relatiebreuk. Naar eigen zeggen herviel Z. door het zware cocaïnegebruik van Vanoverberghe en Gregory D., die toen bij hem verbleven. “Laura heeft dat ook zelf toegegeven dat ze mijn cliënt een beetje meesleurde.”

Meester Everaert benadrukte ook dat Z. de feiten vooral pleegde om zijn eigen gebruik te kunnen financieren. In die omstandigheden werd aangedrongen op een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. “Ik heb echt spijt van die duistere periode in mijn leven. Ik voel mij nu een andere mens”, zei Z. in zijn laatste woord.

Uitstellen

De advocaten van Gregory D. en Laura Vanoverberghe vroegen bij de start van de zitting om de zaak uit te stellen. Volgens meester Koen Huys wil zijn cliënte zelf aanwezig zijn op haar proces, maar was het door haar werk donderdag onmogelijk om vanuit Maasmechelen naar Brugge af te zakken. D. kon dan weer niet overgebracht worden uit de gevangenis van Gent. Uiteindelijk besliste ook de advocate van Jorinda D. om pas op de volgende zitting te pleiten. De zaak wordt op 6 juni vanaf 10.30 uur voortgezet.

The post Vriendin van Luca Brecel riskeert 37 maanden voorwaardelijke celstraf voor dealen van cocaïne in Blankenberge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie-inspecteur niet vervolgd na dodelijke schietpartij in centrum Brugge

De politie-inspecteur die vorig jaar een 41-jarige man neerschoot in het centrum van Brugge wordt niet vervolgd. Volgens het parket gaat het om wettelijke zelfverdediging en kan hem strafrechtelijk niets verweten worden. Bij het schietincident kwam Alexander B. (41), geen onbekende voor de politie, om het leven.
The post Politie-inspecteur niet vervolgd na dodelijke schietpartij in centrum Brugge appeared

Lees meer »

Deceuninck rondt kaap van 100.000 ton gerecycleerde ramen

Het West-Vlaamse Deceuninck, wereldleider in duurzame raam- en deurprofielen, heeft de kaap van 100.000 ton gerecycleerde ramen bereikt. Dat werd donderdag gevierd tijdens de officiële opening van een recyclagehal in Diksmuide. De inwijding gebeurde door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en executive chairman Francis Van Eeckhout.
The post Deceuninck rondt kaap van 100.000 ton gerecycleerde ramen appeared first on

Lees meer »

Werknemers slaan alarm voor brand, maar brandweer vindt geen brandhaard: “Strikt protocol te volgen”

Dinsdagvoormiddag werden de gebouwen van DEPRO Profiles in Komen-Waasten even ontruimd, nadat er rook was ontstaan in het bedrijf. Na een controle door de brandweer, kon iedereen opnieuw aan de slag. Er vielen geen gewonden en de hinder bleef uiterst beperkt.
The post Werknemers slaan alarm voor brand, maar brandweer vindt geen brandhaard: “Strikt protocol te volgen” appeared first

Lees meer »

Arthur Lambrecht (22) zet zwerfvuilproject op poten met Scouts Menen: “Veel positieve commentaren”

Zwerfvuil is een probleem in haast elke gemeente, ook in Menen. Scoutsleider Arthur Lambrecht wou er in zijn stad iets aan doen en zette met de volledige leidingsploeg van Scouts JFK Menen een Mooimakers-project op poten waarmee ze de ruime regio rond hun lokalen proper proberen te houden.
The post Arthur Lambrecht (22) zet zwerfvuilproject op poten met Scouts

Lees meer »

Ex-’Wittekerke’-actrice Patricia Goemaere mist de roem niet: “Mensen dachten dat ik echt een slechte en doortrapte vrouw was”

“Vrouwenrollen voor rijpere vrouwen liggen niet voor het rapen.” Ex-’Wittekerke’-actrice Patricia Goemaere (61) speelt mee in het interactieve theaterstuk ‘Aspe: moord in de studio’, maar betreurt dat sommigen haar nu als ‘oud’ bestempelen. “Ik ben nog lang niet van plan om met pensioen te gaan”, klinkt het vastberaden.

Lees meer »

LIVE GAZA. Hamas “bereid positief te handelen” – Grote aanval vanuit Libanon op Israël aan de gang

In hun officiële reactie op het jongste plan voor een bestand in de Gazastrook, eisen de Palestijnse bewegingen Hamas en Islamitische Jihad een “totaal einde” aan de Israëlische agressie. De Palestijnse onderhandelingsdelegatie zegt ook bereid te zijn “positief te handelen om een overeenkomst te bereiken om deze oorlog tegen ons volk te beëindigen”. In Israël is er momenteel een grote

Lees meer »

EU-Hof veroordeelt Hongarije tot boete van 200 miljoen euro voor “extreem ernstige” inbreuk tegen asielrecht

Hongarije begaat een “ongekende en extreem ernstige” inbreuk tegen de Europese wetgeving door een eerdere veroordeling voor het niet naleven van de asielregels naast zich neer te leggen. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie donderdag, dat Boedapest veroordeelt tot een boete van 200 miljoen euro, aangevuld met een dwangsom van 1 miljoen euro per dag dat het in gebreke

Lees meer »

Bijna acht maanden na moord op advocate Claudia Van Der Stichelen spreken weduwnaar Eric (61) en zoon Viktor (23) voor het eerst: “Ik heb naar die man geroepen: ‘Laat mijn mama los’”

“Ik heb hem op haar zien schieten. Ik heb haar zien neervallen. Ik heb alles gezien.” Bijna acht maanden nadat advocate Claudia Van Der Stichelen (58) bij haar thuis in Sint-Lievens-Houtem werd vermoord, spreekt haar zoon Viktor (23) voor het eerst bij Faroek. Samen met zijn vader Eric (61) vertelt hij over die fatale zaterdagmiddag, in de hoop dat ze

Lees meer »

“Het sociaal engagement zit in mijn DNA”: Hilde Snauwaert (60) is nieuwe voorzitter wereldwinkel

Wie houdt van leuke spullen, maar daarnaast ook een hart heeft voor eerlijke handel, kan al jarenlang terecht in de Tieltse wereldwinkel. Sinds kort heeft die wereldwinkel met Hilde Snauwaert een nieuwe voorzitter. “Het wordt tijd dat het Zuiden meer kansen krijgt.”
The post “Het sociaal engagement zit in mijn DNA”: Hilde Snauwaert (60) is nieuwe voorzitter wereldwinkel appeared

Lees meer »

Zij vertegenwoordigen ons straks in Brussel: wie zijn de 37 West-Vlaamse verkozenen?

De kogel is door de kerk: we weten welke West-Vlaamse verkiezingskandidaten de komende vijf jaar zullen zetelen in het Vlaams en federaal parlement. We herkennen enkele vaste waarden, maar er zitten ook 14 nieuwe gezichten tussen die zich voor het eerst als volksvertegenwoordiger mogen bewijzen. Een overzicht.
The post Zij vertegenwoordigen ons straks in Brussel: wie zijn de 37

Lees meer »