Mathias Vanoverberghe is prof en beleeft zijn jeugddroom: “Me tonen in vroege vlucht”

Mathias Vanoverberghe (26) draait al heel wat jaartjes mee in het wielerpeloton, maar brak pas in 2023 helemaal door met tien overwinningen. Nu rijdt de Zwevegemnaar op continentaal niveau. “Ik hoop me dit jaar nog een paar keer te kunnen tonen in een vroege vlucht.”

Mathias Vanoverberghe maakte zijn debuut in de wielersport bij de 14-jarige aspiranten. “Als veldrijder welteverstaan”, vertelt de Zwevegemnaar. “Ik croste in die periode ook nog af en toe bij de LRC. De eerste jaren was ik trouwens geen hoogvlieger. Ik was eerder pelotonvulsel en werd meestal heel vlug gelost. Pas als tweedejaarsjunior begon het te beteren. Toen won ik op het einde van het seizoen een wedstrijd in Sint-Denijs. De aanpassing aan de beloftecategorie verliep daarna opnieuw moeizamer en pas als derdejaars kon ik een vuist maken, alleen kwam corona toen en waren er amper wedstrijden. In die periode sukkelde ik ook nog eens met de rug en twijfelde ik om de fiets aan de haak te hangen. Als jeugdrenner stond ik gewoon te zwaar, werkte ik zonder persoonlijke trainer en had ik veel te weinig zelfvertrouwen. Gelukkig kwam ik als eliterenner zonder contract terecht bij Wielerteam Decock-Van Eyck-Van Mossel-Devos Capoen, waar ik een echte vriendenbende rond me kreeg, met ervaren gasten zoals Maxime Farazijn die hun ervaring doorgaven. Dat had ik de jaren ervoor gemist.”

Tien zeges in 2023

In 2023 brak Vanoverberghe helemaal door. Met elf zeges, waaronder de Omloop van de Grensstreek in Wervik, was hij een van de meest succesrijke eliterenners zonder contract in België. “Dat seizoen zal ik nooit vergeten. Ik kende al een uitstekende winter, waarin ik veel trainde met Jens Vandenbogaerde. Vroeger was ik een nerveuze coureur in de finale. Jens zei me hoe ik het moest aanpakken. In het begin van het seizoen was ik er altijd bij vooraan, maar pas in juni won ik, na een weekje rust, een koers en was de trein vertrokken. Wat vanaf toen volgde, was bijna een droom. Ik rijd niet bij de profs, maar het niveau bij de elite zonder contract ligt ook echt wel hoog. Dat onderschatten veel mensen.” Het succesvolle seizoen leverde Vanoverberghe een profcontract bij het continentale Philippe Wagner/Bazin op. “Mijn nonkel, Cyriel Vanoverberghe, heeft nog gekoerst in de tijd van Marcel Kint. Ik droomde ook van een profcarrière, maar dat heeft er lange tijd niet ingezeten. In 2022 won ik twee wedstrijden en was er al contact met Geoffrey Coupé. Toen twijfelde ik nog. Na het prachtige 2023 heb ik dat niet meer gedaan, want ik voelde dat ik opnieuw sterker was geworden.”

Vanoverberghe trapte zijn campagne eind januari af met de Tour of Sharjah, een UCI 2.2-vijfdaagse in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij werd er negende in de tijdrit en twaalfde in de eindstand. Daarnaast was zijn team twee keer aan het feest met de Franse sprinter Pierre Barbier. “Het was een prachtige manier om aan het seizoen te beginnen en gaf vooral veel vertrouwen voor wat nog zou volgen.” Vervolgens nam Vanoverberghe deel aan de Tour de la Provence (UCI 2.1) in Frankrijk, waar Mads Pedersen het deelnemersveld domineerde. “Vorig jaar reed ik nog tussen de eliterenners zonder contract en nu stond ik aan de start van een rittenkoers met iemand die nog wereldkampioen op de weg bij de profs is geweest. Ik heb de ploeg kunnen bijstaan waar nodig en eindigde zelf nog binnen de top 50 in het eindklassement, maar op dat parcours kan ik niet meer van mezelf verwachten.”

In maart reed Vanoverberghe enkele profkoersen in België. “In Le Samyn kwam ik door mijn eigen schuld zwaar ten val en kneusde ik mijn scheenbeen, een probleem waar ik tot vandaag hinder van ondervind. Jammer, want ik had in die koers graag iets getoond. Toch slaagde ik er vijf dagen later in om in de GP Monseré in Roeselare deel uit te maken van de vroege vlucht. Twee weken later boekte ik mijn eerste zege in het Waalse Florennes. Dankzij mijn statuut als profrenner van een continentaal team mag ik toch nog van start gaan in 1.12 A-wedstrijden met ook beloften en elite zonder contract.”

Profkoersen in België

In april reed Vanoverberghe voorlopig enkel de profkoers in Lendelede. “Ik reed onlangs nog een kermiskoers in Amay. Vanaf komend weekend rijd ik een reeks profkoersen in België: de Lotto Famenne Ardenne Classic, de Omloop van het Waasland, de Elfstedenronde in Brugge en het Circuit de Wallonie”, vertelt hij nog.

“Ik wil dit seizoen nog een paar keer in de vroege vlucht aanwezig zijn. De ploeg is altijd tevreden met die publiciteit en zelf wil ik mezelf ook graag af en toe in de kijker rijden. En normaal ben ik iemand die heel goed presteert in warm weer. Hopelijk levert me dat ook in de zomermaanden enkele mooie resultaten op”, besluit Mathias.

The post Mathias Vanoverberghe is prof en beleeft zijn jeugddroom: “Me tonen in vroege vlucht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw ernstig gewond na zware klap met wagen tegen boom in Ruddervoorde

Woensdagmorgen even over 10 uur gebeurde in de Zedelgemsestraat in Ruddervoorde een zwaar ongeval. Daarbij raakte de bestuurster ernstig gewond. De hulpdiensten kwamen ter plaatse om de vrouw uit haar voertuig te bevrijden, waarna ze werd overgebracht naar het ziekenhuis.
The post Vrouw ernstig gewond na zware klap met wagen tegen boom in Ruddervoorde appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Sodom en Gomorra”: foto toont hoe ravers in Nederlandse stad doodleuk orale seks hebben vlak voor café

In de Nederlandse stad Utrecht moeten ze nog altijd bekomen van de doortocht van enkele honderden kleurrijke ravers afgelopen weekend. Vooral een hallucinant beeld van een koppel dat schaamteloos een potje orale seks had op het voetpad voor een café, gaat over de tongen. “Er is veel gebeurd wat niet door de beugel kan”, verklaarde burgemeester Sharon Dijksma gisteren over

Lees meer »

Ernest Wijnboutique neemt nieuwe start in historisch hart van Kortrijk: “Genieten in een gezellige en ontspannen sfeer”

Na tien jaar aan de Grote Markt viert Ernest Wijnboutique tijdens het officiële openingsweekend hun nieuwe locatie in de Begijnhofstraat 17. “Iedereen krijgt een welkomstdrankje en kan de sfeer van onze vernieuwde zaak opsnuiven en nieuwe mensen ontmoeten”, zegt zaakvoerder Roy Veracx. De capaciteit is dubbel zo groot met zicht op de vernieuwde Guldensporengracht en de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
The post

Lees meer »

Opnieuw jonge wolf doodgereden, nu in Ravels

In de nacht van vrijdag op zaterdag is in de Prinsenlaan in Ravels, in de provincie Antwerpen, een wolf doodgereden. Dat meldt natuurvereniging Welkom Wolf. Buurtbewoners vonden het dier in de berm. Het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek kwam de wolf ophalen.

Lees meer »

Victoria’s Secret Fashion Show keert na zes jaar terug

De Victoria’s Secret Fashion Show keert komende herfst na bijna zes jaar terug. Dat meldt de organisatie achter de wereldberoemde catwalkshow, die ook bij ons op televisie werd uitgezonden. Het merk wil de show nieuw leven inblazen met een inclusievere versie van de modeshow.

Lees meer »

Na berichten over “pesterijen”: niet alleen Miss USA geeft er de brui aan, ook Miss Teen USA stapt plots op

Een week nadat Miss USA Noelia Voigt (27) haar kroontje onverwachts ingeleverd heeft, heeft ook Miss Teen USA UmaSofia Srivastava (16) aangekondigd dat ze ermee stopt. Op sociale media gaf het jonge meisje aan dat haar “persoonlijke waarden niet meer passen bij de organisatie”. Voigt zelf liet weten dat ze deze “moeilijke beslissing” nam in het belang van haar mentale

Lees meer »

Zieke Cian Uijtdebroeks verlaat de Giro: “Dit is een enorme tegenslag”

Een zware domper voor Cian Uijtdebroeks (21). Onze landgenoot, drager van de witte trui en vijfde in het algemene klassement, verlaat ziek de Giro. Gisteren vertelde hij al keelpijn te hebben, nu hebben de viruskiemen hem helemaal te pakken. Hij is na Robert Gesink, Christophe Laporte en Olav Kooij al de vierde renner van Visma-Lease a Bike die moet opgeven.

Lees meer »

Leona Vuylsteke wint hoofdprijs Maand van de Markt

De wekelijkse markten spelen nog altijd een belangrijke rol voor de leefbaarheid in onze gemeenten. Bovendien is zo’n marktdag een ideaal ontmoetingsmoment voor jong en oud. In april werd de wekelijkse markt in de kijker geplaatst. Wie dan een aankoop deed, kreeg een deelnemingsformulier voor een wedstrijd. Digitaal werden er 764 kaarten ingediend, op papier
The post Leona Vuylsteke

Lees meer »