Massale opkomst voor Heilig Bloedprocessie onder stralende zon

In Brugge stapt de Heilig Bloedprocessie opnieuw door de straten van de binnenstad. Mede door de aangename lentezon kwam er een massa volk opdagen voor ‘Brugges Mooiste Dag’. De ruim tweeduizend vrijwilligers, waaronder achttienhonderd figuranten zorgden opnieuw voor een indrukwekkend spektakel.

En of de Heilig Bloedprocessie een belangrijke plaats inneemt in de Breydelstad. De terugwedstrijd in de halve finales van de Conference League – waarbij Club Brugge het opnam tegen Fiorentina – moest zelfs een dag eerder gespeeld worden omdat burgemeester Dirk De fauw en zijn politiediensten het niet opportuun achten beide grote evenementen op dezelfde dag te laten plaats vinden. Club Brugge verloor de wedstrijd tegen Fiorentina en kon dus Europees niet doorstoten. Een geslaagde Bloedprocessie onder een stralende lentezon is dus erg mooi meegenomen om die pijn voor de Bruggelingen te verzachten. Naar schatting zijn zo’n vijfenveertigduizend mensen komen opdagen om de processie, die voor het eerst uitging in 1304, te bekijken. Het begon deze morgen al voor een beperkter publiek met de zogenaamde ochtendprocessie. Daarbij wordt de relikwie met het Heilig Bloed vanuit de basiliek op de Burg gehaald en in het schrijn ondergebracht. De leden van de edele confrérie van het Heilig Bloed, de burgemeester en enkele schepenen en gemeenteraadsleden stapten dan achter het schrijn op naar de Sint-Salvatorkskathedraal waar een eucharistieviering plaats had.

Tweeduizend medewerkers

Om 14 uur 30 ging dan de eigenlijke processie van start aan de Dijver. De doortocht duurt ongeveer anderhalf uur. Meer dan tweeduizend vrijwillige medewerkers, waaronder achttienhonderd figuranten, zorgen opnieuw voor een indrukwekkend spektakel. De processie, die bestaat uit 54 groepen, telt dit jaar 130 nieuwe kostuums. Een geheel nieuw tafereel is de ‘ommegang 1311’. “Hiermee vullen we eigenlijk een ontbrekende schakel in de processie. In de vorige edities volgde op het uitvaardigen van de pauselijke bul – de toestemming van de paus om de processie te organiseren – een feest van de gilden en ambachten”, liet coördinator Matthieu Clarysse eerder al weten. “Maar er was een tussenperiode die tot nu toe niet aan bod kwam in de processie: de enkele jaren waarin de ambachten op kousenvoeten de relikwie van het Heilig Bloed vereerden. Dat wordt nu voor het eerst uitgebeeld met het nieuwe tafereel.”

(PDV)

The post Massale opkomst voor Heilig Bloedprocessie onder stralende zon is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wanneer stort de fiscus je te veel betaalde belastingen terug?

Heb je onlangs je aanslagbiljet voor de personenbelasting ontvangen via de post of in je eBox? Dan weet je of je moet bijbetalen of dat je geld terugkrijgt van de fiscus. Maar wanneer krijg je dat geld terug? Dat is eenvoudig te achterhalen. Controleer de onderstaande punten om ervoor te zorgen dat de betaling zonder problemen op je rekening terechtkomt.

Lees meer »

Wijn van Antwerpse Wijnfaktorij, met wijngaarden in Tielt-Winge, doet hart van sommelier van beste restaurant ter wereld sneller slaan

In de Franse krant Le Monde prijst Josep Roca dit weekend Kontreir aan, wijn van de Wijnfaktorij in Antwerpen. Die Josep Roca is niemand minder dan de sommelier van El Celler de Can Roca, een Spaans 3-sterrenrestaurant dat al 2 keer uitgeroepen werd tot beste ter wereld. Zaakvoerder Patrick Nijs begreep ineens waar al die Franse toeristen in zijn winkel

Lees meer »

Buurtcomité Bosmolens pakt op pinkstermaandag 20 mei opnieuw uit met rommelmarkt: “Meteen ook start van fotozoektocht”

Het buurtcomité van de Bosmolens heeft met pinkstermaandag een vaste datum voor hun rommelmarkt gevonden. Voor het derde jaar op rij wordt in de straten rond De Molenwiek een parcours van duizend meter uitgetekend. “En die dag kun je ook onze fotozoektocht kopen, meteen het startsein om weer op zoek te gaan”, klinkt het bij het comité.
The post

Lees meer »