Familie Deckers stapt mee in Heilig Bloedprocessie: met acht gezinsleden op Brugges Mooiste Dag

De familie Deckers neemt op Hemelvaartdag met maar liefst acht leden deel aan de Heilig Bloedprocessie in Brugge. Anke en Maarten zullen met hun dochtertje Rosan het tafereel van Maria, Jozef en het kindje Jezus uitbeelden op donderdag 9 mei.

Naar jaarlijkse gewoonte huldigt de vzw Heilig Bloedprocessie enkele trouwe figuranten. Pierre Roelens, Jan Anseeuw en Leen Vanparys stappen al een kwarteeuw mee. De profeten Romain De Deyne en Marnix Henneman hebben al 30 dienstjaren achter de rug. Jean Caerels doet al een halve eeuw mee en was vroeger groepsverantwoordelijke van het Heilig graf en de Verrijzenis.

Familiedag

Het meest opmerkelijke feit is evenwel dat de Brugse familie Deckers acht leden afvaardigt voor deelname aan Brugges Mooiste Dag. “De Heilig Bloedprocessie is voor ons een toffe familiedag”, zegt Anke Deckers, lerares in het Sint-Andreaslyceum in Sint-Kruis.

Zij is de oudste dochter van Dominique Deckers, die al jaren de regisseur van de processie én van de Gouden Boomstoet is, maar beroepshalve actief is bij Sinmag Europe.

Kindje Jezus

“Mijn man Maarten Vandendriessche, een zelfstandige, figureert voor het eerst. Hij vertolkt de rol van Jozef. Samen met mij en ons dochtertje Rosan zullen we het geboortetafereel uitbeelden. De voorbije jaren was mijn echtgenoot actief achter de schermen. Hij zorgde ervoor dat de processie goed gevormd werd bij de start en alle groepen klaarstonden om op het juiste moment te vertrekken”, aldus Anke Deckers.

Zelf is Anke al van in haar lagere schooljaren figurante in de Heilig Bloedprocessie: “Ik stapte lang mee in de groep van de Farao, als Egyptenaar. Daarnaast speelde ik meerdere jaren een nar. Mijn schoonbroer Lorenzo Ravaut zag mij voor de allereerste keer in mijn narrenpak. Hij schrok wel even toen hij mij zag en dacht er het zijne van. Alles is uiteindelijk goed gekomen, we komen goed overeen!”

“Dit jaar begeleidt Lorenzo, die actief is bij Boma onderhoudsproducten, zelfs de groep van Maria, Jozef en Jezus. Het wordt een aparte ervaring: die rol van Maria met mijn dochtertje als kindje Jezus in de kribbe!”

Chocolade

Silke Deckers, de jongere zus van Anke, speelde als kind al mee in de processie. “Sinds enkele jaren is ze geen figurante meer, maar deelt ze als logistiek medewerker chocolaatjes uit aan de figuranten na de ommegang”, legt haar oudere zus uit. Mieke Dauwe, laborant bij Labo Nuytinck, is de echtgenote van regisseur Dominique Deckers en dus de mama van Anke en Silke.

“Mama loopt al jaren mee met het koor Solied, waarvan ze lid is, en slaat Brugges Mooiste Dag nooit over”, legt Anke uit. En dan is er nog grootvader Dirk Deckers, die een koopman vertolkt op de Jaarmarkt.

Brugse Zot

Ook voor Anke Deckers is de Heilig Bloedprocessie niet te missen: “Ondertussen kennen we al veel medewerkers. Het is jaarlijks een blij weerzien. Ik geniet van elk facet: het schminken, het verkleden en toneelspelen in de Brugse straten. Die combinatie maakt een toffe namiddag. Onze familie eindigt die dag steevast met hetzelfde ritueel: we drinken samen een Brugse Zot en klinken op een geslaagde editie!”

De Heilig Bloedprocessie gaat op donderdag 9 mei vanaf 14.30 uur. Alle info op www.bloedprocessiebrugge.be

The post Familie Deckers stapt mee in Heilig Bloedprocessie: met acht gezinsleden op Brugges Mooiste Dag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Overheid in Peru beschouwt transgender personen voortaan als “geestesziek”

In Peru is een presidentieel decreet ondertekend waarin transgender personen als ‘geestesziek’ worden beschouwd. Met het decreet wil de overheid deze mensen de juiste medische hulp garanderen. Transgender personen in het Latijns-Amerikaanse land hebben immers geen toegang tot de gezondheidszorg, omdat ze problemen hebben met hun identiteitsdocumenten. Tegenstanders vrezen dat het decreet de tijd terugdraait.

Lees meer »

“Enkele tientallen” bussen van De Lijn staan aan de kant wegens faillissement Van Hool

De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn heeft op dit moment “enkele tientallen” bussen aan de kant staan als gevolg van het faillissement van Van Hool, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag. Naarmate de tijd vordert, verwacht het bedrijf dat dat aantal nog zal toenemen en dus is men “zeer bezorgd”. “Er is een bijzondere werkgroep opgericht die bekijkt welke acties we kunnen

Lees meer »

“Dit is voor Oekraïne!”: Usyk mept Fury de touwen in en is na beslissing van jury de onbetwiste kampioen, ‘The Gypsy King’ wil rematch

Oleksandr Usyk (37), en niet Tyson Fury (35), is de onbetwiste kampioen in het boksen bij de zwaargewichten. De Oekraïner bracht ‘The Gypsy King’ in de negende ronde compleet aan het wankelen. Een knock-out leverde dat niet op, maar na een niet-unanieme beslissing van de jury werd Usyk wel nipt uitgeroepen tot winnaar van het epische gevecht. Meteen volgden de

Lees meer »

IN BEELD – Natalia in Schiervelde in Roeselare: “Ik mag geen stap verkeerd zetten, geen woord teveel zeggen, maar daar ben ik niet zo goed in”

Op het podium van Schiervelde in Roeselare stond Natalia in een organisatie van PMLE. De zaal was goed gevuld voor deze zangeres uit de Kempen, die 90 minuten op het podium stond én zo gelukkig was dat ze mocht optreden voor zo’n enthousiast publiek.
The post IN BEELD – Natalia in Schiervelde in Roeselare: “Ik mag geen stap verkeerd

Lees meer »

Kroongetuige Michael Cohen getuigt tweede dag op rij op proces tegen Trump: “Ik bleef voor hem liegen, omdat hij me beschermde”

De kroongetuige in het proces tegen Donald Trump in New York, zijn gewezen advocaat Michael Cohen, is dinsdag voor de tweede dag op een rij aan het woord. Cohen zei maandag al van Trump de opdracht gekregen hebben om het zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels te betalen, en voegde een dag later nog meer details toe aan zijn getuigenis. Trump

Lees meer »