Matthieu Clarysse, coördinator Heilig Bloedprocessie: “We hebben geen tekort meer aan figuranten”

“We hebben geen tekort aan figuranten. Mogelijk heeft dat te maken met ons nieuw systeem van online inschrijven, druppeltool.be”, vertelt Matthieu Clarysse, coördinator van de Heilig Bloedprocessie, die op Hemelvaartdag donderdag 9 mei uitgaat.

Kreeg Matthieu Clarysse (37) de passie voor de Heilig Bloedprocessie met de paplepel toegediend? “Neen, het is eerder andersom. Toen ik als jongen van dertien figurant werd, zijn mijn ouders beginnen meestappen in de processie, bij het koor Adeste en de Farao-groep”, zegt de coördinator van Brugges Mooiste Dag.

“Ik ben er samen met twee klasgenoten uit het eerste middelbaar van de Frères in gerold, toen onze leraar Nederlands Jan Van Brugghe vroeg of er leerlingen wilden figureren. Er waren figuranten te kort. Het Sint-Leocollege, dat traditioneel een cohorte Romeinse soldaten leverde, kon de groep niet volledig bemannen. Mijn debuut in de processie was dus als kindsoldaat, 25 jaar geleden! Na enkele jaren deel uitgemaakt te hebben van die groep, ben ik processiecommissaris geworden en begeleidde ik de taferelen De maagd van Brugge en Het Paradijs. Tien jaar geleden vroeg coördinator Benoît Kervyn mij om zijn rechterhand te worden.”

En nu ben je sinds 2018 zelf algemeen coördinator.

“Klopt, al is dit niet mijn beroep. De vzw Heilig Bloedprocessie slaagt er elk jaar in om dit massa-evenement te organiseren dankzij meer dan 2.000 vrijwilligers. Onze vzw heeft geen personeelsleden in dienst. In ruil voor dat engagement krijgen de volwassen medewerkers een zoete verrassing – een creatie in chocolade – en de meer dan 500 kinderen waardebonnen voor de Meifoor. Die kermis is al eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met de processie, want die is gegroeid uit de middeleeuwse jaarmarkt.”

“Ook voor mij is de algemene coördinatie van de processie een hobby. Ik werk op de dienst Preventie van het Vlaams Departement Zorg, maar spaar mijn vakantiedagen op en schuif met mijn werkrooster, zodat ik in de weken voor de processie al mijn tijd kan besteden aan de voorbereiding van Brugges Mooiste Dag.”

Een jaarlijks weerkerende bekommernis is of er voldoende figuranten gevonden worden. Hoe zit het dit jaar?

“Het is momenteel puzzelen om de laatste gaatjes te vullen, we sluiten de inschrijvingen af. Er is geen tekort aan figuranten. In het verleden moesten we vaak twee weken voor de processie nog rondbellen om extra kandidaten te zoeken. Nu niet! Sedert dit jaar zijn de inschrijvingen gedigitaliseerd. Met de steun van de Nationale Loterij hebben we het op maat gemaakte digitale platform druppeltool.be ontworpen.”

“Kandidaten registreren zich online, het systeem vraagt hen om enkele gegevens in te vullen. Hun fysieke paraatheid, de kostuumgrootte die ze nodig hebben. Of ze al dan niet met andere gezinsleden deelnemen. Tegenwoordig zitten we voor 99 procent aan individuele inschrijvingen. Er zijn slechts enkele verenigingen die nog in groep inschrijven: de Maricolen spelen De Maagd van Brugge, toneelkring de Hoofdkamer van de Heilige Geest vertolkt het tafereel van Het Laatste Avondmaal.”

“Die online registratie en inschrijving van figuranten heeft onze administratie enorm verlicht. Vroeger gaven figuranten op alle mogelijke manieren te kennen dat ze geïnteresseerd waren om mee te doen: via sms, telefoon, e-mail, of met een briefje in de brievenbus. De digitalisering hebben we samen met de organisatoren van de Praalstoet van de Gouden Boom ingevoerd, al mogen we wegens de privacy geen gegevens met elkaar uitwisselen. Hun platform stoerportaal.be is op dezelfde leest geschoeid.”

Welke nieuwigheden mogen we dit jaar in de processie verwachten?

“Er is een nieuwe groep gecreëerd, met name Ommegang 1311. Mijn papa zal een van de achttien figuranten zijn. Dat tafereel is de ‘missing link’ in de processie. In de vorige edities volgde op het uitvaardigen van de pauselijke bul – Paus Clemens V gaf Brugge in 1310 de toestemming om jaarlijks een processie te houden – een feest van de gilden en de ambachten. Maar er was een tussenperiode die tot nu toe niet aan bod kwam in de processie: de enkele jaren waarin de ambachten op kousenvoeten de relikwie van het Heilig Bloed vereerden. Dat wordt nu voor het eerst uitgebeeld in Ommegang 1311.”

Betaalt de Nationale Loterij dit nieuwe tafereel?

“Ja. De Nationale Loterij geeft centen voor digitalisering, vernieuwing – er zijn trouwens opnieuw 150 kostuums vervaardigd – en toegankelijkheid. Wat dat laatste facet betreft, heeft mijn collega Jolien Smis een meerjarenplan uitgewerkt om mensen met een beperking ook te laten genieten van de processie. Dat gaat over toegankelijke toiletten, rolstoelbegeleiders, tools met gebarentaal, filmpjes met onderschriften, en het uitzenden van de processie op tv voor onder meer bewoners van woonzorgcentra.”

Bio Matthieu Clarysse

Privé: Geboren in Kortrijk, in zijn eerste levensjaar naar Brugge verhuisd. Zoon van twee leerkrachten: Cathy Lantsoght (Frans en Spaans) en Remi Clarysse (Latijn en Grieks). Heeft één jongere broer, Alexander. Is ongehuwd.

Carrière: Humaniora bij de Frères, verpleegkunde in KHBO, master verplegingswetenschappen UGent. Werkt op afdeling Preventie van Vlaams Departement Zorg in Brussel.

Hobby’s: Algemeen coördinator Heilig Bloedprocessie, vrijwilliger bij de dienst 112 en bij Kadee.

The post Matthieu Clarysse, coördinator Heilig Bloedprocessie: “We hebben geen tekort meer aan figuranten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Israëlisch leger roept burgers in oosten van Rafah op tot evacuatie

Het Israëlische leger heeft de inwoners van Rafah, in het zuiden van Gaza, opgeroepen om onmiddellijk meer gebieden van de stad te verlaten. De mededeling werd op het berichtenplatform X geplaatst. De inwoners worden opgeroepen om vooral de gebieden in het oosten van de stad te verlaten. De Verenigde Staten hebben nochtans gedreigd om geen aanvalswapens meer te leveren aan

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Zelensky ontslaat baas veiligheidsdienst – “Oekraïense drone raakt Russische raffinaderij na tocht van 1.500 kilometer”

Lees hier al het nieuws van donderdag 9 mei terug over de oorlog in Oekraïne. Een Oekraïense drone heeft 1.500 kilometer gevlogen vooraleer een Russische raffinaderij in de republiek Basjkirostan geraakt werd. “Een nieuw afstandsrecord”, liet een bron uit de Oekraïense defensiesector aan het Franse persbureau ‘AFP’ weten. In een speech ter gelegenheid van de Dag van de Overwinning stelde

Lees meer »

“We namen zelfs al een patserwagen in beslag”: Roeselaarse GAS-boetes van 948 stuks in 2009 naar 13.550 in 2023

Iedere inwoner van Roeselare heeft al gehoord van GAS-boetes en heeft er misschien zelfs al mee te maken gehad. Maar wat zijn GAS-boetes precies, wie kan ze uitschrijven en hoe komt het dat het aantal GAS-boetes sedert 2009 vijftien keer zo hoog ligt? Wij zochten het uit.
The post “We namen zelfs al een patserwagen in beslag”: Roeselaarse GAS-boetes

Lees meer »

Eerste steen van Scharphoutcomplex is gelegd in Lissewege

In Lissewege werd vanmorgen de eerste steen gelegd van de nieuwe Scharphoutsite die gebouwd wordt op de terreinen waar de Rijksschool vroeger stond, waarvan de lokalen lang gebruikt werden door tal van verenigingen. De materialen van de afbraak worden gebruikt voor de nieuwbouw.
The post Eerste steen van Scharphoutcomplex is gelegd in Lissewege appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik denk dat België de halve finale niet overleeft”

Het is vanavond erop of eronder voor Mustii, de Belgische inzending voor het Eurosongfestival in Zweden. In de tweede halve finale neemt de 33-jarige zanger het op tegen 15 andere kandidaten. De inzet: één van de tien finaleplaatsen. In onze podcast de HLN Mediawatchers schat componist Miguel Wiels de kansen in van Mustii: “Een zanger met weinig uitstraling, met zeen

Lees meer »

Drie West-Vlamingen zitten bij de twaalf finalisten van Mister Gay Belgium

Dinsdagavond werden in de Antwerpse zaal AthenA tijdens een bruisende persconferentie én in aanwezigheid van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever én heel wat bekende gezichten de ‘gouden 12’ van de Mister Gay Belgium-finalisten voor de editie 2024 voorgesteld. Dit is al de tiende editie. Wint een West-Vlaming? Dat is best mogelijk, want drie van de twaalf finalisten komen uit

Lees meer »

Weerbericht: eerst zonnig, daarna meer wolken

Het wordt vrijdag vrij zonnig met hoge sluierwolken. Later op de dag verschijnen stapelwolken, behalve aan de kust. Het kwik stijgt volgens het KMI tot 16 graden aan zee en in de Hoge Venen, en tot 21 graden in de Kempen en Belgisch-Lotharingen.

Lees meer »

55.000 toeschouwers voor 46ste Kattenstoet in Ieper: “Warm weer had gevolgen voor het tempo”

Volgens de politie waren er zondag 55.000 toeschouwers in Ieper voor 46ste editie van de Kattenstoet. Het warme weer zorgde wel voor problemen. Niet alleen moesten vijf toeschouwers afgevoerd worden naar het ziekenhuis, de stoet duurde ook meer dan een uur langer dan gepland. “Door de drinkpauze aan de stadsschouwburg waren er soms gaten”, erkent regisseur Bart Cafmeyer, die net

Lees meer »

Bommelding in Antwerpse handelsschool Sint-Lodewijk: leerlingen geëvacueerd, sweeping door politie blijkt negatief

In Antwerpen heeft de sweeping van de Sint-Lodewijkschool na een bommelding niets opgeleverd. Dat zegt de lokale politie. Alle leerlingen en leerkrachten mogen weer naar binnen, al zal dat gezien het uur vooral zijn om spullen op te halen. In totaal werden zowat 350 leerlingen geëvacueerd. De politie kwam massaal ter plaatse, met onder meer de mobiele eenheid en twee

Lees meer »

Na mislukte zangcarrière: droomt ‘The Voice’-winnaar Glenn Claes van een comeback via ‘Sing Again’?

“Ze beloofden mij een internationale zangcarrière.” Als allereerste winnaar van ‘The Voice van Vlaanderen’ had Glenn Claes (34) hoge verwachtingen, maar zijn muzikale carrière werd een grote teleurstelling. In een openhartig gesprek vertelt hij waarom het misliep en wat hij daaruit leerde. Hij gooide zijn leven over een andere boeg en focust zich nu op zijn gezin en bedrijf. “Er

Lees meer »