“Toen ik eindelijk wist wie mijn redder was, huilde ik van ontlading”: toevallige ontmoeting herenigt Rita en Danny bijna vijf jaar na ongeval in Oostende

Bijna vijf jaar nadat Rita Adam uit Westende het slachtoffer werd van een zwaar ongeval, ontmoette ze voor het eerst haar redder. Danny Quyo bracht haar levensreddende eerste zorgen toe op het treinperron in Oostende. Al die jaren zocht Rita tevergeefs naar de identiteit van haar redder. Tot een babbeltje aan de onthaalbalie van wzc De Ril plots duidelijkheid bracht.

Station Oostende, 4 juli 2019, 7 uur ‘s ochtends. De Ronde van Frankrijk start in Brussel. Sportfanate Rita Adam uit Westende en haar boezemvriendin maken zich op voor een bijzondere daguitstap – vol koers en coureurs – naar de hoofdstad. Tot ze plots door haar knie zakt. Haar been ligt in een vreemde plooi en ze bloedt hevig. Meteen snelt een man haar te hulp. Met zijn broeksriem bindt hij haar been af en belt hij de ambulance. Ondertussen stelt hij haar gerust. Rita zegt dat ze nog haar trein moet halen. “Dat zal niet lukken, mevrouw”, zegt de man. De lichamelijke schade is enorm. Rita’s been is door het scheuren van haar knieligamenten en de rare val volledig geblesseerd, inclusief bloedvaten en een slagader. Niet alleen een spoedoperatie redt haar leven en been, ook de snelle en gerichte interventie van de man was cruciaal. In alle hectiek scheiden de wegen van redder en gewonde.

Na een lange revalidatie verdeelt Rita haar tijd tussen zorg voor haar man en bezoekjes aan haar moeder die al acht jaar in wzc De Ril woont.

Toevallige ontmoeting

Ondertussen verandert een zekere Sandra Vansteenkiste van job. Ze wil al jaren in de zorg werken en start als logistiek medewerker in wzc De Ril. Wanneer ze met collega Ingrid een babbeltje slaat aan de infobalie, passeert Rita. “Rita heeft enkele jaren geleden een zwaar ongeval gehad op het perron in het station van Oostende”, zegt Ingrid. “Tiens”, zegt Sandra. “Mijn man heeft een tijd geleden daar een mevrouw geholpen die zwaar geblesseerd was. Het zal toch niet…”. Jawel, het zal wel!

Sandra’s echtgenoot Danny Quyo is al jaren brandweerofficier in Middelkerke en technicus bij de NMBS. Hij redde dus Rita’s leven met zijn doortastende optreden. “Toen ik eindelijk wist wie mijn redder was, huilde ik van ontlading”, aldus Rita. “Was Danny er niet geweest, had ik het misschien niet gehaald. Ik had blijkbaar enorm veel bloed verloren”, getuigt Rita. “Ik weet alleen dat ik plots op de grond lag en mijn been heel vreemd zag liggen. Ik voelde geen pijn. Ik probeerde zelfs opnieuw op te staan, maar dat ging niet. Ik hoorde een mannenstem die mij geruststelde. Toen ik het bloed opmerkte, was hij al bezig met het afbinden van mijn been…”

Lange revalidatie

Ook Danny Quyo herinnert het ongeval nog levendig. “Het was heelrustig op het perron. Ik was net op weg om een locomotief te controleren, toen ik een mevrouw zag ineenzakken. Ik snelde er naartoe en zag meteen dat het ernstig was. Ik kreeg ook hulp van een verpleegster die net de trein ging nemen. We bonden het been af en praatten in op Rita tot de ambulance er was. Ik hielp nog met de ambulanciers, meldde mijn interventie bij de preventiedienst en dat was het.”

“Het gebeurde in het station, dus ik plaatste een zoekertje in de Metro”

Uiteindelijk verbleef Rita twee keer tien dagen in het ziekenhuis. “Er wachtte me een enorm lange revalidatie en ondertussen begon ik een zoektocht naar mijn redder. Een zoekertje in de Metro leverde niets op. Bij de NMBS konden ze me niet helpen, ook de politie wist van niets. “Eigenlijk niet zo vreemd”, pikt Danny in. “Het privacybeleid is redelijk streng en waarschijnlijk is de melding van het incident netjes en goed geklasseerd.”

Tot dat toevallige babbeltje dus tussen Sandra en haar collega aan de balie. “In De Ril staan we heel dicht bij onze bewoners en de families. We kennen hun achtergrond en hun verhalen. Het is die betrokkenheid die uiteindelijk de ‘missing link’ bleek in het verhaal van Rita en Danny”, zegt Sandra. Schepen Dirk Gilliaert ervaart dagelijks hoe belangrijk die verbinding met de familie is. “Daar maak je absoluut het verschil mee. Onze zorgkundigen houden de vinger aan de pols en kunnen sneller ingrijpen, of gerichter adviseren.”

Eeuwig dankbaar

Danny vindt zelf de term ‘heldhaftig’ een beetje overdreven. “Ik deed gewoon wat ik moest doen. Ik ben sinds 2000 bij de brandweer. Dankzij mijn opleiding weet ik heel goed wat doen in geval van nood. Maar eigenlijk kan iedereen helpen. Je ziet heel vaak mensen samenscholen bij een ongeval, maar slechts weinigen doen effectief iets. Misschien zijn ze bang om iets verkeerd te doen? Nochtans kan je niets fout doen. Al was het maar iets helpen dragen, iemand ondersteunen, de hulpdiensten bellen… Daarom pleit ik al langer voor gerichte EHBO-lessen in het onderwijs.”

Hoe gaat het nu met Rita? “Mijn been wordt nooit meer de oude. Daarvoor was de schade te groot. Maar dankzij de hulp van familie en vrienden, kan ik nog goed uit de voeten. Zonder Danny was dat misschien niet meer mogelijk. Ik ben hem met heel mijn hart voor eeuwig dankbaar.”

The post “Toen ik eindelijk wist wie mijn redder was, huilde ik van ontlading”: toevallige ontmoeting herenigt Rita en Danny bijna vijf jaar na ongeval in Oostende is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ondanks haar levend schild krijgt Secret Service ook stevige kritiek: “Trump had te weinig bescherming”

Hoewel ze hun eigen leven riskeerden om Donald Trump zonder verdere verwondingen van het podium te evacueren, krijgen de agenten van de Amerikaanse Secret Service ook heel wat kritiek. Volgens verschillende Republikeinse stemmen werd Trump onvoldoende beschermd: “Bij Biden had dit nooit kunnen gebeuren.” Maar hoe werd Trump dan wél omringd door de Secret Service?

Lees meer »

Opnieuw kermiskoers in Dentergem

Op kermismaandag is er weer koers in Dentergem. Het is intussen vijf jaar geleden dat de profkermiskoers haar vijftigste en laatste editie kende. Maandag 22 juli staat Sportcomité De Zwaluw in voor een belofteninterclub, de eerste Grote Prijs De Zwaluw.
The post Opnieuw kermiskoers in Dentergem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Morgen voorlaatste kans om het masterplan te activeren: waarom Visma-Lease a Bike nog niet panikeert ondanks nieuwe tegenslag

Bijna twee minuten achterstand. De eerste Pyreneeënrit in de Tour de France eindigde in een nieuwe tik voor Jonas Vingegaard en Visma-Lease a Bike. Een nieuwe verloren veldslag in de strijd om geel. Komt dat nog goed? Enkel dankzij een masterplan én masterclass. De Nederlandse ploeg gelooft er (nog) in. “De rit van zondag is een zware rit.” Kaarten op

Lees meer »

Onder meer zanger Stromae en sterrenchef Peter Goossens: deze Belgen krijgen onderscheiding van koning Filip

Sterrenchef Peter Goossens (60) wordt benoemd tot Commandeur in de Leopoldsorde, en ook zijn collega Seppe Nobels (41) en muzikant Stromae (39) krijgen een ereteken uit handen van koning Filip ter gelegenheid van de nationale feestdag. Antiquair Axel Vervoordt (77), lieveling van koningin Paola, mag zich voortaan baron noemen. Dat blijkt uit de lijst van nieuwe adellijke titels en gunsten,

Lees meer »

Capiot geeft in tranen op daags na valpartij, Van Gils begraaft strijdbijl op Instagram: “Spijt me dat hij moest opgeven”

Amaury Capiot kwam gisteren, na een aanraking met Maxim Van Gils, zwaar ten val in de Tour. De renner van Arkéa-B&B Hotels verwachtte excuses van zijn landgenoot, maar volgens hem kwamen die er niet. Van Gils beweert daarentegen dat hij wel heeft geprobeerd om een gesprek te starten. “Ik wilde het bijleggen, maar dat heeft hij afgewezen.” Capiot moest niet

Lees meer »

Belgische werknemers vandaag ‘bevrijd’ van belastingen

De Belgische werknemers vieren maandag ‘Tax Liberation Day’, de dag van het jaar vanaf wanneer ze in theorie niet langer belastingen betalen en dus voor eigen rekening beginnen te werken. Dat blijkt uit een studie van de economische denktank Molinari in samenwerking met adviesbureau EY.

Lees meer »

Partij van president Assad wint Syrische verkiezingen

In Syrië heeft de partij van president Bashar al-Assad de parlementsverkiezingen gewonnen. De overwinning van de Ba’ath-partij, die sinds 1963 aan de macht is, kwam niet als een verrassing aangezien ze met zo goed als geen tegenstand rekening moet houden. De opkomst bedroeg 38,16 procent, tegenover 33,17 procent in 2020.

Lees meer »

Hij verdient nu al meer dan 450.000 euro per jaar én tekende bij Man City: 14-jarig (!) Amerikaans talent jongste debutant ooit in MLS

Tijdens het EK veroverde Lamine Yamal op z’n 17de al de Europese voetbalharten. Wel, het kan nog (een pak) jonger. Afgelopen nacht debuteerde Cavan Sullivan op amper 14-jarige leeftijd in de MLS. De speler van Philadelphia Union, die nu al een riant salaris opstrijkt, is zo uiteraard de jongste ooit in de Amerikaanse competitie. Manchester City heeft hem overigens nú

Lees meer »

“Ooit willen we Pogacar tot in Roeselare krijgen”: Natourcriterium gaat voor mooi deelnemersveld

Dinsdag vindt in Roeselare de 14de editie van het Dovy Natourcriterium plaats. De organisatoren zullen er opnieuw in slagen om een bijzonder mooi deelnemersveld aan de start te brengen. De Eritreeër Biniam Girmay wordt sowieso een van de grote blikvangers.
The post “Ooit willen we Pogacar tot in Roeselare krijgen”: Natourcriterium gaat voor mooi deelnemersveld appeared first on KW.be.

Lees meer »