“Ik wil graag nog wat langer voortdoen”: Rita van nieuwkuis Au Ballon telt al 49 dienstjaren

Van alle handelaars in de Tabaksstad heeft Rita Beheydt (71), zaakvoerster van nieuwkuis Au Ballon in de Molenstraat, ongetwijfeld het meest aantal dienstjaren op de teller. Begin november zal het 49 jaar zijn dat ze de zaak uitbaat.

Haar job is alvast niet te onderschatten. “Elk stuk moet bekeken worden. Van het inschrijven van bijvoorbeeld een jas of een broek tot uiteindelijk het verpakken zijn er in totaal tien bewerkingen. Dat gaat van het ophangen van een etiket, het kuisen van de zakken en in de machine doen tot uit de machine halen en ophangen. Dan controleer ik of er geen vlekken zijn en kan ik nadien strijken en verpakken”, aldus Rita, die van alles binnenkrijgt voor de nieuwkuis. “Van de mannen vooral mooie broeken, kostuums en witte hemden. Mooie kleedjes en vestjes, ensembles en mooie lange broeken zijn dan vooral de kledingstukken van de dames. We doen ook de nieuwkuis van de ceremoniekledij van begrafenisondernemer Serenity.”

Rita groeide op in Lichtervelde. Aan de plaatselijke burgerschool volgde ze de afdeling snit en naad. “Ik was de zeventien jaar voorbij toen ik stopte en vrij vlug vond ik werk in Torhout, in een parfumerie en deels een schoonheidssalon”, blikt ze terug. Dat was een enorm grote winkel. Het was ook een verkooppunt van Premaman. Ik bleef er vijf jaar en werkte dan zes maanden in een cafetaria op de Grote Markt in Roeselare.”

Kleermaker

“Op zoek naar een eigen zaak ben ik via via hier in Wervik beland. Dit pand stond leeg. Het is het ouderlijk huis van onze buurman kinesist Noel Essel. Eerst zijn vader en dan zijn broer André waren hier kleermaker. Op 2 november 1975 was ik de eerste keer open. Na ons huwelijk hebben we in 1990 dit hier gekocht.”

Door de jaren heen kende Rita alvast een hele evolutie wat de stoffen betreft. “Echte goede stof bestaat er praktisch niet meer”, zegt ze. “Het is geen dag en nacht verschil met vroeger, maar een week. (lacht) Er wordt nu ook veel kledij op internet gekocht. Vaak is dat geen kwaliteit en zit dat vaak te lang in een luchtledige verpakking tegen dat het aan huis wordt afgeleverd. Met rimpels tot gevolg en dus strijken.”

Strijken doet Rita nog altijd manueel. “Geen strijkmachine, maar met een strijkplank en strijkijzer”, vertelt ze. “In mijn strijkplaats doe ik ook het ontvlekken, indien nodig. En ja, vlekken zijn er regelmatig. Niet verwonderlijk, want de mensen brengen hun kleding meestal maar als het vuil is.”

Vijf depots

Au Ballon heeft klanten uit een ruime regio. “Natuurlijk veel uit Wervik, maar ook Kruiseke, Menen en de buurt van Ieper”, zegt Rita. “Ook uit Noord-Frankrijk, zelfs tot in Rijsel. Vroeger was er een nieuwkuis in Comines France.”

Belangrijk is ook de inbreng van haar echtgenoot Michel Van Pottelberghe. Au Ballon werkt samen met vijf depots en Michel gaat de lading voor de nieuwkuis ophalen en brengt die dan een week later terug. “We hebben depots in Komen, Ploegsteert, Westouter, Geluwe en Marke”, vertelt Michel die afkomstig is uit Waasten.

Lange dagen

“De uitbaters van die depots hebben ons allemaal zelf gevraagd”, vertelt Rita. “Twee van die depots zijn gevestigd in een krantenwinkel.” Au Ballon is gesloten op donderdagnamiddag, zaterdagnamiddag en zondag. “Ik ben al open om 7.30 uur, op zaterdag een uurtje later”, vertelt Rita. “Ik sluit om 19 uur. Dus het zijn wel lange werkdagen”

Het zou uiteraard bijzonder mooi zijn, mocht Rita begin november volgend jaar 50 jaar Au Ballon kunnen vieren. “Ik zal mijn best doen”, lacht ze. “En hopen dat de machine hier in de winkel volhoudt, want er zijn geen wisselstukken meer. Die machine komt uit Italië. Ik zou graag nog wat voortdoen. We werken goed samen met Luc Gheysen van de wasserij Sint-Jozef in de Kruisekestraat.”

Sociaal contact

“Ik heb hier in mijn winkel enorm veel sociaal contact. Soms komen de mensen binnen om wat te vragen als ze een probleem hebben, bijvoorbeeld met vlekken. Het gebeurt dat ik ze kan helpen. Ik sta graag ten dienste van de mensen.”

In al die jaren had Rita niemand in dienst. Kinderen zijn er niet. Als Rita stopt, komt er geen overnemer. “Het kan niet, want we zijn een zonevreemd bedrijf”, zegt ze tot besluit.

The post “Ik wil graag nog wat langer voortdoen”: Rita van nieuwkuis Au Ballon telt al 49 dienstjaren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Cadeautje voor Kremlin en aanval op Westen: waarom ‘wet op buitenlandse invloed’ in Georgië zo omstreden is

In Georgië stemt het parlement vandaag over de controversiële wet op buitenlandse agenten. Volgens die wet moeten mediabedrijven en ngo’s die meer dan 20 procent van hun geld uit het buitenland krijgen, zich registreren. Voorstanders van de wet verwijzen naar de VS, waar – naar eigen zeggen – een soortgelijke wet van kracht is. Tegenstanders noemen de wetgeving "een cadeautje

Lees meer »

Twintigers die brand stichtten in kasteel Houthulst krijgen celstraf en internering

Twee mannen van 26 jaar kregen donderdag hun vonnis na de brand, die vorig jaar het kasteel van Houthulst vernielde. De ene krijgt een celstraf, de andere wordt geïnterneerd. “Er bestaat een gevaar dat de man — eventueel in samenhang met andere factoren — opnieuw dergelijke feiten zou plegen.”
The post Twintigers die brand stichtten in kasteel Houthulst krijgen

Lees meer »

Chris Janssens (Vlaams Belang) bij Luk Alloo: “Beste wat holebi-organisaties kunnen doen voor emancipatie is ophouden met bestaan”

Elke dag tot aan de verkiezingen brengt televisiemaker Luk Alloo een gesprek met een bekende politicus die een parlementszetel ambieert. Vandaag: Chris Janssens van Vlaams Belang. Volgens hem is Vlaams Belang nog de enige geloofwaardige partij en hij onthult dat hij een klein links kantje heeft. ”Het enige linkse aan mij zijn mijn twee linkerhanden.”

Lees meer »

Athenaschool neemt deel aan elektrisch kartevent

De Athena STEM-school uit Heule neemt met drie teams deel aan de Greenpower Challenge Races in het Franse Lens (verreden op 16 mei) en op het circuit van Zolder (26 mei). “Onze school probeert haar studenten altijd aan te moedigen om te innoveren, ontwerpen en complexe uitdagingen op te lossen. De Greenpower Challenge is hier een uitstekend platform voor”, zegt

Lees meer »

Opnieuw recordaantal mensen op de vlucht in eigen land

De conflicten in Soedan, de Gazastrook en Congo hebben het aantal mensen die in eigen land op de vlucht zijn opnieuw naar een record geduwd. Eind 2023 waren wereldwijd 75,9 miljoen mensen intern ontheemd, blijkt uit cijfers van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). Op vijf jaar tijd is hun aantal met 50 procent toegenomen, blijkt dinsdag uit het jaarrapport.

Lees meer »

Eurostar gaat tot vijftig nieuwe treinen bestellen

De uitbater van hogesnelheidstreinen Eurostar gaat zijn vloot grondig vernieuwen en uitbreiden. Er zullen tot vijftig nieuwe treinen besteld worden, zo heeft het bedrijf donderdag aangekondigd. Het verwacht de eerste nieuwe treinen in 2030 in dienst te kunnen nemen.

Lees meer »