Brugs strijkorkest BRYGGEN wint de Ultima 2023 voor Muziek

Het Brugse strijkorkest BRYGGEN heeft van het Vlaams Departement Cultuur, Jeugd & Media de Ultima voor Muziek 2023 gekregen. Een mooie bekroning voor het ensemble van Jolente De Maeyer.

“De bijzondere kwaliteit van BRYGGEN schuilt in de doordachte wijze waarop het orkest vernieuwing koppelt aan de grote traditie van de klassieke muziek. BRYGGEN is een voorbeeld van een ensemble dat grenzen verlegt en de maatschappelijke inhoud van een kunstvorm verruimt.”

Hele weg

Zo luidt de motivatie van de Vlaamse jury die de Ultima 2023 voor Muziek toekende aan BRYGGEN. Na Het Kamerorkest Brugge is BRYGGEN de tweede metamorfose van het Collegium Instrumentale Brugense dat meer dan een halve eeuw geleden werd opgericht. Sedert zijn lanceringsconcert in 2020 in het Concertgebouw in Brugge heeft dit orkest een hele weg afgelegd.

Aangevuurd door artistiek leider Jolente De Maeyer verkent het ensemble het klankidioom uit Scandinavië en het Balticum, uitgebreid met sleutelwerken uit de 20ste en 21ste-eeuwse postmoderne muziek. Van 2021 tot 2023 toerde BRYGGEN na de première in de Singel te Antwerpen met de voorstelling Zwanen doorheen Vlaanderen. Met Moby Dick maakte het orkest ook zijn debuut in Nederland, in het Muziekgebouw aan ’t IJ tijdens het Holland Festival.

AI

Daarnaast stond het orkest op het podium van het Concertgebouw Brugge, Iedereen Klassiek, Musica Divina (in de Kempen), het Antwerp Spring Festival en de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Voor de animatiedocu Waltz with Bashir van Ari Folman speelde BRYGGEN in het kader van het Mooov Filmfestival de soundtrack van Max Richter live in de Singel, de Warande Turnhout en Stadsschouwburg van Brugge.

In de lente van 2024 brengt BRYGGEN in het Concertgebouw Brugge Max Richters 4 Seasons Recomposed met een choreografie door Michiel Vandevelde en in samenwerking met Zonzo Compagnie de multimediale muziektheatervoorstelling Songs with Roots. Daarna volgt in De Singel het project Minerals van Mathias Coppens, waarbij gebruik wordt gemaakt van artificiële intelligentie en live video animatie.

Stimulans

De Ultima Muziek 2023 is een extra stimulans voor BRYGGEN. Jolente De Maeyer slaagde erin een nieuwe inhoud gegeven aan het traditionele gegeven van het strijkorkest. De vernieuwing slaat op meerdere facetten van hun werking. De suggestieve naam BRYGGEN wijst op de symbolische connectie van het historische Brugge met de oude Hanzesteden in het Noorden van Europa. In de keuze van repertoire verrijken ze het concertaanbod met de nieuwe cultuur van het strijkorkest zoals die leeft in Scandinavië en de Baltische Staten.

Dit Brugs ensemble waagt zich op de grens tussen het klassieke musiceren en de rol van vioolspel in volkse tradities. Naast verruiming van het repertoire heeft het orkest oog voor maatschappelijke diversiteit. Met multidisciplinaire producties en familievoorstellingen bereikt het een nieuw publiek voor zowel klassieke muziek als hedendaagse muziek. Dat BRYGGEN niet alleen in Vlaanderen maar ook daarbuiten, zoals bijvoorbeeld op het Holland Festival, actief is, bevestigt de internationale weerklank.

Educatief

Daarenboven stimuleert het strijkorkest met educatieve initiatieven enthousiasme voor het snarenspel bij kinderen en jongeren. De bijzondere kwaliteit van BRYGGEN schuilt in de doordachte wijze waarop het orkest vernieuwing koppelt aan de grote traditie van de klassieke muziek. Alle initiatieven zijn bedacht vanuit het bewustzijn van de bijzondere kracht en mogelijkheden van de strijkersklank. BRYGGEN is een voorbeeld van een ensemble dat grenzen verlegt en de maatschappelijke inhoud van een kunstvorm verruimt. Zo luidt het eindoordeel van de jury.

The post Brugs strijkorkest BRYGGEN wint de Ultima 2023 voor Muziek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mysterie van het vrouwelijk sporthart: waarom lezen we alleen over plotse dood bij mannelijke (top)sporters?

Christian Eriksen die ineenstuikt op het veld tijdens het EK voetbal in 2021, Sep Vanmarcke die een punt achter zijn carrière moest zetten door hartritmestoornissen of Sergio Agüero van FC Barcelona die noodgedwongen moest stoppen met voetballen door hartproblemen. Topsport blijkt niet zo onschuldig voor het hart. Maar geldt dat ook voor topsportsters? Uit onderzoek blijkt dat negen op tien

Lees meer »

LIVEBLOG REAL-ALAVES. Courtois moet al meteen vol aan het werk

Courtois & co nemen het in eigen huis op tegen Alaves. Ondanks dat Real al de kampioenenviering heeft gehad, willen ze deze match zeker niet verliezen. Alaves staat elfde en heeft 42 punten. Tegen de verwachting in staat Courtois terug in de basis, houdt hij z’n netten schoon? Volg het in onderstaande liveblog!

Lees meer »