Ouders dove Victor (10) zien verkeerde focus in onderwijs voor slechthorenden: “Een doof kind kan alles wat een ander kind kan”

Achtennegentig procent van de Vlaamse kinderen met gehoorverlies heeft op school meer aan een taalbad in gesproken taal dan aan gebarentaal. Dat zeggen Wevelgemnaars Mathias Vandycke (39) en Kim Follens (39), ouders van de bilateraal dove Victor (10) en Martine de Smit (60), kinderaudiologe bij CAR Overleie Kortrijk. “Gebarentaal, een visuele taal, is voor de meeste kinderen met gehoorverlies eerder belemmerend voor hun integratie in de horende maatschappij”, klinkt het.

Victor (10) is bilateraal doof ten gevolge van een hersenvliesontsteking op de leeftijd van 20 maanden, maar kan met de hulp van zijn cochleaire implantaten en extra luisterhulpmiddelen perfect mee in het reguliere onderwijs. Toch wordt deze nieuwe generatie kinderen met gehoorverlies jaar na jaar geconfronteerd met besparingen in ondersteuning, terwijl het recent goedgekeurde decreet dat tweetalig onderwijs moet organiseren met Nederlands en Vlaamse Gebarentaal (VGT) slechts ten goede komt aan een kleine minderheid.

“Het decreet steunt op bepaalde misvattingen. VGT is niet nodig voor de meerderheid van de kinderen met gehoorverlies dankzij vroegtijdige gehoorscreening (door Kind & Gezin of de CLB) en de snelle evolutie binnen de hoortechnologie. We willen die eenzijdige kijk wegwerken en de grote groep kinderen met gehoorverlies die communiceren in gesproken taal meer in de kijker zetten”, zeggen ouders Kim Follens (39) en Mathias Vandycke (39).

Ouders Mathias Vandycke, Kim Follens, Victor en zus Alice (12). © MD

beeldvorming

Vanaf september 2024 krijgen reguliere basisscholen de mogelijkheid om een afdeling Nederlands-Vlaamse Gebarentaal op te richten. “Op die manier zullen dove en slechthorende kinderen ook kunnen deelnemen aan het reguliere onderwijs”, lichtte minister van onderwijs Ben Weyts toe. Maar vandaag neemt het overgrote deel van die kinderen al deel aan het reguliere onderwijs omdat ze communiceert in gesproken taal. “Het beeld dat de meerderheid van de Vlaamse bevolking heeft over dove en slechthorende kinderen is vaak niet correct. Men gaat er vaak ten onrechte van uit dat zij enkel via gebarentaal kunnen communiceren en daardoor enkel les kunnen krijgen in het buitengewoon onderwijs. In werkelijkheid betreft dit slechts 2% van de kinderen met gehoorverlies”, zegt Martine de Smit (60), kinderaudiologe bij CAR Overleie Kortrijk.

“Slechts twee procent van alle slechthorende kinderen communiceert met hulp van gebarentaal” – Martine de Smit (60), kinderaudiologe CAR Overleie

De dienst gehoor binnen het Centrum voor Ambulante Revalidatie (CAR) Overleie begeleidt kinderen met gehoorverlies en hun families. Met een multidisciplinair team van experts ondersteunen zij momenteel 80 kinderen, waaronder Victor Vandycke.

“We zien te vaak een eenzijdige en onevenwichtige beeldvorming in de media als het gaat over de huidige generatie kinderen met gehoorverlies. In programma’s zoals Droomfabriek zien we bijvoorbeeld enkel maar dove kinderen met gebarentaal. Misschien komt dat spectaculairder over, maar is voor het overgrote deel van de kinderen met gehoorverlies in Vlaanderen niet representatief”, zegt Kim. “We hopen ook een positieve boodschap uit te dragen en mensen die deze diagnose krijgen bij hun kind tonen dat het goed komt. Met de juiste begeleiding en investeringen kan jouw kind alles doen als een goedhorend kind”, vult Mathias aan.

Victor bij kinderaudiologe Martine de Smit in CAR Overleie. © MD

Luisterhulpmiddelen

Op initiatief van CAR Overleie – en zijn partners: de Federatie van CAR, de universitaire CAR, het samenwerkingsverband Hoorexpert en de Vlaamse vereniging van en voor Ouders van kinderen met gehoorverlies (VLOK-CI) – werd een open brief opgesteld. “Sinds de start van de neonatale gehoorscreening door Kind & Gezin in combinatie met de technologische evolutie binnen de hoorapparatuur, krijgt de meerderheid van de kinderen met gehoorverlies nu de kans om een leeftijdsadequate taal en spraak te ontwikkelen op basis van luisteren”, legt Martine de Smit uit. “Dankzij deze aanpak kunnen zij succesvol integreren in het regulier onderwijs en in onze maatschappij die vanzelfsprekend overwegend horend is.”

De nieuwe generatie kinderen met gehoorverlies die kan integreren in het regulier onderwijs wordt jaar na jaar geconfronteerd met besparingen in ondersteuning. “Het is goed dat de minister aandacht heeft voor een minderheidsgroep, maar meer dan 98% van de kinderen met gehoorverlies heeft hier geen nood aan. Deze grote groep mag niet uit het oog verloren worden. Gebarentaal, een visuele taal, is voor de meeste kinderen met gehoorverlies eerder belemmerend voor hun integratie in de horende maatschappij en de ontwikkeling van hun schoolse vaardigheden. Om hun taalachterstand in te halen is een zo groot mogelijk taalbad in de gesproken taal nodig. Op die manier hoeven ze ook niet afhankelijk te zijn van een gebarentolk. Wel hebben deze kinderen nood aan goede hoortechnologie en aanvullende luisterhulpmiddelen om ook in moeilijke luisteromstandigheden de spraak optimaal te blijven horen.”

Akoestiek

Het is dan ook belangrijk te investeren in het akoestiekvriendelijk maken van klaslokalen of het installeren van versterkingsapparatuur in klassen. “Daarmee zou zowel het spreekcomfort van elke leerkracht als het luistercomfort van alle leerlingen enorm toenemen. Ondersteuning die ook heel waardevol kan zijn voor kinderen met andere leerproblemen”, besluit Martine De Smit.

The post Ouders dove Victor (10) zien verkeerde focus in onderwijs voor slechthorenden: “Een doof kind kan alles wat een ander kind kan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ex-vriend uit Roeselare vrijgesproken na duw en zware val vriendinnetje op 18de verjaardag: “Wettige zelfverdediging”

Een 23-jarige jongeman uit Roeselare is ruim vier jaar nadat zijn ex-vriendin op het verjaardagsfeest voor haar 18de verjaardag ongelukkig ten val kwam na een duw vrijgesproken. Voor de jongeman betekent dat (voorlopig) dat hij niet moet opdraaien voor enkele duizenden euro schadevergoeding. De rechter vond dat hij uit wettige zelfverdediging handelde.
The post Ex-vriend uit Roeselare vrijgesproken na

Lees meer »

Gemeenten luisteren naar bewoners De Vijfwegen en nemen verschillende veiligheidsmaatregelen

Zowel de gemeente Moorslede als de gemeente Wervik investeren elk in de veiligheid op het gehucht De Vijfwegen. Daar luidden de bewoners de alarmbel nadat er in de bocht op het kruispunt van de Geluwestraat met de Oude Ieperstraat verschillende ongevallen gebeurden de alarmbel. “De vangrail is zelf nog iets langer dan voordien.”
The post Gemeenten luisteren naar bewoners

Lees meer »

Bommelding in Antwerpse handelsschool: leerlingen geëvacueerd, sweeping door politie blijkt negatief

In Antwerpen heeft de sweeping van de Sint-Lodewijkschool na een bommelding niets opgeleverd. Dat zegt de lokale politie. Alle leerlingen en leerkrachten mogen weer naar binnen, al zal dat gezien het uur vooral zijn om spullen op te halen. In totaal werden zowat 350 leerlingen geëvacueerd. De politie kwam massaal ter plaatse, met onder meer de mobiele eenheid en twee

Lees meer »

Tante Els kiest voor carrièreswitch en zet breiwinkel stop

Door onder andere de dure aankoopprijzen van de wol zette Els Pauwelyn recent haar breiwinkel ‘Tante Els’ stop. Ze maakte een carrièreswitch en koos voor het onderwijs. “De overgang verliep gelukkig erg vlot. Mijn passie voor breien is er echter nog steeds. Binnenkort neem ik opnieuw voor het goede doel deel aan de wereldbreidag.”
The post Tante Els kiest

Lees meer »

“Stuur me niet naar de gevangenis”: 80-jarige opa riskeert tien jaar cel voor verkrach­ten kleinkind op vakantie in Spanje

Voor een tachtiger uit Begijnendijk heeft het Leuvense openbaar ministerie tien jaar opsluiting gevraagd. De opa verkrachtte zijn kleinkind meermaals, dat gaf hij ook zelf toe. Maar dat hij haar jarenlang misbruikte, ontkende Adrien P. voor de rechter. “Op vakantie in Spanje lagen de smaakcondooms klaar”, reconstrueerde het parket de feiten. De man werd – nota bene – door zijn

Lees meer »

Weduwe van buschauffeur dodelijk ongeluk in Sierre gaf zich jarenlang valselijk uit als onthaalmoeder: “Na sluitingsbevel deed ze gewoon verder”

Evy Laermans, de weduwe van de buschauffeur die betrokken was bij het dodelijk busongeval in Sierre moet zich dinsdagochtend voor de Tongerse rechtbank verantwoorden omdat ze zich jarenlang valselijk uitgaf als onthaalmoeder. De vrouw had geen geldige vergunning van Kind en Gezin en kon zo geen fiscale attesten afleveren aan de ouders.

Lees meer »

Heilig Bloedprocessie verloor vier deelnemers door ongevallen: “In klein dorp komt dat hard aan”

De 72ste editie van de Heilig Bloedprocessie van Voormezele wordt er één met een zwart randje. Sinds de vorige processie verongelukten er maar liefst vier belangrijke vrijwilligers: Dieter Sohier, Sarah Trioen, José Desodt en Karla Demyttenaere. “Ik heb gevraagd aan de deken om hen te herdenken in zijn voorwoord”, zegt voorzitter Paul Breyne.
The post Heilig Bloedprocessie verloor vier

Lees meer »

Mislukte staatsgreep in Congo live uitgezonden op Facebook

In Congo heeft het leger afgelopen nacht een staatsgreep weten te voorkomen. Dat meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatszender. Verder vonden er ook verschillende arrestaties plaats. Opmerkelijk was dat er gelijktijdig met de aanval een livestream te volgen was op de Facebookpagina van de regeringstegenstander.

Lees meer »