Victor Dendooven (9) is de Kinderkrak van Damme: “We komen soms de gekste dingen tegen wanneer we zwerfvuil ruimen”

Victor Dendooven (9) uit de Weststraat in Moerkerke zorgt er samen met zijn opa Daniël voor dat de Damse landelijke wegen – en dan vooral de wondermooie Oude Sluissedijk tussen de brug van Platheule en de Kerkstraat – netjes en zwerfvuilvrij blijven. “We vinden veel blikjes in de bermen maar ook de gekste dingen, zoals een zak met slachtafval of een autobumper”, zegt de plichtbewuste Victor, die later graag tuinarchitect- of aannemer wil worden.

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.

Victor Dendooven en zijn opa Daniël Dendooven – in Damme ook bekend als voorzitter van de kerkfabriek – maken samen deel uit van de zogenaamde ‘Mooimakers’, een initiatief tegen zwerfvuil in Vlaanderen waar onder meer ook Stad Damme aan participeert. Victor en Daniël trekken dan ook regelmatig de baan op om met grijptang en witte afvalzak het zwerfvuil in Damme te lijf te gaan. “Mijn opa heeft een kleine drie jaar geleden alle nodige materialen – zoals een fluohesje, een grijptang, handschoenen en witte afvalzakken – opgevraagd bij het Administratief Centrum van Damme in Moerkerke”, vertelt Victor, die schoolloopt in basisschool Olva in Vivenkapelle, niet ver van de gezinswoning in de Weststraat.

Eigen buurt

“Ik kom sowieso vaak bij opa en oma in de Sluissedijk in Damme op bezoek. Opa weet ook dat ik graag buiten ben en in de natuur loop en vroeg me of ik mee op pad wilde gaan om zwerfvuil te ruimen.” En zo trekken Victor en Daniël er regelmatig samen op uit. “Zelf ben ik hiermee begonnen omdat ik wel hou van de natuur en graag ook in een mooie leefomgeving woon”, vertelt Daniël.

“Het viel me op dat de omgeving steeds meer en vaker vervuild werd door allerlei zwerfvuil. Ik wilde daar iets aan doen en dan kun je maar best beginnen in je eigen buurt. Het is voor mij heel mooi dat ik die waarden van verantwoordelijkheid en zorg voor de leefomgeving kan doorgeven aan mijn kleinzoon.”

En zo leggen Victor en Daniël, gewapend met hun ‘Mooimakers’-materialen, de afstand af van de woning van Daniël en zijn echtgenote Mieke Cocquyt tot aan de randparking Damme Oost, nabij de Kerkstraat in centrum Damme, en dan zo terug tot aan Platheulebrug. Een afstand van toch wel een drietal kilometer. “Dat is inderdaad wel een behoorlijk eind dat we zo afleggen”, beseft Daniël. “Daar zijn we toch wel gemakkelijk een halve dag mee bezig.”

“Ik besef dat er misschien niet zoveel kinderen van mijn leeftijd zijn die dit graag doen, maar ik vind het wel boeiend en zo kan ik me toch ook nuttig maken”, vertelt Victor. “Het hele traject doen we zo’n zes keer per jaar. Vaak tijdens schoolvakanties of gewoon als ik eens op bezoek ben en we genoeg tijd hebben. Wat we het meest aantreffen zijn blikjes van frisdrank of bier. Ook snoep- en andere verpakkingen komen vaak voor. Maar ook de gekste dingen komen we tegen. Nog niet zo lang geleden zelfs eens een zak met slachtafval… Dat was wel een onaangename verrassing! Daar blijft het niet bij want we hebben een tijdje terug ook nog de bumper van een auto gevonden. Die kan je dan niet zomaar met de grijptang oppikken natuurlijk. Je vraagt je dan toch af hoe zo’n autobumper hier terechtkomt.”

Schoolkameraadjes

Victor wil ook graag zijn schoolkameraadjes die zorg voor de natuur en een propere leefomgeving meegeven. En daar sprak hij onlangs nog met succes zijn leerkracht in Olva Vivenkapelle op aan. “In onze school wordt regelmatig tijd gemaakt voor ‘VivenPlus’, dat is een project voor nuttige tijdsbesteding los van de normale lessen”, legt Victor uit.

Wafels

“Ik heb toen voorgesteld om het traject van de school aan het Bradericplein tot aan het rond punt en dan zo richting de bibliotheek in Sijsele af te leggen met grijptangen en afvalzakken om alle zwerfvuil op te ruimen. Zo hebben we wel vijf grote afvalzakken gevuld met vuilnis. Voor mij was het fijn dat mijn schoolkameraden zo ook eens meegeholpen hebben en dat ze zien wat het probleem is.”

Victor wil ook nog de komende maanden en jaren zijn opa helpen met het netjes houden van de buurt. “Wat ook wel motiverend is, is dat oma altijd klaar staat met iets lekkers als we klaar zijn, zoals wafels of pannenkoeken…”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

tuinarchitect of tuinaannemer.

Je mag me altijd wakker maken om …

mee te werken op de boerderij en met de tractor te rijden. Voetballen vind ik ook leuk.

Ik hou niet van …

dansen! Op school moeten we soms een dansje doen bij activiteiten en ik heb daar een hekel aan.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Buiten spelen of computergames spelen.

Dit is mijn grootste wens:

Ooit voetballer Cristiano Ronaldo ontmoeten.

The post Victor Dendooven (9) is de Kinderkrak van Damme: “We komen soms de gekste dingen tegen wanneer we zwerfvuil ruimen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Dodental loopt op na raketaanval op Russische stad Belgorod

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU zegt een terroristische aanslag in Kiev verijdeld te hebben. Die zou voorbereid zijn door de Russische militaire inlichtingendienst GROe en stond gepland voor 9 mei. In de Russische oblast Belgorod is een appartement ingestort, vermoedelijk na een raket- of bominslag. Er zou sprake zijn van minstens zeventien gewonden. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Zonnig weer zorgt voor topweekend aan de kust

De toeristische sector aan de kust kan tevreden terugblikken op het verlengde Hemelvaartsweekend. Volgens provinciebedrijf Westtoer werden dankzij het zonnige lenteweer 700.000 toeristische overnachtingen en 550.000 dagtoeristen genoteerd. Tijdens hun lentevakantie trokken ook heel wat Franstalige Belgen naar de kust.

Lees meer »

Premier De Croo verdedigt Tinne Van de Straeten in conflict met MR-voorzitter Bouchez: “Alles is in volle transparantie gebeurd”

Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) neemt het op voor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). “Alles is in volle transparantie gebeurd”, zegt hij. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklaarde eerder deze week dat er een onderzoeks­commissie moet komen naar de manier waarop de verlenging van de kerncentrales is afgehandeld door Van der Straeten en de toenmalige CEO van

Lees meer »

Rechtbank veroordeelt Benoit D. tot 8 jaar cel voor verspreiding beelden van kindermisbruik en verkrachting van twee minderjarigen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Benoit D. veroordeeld tot 8 jaar effectieve gevangenisstraf en vijf jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De theatermedewerker, een van de mensen uit het ‘dossier-Pichal’, deelde niet alleen beelden van kindermisbruik, maar verkrachtte zelf ook twee minderjarigen.

Lees meer »

Gouden bruiloft van Etienne en Monique

Etienne (75) en Monique (71) vierden hun gouden bruiloft in het Bourgondisch Schild in Diksmuide op 5 mei. Het koppelt deed dat in het gezelschap van hun twee dochters en zoon, vijf kleinkinderen, de twee broers van Etienne en de broer en zus van Monique. Etienne en Monique trouwden 50 jaar geleden op 11 mei
The post Gouden bruiloft

Lees meer »

Oeps: hond doet autoruit naar beneden tijdens carwash

Hondje Brooklyn uit Mexico heeft zijn baasje erg kwaad gemaakt woensdag. De viervoeter opende plots het autoraam toen de wagen gewassen werd in de carwash. Al het water en schuim kwam hierdoor naar binnen waardoor de binnenkant doorweekt was. En Brooklyn die durfde zijn baasje niet meer aan te kijken.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Oekraïne zegt terreuraanslag door Russische militaire inlichtingendienst verijdeld te hebben in Kiev

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU zegt een terroristische aanslag in Kiev verijdeld te hebben. Die zou beraamd zijn door de Russische militaire inlichtingendienst GROe en stond gepland voor 9 mei. Bij een Oekraïense raketaanval is daarnaast een olieraffinaderij in Rovenky (Loehansk) in vlammen opgegaan. Volgens het hoofd van de bezette regio werden ook huizen in de buurt getroffen. Daarbij vielen volgens

Lees meer »

EXCLUSIEF. ‘Incident’ zou niet eerste confrontatie met cameravrouw zijn geweest: wat er gebeurde áchter de schermen van het Songfestival

Hoe kon het zo misgaan met Joost Klein (26)? De held van Nederland én België leek op weg om te gaan scoren op het Songfestival, maar werd uiteindelijk gediskwalificeerd na een ‘incident’ met een cameravrouw. Maar eerder deze week was er al een voorval, zo blijkt nu uit deze reconstructie. De groeiende irritatie tussen de EBU en Klein kwam tot

Lees meer »

DEBAT VAN DE DAG. Moet de organisatie van het Songfestival volgend jaar anders aangepakt worden?

Optredens die verstoord worden, de deelname van Israël, het weren van de EU-vlag en de diskwalificatie van de Nederlandse artiest Joost Klein. Er komt veel kritiek op de European Broadcasting Union (EBU), de organisatie van het Eurovisiesongfestival. Wat denk jij? Moet de organisatie van het Songfestival volgend jaar anders aangepakt worden? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw

Lees meer »

Wat als Israël de overwinning zou behalen? “Dit kan het einde van het Songfesti­val betekenen”

De kritiek op de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival zwelt nog steeds aan. Vanavond brengt zangeres Eden Golan (20) het nummer ‘Hurricane’ tijdens de tweede halve finale, maar de spanning zal ongetwijfeld nog oplopen. Want, wat als ze doorstoot naar de finale? En wat als ze de wedstrijd zelfs zou winnen? De Songfestival-organisatie houdt het hart vast.

Lees meer »