Minister Weyts volgt mee les Vlaams Gebarentaal in school in Beernem en krijgt sneer van directie

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ging op bezoek bij de vrije basisschool Sint-Joris in een Beernem om er een les gebarentaal mee te volgen. De school stapt mee in het project om lessen te geven in het de Vlaamse Gebarentaal. “Maar dat is niet voldoende voor onze dove en slechthorende leerlingen. Onze school heeft nood aan zowel een tolk als een lesgever in de Vlaamse Gebarentaal”, klinkt het bij de directie.

Maandagvoormiddag ging Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) mee les volgen in het eerste leerjaar in de vrije basisschool Sint-Joris in Sint-Joris een deelgemeente van Beernem. In Sint-Joris gaan er momenteel vier dove of slechthorende kindjes naar school. Binnenkort worden dat er vijf. “Twee leerlingen zitten nog in de kleuterschool en twee zijn in september gestart in het eerste leerjaar”, vertelt zorgcoördinator Isabel Pieters.

“Als school hebben we gekeken wat we konden doen om tegemoet te komen aan de noden van deze leerlingen en daarom werken wij voorlopig met een tolk in de lessen, die de uitleg van de leerkracht vertaalt in Vlaams Gebarentaal (VGT), wat een aparte taal is op zich. Daarnaast organiseren we ook priklesjes, waarin de leerlingen in een kort lesje ook Vlaams Gebarentaal kunnen leren”, licht de directeur Iris Vanpachtenbeke toe.

“Op school organiseren we priklesjes Vlaams Gebarentaal, maar ook lesmomenten over de middag voor leerlingen én leraren”

Maar dat is nog lang niet alles dat de school doet. “Tijdens de middagpauze kunnen alle leerlingen en leraren vrijblijvend Vlaams Gebarentaal leren. Daarin focussen we op de woorden, zinnen of uitspraken die ze hier mogelijks op school kunnen nodig hebben. En aan de wekelijkse mail naar het lerarenkorps wordt er nu ook een video toegevoegd met daarin ‘het woord van de week’ in VGT”, vult juf Isabel aan.

Belang van tweetalig onderwijs

Minister van Onderwijs Ben Weyts wil in de toekomst inzetten op het onderwijs voor dove en slechthorende kinderen. “Nu moeten die kinderen ofwel naar het buitengewoon onderwijs ofwel moeten zij de les mee volgen in het gewone onderwijs via een vertaling. Het is onze ambitie om te zorgen voor een tweetalig onderwijs in het Nederlands én in het Vlaams Gebarentaal.”

“We willen graag het tweetalige onderwijs met Vlaams Gebarentaal op punt hebben tegen september 2025”

“Daarom maken we in het komende jaar extra middelen en lerarenuren vrij zodat we kunnen experimenteren wat de beste oplossing is”, gaat minister Weyts verder. “We willen graag dit tweetalige onderwijs voor dove en slechthorende kinderen op punt gesteld hebben tegen de start van het schooljaar 2025-2026. Ondertussen werd er in samenwerking met Doof Vlaanderen een gids opgesteld rond Vlaams Gebarentaal, die scholen voorlopig kunnen gebruiken.”

Verrijking voor alle leerlingen

Doof Vlaanderen is blij met de extra investeringen. “Vlaams Gebarentaal werd officieel erkend in 2006 en sindsdien zijn we al ver gekomen”, stelt Tina Van Hoorebeke, directeur van Doof Vlaanderen. “We zijn blij dat de vrije basisschool Sint-Joris open staat om aan dit project mee te werken. We begrijpen dat het niet vanzelfsprekend is, want als school moet je durven openstellen.”

“Vlaams Gebarentaal is een verrijking voor alle leerlingen, zowel op vlak van taal als cultuur”

“Na hier in Beernem is er nu ook een groep van 18 ouders in Gent geïnteresseerd om zich achter dit project te zetten. We zijn er ook van overtuigd dat Vlaams Gebarentaal op school een verrijking kan zijn voor alle leerlingen, zowel op vlak van cultuur als op het vlak van taal. De leerlingen leren een extra taal en zijn veel meer visueel ingesteld en gaan dus ook vlugger visueel onthouden.”

Nog aanpassingen nodig

Volgens de directeur van de vrije basisschool Sint-Joris is het decreet dat voorlopig op tafel ligt niet de goede oplossing. “Ten eerste moet je aan zes kinderen geraken om te kunnen kwalificeren voor dit tweetalig onderwijs en een keer dat je die stap bereikt hebt, dan vermindert het aantal uren dat een tolk in de school aan de slag kan, omdat je er één lesgever in het Vlaams Gebarentaal bij krijgt.”

“Het voorstel dat nu op tafel ligt is niet voldoende, we voelen ons niet gehoord”

“Een tolk is niet ideaal, want via een vertaling missen de kinderen de nuances die ze in hun eigen taal, de Vlaamse Gebarentaal wel zouden hebben. Maar als we een lesgever zouden krijgen in het eerste leerjaar en in ruil de tolk zouden wegnemen, dan komen we in de problemen in het kleuteronderwijs waar we de dove of slechthorende leerlingen dan niet kunnen begrijpen. Het voorstel dat nu op tafel ligt, is niet voldoende. Het is een en-en verhaal en geen of-of en we voelen ons zeker niet gehoord”, besluit directeur Vanpachtenbeke.

Extra moeite

Het zoontje van Dora Moens volgt momenteel les met een doventolk in het eerste leerjaar van de vrije basisschool Sint-Joris. “Mijn dochtertje gaat hier nu ook net naar het eerste kleuter. Ik wilde graag dat mijn kinderen hier naar school gingen, niet alleen omdat het dichter bij is dan naar een school van het buitengewoon onderwijs. Maar ook omdat mijn kinderen daar eigenlijk niet passen. Het buitengewoon onderwijs doet spectaculair goed werk, maar op intellectueel niveau zit hij op zijn plaats in een gewone school en die kans moet hij ook krijgen.”

Volgens Dora moet haar zoon harder werken dan de andere leerlingen. “Hij heeft altijd een beetje een achterstand doordat hij het Nederlands niet hoort en het met een vertaling van moet doen. Veel tolken hebben ook geen pedagogische achtergrond en missen de juiste didactiek om zo’n dingen te brengen. We zijn ervan overtuigd dat een voltijdse leerkracht in Vlaams Gebarentaal hem stukken zou vooruit helpen.”

“De beste oplossing is dat eigenlijk iedereen Vlaams Gebarentaal zou leren op school, zoals lessen Frans”

“Al sinds de eerste schooldag van mijn zoontje toen hij 2,5 jaar was doet de school veel moeite. Ze stonden er echt voor open en toen ik meer te weten kwam over dit project, heb ik het hen onmiddellijk voorgesteld. Na een tijdje en een paar gesprekken met Doof Vlaanderen waren ze dan eindelijk overtuigd om zich ervoor in te schrijven.”

“De beste oplossing is dat eigenlijk iedereen een basiskennis heeft van het Vlaams Gebarentaal. Ik zie hier op de speelplaats en als ik mijn zoontje kom halen dat de andere kindjes echt moeite doen om te gebaren naar hem, want voor hem is het moeilijker om vriendjes te maken. Het zou goed zijn, moest iedereen Vlaams Gebarentaal op school aanleren, zoals het Frans ook al op jonge leeftijd wordt gegeven”, besluit Dora.

The post Minister Weyts volgt mee les Vlaams Gebarentaal in school in Beernem en krijgt sneer van directie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Panter van Sint-Idesbald’ vrijgesproken voor krabben van politieman: “De zaak nam zo’n proporties. Ze wil van die naam af”

Een 63-jarige vrouw uit Bastogne, die al jaren in Sint-Idesbald bij Koksijde haar vakanties doorbrengt, is door de strafrechter vrijgesproken van de beschuldiging een politieman te hebben gekrabd. Daardoor wordt ze nu smalend ‘de panter van Sint-Idesbald’ genoemd. Haar advocaat Bram Elyn ontkende dat de vrouw krabde en vroeg en kreeg de vrijspraak.
The post ‘Panter van Sint-Idesbald’ vrijgesproken

Lees meer »

Bommelding bij distributiecentrum van farmaceutisch bedrijf Livlina in Tessenderlo: 100 mensen geëvacueerd, speurhonden doorzoeken bedrijf

De politie van Beringen-Ham-Tessenderlo heeft vanmorgen een bommelding gekregen bij het distributiecentrum van farmaceutisch bedrijf Livlina in Tessenderlo. Een 100-tal mensen – medewerkers van het bedrijf en het aanpalende bedrijf Practimed – zijn uit voorzorg geëvacueerd. De politie controleert momenteel het bedrijf met speciaal getrainde honden. Een kleine explosie op het terrein eerder vandaag zou niets met de melding te

Lees meer »

Natuurherstelwet toch binnen bereik na bocht van Oostenrijk

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag komt de tekst ter sprake op een bijeenkomst van de Europese ministers van Milieu in Luxemburg.

Lees meer »

Ex-werkneemster steelt kassa leeg van Bistro Marron in Kemmel

Twee keer kwam een vrouw langs in de voormalige Bistro Marron in Kemmel. De eerste keer deed ze dat om te werken, de tweede keer om de kassa leeg te roven. In totaal nam ze meer dan 2.500 euro mee. “Toen ze het geld aan het stelen was, keek ze recht in de camera, maar dat bleek haar niet te

Lees meer »

Een linke loting: Singapore en Filipijnen zijn tegenstanders van Huybrechts en Van den Bergh op World Cup of Darts

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar Dimitri Van den Bergh (29) en Kim Huybrechts (38) vormen wel degelijk het Belgische koningskoppel voor de World Cup of Darts van einde juni in Frankfurt. Dat heeft de Professional Darts Corporation (PDC) nu ook officieel bevestigd. In de eerste ronde wachten meteen twee niet te onderschatten tegenstanders, want Huybrechts

Lees meer »

Ongeziene vernedering dreigt voor premier Sunak bij Britse parlementsverkiezingen

Twee weken voor de Britse parlementsverkiezingen lijkt oppositiepartij Labour af te stevenen op een historische overwinning bij de verkiezingen van 4 juli, terwijl de Conservatieven van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag tegemoet zien. In twee nieuwe peilingen haalt Labour een grote meerderheid in het Lagerhuis, Sunak dreigt zelfs niet eens meer verkozen te raken.

Lees meer »

Oudleiders Chirojongens Zwevezele pakken uit met 17de editie Theaterwandeling

De vzw Oudleiders Chirojongens Zwevezele pakken op zaterdag 31 augustus voor de 17de maal uit met hun jaarlijkse ‘Theaterwandeling’. Een voor de provincie uniek spelconcept, waarbij toeschouwers tijdens één avond van zo’n zes korte shows kunnen genieten. “De hele organisatie vraagt logistiek een strakke timing en ook voor de artiesten is het een hele klus”, legt woordvoerder Philip Gryspeert uit.<br

Lees meer »

Leider Islamitische Staat mogelijk gedood bij Amerikaanse luchtaanval

Een Amerikaanse luchtaanval heeft mogelijk het leven gekost aan de man die wordt gezien als de wereldwijde leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat meldt NBC News zaterdag. Bronnen zeggen tegen de Amerikaanse nieuwszender dat Abdulqadir Mumin het doelwit was van een aanval die vorige maand plaatsvond in Somalië.

Lees meer »

Klimaatactivisten bekladden Stonehenge

Nadat ze al verschillende iconische kunstwerken in musea hadden geviseerd, hebben klimaatactivisten van de Britse Just Stop Oil nu ook de prehistorische site van Stonehenge, in het VK, besmeurd. “Een schaamteloze daad van vandalisme”, reageert de Britse premier Rishi Sunak.

Lees meer »