Al 13.500 personen konden ’s nachts dankzij RCK in een veilig bed slapen: “Capaciteit gezinsstudio’s verhogen”

Het Regionaal Crisisnetwerk in Zuid-West-Vlaanderen bestaat 30 jaar. Het RCK is minder bekend bij het grote publiek, maar daarom niet minder nodig: in 30 jaar registreerden de medewerkers ruim 13.500 overnachtingen voor personen in een crisissituatie die nood hadden aan een veilige plek. “Iemand die door intrafamiliaal geweld of relatieproblemen plots geen onderdak meer heeft, blijft dankzij RCK niet in de kou staan ’s nachts”, zegt coördinator Liesbet Benoit.

Gezinsstudio

Het RCK heeft op vijf locaties in de regio zogenaamde crisisbedden. Zo huurt het netwerk een studio bij woonmaatschappij SW+ en een kamer bij CAW Zuid-West-Vlaanderen en kan het een kamer gebruiken bij afwisselend ziekenhuis az groeninge Kortrijk en ziekenhuis OLV Lourdes Waregem. Daar staan twee bedden en kunnen er maximaal twee personen een nacht, of uitzonderlijk twee of drie nachten, blijven. “Omdat we de laatste jaren een toename zien in het aantal gezinnen in een crisissituatie is daar een gezinsstudio bijgekomen”, zegt Liesbet Benoit. “Daar kunnen maximaal vijf personen overnachten. In die grote studio kan een gezin indien nodig ook enkele weken blijven.”

RCK versterken

W13-voorzitter Philippe De Coene onderstreept daarom het belang van het RCK en wil het Regionaal Crisisnetwerk nog versterken. “Ook in de volgende beleidsperiode moeten we in de regio samenwerken om gezinnen in crisis op te vangen”, stelt hij. “We zullen onze capaciteit moeten verhogen, want er komt overal in Zuid-West-Vlaanderen helaas meer miserie naar boven.”

In de studio’s en de CAW-kamer zorgt RCK bovendien voor droge voeding, zoals beschuiten en noedels, en water en melk. In de ziekenhuiskamer wordt een broodmaaltijd voorzien. Zo kunnen personen in een crisissituatie nog iets eten als ze willen. Personen die langer in het RCK blijven, krijgen een pakket verse voeding van het W13-voedseldistributieplatform Food Act 13.

CAW en PZ VLAS als belangrijke partners

Enkel de hulpverlening kan dus mensen doorsturen naar het RCK. Politiezone VLAS neemt de telefoonpermanentie op zich. Medewerkers van het CAW Zuid-West-Vlaanderen gaan ‘s morgens altijd langs in de studio’s en kamers en bekijken welke mogelijkheden er qua hulpverlening zijn. “Voor complexe situaties organiseren we een multidisciplinair overleg. Dan sluiten ook bijvoorbeeld Groep Ubuntu, die expertise heeft rond personen met een beperking, en Kompas, met expertise rond drughulpverlening, aan op het overleg”, aldus nog Liesbet Benoit.

The post Al 13.500 personen konden ’s nachts dankzij RCK in een veilig bed slapen: “Capaciteit gezinsstudio’s verhogen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bankier schoolt zich om tot aannemer: “We willen mensen met (ver)bouwplannen compleet ontzorgen”

Na een carrière van tien jaar als private banker en bankdirecteur slaat Alex Van Hulle een nieuwe professionele weg in. De Gistelnaar zet zijn schouders onder Bowers.be, een bouw- en installatiebedrijf dat volop de duurzame energiekaart trekt. “Wij willen mensen met (ver)bouwplannen ontzorgen.”
The post Bankier schoolt zich om tot aannemer: “We willen mensen met (ver)bouwplannen compleet ontzorgen” appeared

Lees meer »

Na het wel heel rode schilderij van koning Charles: waarom portretten van royals vaak omstreden zijn

Koning Charles heeft zijn eigen schilderij gekregen. Het is… speciaal. Drie jaar is eraan gewerkt, twee meter is het hoog en het is heel, heel rood. De reacties zijn gemengd, wat vaker voorkomt. Ook het portret van koningin Beatrix was destijds omstreden. En Queen Elizabeth werd ermee uitgelachen. Kunsthistoricus Stefan Vidts legt uit waarom portretten van royals zelden heel waarheidsgetrouw

Lees meer »

Plannen nieuwe Kruispoortbrug in Brugge zijn klaar: brug wordt opgeschoven, kruispunten conflictvrij

De nieuwe Kruispoortbrug in Brugge wordt bijna 100 meter opgeschoven, waardoor ze recht aansluit op de Maalse Steenweg. Het wordt een tafelbrug, waar ook schepen sneller onderdoor kunnen varen. Er komen ook 2 nieuwe kruispunten, voor een vlotter en veiliger verkeer. Over de nieuwe brug zullen enkel auto’s mogen rijden, de noordelijke Kruispoortbrug wordt enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Lees meer »

Jaarlijkse vinkenzetting op Rerum Novarum

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert beweging.net op het feest van Rerum Novarum een feestelijke vinkenzetting voor de vele vinkeniers in Oostrozebeke. Voor het inschrijvingslokaal werd gekozen voor Scor café waar achteraf gezellig verbroederd kon worden onder de deelnemende vinkeniers.
The post Jaarlijkse vinkenzetting op Rerum Novarum appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Croo heeft “emotioneel gesprek” gehad met radiopresentator die opriep om hem “neer te knallen”: “Hij beseft dat hij te ver is gegaan”

De presentator van de lokale radiozender Waregem1 “heeft een rode lijn overschreden” door luisteraars op te roepen om Alexander De Croo “neer te knallen”. Dat heeft de premier gezegd aan onze collega’s van het radionieuws in zijn eerste reactie op het incident. “Ik heb hem gisteren op eigen initiatief gebeld. Hij beseft dat hij te ver is gegaan”, aldus De

Lees meer »

Waarom Joost Klein de Songfestival-organisatie Siberisch koud laat: “Bij een Duitser was dit niet gebeurd”

De woede van Nederland (en ook van de vele Vlaamse Joost Klein-fans) richt zich na het debacle van zaterdagavond en masse op omroepkoepel EBU – organisator van het Eurovisiesongfestival. Maar of die daar echt onder de indruk van is, valt te betwijfelen. Zelfs als Nederland zich terugtrekt voor de volgende editie, zal dat met schouderophalen onthaald worden. Het draait immers

Lees meer »

Drie meerderjarigen die projectiel van brug gooiden niet verdacht van moord: advocaat legt uit welke straf ze riskeren

De drie meerderjarigen die een riooldeksel van een snelwegbrug gooiden, zijn aangehouden. Opvallend: op verdenking van kwaadwillige belemmering van het verkeer, met de dood tot gevolg. Het parket was nochtans een moordonderzoek gestart. De twee minderjarigen worden aan de jeugdrechter overgedragen. Advocaat Grégory Everaert legt uit hoe dit kan en welke straf ze alsnog riskeren.

Lees meer »

“Geen mollenstreken, wel zenuwen en nonchalance”: verliezende finalist van ‘De mol’ maakte zichzelf soms verdacht

Hij wist ook wie de saboteur was, maar zag in de finale van ‘De mol’ de groepspot van 24.160 euro aan zijn neus voorbijgaan. Michaël Moens (41), de boomverzorger die voortaan ook als ‘de Andrea Bocelli van Grembergen’ kan worden aangesproken, was erg ontgoocheld. Al biedt een mooi gebaar van de winnaar wel troost. “Tijdens de reis heb ik met

Lees meer »

“Doorsnee Belgisch huishouden heeft vermogen van 249.301 euro”

Het vermogen van een doorsnee Belgisch huishouden ligt op 249.301 euro. Dat is aanzienlijk hoger dan de Europese mediaan van 123.500 euro, zo blijkt donderdag uit het eerste vermogensrapport van Keytrade Bank en de Universiteit Gent. Het gaat om het nettovermogen, dus het totaal aan bezittingen verminderd met de schulden. De Belgische gezinnen hebben sinds 2021 wel op koopkracht moeten

Lees meer »