Opnieuw drukke maand mei met bedevaarten in Dadizele

Meimaand is bedevaartsmaand in Dadizele. Nog steeds komen een pak mensen naar de Pompeschittersgemeente om een eucharistieviering of een gebedsmoment in de basiliek bij te wonen.

“Dadizele blijft een populair bedevaartsoord”, beaamt pastoor Marc Vantyghem. “Heel veel mensen zoeken hulp bij Maria, zeker in deze vaak moeilijke tijden. Voor anderen is een bedevaart naar Dadizele een traditie. Scholen en verenigingen maken er vaak een jaarlijkse activiteit van. Heel wat groepen schreven zich in om deze maand naar Dadizele te komen. En er komen ook elk jaar nog nieuwe groepen bij. Het volksgeloof houdt goed stand.” Pastoor Vantyghem bereidt zich elk jaar weer goed voor op een drukke meimaand. “1 mei is traditiegetrouw de drukste dag.”

Maria danst met ons

De pastoor en zijn team proberen mee te zijn met hun tijd en gaan elk jaar weer op zoek naar elementen die de bedevaart een nieuw elan kunnen geven.

“Dit jaar organiseren we een aantal concerten die passen binnen het idee van de bedevaart. Daarnaast zal dansschool Matliss optreden met de productie Maria danst met ons mee. Elke vrijdagavond is er ook een kaarsenprocessie. De meeste vieringen vinden plaats in de basiliek, waar best wel wat volk in kan. Enkele keren wordt er ook buiten een viering georganiseerd in het Rosarium, vlak naast de basiliek.”

Topmaand

Heel wat bezoekers aan de basiliek combineren hun bedevaart met een bezoek aan de lokale horeca. “Mei is ieder jaar een belangrijke maand voor ons”, zegt Kristof Dejonghe van Ons Huis. “Er komen veel verschillende groepen naar de gemeente, van voetbalclubs tot seniorenverenigingen. Ik heb zelfs de indruk dat er sinds de coronacrisis nog meer mensen op bedevaart komen dan voorheen. Vaak is dat om iemand te herdenken of om een kaarsje te branden.”

Dejonghe houdt zijn zaak daarom zo goed als de hele maand open. “Er is voorlopig slechts één dag waarop ik voorlopig nog geen reservering heb van een groep. Op alle andere dagen zijn er altijd wel bedevaarders die langskomen om te ontbijten of te lunchen of die in de namiddag een pannenkoek komen eten.”

The post Opnieuw drukke maand mei met bedevaarten in Dadizele is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EU-Hof veroordeelt Hongarije tot boete voor “extreem ernstige” inbreuk tegen asielrecht

Hongarije begaat een “ongekende en extreem ernstige” inbreuk tegen de Europese wetgeving rond de asielregels. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie donderdag, dat Boedapest veroordeelt tot een boete van 200 miljoen euro, aangevuld met een dwangsom van één miljoen euro per dag dat het de regels iet naleeft. Hongarije schuift zijn verantwoordelijkheid af op de andere EU-lidstaten, zeggen de

Lees meer »

Op de valreep: Tinne Van der Straeten en Hannelore Goeman hoorden pas in de vroege uurtjes dat ze verkozen zijn

Persoonlijke overwinning voor Tinne Van der Straeten (Groen) en Hannelore Goeman (Vooruit): op het laatste moment hebben ze te horen gekregen dat ze verkozen zijn. De ontslagnemende minister voor Energie kreeg ’s nachts op café te horen dat ze verkozen is voor het federaal parlement, terwijl Goeman moest wachten tot de allerlaatste stemmen in Brussel geteld waren om 6 uur

Lees meer »

“Ik moest niet eens in het rood gaan”: Belgian Tornados pakken Europese titel op 4×400 meter (en heel wat vertrouwen voor Parijs)

Wat een avondje voor de Belgische aflossingsteams op het EK in Rome. Eerst snelden de Cheetahs naar hun allereerste medaille ooit — brons — en vervolgens deden de Tornados waarin ze zo goed in zijn: winnen. Ze domineerden de finale van de 4x400m van start tot finish. Komt die olympische medaille er dan toch in Parijs? “Ik geloof dat daar

Lees meer »

WEERBERICHT. Wolken en buien: “De echte zomer is nog zeer ver te zoeken”

Vandaag krijgen we wisselvallig weer en koude temperaturen. We kunnen ons maar beter neerleggen bij dit soort weer, want onze weerman David Dehenauw ziet de komende dagen en weken geen beterschap: “De echte zomer is nog zeer ver te zoeken op de weerkaarten, dat zie ik de komende 14 dagen niet gebeuren.” Begin volgende week stijgen de temperaturen wel tot

Lees meer »

Deze generatie kan Open VLD niet redden

Terwijl Groen er nog in slaagt zijn nederlaag te verkopen als ‘oef, het is niet zo erg als verwacht’, kan Open VLD geen enkel meubel redden. De partij zit op de bodem van de put. En het zal niet deze generatie politici zijn die haar eruit kan trekken.

Lees meer »

INTERVIEW. Antwerpse Elke Van den Brandt (Groen) deelt de lakens uit in Brussel: “Ik zet me in voor een stad op kindermaat”

Een onwaarschijnlijk succesverhaal deze verkiezingen is dat van Elke Van den Brandt (44). De Antwerpse is opnieuw de leading lady van de Nederlandstaligen in Brussel. Ze was al viceminister-president in de uittredende Brusselse regering, nu is ze de formateur die de nieuwe Nederlandstalige helft van die regering moet vormen. En ze verdubbelde haar persoonlijke stemmenaantal, terwijl haar partij Groen overal

Lees meer »

Bart Tommelein kijkt al vooruit naar gemeenteraadsverkiezingen: “Het Vlaams Belang baart me zorgen”

Oostends burgemeester Bart Tommelein is bezorgd over de opmars van Vlaams Belang in zijn stad, feliciteert Vooruit en N-VA en noemt hen meteen als de te kloppen tegenstrevers. Hijzelf haalde op de Europese lijst flink wat stemmen.
The post Bart Tommelein kijkt al vooruit naar gemeenteraadsverkiezingen: “Het Vlaams Belang baart me zorgen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Minivoetbalploeg Athletic Club start in vierde provinciale

Minivoetbalploeg A. C. K Athletic Club Kortrijk werd kampioen in vierde nationale. Het sein voor de club om ook het liefhebbersvoetbal vaarwel te zeggen en te starten in vierde provinciale met veldvoetbal.
The post Minivoetbalploeg Athletic Club start in vierde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »