Toekomst winkelcomplex Filature zorgt voor veel speculaties: “Nog geen voorstellen voor nieuwe invulling”

Met de sluitingen van Eco Discount en Artex gaan er heel wat geruchten de ronde over de toekomst van het winkelcomplex Filature in de Arsenaalstraat in Ieper. Komen er appartementen of een Action? Of allebei? De eigenaars geven geen commentaar, maar bij Eldi, de enige overblijvende winkel, staat er alvast in grote letters ‘Wij blijven open’ op de deur.

Het was deze week behoorlijk druk in Artex. Heel wat klanten willen nog profiteren van de kortingen tot -70% bij de uitverkoop die al bezig is sinds 2 april. Wanneer de winkel precies sluit, is nog niet duidelijk. Op 22 maart lieten zaakvoerders Nico Claeys en Rute Rodrigues via Facebook weten dat Artex zou sluiten. “Meer dan 30 jaar lang hebben we jullie proberen te verrassen met de nieuwste collecties”, klonk het. “De laatste jaren zijn echter zeer uitdagend geweest en dan komen we op een punt waarop we keuzes moeten maken. Na lang nadenken hebben we de ontzettend moeilijke beslissing genomen om onze winkel te sluiten en een nieuwe uitdaging aan te gaan.” Verder wensen ze geen commentaar te geven.

Eerder had Stephan Van Roy van Eco Discount al de handdoek in de ring gegooid. “Het overlijden van mijn echtgenote heeft zeker een rol gespeeld in mijn beslissing om te stoppen”, vertelde hij daar enkele weken geleden over in deze krant. “Het was een heel zware periode, we waren dan ook meer dan 40 jaar samen. Bovendien ben ik op 1 juli pensioengerechtigd.”

Action of Albert Heijn

De aangekondigde sluiting van de winkels zette een geruchtenmolen in gang, mogelijk aangevuurd door een bericht van Peter De Groote, gemeenteraadslid voor CD&V, op sociale media. “Misschien was dit de ideale plaats geweest voor een Albert Heijn en Action in de binnenstad met een groene parking die ook open is ‘s avonds en in het weekend. Dit mochten we niet verloren laten gaan”, klonk het op Facebook.

“Er komen appartementen, maar daar kan ik niet meer over zeggen”, vult Peter De Groote nu aan. “Ik wilde alleen zeggen dat ik het persoonlijk een gemiste kans vind om daar nog iets groots naar de binnenstad te trekken. Het gaat over de toekomst van de stad. Willen we het aantrekkelijker maken en de leegstand terugdringen? Ik heb gepraat met mensen uit Roeselare en Kortrijk. Daaruit leerde ik dat het heel belangrijk is voor een stad om trekkers te hebben. Ook al concurreren die trekkers met anderen, ze brengen volk naar de binnenstad.”

Eldi blijft open

We gingen langs bij de enige overblijvende winkel op de site, een vestiging van elektrowinkel Eldi. Voor het binnengaan valt al meteen het A4’tje met in het groot ‘Wij blijven open tijdens de openingsuren!’ op. “Wel vier of vijf keer per dag krijg ik de vraag of we ook gaan sluiten”, zucht filiaalhouder Veronique Vandevyvere (56). “Volgens veel klanten doet het de ronde in Ieper dat wij ook weggaan, maar wij hebben nog een contract tot 2030. Wij blijven momenteel hier.”

Veronique Vandevyvere is sinds een aantal maanden filiaalhouder van Eldi in Ieper. © TOGH

Veronique komt uit Moorslede en is nog maar een paar maanden filiaalhouder. Toen ze begon, wist ze niet dat ze als enige winkel zou overblijven. “We zijn dat enkele weken geleden te weten gekomen via klanten”, vertelt Veronique. “Het is wel jammer, want er zal minder passage zijn. Klanten die gewend zijn van te komen, zullen wel nog terugkomen. Maar nieuwe klanten aantrekken, wordt toch moeilijker.”

Over de toekomst van de site is ze ook nog in het ongewisse. “De zaakvoerders van Artex zijn eigenaars van dit pand en ik heb opgevangen dat ze het willen verkopen om appartementen te bouwen. Ons contract loopt nog zes jaar. Dan zal er een tegemoetkoming moeten komen. Mochten we toch moeten sluiten, dan blijven we wel zeker in Ieper. Het pand van Eco Discount zou andere eigenaars hebben en daarover hoorde ik al verschillende geruchten. Onder andere over Action of Albert Heijn. Mocht dat hier komen, zou dat natuurlijk ideaal zijn voor ons.”

Stephan Van Roy van Eco Discount weet echter van niets. “Met wat de toekomstplannen voor deze site betreft, moet ik u helaas teleurstellen. Ik heb het raden naar de mogelijk nieuwe bestemming van deze site. Ik ben gewoon huurder van dit pand geweest en op geen enkele manier betrokken bij de nieuwe invulling of plannen voor deze site.”

Nog geen aanvragen

Volgens schepen van Ruimtelijke Planning Philip Bolle (Vooruit) zijn er bij de stadsdiensten nog geen (aan)vragen gekomen over de site. “Er werden nog geen voorstellen ontvangen voor een nieuwe invulling”, aldus schepen Bolle. “Volgens het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Vestingslandschap vallen de gebouwen onder ‘projectzone waar gemeenschapsvoorzieningen toegelaten zijn’. Binnen deze bestemming zijn ook meergezinswoningen toegelaten, weliswaar met specifieke inrichtingsvoorschriften die rekening houden met het naastliggende vestingsgebied. Ook andere stedelijke functies kunnen hier voorzien worden.”

De gebouwen liggen niet alleen nabij waardevol vestinglandschap, ze hebben ook erfgoedwaarde. De site werd gebouwd in 1928 en ontworpen door Sergent et Maury, architecten uit Rijsel, voor een voormalige spinnerij met de naam ‘Filature de l’Arsenal’. In 1981 werd het ingericht tot grootwarenhuis en winkelcentrum, waarbij onder meer de bakstenen schermgevel van zeventien traveeën behouden bleef. “Volgens het RUP mag er gebouwd worden tot een nokhoogte van 13 meter, gemeten vanaf het niveau van de Arsenaalstraat”, licht Philip Bolle toe. “Dit betekent dat er in theorie nog vermoedelijk zo’n vijf meter hoger zou kunnen gebouwd worden dan de bestaande gebouwen, maar in het RUP staat duidelijk aangegeven dat het verboden is om ‘cultuurhistorisch waardevolle gebouwen of constructies’ af te breken. En ook: ‘De huidige kroonlijsthoogte en dakvorm dienen behouden te blijven’. Geruststellend dus.”

The post Toekomst winkelcomplex Filature zorgt voor veel speculaties: “Nog geen voorstellen voor nieuwe invulling” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Weet nog steeds niet hoe ik dat gedaan heb”: Julie Vanloo debuteert in WNBA met “machtig” punt, ondanks nachtmerrie vooraf

Van een binnenkomer gesproken. De eerste score van Belgian Cat Julie Vanloo (31) in de WNBA was zowaar een buzzer-beater – een shot dat binnengaat op het allerlaatste moment van een kwart. Íedereen ging uit zijn dak. “Op één been. Ik weet niet hoe ik dat gedaan heb”, vertelt Vanloo bij VTM NIEUWS-journaliste en Amerika-correspondente Romina Van Camp. En zeggen

Lees meer »

Campus Hemelvaart schenkt 10.000 euro aan Broederlijk Delen

Al diverse jaren zet de Sint-Paulusschool Campus Hemelvaart zich hard in voor Broederlijk Delen. Tijdens de vastenperiode zetten leerkrachten en leerlingen tal van acties en initiatieven op poten.
The post Campus Hemelvaart schenkt 10.000 euro aan Broederlijk Delen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Dit moment is niet toevallig”: Roger Housen legt uit waarom Poetin zijn defensieminister heeft ontslagen en wat de gevolgen zijn voor de oorlog

Russisch president Vladimir Poetin heeft na 12 jaar en in volle oorlogstijd zijn minister van Defensie aan de kant geschoven. Waarom moet Poetins vertrouweling Sergej Sjojgoe nu plaats maken? En wat betekent deze machtswissel voor Rusland en de oorlog in Oekraïne? Oud-kolonel Roger Housen beantwoordt jouw zeven meest prangende vragen.

Lees meer »

Verschillende provincies in Canada gaan over tot evacuaties door oprukkende bosbranden

In verschillende delen van Canada worden steden en gemeenten bedreigd door naderende bosbranden en moeten duizenden mensen worden geëvacueerd. Dat is onder meer het geval in de provincie Alberta, in het zuidwesten van het land, waar de autoriteiten dinsdag plaatselijke tijd voor vier buitenwijken van de stad Fort McMurray een evacuatiebevel uitvaardigden als gevolg van een verder oprukkende brand die

Lees meer »

Deeltje Bruggestraat in Ingelmunster voor de tweede keer twee weken afgesloten

Van maandag 13 mei tot en met vrijdag 24 mei worden de woningen in de Bruggestraat 22, 24 en 26 in Ingelmunster afgebroken. Om dit veilig te laten verlopen, gelden er aangepaste verkeersmaatregelen. Enige tijd geleden werd dit deeltje van de Bruggestraat ook al meerdere dagen afgesloten.
The post Deeltje Bruggestraat in Ingelmunster voor de tweede keer twee weken

Lees meer »

Dorp Andenne in shock nadat vijf lokale tieners trucker met rioolrooster doodden: “Ze hebben hun leven verbrand”

De vijf tieners die een loodzwaar rioolrooster op de E42 gooiden waarbij een truckchauffeur overleed, waren onder invloed van drugs én alcohol. Een minderjarige daagde zijn vrienden uit om het rooster samen van de brug te gooien, al ontkent de jongen dat nu. De landelijke gemeente Andenne, waar de tieners wonen, reageert intussen geschokt. “Die gasten vormden eerder voor niemand

Lees meer »

Weerbericht: eerst zonnig, daarna meer wolken

Het wordt vrijdag vrij zonnig met hoge sluierwolken. Later op de dag verschijnen stapelwolken, behalve aan de kust. Het kwik stijgt volgens het KMI tot 16 graden aan zee en in de Hoge Venen, en tot 21 graden in de Kempen en Belgisch-Lotharingen.

Lees meer »