Leegstaand schoolterrein in Olsene krijgt nieuwe invulling

Het grotendeels leegstaande schoolterrein langs de N43 in Olsene krijgt binnenkort een nieuwe invulling. Een eerste basisstudie is al opgemaakt en het gemeentebestuur staat ook open voor ideeën en suggesties van burgers.

De schoolgebouwen op de hoek van de Grote Steenweg en De Dreve deden van oudsher dienst als jongensschool in Olsene. Begin jaren 70 werd het lager onderwijs verplicht gemengd, maar de scholen van Olsene fuseerden voordien al vrijwillig. De voormalige jongensschool bood sindsdien onderdak aan gemengde klassen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar. De jongere leerlingen gingen naar de site langs de Heirweg. Die omvatte overigens niet enkel een school, maar ook een klooster, een bejaardentehuis en een kleine boerderij. Doorheen de jaren werd dit alles grondig gerenoveerd tot één grote school waar plaats genoeg was voor alle jongens en meisjes. Nog tot juni 2017 gingen er lessen door in de voormalige jongensschool.

Herontwikkeling

Nadien kwamen de gebouwen echter niet leeg te staan. Aanpalend aan de school bevindt zich een oude leraarswoning waar de Wereldwinkel en de Heemkundige Kring gevestigd waren. Zij verhuisden intussen. Enkel Jeugdhuis ‘t Sloef heeft tot op heden nog zijn onderdak in de oude schoolgebouwen. Begin volgend jaar kunnen ze echter verhuizen naar een nieuw gebouw op domein de Raveschoot. “Dat betekent dat de schoolgebouwen in 2025 volledig leeg zullen komen te staan”, zegt burgemeester Simon Lagrange. “Het gaat om een stuk woongebied van 4.000 vierkante meter in het centrum van Olsene en in gemeentelijke eigendom. We willen de herontwikkeling dan ook kaderen in een ruimere analyse van het dorp Olsene, samen met het achterliggende stuk woongebied naar de Heirweg toe dat in privébezit is.”

Volgens de eerste basisstudie zullen er bouwzones komen rondom een centrale groenzone met fiets- en wandelverbindingen. Het plan werd eind maart al voorgelegd op een participatiemoment voor zo’n 60 buurtbewoners.

Burgers kunnen suggesties geven via www.zulte.be/masterplanolsene

The post Leegstaand schoolterrein in Olsene krijgt nieuwe invulling is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Overheid mag AfD blijven afluisteren en bespioneren

In Duitsland blijft de partij Alternative für Deutschland ‘verdacht extreem’ en mag ze verder afgeluisterd worden. De rechtbank in Münster heeft het beroep van AfD daartegen verworpen. Dit arrest opent de lange weg naar een mogelijk verbod op de partij.

Lees meer »

Wie wil er nu weglopen op een feest dat steeds mooier wordt?

Hard in hun muziek, hard in het supporteren voor hun club/vereniging. Dat zijn hardrockers Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle). Zij vormen dit seizoen onze VAR, oftewel onze Voetbal Analyserende Rockers. Beurtelings werpen ze hun blik op de meest opvallende voetbalmomenten.
The post Wie wil er nu weglopen op een feest dat steeds mooier wordt? appeared first on

Lees meer »

EXCLUSIEF. Met prinses Delphine bij doorpas voor nationaal kostuum: “Ons land kan wat meer kleur gebruiken”

Een royaal huwelijk van twee powerdames. Onze prinses Delphine van Saksen-Coburg (56) en BV-ontwerpster Ebru Sari (30) van Atelier ExC. Klaar om grijs België op te fleuren met hun eigen flashy designercollectie, gebaseerd op Delphines kunstwerken. “Ik krijg vaak commentaar op mijn kleren, maar nooit van mijn eigen familie”, vertelt de prinses in een exclusief gesprek met HLN tijdens de

Lees meer »

Toren Sint-Maartenskerk opnieuw gratis te bezoeken na broedseizoen van slechtvalken

De toren van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk is vanaf 15 mei opnieuw dagelijks en gratis toegankelijk als uitkijkpunt. De kerktoren was sinds 1 maart gesloten voor bezoekers om de nestende slechtvalken alle rust te gunnen in het broedseizoen. Helaas zonder succes dit jaar, de vier eieren werden niet uitgebroed.
The post Toren Sint-Maartenskerk opnieuw gratis te bezoeken na broedseizoen

Lees meer »

Terwijl Voeren de schade opmeet, voorspelt het KMI nog meer regen

Terwijl de inwoners van Voeren nog volop aan het opruimen zijn na de wateroverlast van vrijdagavond, voorspelt het KMI nog meer regen de komende dagen. De neerslaghoeveelheden zouden lager moeten liggen dan de afgelopen dagen, maar door de hoge grondwaterstanden loert het gevaar op wateroverlast om de hoek. Weervrouw Sabine Hagedoren verwacht de komende decennia overigens nog meer "extreme" periodes.

Lees meer »

Federica en Gioele nemen ristorante Da Claudio in Nieuwpoort over: “Wereldkeuken met Italiaanse toets”

Federica Corrao en Gioele Pace zijn de nieuwe eigenaars van het bekende ristorante Da Claudio in de Marktstraat 19 in Nieuwpoort-Stad. Geen onbekenden, want Gioele stond er eerder al aan het fornuis en eega Federica genoot al aanzien als gastvrouw in diverse gerenommeerde huizen. Beiden zijn afkomstig uit Palermo, Sicilië en wonen al ettelijke jaren in Nieuwpoort. Nu komt hun

Lees meer »

Twee cipiers gedood, ‘de Vlieg’ spoorloos, twee voertuigen uitgebrand en massale klopjacht: dit is wat we weten over de dodelijke aanval in Normandië

In het Franse departement Eure (Normandië) is dinsdagochtend een busje dat gedetineerden vervoert aangevallen. Twee cipiers werden doodgeschoten, twee anderen verkeren in kritieke toestand. Een vijfde slachtoffer raakte lichtgewond aan het oor, hij mocht het ziekenhuis intussen verlaten. De gevangene kon met de hulp van zijn kompanen ontsnappen. Inmiddels zijn twee uitgebrande voertuigen teruggevonden, maar de daders en de gevangene

Lees meer »