Hamiltonpark krijgt nu ook monumentale naam en symbolen van kiwi’s: “Hopelijk vergeten jongere mensen nooit wat hier gebeurd is”

Ieper heeft al lang een vriendschapsband met de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton. Na de inrichting van een Ieperpark in de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton opende in 2018 een Hamiltonpark bij de Ieperse vestingen. Zes jaar later is er nu ook een monumentale naam geplaatst met inheemse symbolen van de kiwi’s.

De stad Ieper sloot in 2007 een vriendschapsband af met de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton, die zes jaar later werd versterkt met een samenwerkingsovereenkomst. Vanuit Hamilton en de rest van Nieuw-Zeeland trokken vele duizenden mannen naar het front van de Ieperboog. Meer dan 5.000 van hen sneuvelden in ‘Flanders Fields’ bij Ieper. Als teken van vriendschap en samenwerking werd in 2018 het Hamiltonpark in Ieper opengesteld als onderdeel van het vernieuwde vestingpark.

Maori

Hamilton schenkt nu twee grote cadeaus. Het gaat om panelen van een drietal meter hoog uit cortenstaal. Op het ene paneel prijkt de naam van het park, op het andere staan inheemse symbolen en de term ‘Kirikiriroa’. “Dat is de naam die de Maori gaven aan onze stad, voor de komst van de Europeanen in Nieuw-Zeeland”, zegt Paula Southgate, burgemeester van Hamilton.

Nooit vergeten

De kiwi’s, de bijnaam voor de Nieuw-Zeelanders, schenken de monumenten aan Ieper ter erkenning van de bijzondere vriendschap tussen beide zustersteden. “Ik hoop dat jongere mensen blijven reizen naar de Westhoek en nooit vergeten wat hier gebeurd is”, besluit Paula. (TP)

The post Hamiltonpark krijgt nu ook monumentale naam en symbolen van kiwi’s: “Hopelijk vergeten jongere mensen nooit wat hier gebeurd is” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De kankercellen zijn uit mijn lichaam”: Walter Grootaers geeft update over zijn gezondheid

Zowat een jaar geleden, net voor de zomer, kreeg Walter Grootaers (69) het harde verdict te horen: leverkanker. Noodgedwongen moest hij alle optredens van De Kreuners annuleren. Maar de zanger heeft nu goed nieuws: na een succesvolle operatie en immuuntherapie maakt hij opnieuw muziek en droomt hij luidop van een terugkeer naar het podium. “Tot een paar weken geleden volgde

Lees meer »

Op bezoek bij Jens (46) en Nathalie (45) in Rhodos, één jaar na de vernietigende bosbranden: “Schrik? Allesbehalve!”

Na de hevige bosbranden van vorige zomer maakt het Griekse eiland Rhodos zich op voor het toeristische hoogseizoen. De regering deelt zelfs “reischeques” uit aan de 25.000 toeristen die toen noodgedwongen van het eiland geëvacueerd werden. Nathalie (45) en Jens (46) uit Knokke-Heist openden twee maanden voor de branden hun vijftien luxevilla’s op een heuvel op het eiland. “De dag

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Studenten eisen dat UGent samenwerking met Israëlische instellingen verbreekt: “Anders bezetten we vanaf maandag universiteitsgebouw”

In het Ufo-gebouw van de Gentse universiteit hebben meer dan honderd studenten een vreedzame actie gehouden om aandacht te vragen voor de situatie in de Gazastrook en voor de klimaatcrisis. De studenten van de organisaties End Fossil Gent en Ghent Students For Palestine eisen onder meer dat de UGent de samenwerking met Israëlische instellingen verbreekt. Als er niet op die

Lees meer »

Geluidshinder rond Brussels Airport nadert niveau van voor corona

Samen met het verdere herstel van het vliegverkeer na de coronacrisis is ook de geluidshinder rond Brussels Airport in 2023 opnieuw toegenomen. In totaal hadden 13.432 omwonenden vorig jaar “potentieel sterke hinder” van de opstijgende en landende vliegtuigen. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie naar de geluidsimpact van de luchthaven.

Lees meer »

Zwaar ziek slachtoffer in beroep tegen vonnis stelende OCMW-medewerkster: “We krijgen amper één derde van het gestolen bedrag terug”

Kruibekenaar Robert Van Ryckeghem (72) werd jarenlang bestolen door K.V., een OCMW-medewerkster die zijn financiën beheerde. “Ze heeft me gepluimd”, liet hij eerder optekenen. De vrouw moest hem van de rechter 13.183,73 euro terugbetalen. Daartegen gaat de zwaar zieke Robert in beroep. “Dat is maar een fractie van het totale bedrag. Alles staat zwart op wit, wij blijven vechten voor

Lees meer »

Nu dieren in de grondwet staan, gaan we nog vlees mogen eten? “Er zal anders gekeken worden naar dierenwelzijn”

Dieren zijn wezens met gevoel en moeten beschermd worden. Dat staat voortaan in de Belgische grondwet. “Een levensgevaarlijke beslissing”, zegt voormalig justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Hij waarschuwt dat vlees eten in de toekomst verboden kan worden. Wat is daarvan aan? We laten zowel Van Quickenborne als GAIA en Animal Rights aan het woord.

Lees meer »

Rapport wijst op ergste uitbraak van antisemitisme sinds Tweede Wereldoorlog: “Oorlog in Gaza heeft vuur verder verspreid”

Er is wereldwijd sprake van een forse opstoot van Jodenhaat sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. Het gaat om “de ergste golf van antisemitische incidenten sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog”, zo staat in het jaarlijkse rapport van de universiteit van Tel Aviv en de Joods-Amerikaanse ngo ADL.

Lees meer »

Britten slachten Tories af, maar Sunak wijkt niet

Hij was al aangeschoten wild en (voor zijn partij) desastreuze lokale verkiezingen maken de situatie voor de Britse premier Rishi Sunak alleen maar erger. Toch lijkt een opstand van de rechtervleugel van zijn Conservatieve partij nog niet aan de orde.

Lees meer »

Acid op pad in Boudewijn Seapark, pretpark in verval. Wat als toenmalige bazen wél ja hadden gezegd tegen Gert Verhulst en Plopsa?

Gilbert Bécaud kwam er ooit optreden en zelfs Arnold Schwarzenegger kwam naar het pretpark dat 60 jaar geleden de naam kreeg van wijlen koning Boudewijn. Vandaag staat de fontein droog, ziet een vader zijn kind liever niet in het onhygiënische ballenbad springen en hangt er een muffe geur. “Wij waren zo teleurgesteld dat we ons geld teruggevraagd hebben. En het

Lees meer »