Zita Demasure (13) is de Kinderkrak van Menen: “Verhalen over dieren raken ons keer op keer”

Ze aarzelde geen seconde om het noodlijdende dierenasiel De Knuffelpootjes ter hulp te schieten, en zou het zo opnieuw doen. Kinderkrak Zita Demasure (13) wist, samen met haar zus, meer dan 800 euro te verzamelen dankzij een schattige actie. Met haar meer dan verdiende titel hoopt ze vooral leeftijdsgenoten tot actie aan te zetten. “Soms moet je eens durven stilstaan en denken.”

Het verhaal van het Rekkems dierenasiel is er eentje waarover al heel wat is gezegd en geschreven. De aftandse gebouwen, die op bepaalde plekken net niet op instorten stonden, gaven de vrijwilligers van de cruciale plek heel wat kopzorgen. Na een emotionele oproep ontstond er een ware golf van solidariteit, waarbij het vooral één actie was die in het oog sprong. Vanuit de Rekkemse Murissonstraat besloot Zita Demasure, samen met haar zus, om niet hulpeloos te staan toekijken. “Dieren in nood? Natuurlijk raakte ons dat. We zijn zelf opgegroeid met dieren rond ons en we kunnen het ons niet voorstellen dat je geen hulp zou gaan bieden.”

Verschillende ideeën

Zita lanceerde daarom één van de schattigste acties die tot op heden het asiel heeft weten te ondersteunen. “We wilden iets doen en hadden verschillende ideeën. Toch is het onze zoektocht naar kerstversiering die bij ons de klik maakte. Hier thuis zijn we nu eenmaal graag creatief bezig en van het één kwam het ander. Er werd besloten om sneeuwmannetjes in elkaar te gaan knutselen, en die te verkopen. Om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk centen konden verzamelen, plaatsten we ook een oproep op sociale media.

Wie materiaal had liggen, dat we konden gebruiken, mocht ons contacteren. In geen tijd werden we met berichten overspoeld. Het originele idee van enkele popjes te gaan verkopen aan vrienden en familie draaide uit op iets dat heel wat groter was. Samen met mijn zus en mijn ouders zaten we vaak tot in de late uurtjes van die poppetjes te maken.”

Trots

“Het resultaat was er dan ook eentje waar we trots op waren. We konden 850 euro aan het asiel schenken! Ondertussen blijven we de acties op en rond het asiel goed opvolgen. Het doet deugd te zien dat mensen van overal rond de handen uit de mouwen willen steken. Op dit moment hebben we zelf geen nieuwe actie op de planning staan, maar we zeggen nooit nooit natuurlijk. Wanneer men hulp nodig heeft, mag men het hier altijd vragen.” Wie dacht dat Zita hiermee aan haar proefstuk was, zou zich schromelijk vergissen.

“Ook voor De Zonnegloed verkochten we al eens armbandjes”

“In het verleden besloten we al eens actie te ondernemen voor De Zonnegloed. Toen verkochten we zelfgemaakte armbandjes. Jawel, opnieuw voor de dieren. Ik kan er niet echt een verklaring voor geven, maar verhalen over dieren raken ons keer op keer. Ook in mijn hobby’s ga je altijd wel die link terug kunnen vinden. Zo ben ik bijvoorbeeld helemaal gek van paardrijden. Ik had dat vroeger al eens gedaan, zo op van die paardenkampen, maar daar werd het ook met andere sporten gecombineerd. Dat was niet echt mijn ding. Toen ik via een schoolvriend vernam dat er een nieuw seizoen in de manege van Het Leiedal begon, ben ik daar gaan aankloppen en die paardenprikkel was meteen opnieuw aanwezig.”

Dank aan opa

De studente Moderne Talen en Wetenschappen is blij met haar titel en hoopt anderen ook te kunnen stimuleren. “Natuurlijk ben ik trots, wetende dat mijn verhaal de mensen heeft weten te raken. Ik ben ook mijn opa enorm dankbaar. Hij was het die de kranten op de hoogte bracht van onze actie. Zonder hem zou ik dus eigenlijk nooit Kinderkrak hebben kunnen worden.”

“Stiekem hoop ik dat ik leeftijdsgenoten zal kunnen overtuigen om soms ook gewoon eens stil te staan bij de dingen. Even halt houden en nadenken. We kunnen heus allemaal ons wel eens meer gaan inzetten voor een ander, zonder dat daar iets tegenover moet gaan staan. En waarom van tijd tot tijd niet eens gaan nadenken over onze acties en daden? Dat papiertje dat je op de grond gooide, onder het motto ‘toch zo erg niet’? Iemand moet dat oprapen voor je. Het zijn zo van die kleine dingen in het leven die het verschil kunnen maken. Zelfs aan onze leeftijd is dat al van tel.”

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

eigenlijk weet ik dat nog niet. Het is ook niet echt iets waar ik nu al mee bezig ben.

Je mag me altijd wakker maken om …

te dansen.

Ik hou niet van …

wiskunde.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Paardrijden, badminton en natuurlijk dansen.

Dit is mijn grootste wens:

Laat ons eerlijk zijn: we hebben nu alles wat we maar wensen. Gezond, een liefdevolle familie en goede vrienden.

The post Zita Demasure (13) is de Kinderkrak van Menen: “Verhalen over dieren raken ons keer op keer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Buurtcomité Bosmolens pakt op pinkstermaandag 20 mei opnieuw uit met rommelmarkt: “Meteen ook start van fotozoektocht”

Het buurtcomité van de Bosmolens heeft met pinkstermaandag een vaste datum voor hun rommelmarkt gevonden. Voor het derde jaar op rij wordt in de straten rond De Molenwiek een parcours van duizend meter uitgetekend. “En die dag kun je ook onze fotozoektocht kopen, meteen het startsein om weer op zoek te gaan”, klinkt het bij het comité.
The post

Lees meer »

Na de gratis schoolmaaltijden van Vooruit: wat zijn de breekpunten van de andere zes partijen om in een regering te stappen?

De kiezer moet nog naar de stembus en de regeringen zijn nog lang niet gevormd, maar toch vliegen de breekpunten van politieke partijen al in het rond. Een campagnestunt? Mogelijk, maar het zet nog eens duidelijk in de verf welke thema’s elke partij cruciaal vindt. Wat is voor elke partij essentieel om in een regering te stappen? En hoe haalbaar

Lees meer »

Zelfs een eyeliner van 10,99 euro kan je in schijven afbetalen, maar is dat wel een goed idee? “Vroeger was het duidelijk: als je geld op is, is het op. Nu is dat niet meer zo”

Wat in je online winkelmandje zit, kan je tegenwoordig met één druk op de knop bestellen. Betalen doe je achteraf, in verschillende termijnen. Ook als het om iets van pakweg 10 euro gaat. Volgens experts is dat geen gezonde ontwikkeling. “Eigenlijk wil dat zeggen dat je er niet genoeg geld voor hebt.”

Lees meer »

Zware rellen in Nieuw-Caledonië door wetswijziging Frans stemrecht: al drie doden en honderden gewonden

In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië, een eiland ten noordoosten van Australië, zijn zware rellen uitgebroken in de hoofdstad Nouméa. De rellen zijn het gevolg een uit de hand gelopen protest tegen een wetswijziging die meer Franse eilandbewoners stemrecht zou geven. Daarbij zijn al drie mensen om het leven gekomen. Er vielen ook honderden gewonden. Meer dan 130 mensen zijn

Lees meer »

“Kinderen worden verbrand met gasbranders en gemarteld in kelders”: wat is de ‘Blacks’-clan waartoe ‘De Vlieg’ behoort?

Al jarenlang kleuren de kasseien van Marseille bloedrood door een drugsoorlog die woedt tussen een achttal clans. De ‘Blacks’ zijn daar één van. Hun tentakels reiken tot in onze hoofdstad en ze worden gelinkt aan Mohamed Amra (30), de voortvluchtige crimineel die in Frankrijk bevrijd werd door een gewapend commando en bekendstaat als ‘De Vlieg’. Dit is het verhaal van

Lees meer »

Davina Simons (29) blikt terug op inzinking bij ‘Special Forces’ en de man die haar redde: “Met hem had ik meteen een heel bijzondere band”

Twee voeten vooruit. In de rechtbank en in het leven Davina Simons toonde zich al vaker de meest onverschrokken rekruut bij ‘Special forces’, maar ging bij een klimloop een eerste keer strompelen. “Ik dacht écht dat het voorbij was”, vertelt de advocate. Davina trakteerde zichzelf na de opnames op een blijvende herinnering en vond tijdens de beproevingen een goede vriend,

Lees meer »

Sportieve workshops voor het goede doel in oude kazernesite in Sijsele

Op zaterdag 18 mei organiseren vier studentes uit de Brugse regio op de oude kazernesite in Sijsele het evenement ‘Bond & Beyond Experience’. Bedrijven en vriendengroepen kunnen er een dag vol sportieve workshops, games en een afterparty beleven ten voordele van Think Pink, de nationale borstkankercampagne.
The post Sportieve workshops voor het goede doel in oude kazernesite in Sijsele

Lees meer »

“Ik kan Sylvie nog steeds niet goed inschatten”: boer Niels heeft twijfels nu hun romantische trip nadert

Boer Niels Van Crombrugge (32) trekt met Sylvie Henderickx (36) in ‘Boer zkt vrouw’ naar het romantische Zuid-Tirol in Italië. Zal de vonk daar overslaan? “Met haar wil ik wel een relatie proberen”, opperde Niels bij zijn keuzemoment. Maar diep vanbinnen kampt de vleesveeboer uit Gierle met twijfels. “Ik weet niet goed hoe ik haar moet inschatten.” En heeft hij

Lees meer »

In Oegandese hoofdstad Kampala zijn controversiële wereldleiders de helden van het drukwerk

Het is drukwerk troef in Nasser Road, een mythische plek in de Oegandese hoofdstad Kampala. De straat staat bekend om haar creatieve print­industrie, in al haar facetten. Nieuwe reisdocumenten, diploma’s of een nieuwe identiteitskaart rollen er van de persen, maar naast het frauduleuzere werk vind je er verrassende posters en kalenders met een controversiële wereldleider in de hoofdrol. Soms is

Lees meer »

Delen van Britse migratiewet kunnen niet worden toegepast in Noord-Ierland, zegt rechtbank

Verschillende delen van de Britse migratiewet, die onder meer voorziet dat asielzoekers naar Rwanda gedeporteerd worden, kunnen niet worden toegepast in Noord-Ierland. Dat heeft een rechtbank in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast maandag geoordeeld. Sommige bepalingen in de wet gaan namelijk in tegen de brexitafspraken die de bescherming van de mensenrechten in de regio garanderen.

Lees meer »

Acht jaar cel voor spilfiguur in zaak-Sven Pichal: Benoit D. verspreidde beelden van kindermisbruik en verkrachtte twee minderjarigen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Benoit D. veroordeeld tot 8 jaar effectieve gevangenisstraf en vijf jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De theatermedewerker, een van de mensen uit het dossier rond Sven Pichal, deelde niet alleen beelden van kindermisbruik, maar verkrachtte zelf ook twee minderjarigen.

Lees meer »