Lara Mahieu (9) is Kinderkrak van Tielt: “Met Pieterse, Kopecky en Evenepoel op WK in Glasgow”

Het begon met een kleuterfietsje over een opgedroogd tractorspoor, maar intussen is Lara Mahieu helemaal gepassioneerd door haar fietsen. Ze rijdt kampioenschappen op haar BMX, maar waagde zich ook al aan cyclocross en mountainbiken. Binnenkort probeert ze het eens op de weg. Gewoon, voor het plezier.

Lara Mahieu (9, bijna 10) zit in het vierde leerjaar van basisschool De Wijzer in Aarsele. Ze woont ook in Aarsele, samen met mama Céline Dewitte, papa Timothy Mahieu en zus Geike (6).

Net zoals menig kleutertje leerde Lara fietsen op haar vierde. “Ik ging toen regelmatig eens fietsen met mijn papa”, vertelt ze. “Zo kwamen we bij een stukje weg met opgedroogde tractorsporen die hobbels vormden. Ik heb toen zeker een uur aan een stuk gefietst op die hobbels. Bij thuiskomst heeft mijn mama op Google opgezocht of er een gelijkaardige sport was en zo kwam ze uit bij het BMX’en.”

Technisch sterk

Lara sloot zich aan bij de BMX Stars in Gent, ze was toen zes. “Ik vond het meteen superleuk. Na een half jaartje trainen mocht ik als recreant al eens een wedstrijdje doen, al was daar toen nog niets officieels aan. Na een jaartje ben ik dan echte wedstrijden beginnen te rijden. De allereerste keer kwam ik als laatste aan, maar dat ging elke keer beter.”

“Ik geniet van het gevoel als ik op mijn achterwiel over een bult kan rijden”

Lara traint twee keer per week anderhalf uur op haar BMX, al komen daar regelmatig nog andere trainingen of zelfs een stage bij. Mama Céline: “We hadden snel door dat Lara talent had. Ze is vooral erg sterk in techniek. Daarnaast is een deel van haar sterkte zeker ook haar durf. Ze probeert veel en als ze valt, staat ze gewoon weer recht en gaat ze door. Ze laat zich niet ontmoedigen en ook niet doen door anderen.”

Drie sporten

Intussen waagde Lara zich ook aan cyclocross en mountainbiken, daarvoor rijdt ze bij Tomabel-Inofec Cycling Team (Tielt-Ardooie). Binnenkort probeert ze het ook eens op de weg. “Daar ga ik niet voor trainen, maar ik wil dat wel eens gedaan hebben”, vertelt ze. “Ik vind de drie fietsdisciplines allemaal heel erg leuk. In de winter train ik voor cyclocross en in de zomer voor mountainbike. BMX’en blijft wel het belangrijkste.”

Wat trekt Lara zo aan in die sporten? “Ik geniet van het supergoede gevoel dat ik krijg als ik op mijn achterwiel over een bult kan rijden”, geeft ze mee. “Bij het mountainbiken vind ik de korte klimmetjes, balkjes en drops dan weer heel leuk. Ook snel sprinten is mijn ding, net als springen met de fiets.”

WK

Intussen deed Lara al aan enkele grote wedstrijden mee. “Op het wereldkampioenschap in Glasgow eindigde ik 24ste. Een paar weken geleden was er een Europese ronde in Tsjechië en daar ben ik vierde geworden”, vertelt ze trots.

BMX is de enige discipline waar je al zo jong Europese en wereldkampioenschappen kan rijden. “Bij de cyclocross is Lara wel aangesloten bij de LRC, dat is een nevenbond”, vult mama Céline aan. “Daar heeft ze een Europees truitje gewonnen op het einde van het seizoen. Ze was het eerste meisje in het klassement bij de F-klasse, dat zijn kinderen van 9 tot 11 jaar. Daar moet je toch veel wedstrijden voor doen en ook veel vooraan rijden.”

Daarnaast is Lara ook erg trots op haar titel als Beloftevolle Jongere bij het jeugdsport van Tielt die ze begin dit jaar kreeg.

Idolen

Voor de ouders van Lara is het soms intensief. “We moeten veel rondrijden, ja. Maar we zien dat ze er veel deugd en plezier aan heeft. Lara is ook een actieve, dus het is goed dat ze veel kan bewegen. Nu ook haar zus fietst, is dat extra handig.”

Intussen mocht Lara al een paar van haar idolen ontmoeten. “In ’t Kuipke kreeg ik een handtekening van Puck Pieterse, mijn idool in de cyclocross en mountainbike. Ik heb haar ook aan het werk gezien op het WK in Glasgow, net als toppers als Lotte Kopecky en Remco Evenepoel.”

Toekomst

Lara kijkt nu uit naar het EK begin juni in Verona. Ook dromen mag. “Het zou fijn zijn mocht er een BMX-parcours komen in Tielt, zodat ik niet steeds ver weg moet. Of een pumptrack, dat is een kleine versie, maar zou ook erg leuk zijn.”

Het vriendenboekje…

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

wereldtop in Europa en de wereld op mijn BMX.

Je mag me altijd wakker maken voor …

een ritje op de fiets.

Ik hou niet van …

champignons.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Fietsen.

Dit is mijn grootste wens:

Samen met mijn Europese BMX-vriendinnen op de Olympische Spelen staan.

The post Lara Mahieu (9) is Kinderkrak van Tielt: “Met Pieterse, Kopecky en Evenepoel op WK in Glasgow” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Interpol stuurt ‘red notice’ uit met betrekking tot ontsnapte gevangene in Normandië, 350 Franse speurders ingezet

De klopjacht op de 30-jarige crimineel Mohamed Amra – aka ‘De Vlieg’ – en zijn kompanen, die hem gisteren in commandostijl hebben bevrijd, gaat verder. In totaal worden meer dan 450 politieagenten en gendarmes ingezet, “ongezien” in Frankrijk. Onder hen maar liefst 350 speurders van de gerechtelijke politie. Er is ook een internationaal verzoek uitgestuurd om de opsporing en de

Lees meer »

Hilde Vautmans reageert op aantijgingen in Knack-artikel: “Het ging er soms hard aan toe, maar ik heb iedereen rechtvaardig proberen te behandelen”

Een uitgebreid artikel in Knack verwijt Europarlementslid en lijsttrekker Hilde Vautmans (Open Vld) toxisch leiderschap en het foutief aanwenden van Europese middelen. “Ik kan alle aantijgingen tegenspreken met documenten”, reageert de Truiense politica. En over dat toxisch leiderschap: “Het ging er soms hard aan toe, maar ik heb iedereen rechtvaardig proberen te behandelen.”

Lees meer »

Witte rook na bijna zes maanden: Nederland krijgt rechtse regering

Het is zover: bijna zes maanden na de verkiezingen krijgt Nederland een rechtse regering. De rechts-radicale PVV, de liberale VVD, het nieuwe NSC van Pieter Omtzigt en de BoerBurgerBeweging hebben een akkoord gesloten. “Historisch”, aldus Wilders. Zijn partij zat nooit eerder in een kabinet. Ronald Plasterk is volgens bronnen van De Telegraaf de beoogd premierskandidaat.

Lees meer »

Doodrijder studente Hannelore (21) tekent tóch beroep aan tegen ‘rechtvaardige’ straf, familie: “We zijn echt ontgoocheld”

“Een strenge, maar rechtvaardige straf.” Dat was het oordeel van de toenmalige advocaat van W.D. (42) toen die drie maanden geleden drie jaar celstraf en vijf jaar rijverbod kreeg. De man reed onder invloed van heroïne studente Hannelore Reyniers (21) dood op haar fiets in Wulpen. En tóch vond W.D. zijn straf zelf te zwaar: hij gaat nu in beroep.

Lees meer »

Club Brugge verwacht Thiago dit seizoen niet meer terug in selectie na letsel aan mediale band

Club Brugge verwacht niet dat het dit seizoen nog kan rekenen op Igor Thiago. De Braziliaan viel maandagavond in de competitiewedstrijd tegen Union Sint-Gillis (2-2) geblesseerd uit en heeft een letsel aan de mediale band opgelopen. Dat heeft blauw-zwart dinsdag gemeld.
The post Club Brugge verwacht Thiago dit seizoen niet meer terug in selectie na letsel aan mediale band

Lees meer »