“Steun voor kinderen met kanker”: Lara krijgt eigen ronde op parcours van Ronde van Vlaanderen

De ouders en vrienden van ‘Prinses Lara’ werken momenteel aan de ‘Ronde van Lara’. Een vaste bewegwijzerde fietsroute in de Vlaamse Ardennen en omgeving. Lara (3) verloor in juni vorig jaar haar strijd tegen een zeldzame leukemievariant. “We willen alle kinderen met kanker en hun dierbaren een hart onder de riem steken”, zegt papa Pieter Demeulemeester.

Vlaanderen leerde ‘Prinses Lara’ kennen tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2022. ‘Vlaanderens Mooiste’ kleurde toen roze om de toen tweejarige Lara en haar familie uit Nokere moed te geven. Het dochtertje van mama Nele en papa Pieter had in maart de diagnose gekregen van de zeldzame en moeilijk te behandelen leukemievariant AML. Ook tijdens de Ronde van Vlaanderen vorig jaar stonden supporters met roze ballonnen rijen dik langs het parcours.

Roze peloton

Papa Pieter fietste toen ook de ‘Ronde voor wielertoeristen’ op zaterdag, samen met het roze peloton, om zijn dochtertje een hart onder de riem te steken. Vlaanderen leefde massaal met ‘ballonnenmeisje’ Lara mee. Hoop kwam er in november toen bleek dat Lara’s bloedwaarden beter waren. Maar amper een maand later kwam het harde verdict dat Lara was hervallen. Na een moedige strijd van 15 maanden overleed Lara op 1 juni vorig jaar. Op 10 juni namen honderden mensen afscheid van ‘Prinses Lara’ tijdens een indrukwekkende plechtigheid in het kasteelpark Casier in Nokere.

Blijvende aandacht

De ‘Ronde van Lara’ is een route die op het getouw gezet werd tijdens haar strijd, om symbolisch Lara en alle lotgenoten te steunen en om het Kinderkankerfonds blijvend in de aandacht te brengen. “Een route langs een gedeelte van het parcours van de Ronde van Vlaanderen, maar ook doorheen de thuisgemeente Anzegem van papa Pieter Demeulemeester en langs de huidige woning van het gezin in Nokere”, aldus Thijs D’Haene.

“We kregen ook de steun van het Kinderkankerfonds”

Op 28 juni kwam Thijs D’Haene de plannen voor de ‘Ronde van Lara’ uitleggen aan het college van burgemeester en schepenen. Hij vroeg de toestemming om de route doorheen de gemeente te laten lopen en deze met vaste bewegwijzering te markeren, financiële en logistieke ondersteuning bij het plaatsen van de bewegwijzering, het drukken en verspreiden van folders en promo van de route via de diensten Toerisme en Sport en de toestemming om een toeristische trekpleister langsheen de route te ‘markeren’ als zone van bezinning en zone om tot rust te komen.

Ronde van Lara

Samen met vrienden werken de ouders van Lara nu aan een vaste bewegwijzerde fietsroute, die de ‘Ronde van Lara’ zal worden gedoopt. “In juni 2022 organiseerden vrienden de fietstocht de ‘Ronde van Lara’. Dat was een heel mooie dag. Een dag ook die ons heel veel warmte en hoop bracht”, vertelt papa Pieter. “Velen opperden het idee om af en toe een fietstocht te organiseren. Die dag werd het zaadje geplant om een vaste bewegwijzerde fietsroute uit te werken. Toen Lara gestorven was, hebben we de krachten gebundeld om dat plan ook effectief te realiseren. We kregen daarbij ook de steun van het Kinderkankerfonds. Het moest zeker een vaste fietsroute worden omdat we de ‘Ronde van Lara’ zichtbaar in het straatbeeld willen. Niet alleen voor Lara, maar zeker ook als steun voor alle kindjes met kanker.”

Roze ballonnen

Intussen is een route van 65 kilometer uitgetekend die door Anzegem, Avelgem, Kluisbergen, Maarkedal, Oudenaarde, Wortegem-Petegem en Kruisem slingert. “Op Kluisbergen na hebben momenteel al alle gemeenten hun toestemming gegeven. De provincie Oost-Vlaanderen geeft goedkeuring om de bordjes van de fietsroute op de palen van de fietsknooppunten aan te brengen. De route heeft raakpunten met het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Het zien van al die roze ballonnen tijdens de Ronde was aanvankelijk wel confronterend, maar tegelijkertijd toch ook iets speciaals. Dat geeft een warm gevoel en zal altijd zo blijven”, rondt Pieter af.

“Mooi om te zien hoe een positieve wending aan de verloren strijd van Lara wordt gegeven”

“Het initiatief om een bewegwijzerde route te realiseren, kunnen wij alleen maar ondersteunen”, reageert Katrien Waelput, coördinator van het Kinderkankerfonds. “We kennen Lara en haar familie natuurlijk al een hele tijd. Het is heel mooi om te zien hoe een positieve wending aan de verloren strijd van Lara wordt gegeven.” Op donderdag 28 maart was er overleg met het gemeentebestuur van Kluisbergen om hen als laatste van de zeven gemeenten, waar de ‘Ronde van Lara’ zou passeren, te overtuigen om het licht op groen te zetten.

The post “Steun voor kinderen met kanker”: Lara krijgt eigen ronde op parcours van Ronde van Vlaanderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lentefeest in De Spil

In De Spil stond het lentefeest voor de leerlingen uit Ardooie op het programma. Bovenaan staan Lize Devroe, Mariam Valk, Emme Vanlaeken en Renéé Goemaere. Onderaan staan Yamina Mbodj, Chesney Fretin, Marcel Goemaere en Otis-Léon Platteau. (foto SB)
The post Lentefeest in De Spil appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘The Voice’-winnares Lola krijgt tweede kans in ‘Sing Again’: “Eindelijk heb ik antwoord op de vragen die ik me toen stelde”

“Ik heb het gevoel dat de productie echt naar ons geluisterd heeft.” Acht jaar geleden won ze op 19-jarige leeftijd ‘The voice van Vlaanderen’ en nu waagt Lola Obasuyi Van Acker (26) opnieuw haar kans in ‘Sing Again’. Maar hoe blikt Lola nu terug op haar deelname? En hoe is het haar de afgelopen jaren vergaan? “Achteraf bekeken had ik

Lees meer »

Nieuwe details duiken op: “Medisch team van de Paus werd ingevlogen voor operatie prinses Kate”

Er zijn nieuwe details opgedoken over de operatie van prinses Kate (42). Op 16 januari onderging de vrouw van prins William (41) een buikoperatie in Londen, waarna werd ontdekt dat ze aan kanker leed. Sindsdien ondergaat de prinses preventieve chemotherapie en blijft ze afwezig uit het koninklijke leven. Volgens het Italiaanse blad ‘Gente’ werd de operatie uitgevoerd door het medisch

Lees meer »

ARC, de sociaal-artistieke werking van Antigone, bestaat 25 jaar: “De verhalen zijn authentiek”

Dit jaar viert Antigone het 25-jarig bestaan van hun sociaal-artistiek project: ARC. Wat begon als een wijkproject groeide uit tot een vaste waarde in Kortrijk en ver daarbuiten. Om deze verjaardag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, organiseert Antigone enkele festiviteiten met een groots verjaardagsfeest op 1 juni.
The post ARC, de sociaal-artistieke werking van Antigone, bestaat 25 jaar:

Lees meer »

Haar moeder is prinses Stéphanie, haar vader werd betrapt met Miss België Naakt: wie is Pauline Ducruet, de ‘kameleon’ van Monaco?

Pauline Ducruet, de oudste dochter van prinses Stéphanie (59) van Monaco, is dertig geworden. Ze heeft al een kleurrijk leven gekend: Pauline groeide op in het circus, was een olympisch duikster en ontwerpt nu unisekskledij. Er is nu een documentaire op komst over Stéphanies ‘mini-me’, maar wie is ze écht? ‘Story’ neemt haar leven bewogen leven onder de loep. “Ik

Lees meer »

Weduwe van buschauffeur dodelijk ongeluk in Sierre gaf zich jarenlang valselijk uit als onthaalmoeder: “Na sluitingsbevel deed ze gewoon verder”

Evy Laermans, de weduwe van de buschauffeur die betrokken was bij het dodelijk busongeval in Sierre moet zich dinsdagochtend voor de Tongerse rechtbank verantwoorden omdat ze zich jarenlang valselijk uitgaf als onthaalmoeder. De vrouw had geen geldige vergunning van Kind en Gezin en kon zo geen fiscale attesten afleveren aan de ouders.

Lees meer »