Aksana Willemijn (12) is Kinderkrak van Heuvelland: “Ik open de post en lees de brieven dan voor”

Aksana Willemijn (12) woont sinds haar geboorte in Nieuwkerke en is de laatste jaren de helpende hand voor haar blinde mama Kathy Willemijn (41). “Ik ben blind geworden een paar jaar nadat ik diabetespatiënt werd. Dat is nu 16 jaar geleden. Dokters voerden nog een oogoperatie uit, maar al vlug werd duidelijk dat ik blind was.”

Aksana zit nu in het zesde leerjaar in de vrije basisschool in Nieuwkerke. Volgend jaar trekt ze naar de middelbare school in Ieper. “Nog geen idee welke school het zal worden. Ofwel kies ik voor iets in de bouw, ofwel doe ik grootkeuken. Mijn grote wens is om dierenarts te worden.”

Sinds haar broer Sybren de deur uit is, is Kathy volledig aangewezen op Aksana. “Ik help waar ik kan, maar ik ben blij dat mama ook nog wel hier en daar zelfstandig huishoudelijke taken kan doen. Zoals koken. Alleen de kruiden moet ik aangeven. Doe ik het niet, dan zouden er wel eens viskruiden in het vlees terecht kunnen komen. Mama heeft trouwens wat ervaring in de keuken. Ze werkte in de grootkeuken van het Jan Ypermanziekenhuis.”

Flexbus

Tot de huishoudelijke taken van Aksana behoort ook het winkelen .“Vaak trekken we samen met de bus naar de supermarkt in Ieper. Nu de belbus is vervangen door de flexbus hebben we betere verbindingen naar de Kattestad. Maar ook andere centrumsteden als Kortrijk, Menen of Roeselare bezoeken we met de flexbus. Ik maak voor ons twee de reservaties online.”

Aksana herinnert zich nog goed de dag dat ze naar Roeselare trokken om te shoppen. “We waren tegen 20 uur terug in Ieper, maar een bus naar Nieuwkerke was er niet meer. Dan zijn we maar te voet huiswaarts gekeerd. Maar eerst hebben we samen frietjes gegeten.” Ook het huis schoonmaken doet Aksana samen met haar mama.

De briefwisseling wordt door Aksana niet alleen netjes afgegeven aan mama, ook wordt er voorgelezen. “Mama heeft dan wel een voorleestoestel, maar het gaat allemaal vlugger als ik de brieven open en vertel over de inhoud.” Ook haar schoolagenda laat ze ter controle zien aan haar mama. “Ik heb gelukkig niet veel slechte opmerkingen van meester Jurgen. Maar als er toch wat te vertellen valt, neemt meester wel contact op met mama.”

In Ieper, tussen het winkelen door, trekt Aksana naar het skatepark. “Samen met mama speel ik ook wel eens voetbal. Ik moet dan wel de bal recht in haar voeten geven. Vissen, daar heeft mama wat minder geluk mee. Toen ze op een keer de vislijn uitwierp, belandde het aas in de boom achter haar.”

Humor is bij Kathy en Aksana vaak de rode draad in het dagdagelijkse activiteiten. “Ik heb mama nooit anders gekend en we maken veel plezier samen. Natuurlijk durf ik haar soms te plagen. Zo wissel ik wel eens de afstandsbediening van de televisie met die van de playstation. De toetsen zijn anders gerangschikt en dan gaat de tv natuurlijk niet aan.”

Driemaal in de week moet Kathy aan de nierdialyse in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper. “Dit is telkens van 20 tot 6 uur en zo krijg ik dan gezelschap van Elise, de oppas. Ik ging ook al eens mee naar het ziekenhuis. Want toen mama dat vertelde, wist ik niet goed waarover het ging. Nu ik al eens bij een nierdialyse aanwezig was, ben ik veel geruster.”

Aanvaarding

Aksana heeft de thuissituatie aanvaard zoals ze is. “Ik heb haar altijd blind geweten. Mama is al eens komen vertellen in de klas. Ikzelf neem soms documentatie mee naar de klas. Zoals de cursus braille. Voorlopig lukt het niet voor mama om de tekens te begrijpen. Maar als ik er ben, heeft ze daar niet echt nood aan.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

dierenarts.

Je mag me altijd wakker maken voor …

een spelletje op de Playstation.

Ik hou niet van …

groenten en al zeker niet van spruitjes.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd: Buitenspelen met vrienden.

Dit is mijn grootste wens: Dat mama opnieuw kan zien.

The post Aksana Willemijn (12) is Kinderkrak van Heuvelland: “Ik open de post en lees de brieven dan voor” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zangeres Katrien Verfaillie op bezoek bij Poperingse Krak Elke: “Benieuwd hoe onze strofe in haar lied zal klinken”

De West-Vlaamse zangeres Katrien Verfaillie trekt dit jaar van dorp tot dorp, van Krak naar Krak. Elk dorp dat ze bezoek krijgt een strofe in haar lied om zo te komen tot ‘Het Langste Lied’. De Poperingse Krak Elke Lamerant nodigde Katrien uit in deelgemeente Reningelst. Op zaterdag 25 mei staat een optreden op het programma in de weide van

Lees meer »

Zonnig weer zorgt voor topweekend aan de kust

De toeristische sector aan de kust kan tevreden terugblikken op het verlengde Hemelvaartweekend. Volgens provinciebedrijf Westtoer werden dankzij het zonnige lenteweer 700.000 toeristische overnachtingen en 550.000 dagtoeristen genoteerd. Tijdens hun lentevakantie trokken ook heel wat Franstalige Belgen naar de kust.
The post Zonnig weer zorgt voor topweekend aan de kust appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rechter stuurt man (37) onmiddellijk 4 jaar naar cel omdat hij wijkagente invalide slaat: “Kans op recidive is hoog”

Een 37-jarige Riemstenaar moet vier jaar naar de gevangenis omdat hij in 2021 een wijkagente invalide sloeg. De rechter stuurt hem onmiddellijk naar de cel omdat de man al meermaals hardhandig uithaalde naar vrouwen. “Ik hoop dat hij tijdens zijn detentie nadenkt over zijn daden”, klonk het bij de raadsman van het slachtoffer. De agente krijgt een schadevergoeding van 63.658

Lees meer »

55.000 toeschouwers voor 46ste Kattenstoet in Ieper: “Warm weer had gevolgen voor het tempo”

Volgens de politie waren er zondag 55.000 toeschouwers in Ieper voor 46ste editie van de Kattenstoet. Het warme weer zorgde wel voor problemen. Niet alleen moesten vijf toeschouwers afgevoerd worden naar het ziekenhuis, de stoet duurde ook meer dan een uur langer dan gepland. “Door de drinkpauze aan de stadsschouwburg waren er soms gaten”, erkent regisseur Bart Cafmeyer, die net

Lees meer »

“We merken nu al een Joost Klein-effect in de ticketverkoop”: Moen Feest verwacht vol huis voor meest besproken Eurosong-deelnemer

Op het podium van het Eurovisiesongfestival was hij niet te bewonderen, maar deze zomer staat Joost Klein wél op Moen Feest. “We maken ons op voor een knaloptreden”, zegt medeorganisator Frederik Roelant.
The post “We merken nu al een Joost Klein-effect in de ticketverkoop”: Moen Feest verwacht vol huis voor meest besproken Eurosong-deelnemer appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stiltemoment voor vrede in station van Brugge

Op initiatief van Marleen Brutyn, stichter-voorzitter van de Brugse vzw Vredeswijzer, werd er woensdagnamiddag om klokslag 16.33 uur bij de piano ter hoogte van de nieuwe loketten in het station van Brugge een stiltemoment gehouden voor vrede en het herdenken van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Brutyn greep voor dit stiltemoment terug naar de
The post Stiltemoment voor

Lees meer »