MOL CY uit Staden assembleert nieuw pantservoertuig Griffon voor leger

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft dinsdag/vandaag een bezoek gebracht aan de site in Staden waar vanaf januari 2025 de nieuwe pantserwagens van het leger geassembleerd zullen worden. Eerst moet het bedrijf MOL CY nog een nieuwe assemblagehal bouwen.

De Belgische infanteriebataljons hebben vanaf volgend jaar 382 nieuwe pantserwagens ter beschikking. Het voertuig, de Griffon, weegt 24,5 ton.

Bij het bedrijfsbezoek was ook de Franse ambassadeur in België, François Sénémaud, aanwezig, als vertegenwoordiger van de Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu. Ons land en Frankrijk gingen enkele jaren geleden namelijk een strategisch partnerschap aan over de gemotoriseerde capaciteit (CaMo) van landstrijdkrachten. De Franse fabrikant KNDS/NEXTER heeft de assemblage van de Belgische Griffons toevertrouwd aan MOL CY.

“Dankzij een identieke configuratie tussen de Belgische en Franse voertuigen, de gezamenlijke opleiding van de militairen en diepgaande verdere samenwerking, zal zo een volledige interoperabiliteit worden bereikt tussen de Belgische Landcomponent en het Franse Armée de Terre”, klinkt het bij Defensie. “Industriële samenwerking op defensiegebied is geen doel op zich. Voor de militair in mij is het vooral een hefboom om de hogere strategische doelstellingen van interoperabiliteit met onze bondgenoten, strategische autonomie en de veerkracht van onze samenlevingen te bereiken”, zegt luitenant-Generaal Frédéric Goetynck.

“Het is een grote eer voor ons bedrijf om partner te zijn van KNDS bij de bouw van deze geavanceerde voertuigen voor onze eigen Belgische Landcomponent”, zegt Lieven Neuville, ceo van MOL CY. “Dit order past perfect in onze dagelijkse business van het bouwen van voertuigen voor speciale toepassingen en zal in grote mate bijdragen tot de verdere groei van ons bedrijf.” Voor de opdracht zullen 25 extra werknemers worden aangeworven.

The post MOL CY uit Staden assembleert nieuw pantservoertuig Griffon voor leger is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrouw veroordeeld omdat ze geld van vervalste overschrijvingen ontving

Een 37-jarige vrouw uit Wemmel heeft vier maanden cel met uitstel en 800 boete gekregen wegens oplichting. C.B. liet geld van overschrijvingen die uit brievenbussen uit Koksijde werden gestolen, en daarna vervalst werden, op haar rekening overschrijven, om dat geld dan aan een andere man te betalen.
The post Vrouw veroordeeld omdat ze geld van vervalste overschrijvingen ontving appeared

Lees meer »

“Enkele tientallen” bussen van De Lijn staan aan de kant wegens faillissement Van Hool

De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn heeft op dit moment “enkele tientallen” bussen aan de kant staan als gevolg van het faillissement van Van Hool, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag. Naarmate de tijd vordert, verwacht het bedrijf dat dat aantal nog zal toenemen en dus is men “zeer bezorgd”. “Er is een bijzondere werkgroep opgericht die bekijkt welke acties we kunnen

Lees meer »

Jurgen en Anna Olivier samen op lijst De Brug/N-VA/Open VLD in Ingelmunster

Zelfstandig financieel tussenpersoon Jurgen Olivier duwt in oktober de kartellijst van De Brug/N-VA/Open VLD. Samen met zijn 18-jarige dochter Anna is hij kandidaat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Jurgen doet dit als onafhankelijke, Anna komt op onder de vlag van N-VA.
The post Jurgen en Anna Olivier samen op lijst De Brug/N-VA/Open VLD in Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lokerse Feesten en Rijversfestival zien Joost Klein-effect: “Ticketverkoop schiet de hoogte in”

De ticketverkoop van de festivals Lokerse Feesten en Rijversfestival ligt de laatste dagen fors hoger dan normaal. De organisaties wijzen naar de populariteit van de Nederlandse zanger Joost Klein. Hij staat zowel bij de Lokerse Feesten als bij Rijversfestival geprogrammeerd. "Door alles wat er dit weekend rond hem te doen was, lijken meer mensen nieuwsgierig om hem in het echt

Lees meer »

Ook volkstuintjes halen opgelucht adem nu het echt lente wordt: “Slakken, slakken, slakken! Spijtig dat ge ze niet kunt opeten”

De lente is begonnen. Dat doet haast iedereen deugd, en zeker de duizenden volkstuiniers in ons land. De verloren weken van een verzopen voorjaar kunnen eindelijk worden ingehaald, de schrik voor regen, vorst, hagel en slakken kan gaan liggen. Wat kost het om zo’n volkstuintje te hebben? Hoe lang is de wachtlijst? En waarom groeit er opvallend veel pijpajuin? Op

Lees meer »

De Plakkers boeken in het zaalvoetbal dubbel succes

De competities in het zaalvoetbal zitten erop en De Plakkers kunnen terugblikken op een mooi seizoen. De eerste ploeg promoveert naar tweede nationale. Het derde team greep de titel en speelt na de zomer in tweede provinciale. En straks komen er nog twee mannenploegen bij.
The post De Plakkers boeken in het zaalvoetbal dubbel succes appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schermutselingen bij ontruiming nabij Amsterdamse campus

In Amsterdam heeft de politie een deel van de Oudezijds Achterburgwal leeggeveegd, meldt een ANP-journalist. Die straat ligt vlakbij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA). In de straat stonden honderden sympathisanten van de betogers die de UvA-campus hebben bezet. Na drie vorderingen om te vertrekken kwam de politie in actie.

Lees meer »

Barron Trump (18) zet eerste politieke stappen als kiesman in Florida

De 18-jarige Barron Trump zal een kiesman zijn in de Amerikaanse staat Florida en zet zo zijn eerste stappen in de politieke wereld. De jongste zoon van de voormalige president Donald Trump zal tijdens de Republikeinse Conventie in juli zijn stem uitbrengen voor zijn vader. Die won in maart de Republikeinse voorverkiezing in Florida.

Lees meer »

Russisch gevechtsvliegtuig bombardeert per ongeluk Russische stad Belgorod: 30 huizen beschadigd, 5 mensen in ziekenhuis

Een Russisch gevechtsvliegtuig heeft vorig weekend per ongeluk een FAB-500-luchtbom laten vallen op de Russische stad Belgorod, aan de grens met Oekraïne. Dat meldt de Britse militaire inlichtingendienst vanmorgen. Er is sprake van dertig beschadigde woningen en tien beschadigde wagens. Er moesten ook vijf mensen met verwondingen naar het ziekenhuis.

Lees meer »

466 nieuwe inwoners maken kennis met Middelkerke

In 2023 schreef Middelkerke 1.423 nieuwe inwoners bij in het bevolkingsregister. 466 daarvan kwamen naar de verwelkomingsdag in Silt. Ruim drie kwartier voor de start stonden de eerste nieuwe Middelkerkenaars al in de rij te popelen. In zijn verwelkoming verwees burgemeester Jean-Marie Dedecker naar het uitgebreide dienstenaanbod en de toekomstige projecten zoals de vernieuwing van
The post 466 nieuwe

Lees meer »

Quiz – Hoe goed ken jij Oostende?

Ben jij een echte ‘Ostendenoare’? Heb je ook zo genoten van het laatste album van Arno? Ben je een vaste klant op de Paulusfeesten? Ken je de werken van The Crystal Ship of weet je wanneer ‘‘t Veegee’ en ‘den As’ fuseerden? Waag dan je kans in deze Oostendse gemeentequiz. Succes!
The post Quiz – Hoe goed ken jij

Lees meer »

Kleine Lowie (6) verliest strijd tegen hersentumor: “Je koos Moederkesdag om de vrijheid te nemen die je zo hard hebt verdiend”

Kleine superheld Lowie uit Zoersel is niet meer. Zestien maanden nadat er bij de jongen een agressieve hersentumor werd vastgesteld, stopte zijn leventje. Uitgerekend op Moederdag. Maar één ding is zeker: zijn ouders en zusje bezorgden hem in zijn palliatieve maanden de mooiste momenten van zijn leven. “We maken de prachtigste herinneringen en ik geloof dat ik momenteel intenser met

Lees meer »