Ook Westrozebeke heeft dementievriendelijke wandeling: “Mooi vertrekpunt voor een gesprek of een ontmoeting”

Na Oostnieuwkerke is er nu ook in Westrozebeke een dementievriendelijke wandeling. De wandeling wordt op zondag 21 april gelanceerd ter gelegenheid van Erfgoeddag. In het najaar zou ook Staden er een krijgen.

De dementievriendelijke wandeling in Westrozebeke is een initiatief van het gemeentebestuur en DVV Midwest. “Het doel van de wandeling is reminiscentie: het ophalen van herinneringen op allerlei manieren”, legt schepen van Welzijn Martine Zoete (Open Vld) uit. “Mensen met dementie kunnen zich soms niet meer herinneren wie er ’s ochtends bij hen op bezoek geweest is, maar weten wel nog wie er vroeger bij hen in de klas zat of wie er in hun straat woonde. Ze kunnen vaak nog veel vertellen over herinneringen aan vroeger. Dat is een mooi vertrekpunt voor een gesprek en een goede manier om in contact te komen met iemand met dementie. Dat is het opzet van deze wandeling.” “Doorheen de wandeling kom je infoborden tegen. Die reiken een aantal vragen aan die aanleiding kunnen geven tot een gesprek. Dat noemen we reminiscentie. De gesprekken kunnen zowel oude verhalen als herinneringen oproepen.”

Tien stopplaatsen

“De wandeling start aan lokaal dienstencentrum De Dorpsplekke, in de Dorpsstraat, en is 3,5 kilometer lang. De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes waarop de wandelrichting is aangeduid. Er zijn tien stopplaatsen waar zich telkens een herinneringsbord bevindt dat verwijst naar het diepgeworteld verleden van de regio. De dementievriendelijke wandeling maakt ook ontmoeting mogelijk: ontmoeting tussen verschillende generaties, tussen mantelzorgers, en tussen personen met dementie. Je vindt aan de startplaats van de gratis wandeling gratis brochures met een plannetje, uitleg en dementievriendelijke tips.”

The post Ook Westrozebeke heeft dementievriendelijke wandeling: “Mooi vertrekpunt voor een gesprek of een ontmoeting” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Prijskaartje van bijna 33 miljard euro en capaciteit van 260 miljoen passagiers: Dubai bouwt “grootste luchthaven ter wereld” 

"De grootste luchthaven ter wereld": dat moet de luchthaven Al Maktoum International Airport in Dubai worden. De regering van Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft bijna 33 miljard euro over voor het project. Met de bouw van een nieuwe terminal – die over 10 jaar gedeeltelijk klaar zou zijn – zouden er jaarlijks zo’n 260 miljoen passagiers kunnen passeren.

Lees meer »

Net 73, maar Danni Heylen denkt er niet aan om met pensioen te gaan: “Dierbare collega’s zullen wel aangeven als ik beter stop”

Zondag mocht Danni Heylen 73 kaarsjes uitblazen, maar aan stoppen met werken denkt de actrice nog lang niet. “Zo lang het hoofd en het lichaam mee wil, gaat iemand die acteert niet met pensioen”, vertelt ze fier. Ook toen in 2011 na 21 jaar een einde kwam aan ‘F.C. De Kampioenen’, zat Danni allesbehalve in zak en as. Theatermakers casten

Lees meer »

Flik die Gentse politiekorps laagje glamour gaf, zet motor na 40 jaar op stal: “Maar het meisje dat in de vlammen bleef, vergeet ik nooit”

Blitse zonnebril op de neus, stoere motor onder het zitvlak en zwermen mooie vrouwen rond zich. Met dat beeld uit een Amerikaanse politiereeks voor ogen, schreef de jonge Bruce Moerman (63) zich in 1981 in voor het examen van de Gentse politie. ”Wel, de eerste vrouw die ik als flik moest helpen was een oud madammeke die haar rolluik niet

Lees meer »

Komen opnames van ‘Milo’ in het gedrang? Acteur Mathijs F. Scheepers loopt ernstige verwonding op

Mathijs F. Scheepers (49) belandde gisteren na een pijnlijke tackle tijdens een voetbalmatch in het ziekenhuis. De acteur liep een dubbele beenbreuk op en moest meteen geopereerd worden. De lange revalidatie die nu op hem wacht is een streep door zijn rekening en die van de ploeg van ‘Milo’. Scheepers is namelijk volop aan het draaien voor de VTM-telenovelle.

Lees meer »

INTERVIEW. Christophe Deborsu: “Verontwaardiging over geld is makkelijk als je niemand kent die erdoor geraakt wordt. Maar zet je één seconde in onze plaats”

Hoe is het intussen achter de Chinese Muur die de taalgrens stilaan wordt? Als er één man is die het u kan vertellen, dan is het politiek journalist Christophe Deborsu. Hij schrijft vanaf maandag een wekelijkse verkiezingscolumn voor HLN én heeft net een roman uit – over de liefde, maar ook over dit aparte land in twee delen. “We moeten

Lees meer »