“De elpee blijft populair”: Internationale Record Store Day kent Oostends randje

Op zaterdag 20 en zondag 21 april doet de internationale Record Store Day de vinylharten sneller slaan. Behalve dat Compact Center de enige platenzaak is in onze regio die aan het wereldwijde event deelneemt, is er nog een mooie lokale primeur met een uitgave van The Hois.

Sinds 2008 zet RSD met exclusieve en gelimiteerde uitgaven op vinyl de onafhankelijke platenzaken in de kijker. Over heel de wereld doen duizenden winkels aan het event mee. Eentje daarvan vind je in de Oostendse Vindictivelaan: Compact Center. “Het event toont dat de elpee of ‘long play’ nog altijd populair is”, zegt zaakvoerder Yves Deckmyn. “Kijk maar naar het aantal aangekondigde uitgaven: Pearl Jam en Taylor Swift brengen niet toevallig net dié dag nieuw werk uit. Ik heb de indruk dat er dit jaar meer dan ooit unieke vondsten te scoren zullen zijn. Denk aan een driedubbele liveplaat van The Weeknd, een nieuwe David Bowie met onuitgegeven werk van Ziggy Stardust of een ‘picture disc’ van Rumours van Fleetwood Mac. Ook tof voor de Belgische muziekfan: zowel Killing Joke als Iggy & The Stooges brengen livewerk van op de Lokerse Feesten uit.”

Lokale tint

Compact Center is tijdens RSD uitzonderlijk op zaterdag (8.30-19.30 uur) én zondag (10-18 uur) doorlopend open, om de verwachte drukte wat te spreiden.

Maar voor de lokale muziekfans is er nog een reden om naar RSD uit te kijken. The Hois, een nieuw lokaal rockproject van Maurice ‘Misten’ Duyvejonck, Luc Steen, Pascal Seys en Mathias Saesen, brengt datzelfde weekend hun debuut ‘Hiding’ uit. “Naast een cd verschijnen we voor het eerst op vinyl. Een primeur voor ons als muzikanten”, vertelt Misten. “In de jaren negentig leek het alsof vinyl op sterven na dood was, maar het medium blijft een grote aanhang kennen. Het is ferm om een plaat in je handen te hebben, het voelt goed en het geluid is anders, warmer. Dat was voor ons de voornaamste reden om ook op vinyl ons werk te lanceren. (glundert) Het gevoel als muzikant om die eerste druk in je handen te hebben, is onbeschrijfelijk.” Hiding kent zes eigenzinnige rocknummers die verschillende thema’s bestrijken.

Info: www.thehois.com.

The post “De elpee blijft populair”: Internationale Record Store Day kent Oostends randje is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kamal Kharmach kreeg ooit aparte BV-korting aangeboden: “Als ik nummer Tom Waes gaf, moest ik minder betalen”

Het consumentenprogramma ‘WinWin’ van Radio2 heeft een gloednieuwe podcast: ‘Mens erger je niet’, gepresenteerd door Xavier Taveirne (42) en Chaima Saysay (34). Samen met een bekende gast leggen ze consumentenirritaties op tafel. In de eerste aflevering is Kamal Kharmach te gast, die zijn gal spuwt over de bouwsector en de aparte korting die hij ooit van een aannemer kreeg aangeboden.

Lees meer »

Mibac Middelkerke blikt terug op goed seizoen

De provinciale basketbalcompetities naderen hun einde. In Middelkerke zijn ze daar niet echt rouwig om, want de club werd de voorbije weken geconfronteerd met zware blessures bij meerdere spelers. Toch kan men terugkijken op een goed en regelmatig seizoen. Vraag is of dat volgend jaar herhaald kan worden?
The post Mibac Middelkerke blikt terug op goed seizoen appeared first

Lees meer »

KIJK. Amerikaanse leerlingen slaan op de vlucht wanneer kidnapper hen op school probeert te ontvoeren

Bewakingsbeelden tonen hoe kinderen van de Black Forest Hills Elementary School in de Amerikaanse staat Colorado ontsnappen aan een ontvoeringspoging. Op de beelden is te zien hoe Solomon Galligan (33) het schooldomein betreedt. Hij rent het veld op waar de leerlingen spelen en grijpt een kind bij de kleren vast. Die kan zich net op tijd losrukken en wegrennen van

Lees meer »

Luchthavenvervoer Prestige uit Bredene bestaat 15 jaar

Nu we met zijn allen weer massaal de weg naar de luchthaven en verre warme bestemmingen gevonden hebben, zijn ze meer dan ooit welkom, de heren en dames die instaan voor het luchthavenvervoer. “In 2024 vieren we met Prestige Luchthavenvervoer onze 15de verjaardag. Het zijn vaak bewogen en soms ook diepdroevige jaren geweest”, brengt zaakvoerder Eddy Vandekerckhove de voor de

Lees meer »

Duitse keten Galeria sluit 16 van zijn 92 grote winkels

De Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof, die geleid wordt door de Belg Olivier van den Bossche, gaat 16 van zijn 92 winkels sluiten, waaronder drie in Berlijn. Dat meldt de groep zaterdag in een persbericht. Van de 12.800 werknemers in het bedrijf worden er 1.400 ontslagen.

Lees meer »