“De elpee blijft populair”: Internationale Record Store Day kent Oostends randje

Op zaterdag 20 en zondag 21 april doet de internationale Record Store Day de vinylharten sneller slaan. Behalve dat Compact Center de enige platenzaak is in onze regio die aan het wereldwijde event deelneemt, is er nog een mooie lokale primeur met een uitgave van The Hois.

Sinds 2008 zet RSD met exclusieve en gelimiteerde uitgaven op vinyl de onafhankelijke platenzaken in de kijker. Over heel de wereld doen duizenden winkels aan het event mee. Eentje daarvan vind je in de Oostendse Vindictivelaan: Compact Center. “Het event toont dat de elpee of ‘long play’ nog altijd populair is”, zegt zaakvoerder Yves Deckmyn. “Kijk maar naar het aantal aangekondigde uitgaven: Pearl Jam en Taylor Swift brengen niet toevallig net dié dag nieuw werk uit. Ik heb de indruk dat er dit jaar meer dan ooit unieke vondsten te scoren zullen zijn. Denk aan een driedubbele liveplaat van The Weeknd, een nieuwe David Bowie met onuitgegeven werk van Ziggy Stardust of een ‘picture disc’ van Rumours van Fleetwood Mac. Ook tof voor de Belgische muziekfan: zowel Killing Joke als Iggy & The Stooges brengen livewerk van op de Lokerse Feesten uit.”

Lokale tint

Compact Center is tijdens RSD uitzonderlijk op zaterdag (8.30-19.30 uur) én zondag (10-18 uur) doorlopend open, om de verwachte drukte wat te spreiden.

Maar voor de lokale muziekfans is er nog een reden om naar RSD uit te kijken. The Hois, een nieuw lokaal rockproject van Maurice ‘Misten’ Duyvejonck, Luc Steen, Pascal Seys en Mathias Saesen, brengt datzelfde weekend hun debuut ‘Hiding’ uit. “Naast een cd verschijnen we voor het eerst op vinyl. Een primeur voor ons als muzikanten”, vertelt Misten. “In de jaren negentig leek het alsof vinyl op sterven na dood was, maar het medium blijft een grote aanhang kennen. Het is ferm om een plaat in je handen te hebben, het voelt goed en het geluid is anders, warmer. Dat was voor ons de voornaamste reden om ook op vinyl ons werk te lanceren. (glundert) Het gevoel als muzikant om die eerste druk in je handen te hebben, is onbeschrijfelijk.” Hiding kent zes eigenzinnige rocknummers die verschillende thema’s bestrijken.

Info: www.thehois.com.

The post “De elpee blijft populair”: Internationale Record Store Day kent Oostends randje is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Je waant je een god”: (ex-)kampioenen over knock-outs uitdelen én incasseren in aanloop naar historische kamp Fury-Usyk

Komt het tot een knock-out? Die spanning leeft vandaag in het gehypete WK-titelgevecht tussen Tyson Fury en Oleksandr Usyk. Alleen boksers weten hoe het voelt om de ultieme klap uit te delen of te incasseren. De Belgische wereldkampioen Yves Ngabu en ex-topper Freddy De Kerpel getuigen over hun ervaringen. En hoe kijkt een neuroloog naar een knock-out?

Lees meer »

Regenboogkleuren en Palestijnse vlaggen op Brusselse pride

Duizenden mensen zijn door de straten van de hoofdstad getrokken voor de Brussels Pride, de jaarlijkse hoogdag voor de queer-gemeenschap in België. De pride is een feest en protest ineen en heeft dit jaar als thema veiligheid, elke dag, overal. Het was een opvallend politiek geladen editie. Petra De Sutter: “Onze rechten staan onder druk.”

Lees meer »

Kogel door de kerk: rechts kabinet voor Nederland

Het is zover: bijna zes maanden na de verkiezingen krijgt Nederland een rechts kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Dat melden bronnen aan De Telegraaf. “Historisch”, aldus Wilders. Zijn partij zat nooit eerder in een kabinet. Over de premierkandidaat is voorlopig nog geen duidelijkheid.

Lees meer »

To Lam aangesteld als nieuwe president Vietnam

De Vietnamese Communistische partij heeft minister van Openbare Veiligheid To Lam aangesteld als nieuwe president. Dat hebben de staatsmedia zaterdag gemeld. Zijn voorganger Vo Van Thuong moest in maart ontslag nemen na een groot anticorruptieonderzoek. Hij was een jaar eerder president geworden.

Lees meer »

Thermospulle warm onthaald in Kinheim-Kindel

Vriendenclub Thermospulle werd voor hun 25-jarig jubileum feestelijk onthaald in Kinheim-Kindel aan de Moezel, zusterstad van Harelbeke.
The post Thermospulle warm onthaald in Kinheim-Kindel appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Mijn relatie met Ella Leyers was een belangrijke levensles”: de openhartigste bekentenissen van BV’s in podcasts

Verdient een BV veel geld, intieme bekentenissen over het vaderschap en het trauma van een scheiding: het zijn onderwerpen die bekende Vlamingen liever niet delen met het publiek. Toch lijken in podcasts al die remmingen weg te vallen. Onder meer Rik Verheye (37), Average Rob (33), Tom Waes (55) en Lotte Vanwezemael (31) laten het achterste van hun tong zien.

Lees meer »

Waarom heel Europa kijkt naar Vlaams Belanger Guy D’haeseleer: “Ninove kan het eerste dominosteentje zijn dat valt”

Een centrumstad met niet meer dan 40.000 inwoners in Oost-Vlaanderen, en toch kijkt iedereen tegenwoordig naar Ninove. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen bestaat de kans dat het de eerste gemeente wordt met een absolute meerderheid voor Vlaams Belang. Dat heeft de partij te danken aan één man: Guy D’haeseleer. Vorig weekend kon u in deze krant nog lezen dat hij in

Lees meer »