Bibliotheek Kortrijk zet vinylplaten in de kijker met ‘Elpee op tournee’

De openbare bibliotheek Kortrijk maakt hun collectie van meer dan 58 000 langspeelplaten en singles weer beschikbaar voor het grote publiek. Om de start van de nieuwe dienstverlening in de kijker te zetten , organiseerde de bibliotheek een vinylfeestje ‘Elpee op tournee’. Naast een platenverkoop, konden geïnteresseerden een bezoek brengen aan het vinylmagazijn of een lezing bijwonen van platenverzamelaar Johan Feys.

De vinylplaat is terug van weggeweest. Meer dan twintig jaar geleden moesten de langspeelplaten plaatsmaken voor cd’s in de Kortrijkse bib. “Kort voor de eeuwwisseling ontleende zo goed als niemand nog vinylplaten. We hebben ze dan gradueel moeten verplaatsen naar het archief”, vertelt bibmedewerker Evelien Demeulenaere. Tijdens de periode waarin de lp’s uit het assortiment verdwenen, schonken Radio 2 West-Vlaanderen en verschillende bibliotheken hun vinylcollectie aan de Kortrijkse bibliotheek. Daardoor groeide haar collectie uit tot meer dan 58 000 lp’s en singles. Met de recente heropfrissing van het gebouw namen de medewerkers het magazijn nog eens onder de loep. “We merken dat de populariteit van lp’s aanzienlijk stijgt. Jonge mensen kunnen ook weer genieten van een platenspeler. Het voelt goed dat we nu de ruimte hebben kunnen creëren om deze collectie te delen met muziekliefhebbers”, gaat Evelien verder.

Unieke stukken

De meest recente platen in het magazijn komen uit de jaren negentig. De bibliotheek zal budget vrijmaken om Kortrijkse artiesten aan de collectie toe te voegen. “We hebben een aantal unieke lp’s liggen, zoals de eerste plaat van de Kortrijkse punkgroep Definitivos en de populaire albums van Johny Turbo. We willen daarom ook hedendaagse Kortrijkse artiesten aan het magazijn kunnen toevoegen, zodat onze Kortrijkse collectie kan uitbreiden”, zegt Evelien. De platen van Johny Turbo en andere unieke lp’s kunnen enkel ter plaatse beluisterd worden, omdat de stukken te waardevol zijn.

Tweedehandsverkoop

Door de vele schenkingen telt de collectie een aantal dubbele exemplaren. Daardoor kon ‘Elpee op tournee’ beginnen met een tweedehandsverkoop. Een resem aan vinylfanaten snuisterden door de gevulde dozen. Zo ook Bissegemnaar Steven Desmet (58), die al meer dan veertig jaar muziek verzamelt: “Momenteel heb ik meer dan vijfduizend lp’s en zevenduizend cd’s in mijn bezit. Ik ben een muziekfanaat in hart en nieren. Al jaren ga ik langs bij elke rommelmarkt en platenverkoop. Ik vertik het om muziek te downloaden. Muziek is een kunst, dus ik betaal daar met plezier een prijs voor.” Stevens bezoek aan de tweedehandsverkoop was succesvol, want hij kon de plaat ‘Samen’ van Elly en Rikkert op de kop tikken. “Ik hou van muziek die me nostalgie geeft en dat is het geval bij Elly en Rikkert. Hun lied ‘Kauwgomballenboom’ doet me denken aan mijn jaren in de jeugdbeweging”, glimlacht Steven.

Ook de jonge garde bracht een bezoek aan ‘Elpee op tournee’. Marieke Waegebaert (22) is enthousiast dat de bibliotheek haar collectie openstelt: “Platen zijn duur, dus ik koop er enkel als ik echt honderd procent overtuigd ben. De bibliotheek zorgt ervoor dat lp’s toegankelijker

zijn. Ik kan nu verschillende genres en artiesten testen, zonder daar meteen een bedrag voor te moeten neerleggen, wat handig is als student.”

Muziek appreciëren

De tweedehandsverkoop was voor de studente minder succesvol. “Het was enorm druk, omdat er veel echte verzamelaars waren die op zoek gingen naar specifieke stukken. Ik noem mezelf geen verzamelaar, dus ik wou hen voldoende ruimte geven. Toen de drukte wat ging liggen heb ik nog eens gekeken, maar ik kende weinig van de stukken die er nog lagen”, vertelt Marieke. Thuis heeft ze een kleine verzameling van een vijftiental platen. Haar absolute favoriet is ‘Rumours’ van Fleetwood Mac. “Door langspeelplaten ben je verplicht om een album in zijn geheel te luisteren, waardoor je de muziek meer leert appreciëren. De bonus is dan ook dat je iets tastbaars hebt van je favoriete artiesten”, vult Marieke nog aan.

In de namiddag konden liefhebbers een bezoek brengen aan het platenmagazijn en luisteren naar de dj’s die plaatjes draaiden uit de collectie. Platenverzamelaar Johan Feys sloot de dag af met een lezing over zijn liefde voor vinyl. Hij vertelde over de evolutie van lp’s, hoe je ze bewaart en speculeerde over de toekomst van gerecycleerde vinylplaten. De bibmedewerkers spreken van een geslaagd vinylfeest. “Er was een grotere belangstelling dan verwacht. We hebben een divers publiek mogen ontvangen. Zowel jong als oud kwamen hun liefde voor lp’s tonen”, sluit Evelien af. (Siel Vandorpe)

The post Bibliotheek Kortrijk zet vinylplaten in de kijker met ‘Elpee op tournee’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

RWDM beëindigt samenwerking met CEO Gauthier Ganaye

Hij degradeerde met KV Oostende, verliet dat zinkend schip voor RWDM en degradeerde opnieuw. Gauthier Ganaye betaalt de rekening voor de sportieve tegenslag in Molenbeek en moet RWDM verlaten. “Een wens van de club en Eagle Football.” Ook de samenwerking met Tom Chambers en Oliver O’Connell wordt stopgezet.

Lees meer »

LIVEBLOG AA GENT-OHL (13u30). Beide coaches schuiven ploegen door elkaar: Kums opnieuw op het Gentse middenveld

Zondagmiddag speelt AA Gent zijn achtste wedstrijd in Play-Off 2 tegen Oud-Heverlee Leuven. Vorige week behaalde Gent de eindwinst met een overwinning op KV Mechelen. De Buffalo’s kunnen zich nu perfect voorbereiden op de barragematch tegen de vierde of vijfde uit Play-Off 1. Kan OHL verrassen en een tweede overwinning boeken tegen Gent? Volg het hier op de voet.

Lees meer »

Middeleeuws vissersdorp Walraversijde in Oostende geeft na archeologische opgravingen weer wat meer geheimen prijs

Bij verbouwingswerken op de site van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde in Oostende werden opnieuw belangrijke vondsten gedaan en geeft de bodem weer wat meer geheimen prijs over de ooit erg welvarende vissersgemeenschap die ook handel dreef met overzeese gebieden.
The post Middeleeuws vissersdorp Walraversijde in Oostende geeft na archeologische opgravingen weer wat meer geheimen prijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste gesprek met de winnaar van ‘De mol’, die met 24.160 euro naar huis mag: “Elk vrij moment studeerde ik samenvattingen”

Bernard Balcaen (33) mocht dankzij ‘De mol’ met Lukaku voetballen en zag zo tot zijn eigen verbijstering een jeugddroom uitkomen. Maar de leerkracht lager onderwijs is, als indrukwekkende winnaar, ook in één klap 24.160 euro rijker. Een mooi bedrag, waar hij niet alleen domme plannen mee heeft, vertelt hij in een eerste gesprek.

Lees meer »

OVERZICHT. Gastland Duitsland maakte EK-selectie bekend op ludieke wijze, Undav bij 27 namen, geen Goretzka en Gnabry

Het EK begint pas over een maand, maar mondjesmaat lopen de EK-selecties binnen. Hongarije maakte hun selectie dinsdag al bekend en nu mag ook Duitsland bijgeschreven worden op het lijstje. Het gastland loste de afgelopen dagen op ludieke wijze al enkele namen, nu is ook de volledige kern bekendgemaakt. Op de selectie van de Belgen is het nog wachten tot

Lees meer »

Duidelijkheid over doodsoorzaak restaurantuitbater Karel Mahieu (44) uit Koksijde: “Hij stierf na zware val”

Het onderzoek naar de mysterieuze dood van de 44-jarige restaurantuitbater van avondrestaurant ’t Lusthof in Koksijde is afgerond. De man werd op 7 september in zijn woning aangetroffen met flink wat bloedsporen. Intussen is duidelijk geworden dat hij toch stierf na een zware, ongelukkige val. Het dossier zal worden afgesloten.
The post Duidelijkheid over doodsoorzaak restaurantuitbater Karel Mahieu (44)

Lees meer »

LIVEBLOG REAL-ALAVES. Courtois moet al meteen vol aan het werk

Courtois & co nemen het in eigen huis op tegen Alaves. Ondanks dat Real al de kampioenenviering heeft gehad, willen ze deze match zeker niet verliezen. Alaves staat elfde en heeft 42 punten. Tegen de verwachting in staat Courtois terug in de basis, houdt hij z’n netten schoon? Volg het in onderstaande liveblog!

Lees meer »