Ondernemer Dekeyster heeft hart voor sociale doelen: “Samenwerking loont”

Enthousiast ondernemer, innovator, promotor van de ‘Think- Build- Maintain’-methode (denk, bouw, onderhoud): het zijn vier kenmerken die Xavier Dekeyster voluit typeren. Maar er is meer, de gepassioneerde ondernemer zet zich ook sterk in voor sociale doelen. Het komende weekend organiseert hij samen met een rist gelijkgestemden de derde editie van de Double Digit Rally.

Xavier Dekeyster (45) woont samen met zijn echtgenote Eline Verplancke en zijn kinderen Elias (19), Iris (16) en Tristan (11) in de Nieuwenhovestraat. Het Cotton Park Business Center in Kortrijk is de uitvalsbasis van zijn bedrijven DX Solutions en Double Digit. “Ik heb altijd een zwak gehad voor technologie en ondernemen”, verduidelijkt Xavier, die diploma’s op zak heeft van industrieel ingenieur elektronica en bachelor informatica.

“In mijn prille jeugdjaren maakte ik al pralines en truffels voor de buurt en om allerlei klusjes op te knappen, kon men altijd bij terecht. Na mijn studies kende de elektronicasector een dipje en was het niet zo makkelijk om aan de bak te komen. Tijdens mijn eerste job heb ik heel veel opgestoken. Ik was en ben nog altijd heel leergierig. We maakten in het beginjaar van het nieuwe millennium een portaal voor de Ronde van Vlaanderen. Iets wat toen heel innovatief was.”

Internetlijn

“Via enkele kleinere bedrijven kwam ik bij Barco terecht en heb daar verder het klappen van de zweep geleerd. We ontwikkelden er heel specifieke software en toestellen voor defensie die aan de strengste eisen moesten voldoen. Het was voor mij een tijd van opleidingen verzorgen in zowat alle uithoeken van de wereld. Maar het ondernemend beestje liet mij niet los. Het was niet zonder risico’s, maar ik heb toch de ‘gouden kooi’ van Barco verlaten en ben in 2005 met een eigen bedrijf DX Solutions van start gegaan.”

“Na nauwelijks een jaar had ik al 1.000 klanten voor mijn online shop. Na de opkomst van de grote winkels was omschakelen de boodschap. Dat vertaalde zich in de opstart van een eigen internetlijn. Het was de eerste provider die ongelimiteerd internet aanbood. Ik heb dat bedrijf in 2011 verkocht aan Proximus. Het gaat meer dan een decennium later als Scarlet door het leven… Mijn eerste werknemer kwam er bij in 2013. Van dan af ging het snel crescendo. We verhuisden twee keer van vestiging in het centrum van Harelbeke, maar hebben sinds 2021 onze thuishaven in het Cotton Park, waar we ideaal gehuisvest zijn.”

Double Digit

DX-Solutions implementeert een ‘Think, Build, Maintain’-methode om digitale innovatie en bedrijfsdoelen te koppelen voor datagestuurde IT-strategieën. “We focussen op langdurige partnerships en toekomstbestendig succes”, gaat Xavier verder. “We reiken andere ondernemers oplossingen aan om sneller en efficiënter te werken. Met de oprichting van een nieuwe holding Double Digit gingen we nog een stapje verder. We hebben een uniek IT-ecosysteem ontwikkeld dat bedrijven met een eigen identiteit in staat stelt om gecontroleerd te groeien, terwijl ze profiteren van onze shared services.”

“Erkenning doet deugd, maar je kan niet op je lauweren rusten”

“2023 was een topjaar. Er zitten nog enkele doordachte overnames in de pipeline. We werden in 2019 verkozen tot KMO van het jaar in West-Vlaanderen. Die erkenning doet deugd, maar je kan niet op je lauweren rusten en moet de dag na de uitreiking weer voluit aan de bak. Stilstaan is, zoals in alle sectoren en zeker in onze branche, achteruitgaan. Voortdurend evalueren en evolueren is de boodschap. Ook het contact met de medewerkers is van primordiaal belang voor een goede (samen-)werking.”

“Onthaasten kan in dat verband helend werken. Ik kan volledig tot rust komen met lopen en fietsen. Twee jaar geleden hebben we de eerste Double Digit Rally georganiseerd. Een evenement dat vroeger bekend was als de Postzwaantjes Rally. De opbrengst wordt volledig geschonken aan een goed doel. In 2022 en 2023 konden we in totaal al 4.500 euro schenken aan respectievelijk De Kier en De Living.”

Fietstenue

“Onze derde Double Digit Rally, die plaatsvindt op zaterdag 20 en zondag 21 april, is ten voordele van vzw De Oever uit Harelbeke. Snooker Pocket blijft onze start- en eindlocatie. We hebben drie prachtige parcours van 50, 80 en 110 km. Volledig nieuw is onze eigen fietstenue, die we tegen een heel democratische prijs kunnen aanbieden en waarvan de opbrengst van de verkoop ook naar het goede doel gaat. Nu nog hopen op een ruggensteuntje van de weergoden zodat het een fantastisch fietsweekend wordt.”

The post Ondernemer Dekeyster heeft hart voor sociale doelen: “Samenwerking loont” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik werd ontslagen omdat ik hem in de ogen keek”: ooit een grote ster, zo gaat het nu met ‘Austin Powers’-acteur Mike Myers

‘Austin Powers’. ‘Wayne’s World’. ‘Shrek’. Begin jaren 2000 viel er niet te ontkomen aan Mike Myers (60). De Canadees reeg de ene na de andere blockbuster aan elkaar, tot verschillende rechtszaken en enkele grote flops z’n ster danig deden tanen. Wat is er precies gebeurd? En hoe vult Myers z’n dagen nu? “Wanneer hij nood had aan chocolade, kwam iemand

Lees meer »

Wie wint de Libris Literatuur Prijs 2024?

Maandagavond 13 mei weten we wie de Libris Literatuur Prijs 2024 wint. Onder de zes genomineerden zit nog één Belgische auteur: Maud Vanhauwaert maakt met haar roman ‘Tosca’ nog kans op de prestigieuze literaire prijs ter waarde van 50.000 euro.

Lees meer »

Beoogde premier Plasterk zegt in de krant “sorry” tegen Omtzigt

Ronald Plasterk heeft vrijdag in een open brief in De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, de leider van de coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). In een eerdere fase van de regeringsvorming kregen de twee het aan de stok. Plasterk was toen informateur. Nu wordt hij beschouwd als een mogelijke toekomstige premier.

Lees meer »

Kapster Elena mocht het haar van Songfestival-winnaar Nemo stylen: “Ik had soms een beetje compassie met de zangeres van Israël”

Voor de derde keer mocht kapster Elena Zimina uit Izegem de kapsels van de Eurovisiesongfestival-kandidaten te verzorgen. Afgelopen weekend vertoefde ze dus nog in Malmö (Zweden), waar de 68e editie van het Songfestival plaatsvond. Het werd uiteindelijk een zeer bewogen editie – niet in het minst door de diskwalificatie van Nederland en de deelname van Israël – en dat heeft

Lees meer »

Na de gratis schoolmaaltijden van Vooruit: wat zijn de breekpunten van de andere zes partijen om in een regering te stappen?

De kiezer moet nog naar de stembus en de regeringen zijn nog lang niet gevormd, maar toch vliegen de breekpunten van politieke partijen al in het rond. Een campagnestunt? Mogelijk, maar het zet nog eens duidelijk in de verf welke thema’s elke partij cruciaal vindt. Wat is voor elke partij essentieel om in een regering te stappen? En hoe haalbaar

Lees meer »

Liveblog – Klacht ingediend tegen Joost Klein voor “bedreigingen”, onduidelijk of hij vanavond kan optreden

Vanavond is er de finale van het Songfestival in Malmö, in Zweden. Het muzikale luik dreigt echter overschaduwd te worden door een incident waarbij de Nederlandse kandidaat Joost Klein betrokken is. De Zweedse politie zegt dat ze "een man ondervraagd heeft" voor "onwettelijke bedreigingen" aan "een medewerker van het Songfestival". Het is niet duidelijk of Klein vanavond zal optreden. Alle

Lees meer »

Europa bereidt zich voor op “bosbrandenseizoen”

De Europese Unie zal in de zomer 556 brandweerlui uit 12 lidstaten spreiden over verschillende risicolocaties, om lokale korpsen bij te kunnen staan in hun strijd tegen bos- en andere natuurbranden. Dat heeft de Commissie dinsdag bekendgemaakt. Ze start zo de voorbereidingen op een nieuw, te verwachten “bosbrandenseizoen”.

Lees meer »

Australische miljardair eist verwijdering van haar portret uit museum

De Australische miljardair Gina Rinehart (70) heeft het belangrijkste museum van hoofdstad Canberra gevraagd een portret van haar te verwijderen, omdat ze het kunstwerk niet geslaagd vindt. Het schilderij van de bekroonde kunstenaar Vincent Namatjira hangt tussen 20 andere portretten van bijvoorbeeld koningin Elizabeth II en de voormalige premier Julia Gillard op een tentoonstelling in de National Gallery of Australia.

Lees meer »