Zes jaar cel voor mensensmokkelaars die vluchtelingen met speedboot kwamen oppikken in De Panne: “Hun reddingsvesten waren waardeloos”

Anderhalf jaar nadat ze met een speedboot vanuit Engeland twaalf vluchtelingen, onder wie een 5-jarig kind, kwamen oppikken op het strand van De Panne hebben twee Albanese mensensmokkelaars elk zes jaar effectieve celstraf gekregen. Silvan S. (36) en Romualdo X. (46) kregen ook een geldboete opgelegd van 96.000 euro.

Na een tip van Britse speurders kon de politie in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober 2022 een RHIB (rigid-hulled inflatable boat, red.) onderscheppen voor de kust van De Panne. De snelle motorboot kwam vanuit het Verenigd Koninkrijk transmigranten oppikken op het strand. Toen de inzittenden, Silvan S. (36) en Romualdo X. (46), onraad roken, stuurden ze hun boot in volle vaart tot op het strand en probeerden ze nog tevergeefs de duinen in te vluchten.

Op het strand werden twaalf Albanese vluchtelingen aangetroffen, onder wie een 5-jarig kind. Ze verklaarden dat het de bedoeling was om met de boot, de ‘Aquaholic’, naar het Verenigd Koninkrijk te varen. Verder onderzoek wees uit dat de boot eerder die maand al twee keer was uitgevaren om transmigranten op te pikken. “Op de gsm’s van de beklaagden stonden foto’s en video’s van stapels Britse ponden en de bewuste motorboot”, aldus procureur Mike Vanneste.

Levensgevaarlijke situatie

Silvan S. en Romualdo X., beiden afkomstig uit het Engelse Basingstoke, werden aangehouden en zitten sindsdien in de cel. “Ze beweerden dat ze kwamen vissen op de Noordzee”, vervolgde procureur Vanneste. “In hun boot lagen een radio jammer en waardeloze zwemvesten. Die waren totaal niet geschikt voor volle zee. Bij een schipbreuk waren ze met man en muis vergaan.”

De verdediging trok dat rampscenario in twijfel. “Dit soort motorboten wordt door de special forces gebruikt”, pleitte Sven De Baere, de advocaat van X. “Ze kunnen wind tot acht Beaufort en golven van vier meter hoog trotseren. Er was zelfs een systeem aanwezig om water mee af te voeren.”

De advocaten van X. en S. vroegen om het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis. Maar de Brugse correctionele rechtbank ging daar woensdag niet op in. Volgens de rechter was er wel degelijk sprake van een levensgevaarlijke situatie. (AFr)

The post Zes jaar cel voor mensensmokkelaars die vluchtelingen met speedboot kwamen oppikken in De Panne: “Hun reddingsvesten waren waardeloos” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hij raakte vermist als tiener, 26 jaar later wordt Omar levend gevonden in huis van ontvoerder op 100 meter van ouderlijke woning

In 1998 raakte Omar – toen nog een tiener – vermist in Algerije. 26 jaar later wordt hij levend teruggevonden in de kelder van het huis van zijn vermeende ontvoerder – op slechts honderd meter van het huis waar hij woonde. Zijn familie dacht dat hij was omgekomen tijdens de burgeroorlog in het land, alleen zijn moeder bleef al die

Lees meer »

HET PUNT VAN VAN IMPE. Welke invloed heeft regeerakkoord Wilders op onze verkiezingen? “Er wordt met argusogen naar gekeken”

Het is dan toch gebeurd. In Nederland is er een regeerakkoord bereikt onder leiding van Geert Wilders, met een zeer rechtse inslag. Wat betekent dat voor onze verkiezingen, en verandert dat de perceptie rond het cordon sanitaire? “Vlaams Belang zal dit zeker gebruiken als succesverhaal”, klinkt het in onze politieke podcast. “Vraag is hoe lang het duurt voor er problemen

Lees meer »

Prinses Claire doet videogesprek met koningin Paola tijdens werkbezoek, omstaanders krijgen ook even Albert te zien

Prinses Claire (50) heeft via Facetime een videogesprek gevoerd met koningin Paola (86) tijdens een werkbezoek aan Verviers. Ook koning Albert (89) kwam in beeld, enkele dagen nadat hij onwel was geworden en ten val was gekomen in Frankrijk. Getuigen zagen een vrolijke Albert verschijnen op de smartphone van Claire. De prinses toonde de beelden aan omstaanders en aan een

Lees meer »

LIVEBLOG VILLARREAL-REAL (zo, 19u). Lunin start, maar Ancelotti gooit met lof: “Courtois wordt weer wat hij was: de beste keeper ter wereld”

Los Blancos reizen voor hun volgende wedstrijd af naar Villarreal. Courtois & co zijn reeds kampioen maar willen in de flow blijven in aanloop naar de Champions League-finale van begin juni. Villarreal moet dan weer winnen om nog een kans te maken op Europees voetbal. De Galacticos zullen het zonder Thibaut Courtois doen. Real-coach Ancelotti gaf op de persconferentie al

Lees meer »

“Ik heb mijn zinnen gezet op de Ronde van Noorwegen”: Gerben Kuypers (24) uit Middelkerke betwist volgende week eerste rittenkoers van 2024

Na enkele moeilijke maanden heeft Gerben Kuypers opnieuw het goede ritme te pakken. De voorbije weken betwistte de profrenner uit Schore zijn eerste wedstrijden voor WorldTour-team Intermarché-Wanty. “Ik kijk uit naar de Rondes van Noorwegen en België.”
The post “Ik heb mijn zinnen gezet op de Ronde van Noorwegen”: Gerben Kuypers (24) uit Middelkerke betwist volgende week eerste rittenkoers

Lees meer »