Berging van gezonken garnalenvissersboot Nostalgie is heikele klus: “Uiterst voorzichtig om breken te voorkomen”

Aan ket Kattesas in Nieuwpoort werd de bergingsoperatie van de gezonken N.116 Nostalgie dinsdagochtend begonnen. De 62 jaar oude garnalenvissersboot zonk zondagnacht na een botsing tegen de kaaimuur. De boot is eigendom van het visserijmuseum NAVIGO in Oostduinkerke en het is nog maar de vraag hoeveel schade de boot opliep. “De boot werd verzekerd aan een Noordzeekraan maar moet erg voorzichtig gelift worden. Vanwege het vele water en smurrie zou de boot kunnen breken”, zegt brandweerkapitein Richard Vandenabeele.

De 62 jaar oude N.116 Nostalgie, varend erfgoed, is een van de laatste houten vissersschepen aan onze kust. Tot 2020 voer de boot nog in de garnalenvisserij in Nieuwpoort. Vorig jaar kocht de gemeente Koksijde de boot om ze na restauratie dienst te laten als recreatie in het visserijmuseum NAVIGO. Schipper Peter Dezutter deed de eerste restauratiewerken en ontdekte maandagochtend hoe de boot, aangemeerd aan het Kattesas aan de vismijn in Nieuwpoort, gezonken was. Een eerste reddingspoging maandag mislukte. Door het hoogwater had pompen geen nut want er stroomde teveel water binnen.

Opletten voor breken

Dinsdagochtend werden de grote middelen ingezet. Twee grote kranen van het bedrijf Noordzeekranen kwamen ter plaatse en ook gespecialiseerde firma’s om het water weg te pompen en de boot te bergen waren aanwezig. Zelfs een bedrijf uit Nederland kwam met extra zware pompen langs. Met duikers werden hijsbanden om de N.116 Nostalgie geplaatst waarna de boot verzekerd kon worden aan een kraan. Rond de middag kon het lichten voorzichtig begonnen worden.

“Het is een delicaat werk want de boot kan maar beetje per beetje gelicht worden om breken te voorkomen”, zegt brandweerkapitein Richard Vandenabeele. “Eenmaal de boot boven waterniveau is kan er gepompt worden. De Brandaris ligt naast de Nostalgie om het water eruit te pompen. Wij zijn met de brandweer aanwezig om gelekte vloeistoffen of andere substanties in te dammen.”

Schade

De berging was een heikele klus, maar verliep uiteindelijk vrij vlot. Dinsdag rond 13.30 uur was al het water uit de boot gepompt en kon de Nostalgie naar boven worden gehesen. Dat verliep uiteindelijk vlot want de boot had weinig zichtbare schade. Na een inspectie werd de boot naar boven gehaald en op een dieplader gezet voor transport. De N.116 Nostalgie zal nu weggebracht worden voor verdere restauratie. (JH)

The post Berging van gezonken garnalenvissersboot Nostalgie is heikele klus: “Uiterst voorzichtig om breken te voorkomen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Asbestopruiming in Aalst gaat nog 3 weken duren: “Alle deeltjes worden verzameld, laten niets aan toeval over”

Het zal wellicht nog 3 weken duren voordat al het asbest is opgeruimd, dat vrijkwam na een grote brand vorige maandag in de Eugeen Bosteelsstraat in Aalst. Vorige week heeft de brandweer de straat en alle daken en gevels afgespoten, zodat de asbestdeeltjes zich niet verder zouden verspreiden. Maar dat was niet voldoende, op advies van experten is een gespecialiseerde

Lees meer »

Na de positieve coronatest van Biden: is dit het einde van zijn presidentskandidatuur?

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is besmet met het coronavirus. Dat maakte hij bekend enkele uren na een interview waarin hij zei enkel door een “medische aandoening” zijn deelname aan de race naar het Witte Huis eventueel zou herbekijken. Is dit de bocht van Biden waar ook almaar meer Democraten om roepen? Amerika-kenner David Criekemans analyseert de situatie: “Dit

Lees meer »

Trump belooft “Republikeinse vloedgolf” op eerste campagnerally na aanslag: “Democraten hebben geen idee wie hun kandidaat is”

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft in de Verenigde Staten opnieuw een campagnebijeenkomst bijgewoond, 1 week na de aanslag waarbij hij lichtgewond raakte. Ook zijn kersverse running mate J.D. Vance was er voor het eerst bij. Op de rally zei Trump dat hij een kogel trotseerde voor de democratie, en hij had ook kritiek op de veiligheidsdiensten.

Lees meer »

Boris Van Severen – Hippo uit ‘The Masked Singer’ – showt zijn zangtalent nog eens, al lijkt Frances geen fan

Boris Van Severen (35) vervoerde zijn vrouw Frances Lefebure (35) in de bakfiets naar de Gentse Feesten, waar ze op date gingen. De acteur besloot nog eens zijn zangtalent te laten horen. Boris werd vierde tijdens het derde seizoen van ‘The Masked Singer’. Al lijkt zijn echtgenote Frances niet echt fan. “De Uberdriver die je niet wilt”, schrijft ze bij

Lees meer »

Na moeilijk jaar is Kim Debrie klaar voor een drukke werkzomer: “Ik moet elke ochtend nog een pilletje nemen”

“Het was een kl*tejaar, met gesukkel aan de lopende band.” Kim Debrie (45) heeft op medisch vlak een moeilijke periode achter de rug, maar inmiddels staat de goedlachse Radio2-presentatrice er weer. En dat is maar goed ook, want er staat haar nog een drukke werkzomer te wachten. Een periode die haar in het verleden al zoveel moois bracht. “2 juli

Lees meer »

Film en meditatie in de shelter in Maldegem

Ook deze zomer staat er aan het terrein naast cc Den Hoogen Pad en in het Sint-Annapark een shelter opgesteld, waar van alles te beleven valt voor jong en oud.
The post Film en meditatie in de shelter in Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Private William McCann krijgt eindelijk een officiële grafsteen: “De eindmeet net niet gehaald”

Het Britse Ministerie van Defensie organiseerde een herdenkingsplechtigheid bij het CWGC-gedeelte van de gemeentelijke begraafplaats in Stasegem voor de inwijding met militaire eer van de grafsteen van Private William McCann. Hij was er al begraven, maar werd recentelijk geïdentificeerd door DNA-onderzoek.
The post Private William McCann krijgt eindelijk een officiële grafsteen: “De eindmeet net niet gehaald” appeared first on

Lees meer »

Acteurs uit ‘Tien om te zien, de musical’ duiken echt op in VTM-programma: “In de glorietijd was ik nog niet geboren”

Primeur tijdens opname van ‘Tien om te zien’ in Westende: Ruth Beeckmans (42), Peter Thyssen (59) en Mathias Mesmans (22) traden voor het eerst op als hun personages uit ‘Tien om te zien, de musical’. Een voorproefje voor de voorstellingen die eind dit jaar gepland zijn in het Studio 100 Pop-up Theater in Puurs. Wij volgende de acteurs exclusief bij

Lees meer »