Heuvelland gaat strijd aan tegen de Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar vormt een probleem voor het bijenbestand. Dit is ook het geval in Heuvelland. “Om de verdere verspreiding in onze gemeente een halt toe te roepen is er inmiddels een werkgroep opgericht: AZH, voluit Aziatische Hoornaar Heuvelland.

Deze werkgroep zet selectieve vallen uit om de koningin te vangen”, aldus schepen Bart Vanacker (Gemeentebelangen). “De voorbije weken was de temperatuur zacht genoeg om de natuur te laten ontwaken. Elke koningin die we kunnen verhinderen om een nieuw nest te starten, is van levensbelang voor onze bijen en andere insecten.” Samen met een drietal andere Heuvellanders trekt Matthijs De Ruddere de tuinhandschoenen aan. “Het is het moment om met extra aandacht uit te kijken naar nesten van de Aziatische hoornaar. De carport, het tuinhuis, een vogelkastje, de dakgoot… Dat zijn de plaatsen waar je de nesten het vaakst kan vinden.”

Een viertal jaar geleden werden de eerste nesten van de Aziatische hoornaar ook gespot in Heuvelland. “Samen hebben we toen de eerste nesten gelokaliseerd en verdelgd”, vervolgt Matthijs. “Vorig jaar namen we dan contact op met de gemeente met de vraag of we wat hulp en ondersteuning konden krijgen om de strijd aan te gaan tegen de Aziatische hoornaar. En daar zijn de gemeentelijke diensten op in gegaan. Nu zijn we op zoek naar extra vrijwilligers om ons de komende maanden te helpen bij de zoektocht naar nesten van de Aziatische hoornaar.”

Opsporen

Wie wil helpen bij het uitzetten van selectieve vallen en lokpotten of het opsporen van nesten kan contact opnemen via mail. Inwoners die een nest opmerken, kunnen dit ook melden via hetzelfde e-mailadres. Het vermelden van de locatie van het nest, bij voorkeur met foto, en de contactgegevens zijn noodzakelijk. “Zelf actie ondernemen is uit den boze. Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan gevaarlijk steken”, zegt Matthijs De Ruddere.

(MDN)

The post Heuvelland gaat strijd aan tegen de Aziatische hoornaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ontwijde Godelievekerk in Brugge krijgt drie nieuwe functies

De Godelievekerk in de Brugse deelgemeente Sint-Michiels, die begin 2023 werd aangekocht door Stad Brugge, krijgt in afwachting van een definitieve bestemming drie nieuwe functies. De ruimte wordt verdeeld onder drie gebruikers: opslag voor de processie van Blindekens, ruimte voor scholen in de buurt en bijhorende vakantiewerking Kwibus en de tenslotte de fietsbib.
The post Ontwijde Godelievekerk in Brugge

Lees meer »

Wilfried Vandaele blijft populaire politicus ondanks aangekondigd afscheid: “Heb een heel goed gevoel”

Burgemeester van De Haan, Wilfried Vandaele, kondigde zijn afscheid aan van de nationale politiek. Hij stond wel als lijstduwer op de West-Vlaamse lijst van N-VA voor het Vlaams Parlement en kon vanop de laatste plaats alsnog verrassend 10.168 voorkeursstemmen binnenhalen. Hij is daarmee nog altijd de 12de meest populaire politicus in West-Vlaanderen.
The post Wilfried Vandaele blijft populaire politicus

Lees meer »

Franse president Macron ontbindt parlement en roept op tot nieuwe verkiezingen na slecht Europees resultaat

De Franse president Emmanuel Macron ontbindt het Franse parlement en roept op tot nieuwe verkiezingen. Dat heeft hij aangekondigd na de grote verkiezingsnederlaag van zijn partij bij de Europese verkiezingen. De partij van Macron haalt voorlopig slechts 15 procent van de stemmen. Het Rassemblement National van Marine Le Pen scoort in de eerste exitpolls meer dan 30 procent.

Lees meer »

Politie Westkust en gouverneur reageren op heisa rond camerakwestie: “Hopen dat camera in kader van veiligheid snel teruggeplaatst wordt”

“We behouden alle vertrouwen in korpschef Nicholas Paelinck en hopen dat de bewuste camera snel terug geplaatst wordt, zodat de veiligheid niet in het gedrang komt.” Dat meldt politiezone Westkust nadat een Brussels bedrijf klacht indiende over een performante camera die vorige week verwijderd werd van een flatgebouw in De Panne. Ook gouverneur Carl Decaluwé stelt eigenlijk niet te weten

Lees meer »

Patiënt krijgt gemiddeld 15 minuten bij de dokter: “Dat is te kort om kwaliteitsvolle consultatie te doen”  

Een huisarts maakt gemiddeld 15 minuten tijd voor een consultatie met een patiënt. Het Vlaams Patiëntenplatform vindt dat te kort om persoonlijke en doelgerichte zorg te kunnen bieden. "Artsen moeten oog hebben voor de persoon in zijn geheel, voor meer dan één symptoom", zegt directeur Else Tambuyzer. "Een praktijkassistent aannemen kan dokters meer tijd daarvoor geven."

Lees meer »

Goedkope kampeerspullen vliegen de deur uit bij kringwinkel in Turnhout: “Zo krijgen alle kinderen de kans om op kamp te gaan”

De kringwinkel in Turnhout heeft er een nieuwe afdeling bij: festival- en kampeergoederen. Je kan er voor een prikje onder meer tenten, wandelschoenen en luchtmatrassen kopen. Na een paar uur was een groot deel van de voorraad al verkocht. "Het is echt fantastisch, anders kan ik zulke spullen niet betalen", zegt Caroline, die er kampeergerief voor haar dochter kwam kopen.

Lees meer »

Olivier Deschacht zwaar ontgoocheld na mislukte finale ‘Special Forces’: “Ik weet dat ik soms arrogant en asociaal overkom”

Fysiek heeft Olivier Deschacht (43) ‘Special Forces’ zonder kleerscheuren doorstaan – al was het bij momenten nipt. Maar op emotioneel vlak was het moeilijker om z’n deelname te verwerken, geeft de voormalige profvoetballer toe. Een gesprek over z’n ontgoocheling over de mislukte finale en de lessen die hij tijdens die zeven dagen vol ontberingen leerde. “Ik besef nu dat ik

Lees meer »

Wit-Gele Kruis steunt Beverse gezinnen

De Harelbeekse afdeling van het Wit-Gele Kruis schenkt 500 euro aan SoNoBeG, het Solidariteitsfonds voor Noodlijdende Beverse Gezinnen. De organisatie, bestaande uit vijf geëngageerde gezinnen en enkele vrijwilligers, helpt al meer dan 20 jaar dorpsgenoten die door tegenslagen in armoede terechtkomen. “Wij doen geen grootse dingen, maar geven hen een sprankeltje hoop en geloof, zodat
The post Wit-Gele Kruis

Lees meer »