Vrijwilligers helpen mee om Aziatische Hoornaar te bestrijden in Wingene

Op maandag 29 januari vond de gemeenteraad in Wingene plaats en er werd een vraag gesteld over de aanpak van de Aziatische Hoornaar, die een bedreiging vormt voor de lokale bijenpopulatie. Op provinciaal en gemeentelijk vlak werden er maatregelen genomen.

De Aziatische Hoornaar is ook in onze regio wijd verspreid. De aanwezigheid van de Aziatische Hoornaar is slecht nieuws voor de honingbijen en tal van andere insecten. Binnenkort worden de koninginnen van de Aziatische Hoornaar wakker uit hun winterrust en vliegen ze rond om nieuwe nesten te maken. Raadsleden Stefaan Verhelle (CD&V) en Martin Devisscher (Burgerbelangen) stelden vragen over het verder verloop en de aanpak van de Aziatische Hoornaar.

Schepen van Klimaat, Milieu en Duurzaamheid, Brecht Warnez (CD&V) verduidelijkt: “Wij vragen aan onze land- en tuinbouwers en ondernemers in het algemeen om in te zetten op bijenvriendelijke maatregelen zoals het inzaaien van bloemenranden rond percelen en bijenhotels te plaatsen. We zetten met de vrijwilligers van Bieland hard in om bloemenzaad te winnen en te verdelen over inwoners om onze gemeente bijvriendelijk te maken. Dit zijn heel veel maatregelen om het bijenbestand te doen groeien, maar ook net daarom is het heel belangrijk om de exoot de Aziatische Hoornaar te bestrijden.”

Vallen plaatsen

De gemeente is deel van een provincie breed project dat zich richt op het opsporen en bestrijden van deze soort. Intussen zijn er 42 West-Vlaamse gemeenten, waaronder ook Wingene, die meestappen in het project. Iedere gemeente krijgt lentevallen gebaseerd op hun inwonersaantal en voor Wingene komt dat neer op één val per duizend inwoners, of vijftien vallen. Deze vallen moeten voor 1 maart worden uitgezet en door vrijwilligers worden opgevolgd. Er werd door de dienst Milieu en Klimaat een oproep gedaan om mee te werken aan dit project bij de milieuraad en bijenvereniging de Munckebie. De nodige vijftien vrijwilligers zijn intussen gevonden, inclusief een kleine reservelijst. “Wij hebben vijftien vrijwilligers gevonden die gespreid over de gemeente deze vallen zullen uitzetten. Het zijn mensen met enige vakkennis want we willen natuurlijk dat die hoornaars selectief worden gevangen en worden afgescheiden van de nuttige insecten die zinvol zijn voor onze land- en tuinbouw. Volgens bijenexperts zijn vijftien vallen voldoende om de oppervlakte van de gemeente aan te pakken.

The post Vrijwilligers helpen mee om Aziatische Hoornaar te bestrijden in Wingene is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een perverse bende, twee schoten, en een kind dat uit de doden opstaat: zo verbijsterde de seizoensfinale van ‘Thuis’

Dat de seizoensfinale van ‘Thuis’ zich dit jaar vooral zou afspelen in het gerechtsgebouw waar Marianne terecht moest staan voor de dood van Alexander, was al weken erg voorspelbaar. En ook dat het oorlog zou worden tussen de exen Tom en Karin. Toch kende het proces een zeer verrassende climax. Het werd een verbijsterende finale, want als apotheose stond er

Lees meer »

Hoop doet leven

Zo hebben we hem altijd gekend, de nijvere middenvelder van SV Waregem tussen 1968 en 1988. Marc Millecamps, zakelijk, boekhouder. Markie, intussen 73, blijkt nog steeds even nuchter want hij ziet de Rode Duivels wanneer gevraagd naar zijn verwachtingen voor het EK straks niet verder komen dan de achtste finales. Maar laat ons positief blijven!
The post Hoop doet

Lees meer »

Teamweekend van groep Nederlanders in Sint-Andries loopt uit de hand

De politie van Brugge is zaterdagavond met verschillende patrouilles uitgerukt voor een grote groep Nederlanders die het bont maakte in Sint-Andries. Eerst werden ze buitengezet in de plaatselijke bowling, waarop ze ook op straat overlast veroorzaakten.
The post Teamweekend van groep Nederlanders in Sint-Andries loopt uit de hand appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rapper FabioW krijgt online bakken kritiek, maar scoort nu toch eerste hit: “Al m’n geld steekt in m’n muziek”

Wie tegen de jongeren van nu ‘Ik had koud’ zegt, zal aangevuld worden met ‘brr brr’. En dat komt door TikTok-sensatie FabioW, de artiestennaam van rapper Sebastiaan Van Tilborgh (26). Met het nummer ‘GTA’ heeft hij zijn allereerste hit te pakken. “Ik had niet verwacht dat het met dit nummer zou zijn, maar dat ik een hit ging scoren, zag

Lees meer »

Nieuw streetartkunstwerk siert gebouwen van Groep INTRO

In de Filips van de Elzaslaan in Kortrijk is het nieuwste streetartkunstwerk van de stad zopas afgewerkt. Het kunstwerk is van de hand van David Duits, waarvan al meerdere werken in de stad te zien zijn. Het werk is geplaatst op de gebouwen van Groep INTRO, grenzend aan het Pradopark.
The post Nieuw streetartkunstwerk siert gebouwen van Groep INTRO

Lees meer »

Douane int 2.463 euro tijdens gezamenlijke actie met politie

De douane hield samen met politiezone Westkust een gezamenlijke controleactie waarbij heel wat vaststellingen werden gedaan. Zo inde de douane vier achterstallige penale boetes voor een bedrag van 2.463 euro en werden twee bestuurders betrapt die op rode diesel rondreden.
The post Douane int 2.463 euro tijdens gezamenlijke actie met politie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dit weten we al over de explosie in Hoboken

Bij een zware explosie in Hoboken is een gebouw op de Sint-Bernardsesteenweg gedeeltelijk ingestort. Voorlopig is er sprake van zes gewonden. De brandweer is massaal ter plaatse en zoekt naar slachtoffers onder het puin. “De eerste slachtoffers konden we al bevrijden uit het puin”, aldus Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Lees meer »

Georges-Louis Bouchez (MR), de grote winnaar in Wallonië: “Ik begrijp niet dat Open Vld zo verbaasd is”

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die zich zondagavond tot grote overwinnaar kroonde in Wallonië, kan ons land snel een federale regering hebben. In dit eerste interview met HLN zegt hij dat het in enkele weken beklonken kan zijn. Maar hoever wil hij meegaan in de onderhandelingen over een staatshervorming? “De kiezer heeft al voor de mooiste staatshervorming gezorgd.”

Lees meer »

N-VA Kuurne stelt zeven nieuwe kandidaten voor

Donderdag heeft de Kuurnse afdeling van N-VA haar zeven nieuwe kandidaten voorgesteld waarmee ze naar de gemeenteraadsverkiezingen wil trekken.
The post N-VA Kuurne stelt zeven nieuwe kandidaten voor appeared first on KW.be.

Lees meer »