Oudenburg vraagt inwoners hulp om Aziatische hoornaar te bestrijden

Het stadsbestuur van Oudenburg zoekt gemotiveerde inwoners die in hun tuin een val willen plaatsen om de Aziatische hoornaar, die zich meer en meer verspreidt, te vangen. En dat is slecht nieuws voor onze honingbijen en heel wat andere insecten.

Binnenkort worden de koninginnen van de Aziatische hoornaar wakker uit hun winterslaap en zijn een groot deel van het voorjaar druk aan het rondvliegen om hun nesten te maken en hun nakomelingen te voeden. Later in het jaar nemen de werksters die taken over. “Daarom willen we in het voorjaar zoveel mogelijk van die rondvliegende koninginnen vangen”, zegt schepen van Milieu Gino Dumon.

Tijdens de maanden maart en april worden de vallen uitgezet. Die zijn zo gemaakt dat ze zo selectief mogelijk Aziatische hoornaars lokken en vangen. Regionaal Landschap Houtland en Polders coördineert de actie in opdracht van Provincie West-Vlaanderen, die, net als vorig jaar, voorziet in een gecoördineerde aanpak van de Aziatische hoornaar. “Per deelnemende stad of gemeente wordt één val per 1.000 inwoners voorzien. We zijn dus op zoek naar gemotiveerde inwoners die in hun tuin zo’n val willen plaatsen en beheren”, doet Gino Dumon een oproep.

Wat houdt dit precies in? Beschikbaarheid in de periode maart – april om je val dagelijks te kunnen opvolgen; maken en bijvullen van lokvloeistof voor de val; verwerken van de vangst: de val met vangst even in de diepvries zetten, zo worden gevangen insecten verdoofd. Nu kan je de hoornaars apart zetten in bv. een bokaal en de bijvangst vrijlaten; diervriendelijk euthanaseren van de hoornaars (het bokaaltje met de hoornaars een nachtje in de diepvriezer zetten); bijhouden van aantal gevangen hoornaars + aantal andere insecten (in functie van onderzoek naar selectiviteit van de val).

“Deze werkwijze is zeker niet gevaarlijk want je komt in principe nooit rechtstreeks in contact met de wakkere Aziatische hoornaars”, verzekert schepen Gino Dumon.

Wie zijn steentje wil bijdragen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar, kan hiervoor contact opnemen met [email protected].

The post Oudenburg vraagt inwoners hulp om Aziatische hoornaar te bestrijden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Indiase premier Modi legt voor 3e keer eed af

De Indiase premier Narendra Modi heeft voor de 3e keer de eed afgelegd als premier van India. De hindoe-nationalistische BJP (Bharatiya Janata-partij) van Modi won de verkiezingen, maar haalde niet de absolute meerderheid die meerdere exitpolls hadden voorspeld. Het is nog maar de 2e keer dat een premier in India 3 termijnen aan de macht blijft.

Lees meer »

Man uit Zonnebeke krijgt 48.186 euro voor gestolen bitcoins terug van Londense oplichter

Een 38-jarige oplichter uit Londen heeft in de strafrechtbank van Veurne 20 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en 800 euro boete gekregen wegens oplichting en witwassen. Via een schimmige website maakte hij een man uit Zonnebeke bitcoins afhandig. Het slachtoffer krijgt nu een schadevergoeding van 48.146 euro.
The post Man uit Zonnebeke krijgt 48.186 euro voor gestolen

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Zeker 6 doden en 11 gewonden” bij Russische aanval op geboortestad Zelensky – Biden en Zelensky ondertekenen veiligheidsakkoord op G7

Er zijn zeker zes doden en elf gewonden gevallen bij een Russische raketaanval in Oekraïne. Dat heeft president Volodymyr Zelensky woensdag gemeld. De aanval was gericht op de geboortestad van Zelensky. Ondertussen heeft de G7 een akkoord bereikt over de betaling van ruim 46 miljard euro aan Oekraïne met bevroren Russische tegoeden. En Hongarije zal NAVO-hulp voor Oekraïne niet langer

Lees meer »

Bruggeling Tom Vandendriessche (VB) behaalt monsterscore met meer dan 303.000 voorkeursstemmen op de Europese lijst

Bruggeling Tom Vandendriessche (VB) behaalde 303.326 voorkeursstemmen bij de Europese verkiezingen. Hij moet inzake populariteit enkel voormalig premier Sophie Wilmès (MR) voor laten gaan. “Ik behaalde het meeste aantal voorkeursstemmen uit de geschiedenis van mijn partij”, glundert deze politicus.
The post Bruggeling Tom Vandendriessche (VB) behaalt monsterscore met meer dan 303.000 voorkeursstemmen op de Europese lijst appeared first on

Lees meer »

“Ik moest hem betasten… Daarna wees hij naar me met zakmes”: ‘Eskimopater’ Eric (77) staat morgen voor vierde keer terecht na seksueel misbruik bij Inuit-kinderen in Canada

“Een wolf in het gewaad van een missionaris.” Zo omschreef een Canadese rechter in 2015 de uit Roeselare afkomstige pater-oblaat Eric Dejaeger (77). Hij kreeg toen een celstraf van 19 jaar nadat hij meer dan 20 Inuit-kinderen seksueel had misbruikt in een afgelegen dorpje in het noorden van Canada. Vandaag staat ‘father Eric’ al voor een vierde keer terecht na

Lees meer »

Dronken spookrijder die op volle auto inreed voor de rechter: “Letterlijk elk botje van het slachtoffer was gebroken”

Een autobestuurder die op 5 november 2022 als spookrijder een zwaar ongeval veroorzaakte op de E17 in Haasdonk verscheen maandag voor de politierechter. Eén van de slachtoffers is volgens zijn advocaat nog altijd aan het revalideren. “Letterlijk elk botje in zijn lichaam was gebroken. Het is een echt mirakel dat de man hier nu nog zit.”

Lees meer »

Sanapolis en AZ Alma verbouwen polikliniek in Sijsele, consultaties verhuizen naar tijdelijke lokalen

In juni starten grondige verbouwings- en vernieuwingswerken aan de polikliniek van AZ Alma in de Gezondheidscampus Sanapolis in Sijsele. De polikliniek krijgt een aparte toegang en onthaalbalie. Het einde van de werken is voorzien begin 2025 maar intussen blijven alle consultaties doorgaan in tijdelijke lokalen.
The post Sanapolis en AZ Alma verbouwen polikliniek in Sijsele, consultaties verhuizen naar tijdelijke

Lees meer »