Kerstparade met tractoren: Vierde editie doet alle Groot-Stadense kernen aan

De Landelijke Gilde Staden organiseert op zaterdag 23 december voor de vierde keer zijn Landelijke Kerstparade. Daarbij doorkruist een groep tractoren aangekleed met een originele kerstverlichting alle Groot-Stadense kernen. Het publiek kan de tractoren na afloop van de parade bewonderen op de terreinen van de firma Saelens aan de Provinciebaan. Daar wordt ook een minikerstmarkt gehouden.

De eerste Kerstparade van de Landelijke Gilde werd in 2019 georganiseerd. Het was bestuurslid Ludo Buysse (55) die met het idee voor de parade kwam aandraven. “Ik ben afkomstig uit het Meetjesland, meer bepaald uit Sint-Margriete”, legt Ludo uit.

“Sint-Margriete ligt net aan de grens met Nederland. Daar pakten de Katholieke Plattelands Jongeren, het equivalent van onze KLJ, uit met een lichtjestocht. Die tocht gebeurde met verlichte tractoren en verliep volgens het concept van een smoefeltocht. De deelnemers hielden daarbij op een aantal plaatsen halt waar ze iets te eten of te drinken aangeboden kregen. In 2017 lanceerde ik binnen het bestuur het voorstel om ook in Staden rond Kerstmis een dergelijke tocht met verlichte tractoren te organiseren.”

“In het begin was er niet echt veel animo rond het voorstel omdat er gevreesd werd dat er niet echt veel inschrijvingen zouden zijn in volle kerstperiode. In 2019 waagden we het er toch op. Die eerste editie werd meteen een heel groot succes. De inschrijvingen van land- en tuinbouwers die met hun tractor wilden meerijden liepen heel goed. Op de terreinen van Voeders Degrave vonden we toen ook vlot een uitvalsbasis waar de tractoren konden verzamelen. Het publiek kreeg na de parade ook de gelegenheid om er de tractoren te bezichtigen. De reacties van het publiek op de parade waren hartverwarmend terwijl er ook heel wat volk op afkwam”, herinnert Ludo Buysse zich nog levendig.

Enorme bijval

“Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Landelijke Kerstparade eenmalig georganiseerd zou worden”, gaat Ludo voort. “Door de enorme bijval beslisten we om voor een tweede editie te gaan. Die kon door de coronacrisis uiteindelijk niet in 2020, maar wel in 2021 doorgaan. Ook de opkomst voor de tweede editie overtrof alle verwachtingen. Zo was het op de Markt in Staden echt op de koppen lopen. Ook vorig jaar was er bijzonder veel volk op de been. De tweede editie – die net na corona – trok evenwel het meeste volk aan. Het leek toen echt op een overrompeling. De Landelijke Kerstparade was een van de eerste activiteiten die opnieuw mochten plaatsvinden. Het feit dat de Kerstparade een nieuw initiatief is draagt meer dan waarschijnlijk bij aan het succes ervan.”

“Op de parade worden maximaal 60 tractoren toegelaten”, weet voorzitter Ronny Vanderhaeghe (54). “Anders wordt de colonne te lang. Vrachtwagens kunnen om veiligheidsredenen niet langer deelnemen. Ook aanhangwagens laten we om dezelfde reden niet langer toe. Door aanhangwagens niet langer toe te laten, kunnen we ons ook makkelijker aan ons tijdsschema houden. Nu al zijn er 48 tractoren ingeschreven. Zo vlug mogelijk inschrijven is dus de boodschap voor wie wil deelnemen. Inschrijven kan tot en met woensdag 20 december via onze Facebookpagina, maar tegen die datum zal de parade wellicht al volzet zijn. Deelnemen kost 10 euro per tractor, inclusief drankje en eetbon. Niet-leden moeten 15 euro neertellen en krijgen ook een drankje en een eetbon. In tegenstelling tot vorig jaar doen we nu alle Groot-Stadense kernen aan. Vorige keer lieten we De Vijfwegen links liggen omdat daar op hetzelfde moment de Dwaallichtjestocht plaatsvond.”

Kerstdrankje

De deelnemers verzamelen vanaf 16 uur op de parking van de firma Saelens aan de Provinciebaan en vertrekken om 17 uur richting Staden. Van daaruit gaat het richting De Vijfwegen, Westrozebeke en Oostnieuwkerke. Na de parade kan iedereen die dat wenst bij de firma Saelens langskomen om er de tractoren te bewonderen. Er is ook een overdekte en verwarmde minikerstmarkt met gelegenheid tot het nuttigen van een kerstdrankje en -hapje.”

De toegang tot de Kerstparade is gratis. Meer info op de Facebookpagina van de Landelijke Gilde Staden en op www.staden.landelijkegilden.be.

The post Kerstparade met tractoren: Vierde editie doet alle Groot-Stadense kernen aan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nathanaelle Kiekens is de nieuwe voorzitter van het Concertgebouw Brugge: “Ik zie geen problemen, enkel uitdagingen”

Op 9 mei volgt Nathanaelle Kiekens baron Hugo Vandamme op als voorzitter van het Concertgebouw in Brugge. “Problemen met het dak? Die zijn er om opgelost te worden. Je moet alleen maar de juiste weg vinden”, zegt deze advocate, die gepassioneerd is door muziek.
The post Nathanaelle Kiekens is de nieuwe voorzitter van het Concertgebouw Brugge: “Ik zie geen

Lees meer »

“Enkele verdachten filmden terwijl anderen hun gang gingen”: dit weten we al over groepsver­krach­ting van 14-jarig meisje in Kabouter­bos in Kortrijk

Ze werd met een smoes meegelokt door haar loverboy en er zou een jongen betrokken zijn van amper 9 jaar: de verkrachting van een minderjarig meisje, op drie dagen in een afgelegen bos in Kortrijk, is ook bij speurders, gerecht en advocaten in het dossier hard binnengekomen. “Ik doe al vele jaren jeugdrecht, maar dit zijn echt wel heel stevige

Lees meer »

Filefrustratie na zonovergoten weekend: deze werven zorgen voor extra hinder op de weg

Er stond gisteravond liefst 120 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Ongewoon voor een zondagavond, aldus het Vlaams Verkeerscentrum, zelfs aan het eind van een zonovergoten verlengd weekend. Enkele grote werken rond Gent, Antwerpen en Brussel bemoeilijken het verkeer, en de komende periode dreigt nog meer fileleed. Aan welke werven riskeert u in de file te staan? En hoe kan

Lees meer »

Beloften KSC Blankenberge winnen Beker Aerts

De beloften van KSC Blankenberge hebben de Beker Aerts gewonnen, na winst in de finale tegen KVC Wingene met 1-3. Een mooie bekroning voor het jonge team, dat een moeilijke competitiestart kende.
The post Beloften KSC Blankenberge winnen Beker Aerts appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jurgen en Anna Olivier samen op lijst De Brug/N-VA/Open VLD in Ingelmunster

Zelfstandig financieel tussenpersoon Jurgen Olivier duwt in oktober de kartellijst van De Brug/N-VA/Open VLD. Samen met zijn 18-jarige dochter Anna is hij kandidaat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Jurgen doet dit als onafhankelijke, Anna komt op onder de vlag van N-VA.
The post Jurgen en Anna Olivier samen op lijst De Brug/N-VA/Open VLD in Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Massale opkomst voor Heilig Bloedprocessie onder stralende zon

In Brugge stapt de Heilig Bloedprocessie opnieuw door de straten van de binnenstad. Mede door de aangename lentezon kwam er een massa volk opdagen voor ‘Brugges Mooiste Dag’. De ruim tweeduizend vrijwilligers, waaronder achttienhonderd figuranten zorgden opnieuw voor een indrukwekkend spektakel.
The post Massale opkomst voor Heilig Bloedprocessie onder stralende zon appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voetbaltoekomst van Jarric Buysse is uiterst onzeker

Zaterdagavond 3 mei, Royal Knokke FC verslaat kampioen La Louviere met 0-3. De vorige matchen, uit bij Antwerp B en thuis tegen Union Namur, werden ook gewonnen. Na de recente negen op negen, prijken de jongens van T1 Jannes Tant op positie drie.
The post Voetbaltoekomst van Jarric Buysse is uiterst onzeker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verkiezingsaffiches Zuhal Demir vernield en beklad: hoe schadelijk is dat voor een politicus of partij?

In zowat de hele provincie Limburg worden de verkiezingsaffiches van Zuhal Demir beklad en vernield. Sommige affiches zijn in brand gestoken, op andere plaatsen werd haar naam of gezicht besmeurd met rode verf. Sommige affiches werden zelfs beklad met hakenkruisen en zware beledigingen. "Dit hoort er jammer genoeg bij", zegt expert politieke communicatie Reinout Van Zandycke.

Lees meer »

Israël kreeg van Belgische publiek 12 punten: hoe N-VA en Vlaams Belang de stemming een flinke duw gaven

“And twelve points go to… Israël!” Net als in dertien andere landen gaf het Belgische publiek tijdens het Songfestival het maximum van de punten aan Eden Golan, hoewel de deelname van de Israëlische erg gecontesteerd was. Professor Europese politiek Hendrik Vos legt uit hoe N-VA en Vlaams Belang daar voor iets tussen zitten. “Dit resultaat doet uitschijnen dat Israël een

Lees meer »

Vertrekt ‘grumpy Benny’ straks definitief in ‘Familie’? Dit is wat Roel Vanderstukken erover kwijt wil

12 jaar geleden deed het gezin Coppens haar intrede in ‘Familie’, uiteindelijk is acteur Roel Vanderstukken (47) de enige die onafgebroken bleef meespelen. “Toen Hilde De Baerdemaeker als eerste vertrok, werd er voor het eerst geraakt aan onze kern, daar heb ik wel even mee gezeten”, vertelt Roel. Nu tv-dochter Jasmijn Van Hoof haar na 2,5 jaar pauze haar comeback

Lees meer »

Verdachten filmden groepsverkrachting van 14-jarig meisje en deelden beelden via Snapchat: “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”

De groep minderjarigen die deelnam aan de groepsverkrachting van een 14-jarige in Kortrijk, zou de feiten ook gefilmd hebben en de beelden hebben gedeeld op Snapchat. “Dit heb ik nog nooit in mijn carrière meegemaakt”, zegt de advocate van een van de verdachten. Zes van hen zijn in een gesloten instelling geplaatst, vier kregen huisarrest.

Lees meer »