Ensorinstituut en VTI Oostende werken samen aan ‘Ensor-Peepshow’

Het Ensorinstituut en het VTI Oostende gaven het startschot voor het project ‘Ensor-Peepshow’, een mobiele tentoonstelling die zal plaatsvinden op donderdag 30 april. De kunstafdeling van het Ensorinstituut neemt de leiding van dit project, het VTI maakt een levensgrote strandkar die op die dag in paradestijl door Oostende zal worden getrokken.

Op maandag 27 november gaven het Ensorinstituut en VTI Oostende samen het startschot voor het project ‘Ensor-Peepshow’. Het initiatief maakt deel uit van de festiviteiten rond Ensor 2024, een stadsfestival ter ere van de 75ste verjaardag van het overlijden van de kunstenaar James Ensor. Noor Wauters, leerlinge van het tweede jaar kunst en creatie aan het Ensorinstituut, en Jarne Vanhoorne, student in het vierre jaar hout aan VTI Oostende, hadden de eer om een zandloper te plaatsen in de galerij van het Ensorhuis. Het Ensorinstituut zal het beroemde schilderij van Ensor, De baden van Oostende, tot leven brengen in een unieke en mobiele tentoonstelling: Ensor-Peepshow.

“Een levensgrote strandkar, met vakmanschap vervaardigd door VTI Oostende, zal op donderdag 30 mei 2024 in parade-stijl door de straten van Oostende worden getrokken. De parade zal eindigen op het strand, waar een feestelijke inhuldiging zal plaatsvinden. Er waren 106 aanvragers voor dit project, waarvan 32 groen licht kregen. We zijn dan ook bijzonder trots om deel te nemen aan het stadsfestival Ensor 2024”, luidt het bij het Ensorinstituut Tijdens dit moment met de zandloper was er een delegatie van leerlingen van beide scholen aanwezig om het project te lanceren. Ook schepen van Cultuur Bart Plasschaert was erbij en benadrukte de waarde van de samenwerking tussen beide scholen.

De kunstafdeling van het Ensorinstituut neemt de lead in dit ambitieuze project en werkt samen met verschillende andere afdelingen van de school; mode, schoonheidsverzorging, haarzorg… Ze nodigen andere Oostendse basisscholen uit om aan de slag te gaan met templates van maskers, strandcabines en dergelijke attributen, en onderweg aan te sluiten in de parade. “Ensor zou Ensor niet zijn zonder een vleugje sarcasme en af en toe een kritische noot; bereid je voor op reuzemaskers, verrekijkers, gestreepte kostuums, spandoeken, slogans… Doorheen het jaar kan je een blik werpen achter de schermen via een interactieve website uitgewerkt door de afdeling crossmedia. Na de parade komt hier de virtuele tentoonstelling. Tijdens de week van de parade gaat de eindejaarstentoonstelling van de de laatstejaars van de kunstafdeling door”, zegt het Ensorinstituut nog. (HH)

The post Ensorinstituut en VTI Oostende werken samen aan ‘Ensor-Peepshow’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dokter Trump geeft update over herstel na moordaanslag

Een halve centimeter. Zoveel heeft het gescheeld of de kogel die het oor van Amerikaans ex-president Donald Trump raakte, had zich in zijn schedel geboord. Dat zegt Ronny Jackson Jr, die tijdens Trump’s presidentschap zijn persoonlijke dokter was, in een brief aan het Huis van Afgevaardigden. Daarin geeft hij de Amerikaanse burgers een update over de toestand van Trump, en

Lees meer »

“We willen áltijd winnen. Dat zal op de Spelen niet anders zijn”: Kyara Linskens gaat met Belgian Cats op olympische medaillejacht

Maandag 29 juli starten onze Belgian Cats aan hun Missie Medaille. Na een kwartfinale op de Olympische Spelen van Tokio in 2021 ligt de lat nu een stukje hoger: eremetaal. Wie mee aan die droom timmert, is Kyara Linskens. De Bredense rots in de branding van onze nationale basketdames is een van dé routiniers op het veld, maar loopt amper

Lees meer »

Belgen vast op luchthavens door wereldwijde computerstoring: “Dat heeft ons uiteindelijk bijna 1.800 euro gekost”

Verschillende luchtvaartmaatschappijen ondervonden hinder door de storing die werd veroorzaakt door de mislukte software-update van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Reizigers strandden op verschillende plaatsen wereldwijd. Heel wat Belgische passagiers zaten vast in onder meer Napels en Boedapest. Door de chaos moesten veel Belgen zelf op zoek naar oplossingen.

Lees meer »

Geveltuin fleurt administratief centrum in Diksmuide op: “Als stad willen we het goede voorbeeld geven”

De gevel van het administratief centrum van het lokaal bestuur in Diksmuide ziet er groener uit dankzij de aanleg van een geveltuin. Door te kiezen voor gevelgroen, wil het stadsbestuur het goede voorbeeld geven en burgers stimuleren om hetzelfde te doen.
The post Geveltuin fleurt administratief centrum in Diksmuide op: “Als stad willen we het goede voorbeeld geven” appeared

Lees meer »

Belgen zitten al voor derde dag op rij vast op luchthaven in Palermo, maar verlossing nabij: “Vandaag vertrekt vlucht richting Brussel”

Verschillende luchtvaartmaatschappijen ondervonden hinder door de storing van vrijdag die werd veroorzaakt door de mislukte software-update van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Ongeveer 170 Belgische passagiers zitten voor de derde dag op rij vast op de luchthaven van Palermo. De reizigers zouden vandaag terug kunnen vliegen richting Brussel.

Lees meer »

“Er moet een schepen komen voor tradities en monumenten”: Vooruit wil meer aandacht Oostendse authenticiteit

Met enkele concrete voorstellen vraagt Vooruit Plus aandacht voor Oostendse tradities en monumenten. “We willen ze bewaken en sommige tradities terugbrengen”, klinkt het bij John Crombez en Niko Geldhof. Ze willen een aparte schepen voor toerisme die ook waakt over de authenticiteit.
The post “Er moet een schepen komen voor tradities en monumenten”: Vooruit wil meer aandacht Oostendse authenticiteit

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. Van Gerwen rekent af met Smith en staat morgenavond in tegenover Humphries in de finale

De World Matchplay kent zijn twee finalisten: Michael Van Gerwen en Luke Humphries. Een droomfinale. De Nederlander had genoeg aan één geniaal moment om Michael Smith klein te krijgen. Luke Humphries toonde dan weer zijn klasse in de halve finale tegen James Wade. Morgenavond om 21u15 strijden de dartstoppers om de felbegeerde titel in Blackpool. De wedstrijden zijn ook LIVE

Lees meer »

Flora schrijft naar ‘mama en papa’… maar kampbrief toch terecht dankzij meester Wouter (35): “Ik herkende haar handschrift meteen”

Flora stuurde vanop kamp een brief met op de enveloppe enkel ‘mama en papa, Juliaan Claerhoutstraat, 8572 Kaster’. Om de postbode een handje te helpen, werd er in verschillende Facebookgroepen binnen Groot-Anzegem woensdag een oproep gedaan om uit te zoeken voor wie deze brief bestemd was. “Ik herkende de schrijfstijl van Flora en vooral haar verbindingen van de letters“, vertelt

Lees meer »

Finnisage kunstproject Onzichtbaar Landschap ingezet: “Wie kunstwerken nog wil zien, zal snel moeten zijn”

Afgelopen week organiseerde Regionaal Landschap Westhoek vzw de finissage van het kunstproject Onzichtbaar Landschap. Zo werd in het dorpshuis in Jonkershove samen met de deelnemende partnergemeenten, de gedeputeerde Jürgen Vanlerberghe en de kunstenaars, ook een receptie georganiseerd tot afsluiten van dit kunstproject.
The post Finnisage kunstproject Onzichtbaar Landschap ingezet: “Wie kunstwerken nog wil zien, zal snel moeten zijn” appeared

Lees meer »

Onweer zorgt voor wateroverlast in noordoosten van Frankrijk: “Straten ondergelopen, water staat meter hoog”

Het onweer heeft vannacht in ons land vooral Limburg geteisterd, maar ook in het noordoosten van Frankrijk is er schade. Zo staan er straten blank, moesten mensen geëvacueerd worden, waren er stroompannes en werden er vijf mensen naar het ziekenhuis overgebracht. “Er viel op een uur tijd tien keer meer regen dan normaal”, aldus het regionale bestuur van Haute-Marne.

Lees meer »