Ensorinstituut en VTI Oostende werken samen aan ‘Ensor-Peepshow’

Het Ensorinstituut en het VTI Oostende gaven het startschot voor het project ‘Ensor-Peepshow’, een mobiele tentoonstelling die zal plaatsvinden op donderdag 30 april. De kunstafdeling van het Ensorinstituut neemt de leiding van dit project, het VTI maakt een levensgrote strandkar die op die dag in paradestijl door Oostende zal worden getrokken.

Op maandag 27 november gaven het Ensorinstituut en VTI Oostende samen het startschot voor het project ‘Ensor-Peepshow’. Het initiatief maakt deel uit van de festiviteiten rond Ensor 2024, een stadsfestival ter ere van de 75ste verjaardag van het overlijden van de kunstenaar James Ensor. Noor Wauters, leerlinge van het tweede jaar kunst en creatie aan het Ensorinstituut, en Jarne Vanhoorne, student in het vierre jaar hout aan VTI Oostende, hadden de eer om een zandloper te plaatsen in de galerij van het Ensorhuis. Het Ensorinstituut zal het beroemde schilderij van Ensor, De baden van Oostende, tot leven brengen in een unieke en mobiele tentoonstelling: Ensor-Peepshow.

“Een levensgrote strandkar, met vakmanschap vervaardigd door VTI Oostende, zal op donderdag 30 mei 2024 in parade-stijl door de straten van Oostende worden getrokken. De parade zal eindigen op het strand, waar een feestelijke inhuldiging zal plaatsvinden. Er waren 106 aanvragers voor dit project, waarvan 32 groen licht kregen. We zijn dan ook bijzonder trots om deel te nemen aan het stadsfestival Ensor 2024”, luidt het bij het Ensorinstituut Tijdens dit moment met de zandloper was er een delegatie van leerlingen van beide scholen aanwezig om het project te lanceren. Ook schepen van Cultuur Bart Plasschaert was erbij en benadrukte de waarde van de samenwerking tussen beide scholen.

De kunstafdeling van het Ensorinstituut neemt de lead in dit ambitieuze project en werkt samen met verschillende andere afdelingen van de school; mode, schoonheidsverzorging, haarzorg… Ze nodigen andere Oostendse basisscholen uit om aan de slag te gaan met templates van maskers, strandcabines en dergelijke attributen, en onderweg aan te sluiten in de parade. “Ensor zou Ensor niet zijn zonder een vleugje sarcasme en af en toe een kritische noot; bereid je voor op reuzemaskers, verrekijkers, gestreepte kostuums, spandoeken, slogans… Doorheen het jaar kan je een blik werpen achter de schermen via een interactieve website uitgewerkt door de afdeling crossmedia. Na de parade komt hier de virtuele tentoonstelling. Tijdens de week van de parade gaat de eindejaarstentoonstelling van de de laatstejaars van de kunstafdeling door”, zegt het Ensorinstituut nog. (HH)

The post Ensorinstituut en VTI Oostende werken samen aan ‘Ensor-Peepshow’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Kick & Run lijkt wel het nieuwe DNA van Anderlecht. Zonder Dreyer waren ze middenmoter”: vader Kristian Arnstad haalt hard uit

Geen landstitel maar een derde plaats. Dan toch nog een einde van het seizoen in mineur voor Anderlecht, dat nu ook geconfronteerd wordt met opvallend laatdunkende uitspraken van de vader van Kristian Arnstad (20), speler die onder Brian Riemer dit seizoen maar zes basisplaatsen kreeg in de competitie en al te horen heeft gekregen dat hij – ondanks nog een

Lees meer »

Merkem krijgt geldautomaat in Stationsstraat

In een OCMW-woning in de Stationsstraat in Merkem komt er een bankautomaat. De gemeenteraad keurde donderdag de concessieovereenkomst goed met het bedrijf Batoping voor de installatie van zo’n cash-muur. “Ik denk dat het voor veel mensen een surplus zal zijn dat ze geld kunnen afhalen in Merkem”, aldus burgemeester Jeroen Vandromme.
The post Merkem krijgt geldautomaat in Stationsstraat appeared

Lees meer »

Huiszoeking in Europees Parlement in dossier rond Russische inmenging: “Medewerker verdacht van passieve corruptie en lidmaatschap van criminele organisatie”

Er zijn de hele voormiddag huiszoekingen geweest bij een medewerker van het Europees Parlement, zowel in zijn kantoren in Brussel en Straatsburg als bij de man thuis in Schaarbeek. De huiszoeking kadert in een onderzoek naar passieve corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie, en heeft betrekking op aanwijzingen van Russische inmenging en propaganda. De verdachte is een Franse medewerker

Lees meer »

Ook West-Vlaamse organisatie krijgen financiële ondersteuning voor duurzaam woon-werkverkeer via het Pendelfonds

45 organisaties, waaronder zestien West-Vlaamse, krijgen via het Pendelfonds financiële ondersteuning voor hun investeringen in duurzaam woon-werkverkeer. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters trekt daarvoor 3,3 miljoen euro uit.
The post Ook West-Vlaamse organisatie krijgen financiële ondersteuning voor duurzaam woon-werkverkeer via het Pendelfonds appeared first on KW.be.

Lees meer »

Neos reist naar Cap Griz Nez en Champagnestreek

Bij Neos hebben ze een boontje voor Frankrijk. De reislustige leden zijn net terug van hun reis naar Cap Griz Nez. Daar verkenden ze de steile kliffen en genoten ze van de Franse gastronomie. Aan de Franse kust lieten ze de Ardooise Neos vlag wapperen. Wie van de zuiderburen houdt, moet bij Neos zijn, want
The post Neos reist

Lees meer »

PORTRET. Natalie Harp (32), als ‘menselijke printer’ het nieuwe lievelingetje van Donald Trump

De Amerikanen zijn in de ban van ‘de menselijke printer’, alias Natalie Harp (32). De jonge, blonde vrouw werkte zich in geen tijd op tot de persoonlijk assistente van Donald Trump en voorziet haar baas voortdurend van vers afgedrukte quotes en ander papierwerk. Met haar draagbare printer volgt ze de voormalige (en toekomstige?) Amerikaanse president zelfs tot op de golfbaan.

Lees meer »

“Buitenaards op het veld, doodnormaal ernaast”: Belgische stemmen over de ‘Last Dance’ van Rafael Nadal op Roland Garros

Het loopt storm op Roland Garros voor Rafael Nadal (37). De ‘King of Clay’ zwaait dit jaar Parijs uit. Bij zijn afscheidstoernee blikken Belgische ex-tegenstanders en coaches terug op de prestaties van superkampioen en de mens achter het gravelbeest. Het record van 14 (!) Roland Garros-titels van Nadal zien zij voor eeuwig. Of beslist ‘Baby-Rafa’ daar anders over?

Lees meer »

Ontbossing in Cerrado in Brazilië overstijgt die in Amazonegebied

De ontbossing in de Cerrado in Brazilië, het savanneachtige gebied dat bekendstaat om zijn rijke biodiversiteit, is sterk toegenomen in 2023. Ze is voor het eerst zelfs groter dan de ontbossing in het Amazonegebied. Dat blijkt dinsdag uit het jaarrapport van MapBiomas, een collectief van ngo’s en Braziliaanse universiteiten.

Lees meer »