Landelijke Gilden en Ferm organiseren jaarlijks Sint-Elooifeest in kasteel van Moerkerke

Op zaterdag 25 november slaan de Landelijke Gilden van Moerkerke, Vivenkapelle en Sint-Kruis en de landelijke vrouwen van Ferm de handen in elkaar voor de organisatie van een groots Sint-Elooifeest met nieuwe formule.

Zowel leden als niet-leden van Landelijke Gilden en Ferm zijn op zaterdag 25 november welkom voor het jaarlijkse Sint-Elooifeest in het kasteel van Moerkerke. “Het Sint-Elooifeest kadert in een erg lange traditie. Sint-Elooi is onder meer de patroonheilige van de landbouwers. Sinds mensenheugnis wordt deze heilige, normaal gezien wel begin december, gevierd en geëerd met tal van festiviteiten”, weet Marc Mus, secretaris van Landelijke Gilde Moerkerke.

“De timing is niet toevallig. Rond deze periode van het jaar hebben de landbouwers het meest zware werk op het land achter de rug en komen ze dus samen om te vieren. Aanvankelijk was dit een feest dat wel een hele dag duurde en begon met een dankmis in de voormiddag en doorliep tot aan de avondmaaltijd. De Landelijke Gilde van (klein) Damme heeft dat nog lange tijd op die manier gevierd maar mettertijd is dat dus toch iets ingeperkt.”

Vriendenfeest

Het ‘Vriendenfeest – Sint-Elooifeest’, zoals het nu wordt genoemd, is er dit jaar in een wat aangepaste formule. “Met Landelijke Gilde Moerkerke staan we niet meer alleen in voor de organisatie en werving want ook Landelijke Gilde Sint-Kruis en Vivenkapelle zijn betrokken. En ook de landelijke vrouwen van Ferm, waar we vaker mee samenwerken, doen opnieuw mee”, weet Marc Mus. “Op die manier kunnen we een mooier en groter feest organiseren. Het feest vindt dan ook plaats in een grotere zaal van het Kasteel van Moerkerke. We hopen toch op een 100-tal deelnemers.”

Het feest begint om 19 uur en gaat van start met een aperitief gevolgd door Bretoense vissoep, kalfsmedaillon, een dessertje met ijs en fruit en tenslotte koffie of thee met koekjes. Aangepaste huiswijnen en tafelwater zijn in de prijs inbegrepen. Na het diner volgt een spetterend dansfeest waarbij dj Patrick Degrieck iedereen op de dansvloer zou moeten krijgen.

De kostprijs is 65 euro. Inschrijven kan via overschrijving op BE53 738 10509 2953 voor 20 november.

Info bij secretaris Marc Mus via 0478 74 10 26.

The post Landelijke Gilden en Ferm organiseren jaarlijks Sint-Elooifeest in kasteel van Moerkerke is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Notoir tegenstander van abortus en tegen steun aan Oekraïne: dit is J.D. Vance, Trump’s running mate

Ooit zijn grootste criticus, nu running mate in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en dé man die voormalig president Donald Trump opnieuw naar het Witte Huis moet helpen brengen: op de Republikeinse Conventie in Milwaukee, Wisconsin, werd bekend gemaakt dat J.D. Vance werd geselecteerd als tweede man bij de presidentsverkiezingen. Maar wie is James David Vance?

Lees meer »

Dokter Trump geeft update over herstel na moordaanslag

Een halve centimeter. Zoveel heeft het gescheeld of de kogel die het oor van Amerikaans ex-president Donald Trump raakte, had zich in zijn schedel geboord. Dat zegt Ronny Jackson Jr, die tijdens Trump’s presidentschap zijn persoonlijke dokter was, in een brief aan het Huis van Afgevaardigden. Daarin geeft hij de Amerikaanse burgers een update over de toestand van Trump, en

Lees meer »

Amerika-kenner over Trumps running mate: “Met Vance lanceert hij zijn opvolger voor lange termijn”

De man die Donald Trump als zijn running mate en dus mogelijks vice-president aanstelde, J.D. Vance, was acht jaar geleden nog een rabiate tegenstander van Trump. Hij suggereerde zelfs dat Trump “de Amerikaanse Hitler” was. Waarom koos Trump deze senator uit Ohio als zijn rechterhand die zich plots wél achter de Republikeinse presidentskandidaat schaart? Expert Amerikaanse politiek Herman Matthijs (UGent,

Lees meer »