Nieuw gezicht in bakkerij Yves & Els in Lo: An Haeyaert volgt Patrick Derieuw op als uitbater

Patrick Derieuw (63) stopt om gezondheidsredenen als uitbater van bakkerij Yves & Els op de Markt in Lo. Voortaan zal An Haeyaert uit Woesten de klanten bedienen en van vers brood voorzien. “Met pijn in het hart zet ik er een punt achter”, zegt Patrick. “Ik kan niet anders.”

Zeven jaar lang baatte Patrick Derieuw bakkerij Yves & Els op de Markt in Lo uit. Op zondag 22 oktober stond hij voor de laatste keer in de winkel. Dat ging niet onopgemerkt voorbij. Zo hing aan het winkelraam een groot bord met daarop de tekst ‘1.000 maal bedankt Patrick’. “Het was de bedoeling om nog enkele jaren achter de toonbank te staan”, zegt Patrick. “Maar de gezondheid besliste er anders over. Enkele maanden geleden kreeg ik namelijk een beroerte. Sindsdien ben ik minder mobiel. De dokter liet me weinig keuze. Het was stoppen of de kans bestond dat ik tegen het eind van het jaar in een rolstoel zou belanden.”

Duizenden broden en koffiekoeken passeerden de voorbije jaren door Patricks handen. “Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan”, zegt Patrick. “Om 6.30 uur was ik telkens open, over de middag sloot ik niet. De mensen konden altijd binnen springen, zolang er brood was natuurlijk. Naast de vaste klanten, kreeg ik ook veel toeristen over de vloer. In volle zomerseizoen zorgde dat er wel eens voor dat ik al tegen de middag was uitverkocht.”

De zoektocht naar een overnemer verliep moeizaam. “Er waren wel geïnteresseerden”, zegt Patrick. “Maar toen ze hoorden hoe vroeg ze de deuren moesten openen, en dus nog vroeger moesten opstaan, zagen velen het al niet meer zitten. Nochtans is vroeg open zijn essentieel. Open je pas om 7.30 uur in plaats van om 6.30 uur, dan ben je al een pak klanten en toevallige passanten kwijt. Het feit dat ik niet meteen iemand vond om de bakkerij over te nemen, bezorgde me slapeloze nachten. Ik wilde de klanten niet in de kou laten staan. Maar gelukkig zet An de zaak verder. Ik wil iedereen bedanken voor het jarenlange vertrouwen. De klanten zijn bij An in goede handen. Daar ben ik rotsvast van overtuigd.”

Nieuw hoofdstuk

An Haeyaert snijdt zo een nieuw hoofdstuk aan in haar leven. “Ik werkte bij Familiehulp en deed schoonheidszorg in bijberoep”, zegt ze. “Maar ik vond het tijd voor iets anders. Brood is een goed en leuk product. Ik ben ook graag onder de mensen en kijk er naar uit om met iedereen kennis te maken.”

In oktober en november zal bakkerij Yves & Els nog niet elke dag open zijn. “In oktober is de bakkerij alleen op zaterdag van 6.30 tot 18 uur en op zondag van 6.30 tot 12.30 uur open”, overloopt An. “In november zal de winkel bovenop de weekends nog een extra dag open zijn, namelijk op vrijdag van 6.30 tot 18 uur. Vanaf december zijn de openingstijden dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 6.30 tot 18 uur en op zondag van 6.30 tot 12.30 uur. Het aanbod brood en gebak blijft hetzelfde.”

“Weinigen zien het zitten om elke dag zo vroeg op te staan”

An draaide de voorbije twee weekends al even mee in de winkel om de kneepjes van het vak te leren. De vaste klanten zijn alvast blij dat de bakkerij openblijft. “Ik sprong een gat in de lucht toen ik het nieuws vernam”, zegt een klant die vlakbij woont. “Een bakker dicht bij de deur is altijd handig.”

Rijke geschiedenis

Bakkerij Yves & Els heeft trouwens een rijke geschiedenis. De zaak heette jarenlang bakkerij Reynaert. Die werd eerst uitgebaat door Camiel, daarna door zoon Roger en vervolgens door zijn zoon Guy. Alle drie waren het warme bakkers.

Met een groot bord aan het raam bedankten klanten Patrick Derieuw. © KVCL

In 2003 stopte Guy Reynaert en werd de zaak verkocht aan Yves Houthoofdt en Els Jonckheere. Sindsdien draagt de bakkerij de naam Yves & Els. Maar de bakkerij in Lo bleek al snel te klein en in oktober 2007 verhuisde het bakkerskoppel naar een bakkerij in Gistel. Ondertussen hebben ze ook al een derde zaak in Lombardsijde. Sinds 2007 is bakkerij Yves & Els in Lo een koude bakker en worden het brood, de koffiekoeken, de pistolets en andere lekkernijen in Gistel gebakken. An Haeyaert schrijft nu het volgende hoofdstuk van het bakkerijverhaal op de Markt in Lo..

The post Nieuw gezicht in bakkerij Yves & Els in Lo: An Haeyaert volgt Patrick Derieuw op als uitbater is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Geen teken van berouw na ontrouw”: Zuid-Koreaanse CEO moet miljard dollar betalen aan ex

De Zuid-Koreaanse CEO van het conglomeraat SK Group moet een miljard dollar (924 miljoen euro; nvdr) betalen aan zijn ex-vrouw. De rechtbank oordeelde dat zijn voormalige vrouw bijgedragen heeft aan het opbouwen van zijn fortuin en daarom haar deel verdient. Bovendien zou Chey Tae-won “geen teken van berouw” getoond hebben na zijn ontrouw. Het is de eerste keer dat een

Lees meer »

Plechtige Memorial Day ter ere van gesneuvelde Octaaf Desmet

Afgelopen donderdag werd naar jaarlijkse traditie op de militaire begraafplaats in Ingooigem een stijlvolle ceremonie georganiseerd door de American Overseas Memorial Day Association Belgium (AOMDA). Sinds 1923 bestendigen zij de herinnering aan de Amerikaanse strijdkrachten die stierven in de verdediging van de vrijheid en begraven liggen in België. Dit gebeurde tijdens de plechtigheid Memorial Day waarop de gesneuvelde soldaat Ingooigemnaar

Lees meer »

Een frisse wind

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.
The post Een frisse wind appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG DORTMUND-REAL. Eerste fans komen toe aan Wembley – Madrid-legendes Kaka en Figo voorspellen de CL-finale

Wie had dat durven denken, toen Thibaut Courtois midden augustus kermend van de pijn tegen de grond ging tijdens een training met Real Madrid. Een lang en hard revalidatieproces later staat hij vanavond gewoon onder de lat in de Champions League-finale op Wembley. De tegenstander is Borussia Dortmund. Wint Real of verrast Dortmund? En speelt Courtois een heldenrol? Een hele

Lees meer »

Op de Mercator met dichter en ruimtelijk planner Arno Braet: “Ik probeer een ‘homo universalis’te zijn”

Arno Braet (32) is van vele markten thuis. Als ruimtelijk planner bij het stadsbestuur van Oostende wil hij meer natuur in de stad brengen, maar Arno is ook dichter, danser en fotograaf. “Ik probeer een homo universalis te zijn”, vertelt hij. “Een generalist, die niet in één iets de beste is, maar meerdere kunstvormen combineert.”
The post Op de

Lees meer »

Zwembad De Valkaart sluit definitief door snelle evolutie van betonrot: “Veiligheid staat voorop, daar is geen twijfel over”

Op 27 mei kreeg het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Oostkamp van Farys het rapport over de toestand van het zwembad. Het betonrot van de kuip evolueert erg snel. Het is moeilijk in te schatten vanaf wanneer de situatie gevaarlijk wordt. Daarom werd in functie van de veiligheid van de zwemmers en het personeel beslist om het

Lees meer »

Vlaamse parel van de hernieuwbare energie is meer dan 1 miljard waard: dit bedrijf heeft zelfs windmolens op Curaçao

Met participaties in 735 installaties, een waarde van ruim één miljard euro en de uitkering van 137 miljoen euro dividenden is het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma de grootste energiecoöperatie van het land. “Buiten Limburg houden ze ons in de gaten”, erkennen CEO Ludo Kelchtermans en voorzitter Mark Vanleeuw. “Ook al daarom werken we liever in de schaduw.”

Lees meer »

Raket van Noord-Korea belandt in zee, schending van VN-resoluties

Noord-Korea heeft een raket afgevuurd, die in de zee is terechtgekomen. Dat zeggen Japan en Zuid-Korea. Eerder vandaag had het communistische regime van Noord-Korea laten weten dat het deze week met een raket een satelliet de ruimte in zou sturen. VN-resoluties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te lanceren.

Lees meer »

Na acht weken zonder koers maakt Evenepoel zijn rentree: “Ik start zonder ambitie en zonder verwachtingen”

Het parcours van de komende Tour de France kent hij nu al zo’n beetje van buiten. Maar vraag Remco Evenepoel bij de start van het Critérium du Dauphiné niet naar de wegen waar hij straks zal over rijden. Na acht weken zonder koers is Remco Evenepoel zonder ambitie naar Frankrijk gekomen. Geen ritzege, geen klassement, geen resultaat. Vanwege een vorm

Lees meer »

Assisen Spuikommoord – Dochter van Emmy getuigt: “Ze had een hart van goud”

Op het assisenproces tegen Khaldoon Al-Baghdadi (42) heeft de jongste dochter van het slachtoffer haar getuigenis afgelegd. Emmy Geboers (67) werd vooral als zorgzaam, sportief en optimistisch bestempeld. De manier waarop de beschuldigde zich van haar lichaam ontdeed, werd door Alain Remue van de Cel Vermiste Personen ongezien genoemd.
The post Assisen Spuikommoord – Dochter van Emmy getuigt: “Ze

Lees meer »

“Hollandse maatjes moeten eerst in Oostende blijven toekomen”: Maatjescomité vreest voor kapers op de kust

Op 19 juni komen de eerste maatjes aan in Oostende. Het Maatjescomité organiseert net als de voorbije 48 jaar festiviteiten rond de lekkernij. Alleen zijn er kapers op de kust. “Andere steden en gemeenten willen de eerste zijn, terwijl wij als vissersstad eigenlijk al de voorbije 48 jaar als eerste de zogenaamde Hollandse Nieuwe aan wal brengen”, zegt organisator Glenn

Lees meer »

Pastorie in Rotem wordt kinderdagverblijf en opent in juni

De pastorie van Rotem in Dilsen-Stokkem wordt een kinderdagverblijf en zal eerst plaats bieden aan 15 kindjes en op termijn aan 24 kindjes. De pastoor ging eind vorig jaar op pensioen en dus kwam het gebouw leeg te staan. Omdat er in Dilsen-Stokkem nood was aan extra kinderopvang, zag de gemeente hier een ideale oplossing. FERM zal de uitbating doen

Lees meer »

Man (32) die bijl door raam pitazaak gooide, krijgt tien maanden met uitstel: “Ik voelde me bedreigd en wilde ze straffen”

De 32-jarige Pool die afgelopen zomer een hakbijl door de voorruit van een pitazaak in Sint-Eloois-Winkel gooide, is veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel. De uitbaters, twee broers, sloegen de man in elkaar na een wilde achtervolging tot in Heule. Zij krijgen beiden een werkstraf van 90 uur.
The post Man (32) die bijl door raam pitazaak gooide,

Lees meer »