Man (32) die bijl door raam pitazaak gooide, krijgt tien maanden met uitstel: “Ik voelde me bedreigd en wilde ze straffen”

De 32-jarige Pool die afgelopen zomer een hakbijl door de voorruit van een pitazaak in Sint-Eloois-Winkel gooide, is veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel. De uitbaters, twee broers, sloegen de man in elkaar na een wilde achtervolging tot in Heule. Zij krijgen beiden een werkstraf van 90 uur.

Het spectaculaire incident met de bijl en de wilde achtervolging die volgde, was slechts het hoogtepunt van een conflict dat al dagen aansleepte. Op 15 juli vorig jaar kregen pitaverkopers Bekir C. (22) en Muhammet C. (26) ruzie met enkele Poolse klanten in hun zaak. Een van de broers goot toen een restje bier over een van de Polen. De 32-jarige Damian W. uit Roeselare was die dag niet aanwezig in de pitazaak, maar is bevriend met de mannen. Toen ze hem daags nadien over de ruzie vertelden, trok hij met zijn motor naar de pitazaak.

Roepen en spuwen

Over wat zich op 16 juli afspeelde, lopen de versies sterk uiteen. W. beweerde dat hij de zaak niet eens binnenging. “Maar plots begonnen ze te roepen en te spuwen”, zei hij. “Iemand wou mijn band plat steken en dan ben ik weggereden.”

De broers C. beleefden dit incident helemaal anders. Volgens hen dreigde de man dat hij hun zaak in brand zou steken als ze nog problemen hadden met Polen. “Hij zwaaide daarbij ook met een mes en sneed een van mijn cliënten in de hand”, beweerde meester Kris Vincke die de pita-uitbaters bijstond.

“Hij zwaaide met een mes en sneed een van mijn cliënten in de hand” – meester Kris Vincke

De rechter sprak Damian W. echter vrij, voor zowel de bedreigingen als de verwonding met het mes. Op het proces beweerde de advocaat van W., meester Koen Blomme, al dat C. zich zelf in zijn hand sneed tijdens het werk. Volgens de rechter is er daaromtrent sprake van twijfel. De eventuele bedreigingen zou de Pool dan weer geuit hebben in zijn moedertaal, die de broers niet begrepen. Daarom kon ook dit niet bewezen worden.

Bijl door de voorruit

Op 17 juli bereikte het conflict zijn hoogtepunt. Met een bivakmuts over zijn hoofd en de nummerplaten van zijn auto gevezen, trok Damian W. nogmaals naar de pitazaak. Een hakbijl, die volgens hem toevallig in zijn auto lag, keilde hij los door de voorruit. “Ik voelde mij beledigd en wilde hen straffen, meer niet”, zei hij.

Nadat de bijl door hun voorruit vloog, stormden beide broers naar buiten. Bekir C. liep zelfs op blote voeten door de glasscherven. Hij griste een mes mee en stak een band lek van de auto van W. Muhammet vernielde de voorruit van de wagen met een pitaschep. W. scheurde weg, maar de broers zetten de achtervolging in.

Pak slaag

Onderweg kwam het tot meerdere aanrijdingen tussen de twee voertuigen. Zowel Damian W. als de broers zijn veroordeeld voor de kwaadwillige belemmering van het verkeer. W. ging meermaals bruusk in de remmen waardoor de andere twee op hem inreden.

Pas in het centrum van Heule kwam het verhakkelde voertuig van W. tot stilstand. De twee broers gingen W. te lijf en gaven hem volgens zijn advocaat het pak slaag van zijn leven. “Ze stopten zelfs niet toen hij op de grond viel, de politie moest tussenbeide komen”, zei meester Blomme op het proces. “Ze wilden hem lynchen.”

Schadevergoeding

Meester Vincke ontkende niet dat zijn cliënten geweld gebruikten, maar meende dat er sprake was van wettige zelfverdediging. De rechter oordeelde echter dat daar geen sprake van was. Meer zelfs, Damian W. werd volledig vrijgesproken voor zijn aandeel in de vechtpartij. Hij had wel een boksbeugel en een mes bij, al ontkende hij dat op het proces.

De rechter verklaarde de wapens verbeurd, net als beide betrokken voertuigen bij de achtervolging. Damian W. moet Bekir C. 1.000 euro schadevergoeding betalen, zijn broer 2.676 euro. De broers moeten de Pool op hun beurt elk 876 euro betalen.

The post Man (32) die bijl door raam pitazaak gooide, krijgt tien maanden met uitstel: “Ik voelde me bedreigd en wilde ze straffen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Italiaanse politie arresteert bende ervaren overvallers met plan voor miljoenenroof op Belgische bank

De Italiaanse politie heeft bij een bende ervaren bankovervallers uit Napels een plan ontdekt voor een “miljoenenroof” op een Belgische bank. Net als in de film ‘Ocean’s Eleven’, gaat de bende bijzonder goed voorbereid te werk. Ze observeren hun doelwitten lange tijd voordat ze toeslaan. Speciale en peperdure gezichtsmaskers voor de overval lagen al klaar.

Lees meer »

Rechtbank maakt familie Appeltans 8,5 miljoen euro lichter: “Ze leven zelf in luxe maar bij huurders ontbrak basiscomfort”

Een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden én elk 2 miljoen euro boete. Manu Appeltans (42) uit Hoeselt en zijn vader Arnold (72) uit Sint-Truiden kennen hun straf voor huisjesmelkerij in Leuven en krotverhuur. In totaal had de familie 56 panden op haar naam, bij 51 ervan moest de stad een dossier openen. De rechtbank oordeelde vandaag streng voor de beruchte

Lees meer »

Ongeziene vernedering dreigt voor premier Sunak bij Britse parlementsverkiezingen

Twee weken voor de Britse parlementsverkiezingen lijkt oppositiepartij Labour af te stevenen op een historische overwinning bij de verkiezingen van 4 juli, terwijl de Conservatieven van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag tegemoet zien. In twee nieuwe peilingen haalt Labour een grote meerderheid in het Lagerhuis, Sunak dreigt zelfs niet eens meer verkozen te raken.

Lees meer »

Ook Bugatti gaat aan de stekker

00:00 Ook Bugatti ontkomt niet aan elektrificatie. Maar dat weerhield de supersportwagenbouwer er niet van gewoon een volledig nieuwe V16-benzinemotor te ontwikkelen. Donderdag wordt de auto onthuld.

Lees meer »

Minivoetbalploeg Athletic Club start in vierde provinciale

Minivoetbalploeg A. C. K Athletic Club Kortrijk werd kampioen in vierde nationale. Het sein voor de club om ook het liefhebbersvoetbal vaarwel te zeggen en te starten in vierde provinciale met veldvoetbal.
The post Minivoetbalploeg Athletic Club start in vierde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onverbeterlijke dief riskeert 37 maanden cel: “Leefden we hier volgens de sharia, dan had je geen armen of benen meer”

Een 46-jarige Fransman vraagt in beroep een werkstraf voor de diefstal van een peperduur horloge op de parking van de Royal Zoute Golf Club in Knokke-Heist. Alleen hij heeft al een strafblad van dertien bladzijden. “U bent het superlatief van een dief, u bent een superladief!”
The post Onverbeterlijke dief riskeert 37 maanden cel: “Leefden we hier volgens de

Lees meer »

Waterpolo Oostende na een jaar terug naar de Super League

Het waterpoloteam van Royal Ostend Swimming Club (ROSC) speelt komend seizoen na een afwezigheid van een jaar opnieuw in de Super League. De kustploeg eindigde in de competitie tweede na Strombeek maar de Brusselaars zien af van de promotie.
The post Waterpolo Oostende na een jaar terug naar de Super League appeared first on KW.be.

Lees meer »

Israël doodt opnieuw Hezbollah-bevelhebber

Het Israëlische leger zegt opnieuw een commandant van Hezbollah in Libanon te hebben gedood. Die zou uitgeschakeld zijn bij een gerichte aanval, donderdagochtend, in het gebied rond Deir Kifa, in het zuiden van Libanon. De pro-Iraanse militie bevestigde zijn dood. De commandant in kwestie, Abbas Ibrahim Hamada, zou verantwoordelijk geweest zijn voor een deel van de grondtroepen van Hezbollah en

Lees meer »

LDC Biezenbilk in Oudenburg viert Dag van de Mantelzorg: “Ik was al een mantelzorger nog voor het begrip echt bestond”

Zondag 23 juni is de Dag van de Mantelzorg. “Dit jaar vieren we dat op maandag 24 juni tijdens een gezamenlijke ontmoetingsmiddag voor alle mantelzorgers uit Oudenburg”, zegt schepen van Welzijn Jens Balliere. Een van de 158 bekende mantelzorgers is Roland Warmoes uit de Ettelgemsestraat. Hij zorgt al vele jaren voor zijn echtgenote Cecile Farazyn.
The post LDC Biezenbilk

Lees meer »

Belgische mosselen nu ook op de menukaart in West-Vlaamse restaurants

Voor het tweede jaar op rij zullen er Belgische mosselen geoogst worden voor onze kust. Dat is de verdienste van het zeeboerderij-team van de Colruyt Group, dat vorig jaar voor het eerst erin slaagde om zes ton mosselen te kweken en te oogsten in de Noordzee voor de Belgische kust. Dit jaar werd er opgeschaald, waardoor de zeeboerderij ook deals

Lees meer »

“Dat hij akkoord ging met verzoek tot echtscheiding, deed haar veel pijn”: hoe Albert en Paola de liefde terugvonden

Deze zomer zijn koning Albert (90) en koningin Paola (86) 65 jaar getrouwd. Dat ze nog steeds bij elkaar zijn, mag een wonder heten. Hun Italiaanse sprookjeshuwelijk werd namelijk zwaar op de proef gesteld door overspel, een buitenechtelijk kind en maar liefst twee verzoeken tot echtscheiding. Royaltykenner Jo De Poorter (57) dook voor z’n nieuwe boek in de turbulente relatie

Lees meer »

Italiaanse politie arresteert bende ervaren overvallers met plan voor miljoenenroof op Belgische bank

De Italiaanse politie heeft bij een bende ervaren bankovervallers uit Napels een plan ontdekt voor een “miljoenenroof” op een Belgische bank. Net als in de film ‘Ocean’s Eleven’, gaat de bende bijzonder goed voorbereid te werk. Ze observeren hun doelwitten lange tijd voordat ze toeslaan. Speciale en peperdure gezichtsmaskers voor de overval lagen al klaar.

Lees meer »