Els (54) schrijft boek voor Canadese kleinkinderen Lily en Victor en brengt het nu op grote schaal uit: “Op die manier dichter bij elkaar”

Wat doe je als je (klein)kinderen aan de andere kant van de wereld wonen en je hen niet vaak kan bezoeken? Els Ketels (54) uit Roeselare vond er de ideale oplossing voor en schreef een verhaal met hen als hoofdrolspelers. Het resultaat is ‘De avonturen van Lily & Victor – Het Nechako Sprookjesbos’, een hartverwarmend verhaal waarin ze een grote uitdaging aangaan. Het is binnenkort verkrijgbaar in alle boekhandels.

Els is uit Roeselare afkomstig, maar vertoeft het grootste deel van het jaar met haar partner Johan in Frankrijk, waar ze in de Auvergne een B&B uitbaten. Ook haar dochters Michelle (32) en Louise (26) zijn globetrotters. “Ze vonden beiden de liefde in Canada en dat nog wel bij twee broers uit een stadje in British Colombia”, vertelt Els. “Michelle trok er het eerst op uit en leerde op haar eerste reis Kenny kennen. Toen Louise er later op bezoek kwam sloeg de vonk over bij zijn broer Luke. Ondertussen zijn ze er gesetteld. Michelle heeft met Lily (8) en Victor (6) al twee grotere kindjes en mocht een paar weken geleden haar derde kindje Laura verwelkomen. Louise is ondertussen de trotse mama van Jasper (2). Ik bezoek hen jaarlijks één keer. Net omdat het niet evident is om vaak op bezoek te gaan besloot ik daarom een verhaal voor de twee oudste kinderen te schrijven, omdat zij al goed zouden begrijpen waar het over gaat. Dit boek is een beetje ontstaan uit hartzeer, omdat ik hen niet veel zag. Op die manier zouden we altijd dicht bij elkaar zijn.”

Kleinkinderen in de hoofdrol

Els schreef een verhaal met Lily en Victor in de hoofdrol en ze komt er zelf ook kort in voor. “We gaan samen op avontuur, tot we aan de rand van het magische Nechako sprookjesbos komen. De naam heb ik ontleend aan de streek waar ze wonen en verwijst naar een inheemse stam die er zijn wortels heeft. De kinderen komen er voor een grote uitdaging te staan en moeten die zien op te lossen. Het leuke is dat enkele andere figuurtjes die er in voorkomen verwijzen naar mijn pluskleinkinderen die nog in België wonen. Op die manier worden ook zij er in betrokken en er is zelfs een verwijzing naar Jasper. Laura was nog niet geboren toen ik volop met het boek bezig was.”

Grotere schaal

Aanvankelijk was het verhaal enkel bedoeld om aan haar kleinkinderen voor te lezen. Maar gaandeweg groeide het idee om er meer mee te doen”, vervolgt Els. “Ik trok mijn stoute schoenen aan en bezorgde het verhaal aan Uitgeverij Het Punt, die zichzelf uit als de warmste uitgeverij van Vlaanderen. Dat boezemde me ergens wel vertrouwen in. Mijn geluk was groot toen ik positief nieuws kreeg en ze het zagen zitten mijn kinderboek op grotere schaal te publiceren, zodat ook andere kinderen er kunnen van genieten.”

Alles kreeg een extra dimensie toen Els via één van haar dochters het werk van de Canadese illustratrice Lindsay Ferrisart zag. “Bleek dat ze al langer eens illustraties voor een boek wilde maken en dus hebben we elkaar daar vlug in gevonden. Ze heeft prachtige grote illustraties voor bij het verhaal gemaakt, dat op die manier nog eens extra tot leven komt.”

Deze zomer ging Els al eens op bezoek in Canada om het verhaal aan Lily en Victor voor te lezen. © Facebook Granny’s Stories

Deze zomer ging Els al eens op bezoek in Canada om het verhaal aan Lily en Victor voor te lezen. “Ze waren natuurlijk onder de indruk, maar zijn net als mijn dochters nu ook benieuwd naar het boek”, vertelt Els. “Dat verschijnt nu in het Nederlands en is vanaf eind volgende week te bestellen in alle boekhandels. Er zijn ook al prille gesprekken met een mogelijke uitgever in Canada om het in het Engels uit te geven. Ik heb het boek al vertaald. Eerst wil ik zien hoe het Vlaamse boek het doet, maar ik hoop uiteraard dat er ook een Canadese versie komt, wat mijn (klein)kinderen uiteraard fantastisch zouden vinden. En ja, ik heb de smaak zeker te pakken. Ik sluit niet uit dat ik ook voor mijn andere kleinkinderen nog nieuwe verhalen zal schrijven”, besluit Els.

Meer info over het kinderboek van Els via de Facebookpagina Granny’s Stories.

The post Els (54) schrijft boek voor Canadese kleinkinderen Lily en Victor en brengt het nu op grote schaal uit: “Op die manier dichter bij elkaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ook Marian (38) kreeg riooldeksel op zijn vrachtwagen, op exact dezelfde plek als trucker die dodelijk geraakt werd: “Ik ben in shock”

De overleden vrachtwagenchauffeur Gheorghe Tibil (50) was niet het eerste slachtoffer dat ‘s nachts getroffen werd door een loodzwaar riooldeksel op de E42. Enkele jongeren gooiden twee dagen voor de moord op Gheorghe al een deksel op de vrachtwagen van Marian (38). Hij overleefde de aanslag maar nét. “Ik ben getraumatiseerd. Een half uur voor Gheorghe stierf, zag ik die

Lees meer »

België op 3e plaats op Europese ranking LGBTI+-rechten: “Wetgeving in goede richting, maar samenleving niet altijd mee”  

Ons land staat dit jaar op de 3e plaats in de jaarlijkse Europese Rainbow Index. Daarvoor wordt geëvalueerd hoe inclusief het beleid van een land is op vlak van LGBTI+-rechten. Rémy Bonny, directeur van vzw Forbidden Colours, geeft meer uitleg bij deze ranglijst. "Dit jaar halen we 78 procent, maar dat betekent ook dat we nog 22 procent kunnen verbeteren."

Lees meer »

“Ik deed enkel pipi in het water”: vijftiger die in Middelkerke geslachtsdeel toonde aan minderjarige mag vijf jaar niet naar zwembad

Tot drie keer toe liet een 56-jarige man uit Lennik zijn zwembroek zakken in een openluchtzwembad in Middelkerke. Omdat minderjarige meisjes daar getuige van waren levert hem dit nu twaalf maanden voorwaardelijke celstraf op voor exhibitionisme. P.B. mag ook vijf jaar lang geen speelplein of zwembad meer betreden. De man had een opmerkelijke uitleg voor zijn ongepast gedrag.
The

Lees meer »