Plechtige Memorial Day ter ere van gesneuvelde Octaaf Desmet

Afgelopen donderdag werd naar jaarlijkse traditie op de militaire begraafplaats in Ingooigem een stijlvolle ceremonie georganiseerd door de American Overseas Memorial Day Association Belgium (AOMDA). Sinds 1923 bestendigen zij de herinnering aan de Amerikaanse strijdkrachten die stierven in de verdediging van de vrijheid en begraven liggen in België. Dit gebeurde tijdens de plechtigheid Memorial Day waarop de gesneuvelde soldaat Ingooigemnaar Octaaf Desmet in het bijzonder gehuldigd werd.

Burgemeester Gino Devogelare (Samenéén) begon zijn verwelkomingswoordje met Jerome Sheridan en zijn medewerkers te bedanken voor de organisatie van deze herdenking. Hij schetste het verhaal van Octaaf Desmet waarbij hij benadrukte dat het heel belangrijk is dat Octaaf Desmet niet wordt vergeten. “De 25-jarige Octaaf Desmet vertrok in 1912 naar Amerika om daar carrière te maken”, vertelt burgemeester Devogelaere. “In 1917 ging hij vrijwillig bij het Amerikaanse leger om te strijden in de oorlog tegen Duitsland. Hij overleefde de oorlog echter niet en is gestorven voor onze vrijheid. Octaaf overleed twintig dagen voor het einde van ‘Den Grooten Oorlog’. Met deze herdenking tonen we ons respect voor Octaaf Desmet en duizenden andere soldaten. Tevens voor hen die nu nog dagelijks sterven in oorlogsgeweld.”

In ’t hert van de Belgen

“We leven hier in een land dat sedert 1945 geen oorlog meer kent”, vervolgde de burgemeester. “Dat willen we liefst zo houden. En toch worden we dagelijks geconfronteerd op televisie, in de krant, op sociale media met de vreselijke oorlogen op amper 2.500 kilometer afstand van bij ons. We hopen en bidden iedere dag dat de wereldleiders toch nog een oplossing vinden voor al deze gruwelijke conflicten. Op dit ogenblik zijn er in Anzegem 82 Oekraïense vluchtelingen aanwezig die hopen om ooit in vrede terug te keren naar hun thuisland.”

Daarna werden de nationale vlaggen geplaatst en legden vertegenwoordigers van de Amerikaanse ambassade in Brussel en de US Airforce bloemenkransen neer op het graf van Octaaf Desmet. Vervolgens werd er een toespraak voorgelezen van Koning Filip op West Point van 25 april 2018 waarna een aantal groeten, een moment van ingetogen stilte en de nationale volksliederen van België en de Verenigde Staten van Amerika.

“Het getuigt van buitengewone moed waarmee de leeuwentelgen vochten”, klonk het bij de vertegenwoordigers van AOMDA. “Dat ze verder leven in ’t hert der Belgen en hun naam eeuwig zal glanzen van Maas tot Noordzeestrand.” De Air Force Colonel Wesley Hales (48), hoofd van de defensie coöperatie, liet optekenen dat het dankzij ceremonies als deze is dat de herinneringen aan de gesneuvelde soldaten blijven verder leven en er hoop uit geput kan worden voor de toekomst.

Iedereen recht op vrijheid

Colonel Hales onderstreepte dat ze verheugd was dat er een jonge groep mensen aanwezig is. De leerlingen van het Wijsternest brachten het lied Laat ons een bloem van Louis Neefs waarin de zin ‘Vergeet voor een keer hoeveel geld een miljoen is, de wereld die moet nog een eeuwigheid mee’, meermaals voorkomt. Finn Deman van het zesde leerjaar vond het interessant om deze herdenking mee te maken. “Het boeit me om te horen wat er vroeger gebeurde. Ik vond het heel interessant en hoop dat er nooit meer oorlog komt”, klinkt Finn Deman (11). “Als het moet, dan zal ik meevechten als ik achttien jaar ben. Niemand verdient het om dood te gaan. Iedereen heeft het recht om in vrijheid te leven. Vrede kan er pas komen als mensen met elkaar willen praten en komen tot het voeren van een goed gesprek.”

Achterneef Willy Desmet deed het opzoekingswerk rond het leven van wijlen Octaaf Desmet. Na de plechtigheid stelde hij samen met zijn vrouw zijn huis en tuin open in de Hugo Verrieststraat, op een steenworp van het kerkhof, om met alle aanwezigen het glas te heffen en samen te verbroederen.

Octaaf Desmet is één van de weinige Belgische soldaten die in het Amerikaans leger diende en sneuvelde ter bevrijding van Europa tijdens WO I. AOMDA ijvert voor jeugdbetrokkenheid en het promoten van projecten en activiteiten om de herinnering aan de soldaten die honderd jaar terug in de oorlog het leven lieten, te behouden.

The post Plechtige Memorial Day ter ere van gesneuvelde Octaaf Desmet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe zomerbar Il Castello gaat Italiaanse toer op

Deerlijk is met Il Castello in de Kleine Brandstraat en nieuwe zomerbar rijker. Initiatiefnemer is Maxim Vandenbulcke van bistro-taverne-tearoom ‘t Gaverkasteel. Het hele concept kreeg een Italiaans kleedje aangemeten.
The post Nieuwe zomerbar Il Castello gaat Italiaanse toer op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leiefeesten zetten Vlaamse Feestdag feestelijk in met onder meer 2 Unlimited en unieke Guldensporenslagtentoonstelling

Dit jaar, op zaterdag 6 juli, vormt het Schouwburgplein het decor voor de gratis Leiefeesten met optredens en dj’s. De Guldensporenviering aan de Groeningekouter gaat door op 10 juli. Van 11 tot en met 14 juli kan je terecht in de Sint-Annazaal voor een gratis unieke tentoonstelling over de Guldensporenslag.
The post Leiefeesten zetten Vlaamse Feestdag feestelijk in met

Lees meer »

Stef Bos stond voor de allereerste keer op het podium van Concertgebouw Brugge: “Stilte in de zaal, zo stil….”

Niets anders dan glunderende gezichten zagen we vertrekken na het optreden van Stef Bos in Concertgebouw Brugge. Enkele minuten na de start van zijn optreden gaf Stef toe dat hij nog nooit op het podium van het Concertgebouw in Brugge stond. Het was dus de eerste keer. “Ondanks mijn leeftijd van 60, toch nog eens de eerste keer”, zei Stef.<br

Lees meer »

Britse jongen (8) belandt met ouders in pro-Palestijns protest in Parijs en wordt bestookt met traangas: “Hij heeft nog altijd nachtmerries”

De 8-jarige Lawrence, een Britse jongen die eind mei met zijn ouders op reis was in Parijs, is door de Franse politie met traangas bestookt nadat het gezin midden in een pro-Palestijns protest terechtkwam. Dat vertelt de moeder van de jongen, die nog altijd acute oogproblemen heeft, aan de Britse pers. “Onze ogen brandden en we konden moeilijk ademen. Het

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Russisch gevechtsvliegtuig onderschept in Zweeds luchtruim

Lees hier al het nieuws terug van zaterdag 15 juni over de oorlog in Oekraïne. Zweden heeft een Russisch gevechtsvliegtuig onderschept dat zich in het Zweedse luchtruim bevond. De Russische president Vladimir Poetin heeft ook opnieuw bedreigingen geuit aan het adres van het Westen. Hij maakte verder duidelijk wat zijn voorwaarden zijn om met Oekraïne te onderhandelen over vrede. Niet

Lees meer »