Plechtige Memorial Day ter ere van gesneuvelde Octaaf Desmet

Afgelopen donderdag werd naar jaarlijkse traditie op de militaire begraafplaats in Ingooigem een stijlvolle ceremonie georganiseerd door de American Overseas Memorial Day Association Belgium (AOMDA). Sinds 1923 bestendigen zij de herinnering aan de Amerikaanse strijdkrachten die stierven in de verdediging van de vrijheid en begraven liggen in België. Dit gebeurde tijdens de plechtigheid Memorial Day waarop de gesneuvelde soldaat Ingooigemnaar Octaaf Desmet in het bijzonder gehuldigd werd.

Burgemeester Gino Devogelare (Samenéén) begon zijn verwelkomingswoordje met Jerome Sheridan en zijn medewerkers te bedanken voor de organisatie van deze herdenking. Hij schetste het verhaal van Octaaf Desmet waarbij hij benadrukte dat het heel belangrijk is dat Octaaf Desmet niet wordt vergeten. “De 25-jarige Octaaf Desmet vertrok in 1912 naar Amerika om daar carrière te maken”, vertelt burgemeester Devogelaere. “In 1917 ging hij vrijwillig bij het Amerikaanse leger om te strijden in de oorlog tegen Duitsland. Hij overleefde de oorlog echter niet en is gestorven voor onze vrijheid. Octaaf overleed twintig dagen voor het einde van ‘Den Grooten Oorlog’. Met deze herdenking tonen we ons respect voor Octaaf Desmet en duizenden andere soldaten. Tevens voor hen die nu nog dagelijks sterven in oorlogsgeweld.”

In ’t hert van de Belgen

“We leven hier in een land dat sedert 1945 geen oorlog meer kent”, vervolgde de burgemeester. “Dat willen we liefst zo houden. En toch worden we dagelijks geconfronteerd op televisie, in de krant, op sociale media met de vreselijke oorlogen op amper 2.500 kilometer afstand van bij ons. We hopen en bidden iedere dag dat de wereldleiders toch nog een oplossing vinden voor al deze gruwelijke conflicten. Op dit ogenblik zijn er in Anzegem 82 Oekraïense vluchtelingen aanwezig die hopen om ooit in vrede terug te keren naar hun thuisland.”

Daarna werden de nationale vlaggen geplaatst en legden vertegenwoordigers van de Amerikaanse ambassade in Brussel en de US Airforce bloemenkransen neer op het graf van Octaaf Desmet. Vervolgens werd er een toespraak voorgelezen van Koning Filip op West Point van 25 april 2018 waarna een aantal groeten, een moment van ingetogen stilte en de nationale volksliederen van België en de Verenigde Staten van Amerika.

“Het getuigt van buitengewone moed waarmee de leeuwentelgen vochten”, klonk het bij de vertegenwoordigers van AOMDA. “Dat ze verder leven in ’t hert der Belgen en hun naam eeuwig zal glanzen van Maas tot Noordzeestrand.” De Air Force Colonel Wesley Hales (48), hoofd van de defensie coöperatie, liet optekenen dat het dankzij ceremonies als deze is dat de herinneringen aan de gesneuvelde soldaten blijven verder leven en er hoop uit geput kan worden voor de toekomst.

Iedereen recht op vrijheid

Colonel Hales onderstreepte dat ze verheugd was dat er een jonge groep mensen aanwezig is. De leerlingen van het Wijsternest brachten het lied Laat ons een bloem van Louis Neefs waarin de zin ‘Vergeet voor een keer hoeveel geld een miljoen is, de wereld die moet nog een eeuwigheid mee’, meermaals voorkomt. Finn Deman van het zesde leerjaar vond het interessant om deze herdenking mee te maken. “Het boeit me om te horen wat er vroeger gebeurde. Ik vond het heel interessant en hoop dat er nooit meer oorlog komt”, klinkt Finn Deman (11). “Als het moet, dan zal ik meevechten als ik achttien jaar ben. Niemand verdient het om dood te gaan. Iedereen heeft het recht om in vrijheid te leven. Vrede kan er pas komen als mensen met elkaar willen praten en komen tot het voeren van een goed gesprek.”

Achterneef Willy Desmet deed het opzoekingswerk rond het leven van wijlen Octaaf Desmet. Na de plechtigheid stelde hij samen met zijn vrouw zijn huis en tuin open in de Hugo Verrieststraat, op een steenworp van het kerkhof, om met alle aanwezigen het glas te heffen en samen te verbroederen.

Octaaf Desmet is één van de weinige Belgische soldaten die in het Amerikaans leger diende en sneuvelde ter bevrijding van Europa tijdens WO I. AOMDA ijvert voor jeugdbetrokkenheid en het promoten van projecten en activiteiten om de herinnering aan de soldaten die honderd jaar terug in de oorlog het leven lieten, te behouden.

The post Plechtige Memorial Day ter ere van gesneuvelde Octaaf Desmet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Paellaverkoop op Zeedijk van Oostduinkerke

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de Koninklijke Orde van de Paardevisser een paellaverkoop op de Zeedijk van Oostduinkerke op zaterdag 13 juli 2024.
The post Paellaverkoop op Zeedijk van Oostduinkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

2 Russen gearresteerd in Duitsland, mogelijke link met 7 terreurverdachten in ons land

Het federaal parket heeft bij 14 huiszoekingen over het land 7 personen opgepakt. Volgens onze informatie zouden de verdachten wellicht uit het Tsjetsjeense milieu komen. Ze worden er onder meer van verdacht een terroristische aanslag te hebben voorbereid. In Duitsland zijn 2 Russen opgepakt, mogelijk gelinkt aan het terreuronderzoek in ons land. Ook in Frankrijk en Oostenrijk zouden er acties

Lees meer »

Achter de schermen op Tomorrowland, bij het testlab voor in beslag genomen drugs: “141 stalen getest, vooral XTC, cocaïne en ketamine”

Nieuw in de backstage van Tomorrowland: een testlab van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). Alle in beslag genomen drugs tijdens het festival worden er getest op hun samenstelling: 141 stalen al op vrijdag. “Vooral stimulerende middelen, zoals XTC, cocaïne en ketamine, maar ook cannabis”, zegt het NICC aan VRT NWS. “Voorlopig hebben we festivalgangers nog niet rechtstreeks

Lees meer »

Knipperlichten in grond voor meer veiligheid in Gistel

Op verschillende kruispunten waar fietsroute Groene 62 de openbare weg kruist, liet het stadsbestuur blauwe knipperlichten in de grond installeren om mogelijk gevaarlijke oversteekplaatsen aan te duiden.
The post Knipperlichten in grond voor meer veiligheid in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prinses Delphine vindt het fantastisch om in België te leven: “Ik geloof in voorbestemming. Het is niet Londen, het is hier”

Een opvallend rood-roze broekpak, met daarop de afbeelding van een vlinder. Prinses Delphine (56) straalde naar goede gewoonte op de nationale feestdag. Haar outfit was dan ook allesbehalve zomaar gekozen. Dat vertelde de prinses aan ‘Story’-journalist en royaltyexpert Wim Dehandschutter tijdens een exclusief gesprek bij haar thuis. Over haar outfit en de persoonlijke brief die vorig jaar uitlekte. “Het was

Lees meer »

Het liefdesparcours van Hugo Sigal: “Nicole wilde niet dat ik alleen zou blijven,maar in mijn hart is er geen plek voor een andere vrouw”

In de ‘Story’-reeks ‘Het liefdesparcours’ tonen BV’s zich van hun meest kwetsbare, krachtigste kant. Met het hart op de tong delen ze de inzichten en lessen die het kronkelende pad van de liefde met zich meebracht. Deze week is het de beurt aan Hugo Sigal (76), die openhartig vertelt over zijn grote liefde Nicole. Van het prille begin over hun

Lees meer »

Bakker Filip Janssens (55) uit Harelbeke overleden na lange strijd tegen kanker: “Hij was uitgeput na twee maanden hoge koorts”

Filip Janssens, de gekende en bekende bakker van Bakkerij Janssens-Vanhove aan de Veldstraat in Harelbeke is op 22 juli overleden na een zoveelste gevecht tegen kankers en laatst leukemie. Hij overleed in het UZ in Leuven in het bijzijn van zijn vrouw Sandra Vanhove. “Filip was compleet uitgeput door blijvende hoge koorts.”
The post Bakker Filip Janssens (55) uit

Lees meer »