Moderne kunst en aquarellen: Buren Annie Deceuninck en Erik Maes stellen voor eerste keer tentoon

Van zaterdag 4 november tot woensdag 31 januari 2024 stellen Annie Deceuninck en Erik Maes in de Sint-Jozefskliniek in Izegem elk voor de eerste keer tentoon. Erik en Annie zijn allebei al zo’n drie jaar bezig met kunst. Beiden wonen in Residentie Mares in de Meulebekestraat in Ingelmunster.

Annie Deceuninck (76) is getrouwd met Frans Claerhout, die 12 jaar leerkracht was aan de Onze-Lieve-Vrouwschool en 17 jaar directeur van de Centrumschool in de Schoolstraat. Sinds 1 januari 1999 is hij met pensioen. Annie werkte als thuisnaaister in de haute couture. Ze hebben een dochter Kathy, die ook artistiek aangelegd is (keramiek), en een kleindochter Julie. Erik (75) is getrouwd met Nicole Desserrano. Hij werkte als projectleider in de industrie en runde veertig jaar lang, samen met zijn vrouw, de bvba kunsthandel De Kijk in Meulebeke. Het echtpaar heeft twee kinderen, wijlen Véronique en Frederik. Vroeger had zoon Frederik een bakkerij in de Bruggestraat, waar nu bakker Lorenzo is gevestigd. Nu runt hij Frituur Nostalgie in Izegem.

Veel kleur

Vroeger woonden Annie en Frans in de Heirweg-Zuid. Daar schilderde Annie zo’n tien jaar op zijde. Begin januari 2020 verhuisde het echtpaar van een ruime woning met tuin naar een appartement. “Dat was even wennen”, bekent Annie. “Mijn man is vaak weg naar het voetbal en dus zocht ik een hobby. Ik ging naar een tentoonstelling, zag daar die kunst hangen en dacht bij mezelf: ‘Ik kan dat misschien ook doen’. Ik begon met een klein doekje van 30 cm. Het formaat bleef maar groeien. Nu maak ik schilderijen van 100 cm bij 100 cm. Ik maak moderne kunst, met veel kleur, zonder onderwerp. Ik begin eraan en zie waar ik uitkom. Soms heb ik voldoende inspiratie, een andere dag niet en dan begin ik weer vanaf nul. Mijn man is veiligheidsverantwoordelijke bij Zulte-Waregem. Hij is voor een wedstrijd vaak acht uur weg van huis en dan heb ik tijd om mij uit te leven.”

Voor Erik begon het ook in 2020, het jaar van corona. “Mijn vrouw en ik wonen hier al acht jaar. Tijdens corona zat ik de hele dag thuis. Ik begon te tekenen, zaken die ik zag vanuit ons venster. Of ik zag iets op een affiche of in de krant en tekende dat na. Daarna kleurde ik dat in met waterverf. Nu ben ik meer bezig met aquarel. Alhoewel ik een artistieke opleiding in St.-Lucas in Gent genoot, heb ik dit nooit eerder gedaan. Alles was dus nieuw voor mij. Al mijn werken zijn kadertjes van 24 cm bij 30 cm. Dat is handig. Ik kan zoiets gewoon aan tafel doen. Ik heb er ondertussen al een 100-tal. Ik teken vooral ’s avonds. Staat de televisie op, dan ga ik een tafel verder zitten en begin te tekenen. Ik gebruik de inspiratie van het moment.”

Ontspannend

Annie en Erik wonen in hetzelfde appartementsgebouw. In januari was er een nieuwjaarsreceptie in de residentie. Annie en Erik fleurden de receptieruimte op met hun werken. Hun band werd hechter. Annie kreeg van een familielid de vraag om eens tentoon te stellen op de gelijkvloerse verdieping van de Sint-Jozefskliniek in Izegem. “Ik stelde nooit eerder tentoon”, bekent Annie. “Maar ik zag dat wel zitten. Ik besloot mijn buurman Erik erbij te betrekken, want op die manier kan hij ook eens zijn eigen werken aan een ruim publiek voorstellen.”

“Normaal stond ik met mijn tekeningen op de handelsbeurs van maart 2020, maar door corona werd die afgelast en uitgesteld naar maart van dit jaar, maar het lukte mij toen niet om mee te doen”, vult Erik aan.

Hoe belangrijk is die hobby voor hen? Erik: “Het is zo ontspannend. Ben ik in vorm, dan maak ik twee tekeningen op een avond. Maar soms is het ook maar één tekening in drie weken.” Annie besluit: “Ik kan mij daar echt in uitleven. Ik maak schilderijen in zwart-wit, maar ook in kleur. Zwart-wit zit nu wel in de lift. Ik werk echter ook met mijn vingers, zand, steentjes, cement… Ik moet wel geduld hebben, want een laag moet eerst droog zijn vooraleer ik er voort aan kan werken.”

Tentoonstelling op de gelijkvloerse verdieping van de Sint-Jozefskliniek in Izegem: van zaterdag 4 november tot en met woensdag 31 januari 2024.

[email protected]; [email protected]

The post Moderne kunst en aquarellen: Buren Annie Deceuninck en Erik Maes stellen voor eerste keer tentoon is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hooglede krijgt sterrenweide en -register voor doodgeboren kindjes

Ouders die hun kindje verliezen tijdens een zwangerschap van minder dan 140 dagen kunnen wettelijk gezien geen aangifte doen. De gemeente Hooglede brengt daar nu verandering in en maakt het mogelijk dat ouders een symbolische aangifte kunnen doen.
The post Hooglede krijgt sterrenweide en -register voor doodgeboren kindjes appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sylvie uit ‘Boer zkt vrouw’ verdedigt zich na uitspraak Astrid: “Ik heb nooit de aandacht naar mij toe getrokken”

“Je straalt seks uit.” De aantrekkingskracht tussen melkveeboer Niels (32) en zijn uitverkorene Sylvie (36) is groot in ‘Boer zkt vrouw’. De twee flirtten erop los tijdens hun romantische trip in Zuid-Tirol. Of ze ook echt een koppel zijn geworden, zien we zondag pas, maar Sylvie blikt alvast met gemengde gevoelens terug op het avontuur. De uitspraak van kandidate Astrid

Lees meer »

Advocaat van Joost Klein wil meer getuigen verhoren in Nederland

De advocaat van Joost Klein (26) wil dat er in Nederland nieuwe getuigen worden verhoord in het onderzoek naar de mogelijke bedreiging van een cameravrouw tijdens het Songfestival in Malmö. Het gaat om omstaanders die in Nederland wonen, bevestigt de Zweedse officier van justitie Fredrik Jönsson aan het ANP.

Lees meer »

KIJK. 2-jarige jongen uit ‘American’s Got Talent’ gaat wereldwijd viraal met zijn uitzonderlijk talent voor wiskunde

Wie auditie doet voor ‘America’s Got Talent’ kan ook ver daarbuiten viraal gaan. Al had Devan dit grote succes misschien niet verwacht. De 2-jarige jongen maakt binnenkort zijn opwachting tijdens de audities van ‘America’s Got Talent’, maar daarvan werd nu al een voorproefje gedeeld op sociale media. Waar hij de wenkbrauwen niet liet fronsen door zijn zang- of danstalent, maar

Lees meer »

Succesvolle opening voor bar José op Grote Kring: “De eerste reacties waren zeer positief”

In het voormalig slotklooster op de Grote Kring kan je sinds vrijdag 24 mei terecht voor kwaliteitsvolle wijnen en bieren en zuiderse tapas. “Speciaal voor onze pop-up werd zelfs een artisanaal biertje ‘José’ gebrouwen!” Bar José is enkel open in het weekend, tot en met 15 september.
The post Succesvolle opening voor bar José op Grote Kring: “De eerste

Lees meer »

Een pijnlijk en cynisch half jaar

Vladimir Poetin zou zich bereid tonen tot een staakt-het-vuren in Oekraïne, als de huidige frontlinie erkend wordt als nieuwe grens. Het is de zoveelste uitgestoken hand van de Russische president die nog minstens een halfjaar genegeerd zal worden.

Lees meer »

Twee agenten aangevallen op de Platse in Brugge in aanloop naar stadsderby

In de aanloop naar de stadsderby tussen Club Brugge en Cercle Brugge zijn zondag twee verkeersagenten aangevallen op de Platse in Brugge. Ze raakten daarbij gewond. Zo meldt de lokale politie van Brugge. Verder waren er nog geen noemenswaardige incidenten. Op de Platse verzamelden zo’n 5.000 Club supporters.
The post Twee agenten aangevallen op de Platse in Brugge in

Lees meer »

“Na Charkiv is ook Russisch offensief in Soemy niet uitgesloten”, waarschuwt Oekraïne

De Russen lijken steeds verder op de rukken in het noordoosten van Oekraïne en zullen hun aanvallen de komende dagen en weken aanzienlijk opdrijven, voorspelt Kiev. De Oekraïense grensbewakingsdienst vreest dat Moskou na Charkiv nu ook een offensief in de provincie Soemy gaat lanceren. “De vijand heeft genoeg middelen en manschappen om de agressie voort te zetten”, klinkt het.

Lees meer »